Close
Faqja 143 prej 148 FillimFillim ... 4393133141142143144145 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,421 deri 1,430 prej 1475
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    I paske lexuar te 'gjitha' perpos Hekateut "Geryon reigned in the continent (here we go again!) between Ambracia and Amphilokos..." and dhe kesaj pjese qe ke cituar nga Thimi Mitko "Herakliu rrembeu qete me nam te Geryonit, mbretit te Ambrakise, pasi e mundi ate me 1350 (para eres sone)...."

Sic kemi thene, ne shumicen e gjuheve mungon nje emer adekuat per kutimin e tokes kontinentale, pra tokes e cila kufizohet me toke e jo me det, nocioni mesdhe fatkeqsisht eshte rezervuar per det qe i bje se as ne gjuhen shqipe nuk ka emer te vecante per te , keshtu dhe ne anglishte fjala kontionent ne keto raste duhet te lexohet si vend qe nuk kufizohet me det dhe jo si nje teresi e madhe toke e cila kufizohet me oqeane.

Mitkon e risolla per te ta terhequr vemendjen edhe nje here se ne rast se kerkon mbreterine e Gerionit ben mire te fillosh aty. Sado qe kjo nuk ka lidhje me subjektin ne diskutim.

Cilet male? Afer Kestrines (fusha e Vrines) jane vec malet Keraune qe ne shqiptaret i themi malet e Vetetimave.
    emri Ambraki mund te lidhet me Qete pa veshtiresi dhe mund te kete kuptimin vend i berjes se qeve. Sepse qete dallojne nga tauret apo taraket e akoma me shume nga demat, si cilesi kultivimi por jo te llojit, sepse jane e njejta gje.
    Pra mund te konsiderohet si vend i lindjes se mezeterve qe mund ti besh kije, e qe jugu i quan bukfalisht qener. Gje qe nuk implikon asnje gabim gjuhesor sepse qete dhe qente jane homonim - jo rastesisht!

Po pra, [Am-bra-Kija] lidhet me Kijet apo me Qete.
    Ke-strina, lidhet me Kijet apo me Qete. Dhe mund te perkthehet si "fushe-qe"
    Ke[r]raunet poashtu lidhen me Qete ku merr R per te krijuar shumesin KEr.

Apo le tu shkojme vargas:

"And of the 1.taulantians is the illyric nation, in which Epidamnos is and a river flows besdie the city which has the name Palamnos.

1. Tau-lantet, - kau;

....Orikos. It comes down from 2. Orkia to the sea ...

2. Orikia: mali / maja e kaut

....3. Karia as far as DODONIA. ...

3. Ka-ria, Kiet/Qete-ria

And in the 4.Kestris territory is said to be a pedion, named Erytheia. Here geryones is said to come and pasture his oxen. ...

4. sikur thame me larte

By these places are the 5.Keraunean mountain in Epeiros

5. sic thame qe-ra-unet.

Briret Buall te Dionisit, vec te tjerave jane tek Euripidi. Me sa me kujtohet e ke nje kopje. Aty flitet edhe per kultin e Dionisit. Tek gravura e Blizoo, flamurin e kujt mban ne dore Aleksandri? Perceptimi kohor mund ndaj ketyre personazheve mund te jete i gabuar ose i qellimshem, po ne na takon te dime se cfare eshte thene padrejtesisht dhe ta zhvleresojme me prova. Ndryshe nuk do dalim askund. Pervec logjikes, gjithe te tjerat i takojne me te fortit dhe me popullorit ne kete boten tone.

Problemi nuk zhduket nga fakti se ne e injorojme.
    nuk ka brire dionisi
    po cfare gravure
    absolutisht asnje problem nuk kemi, askush nuk thote se lopet nuk u bene pjese e ekonomise shqiptare dhe se shqiptaret nuk utilizuan keto veprimtari per perfitim ekonomik. Perkundrazi Pirro vet (mendohet apo sepaku thuhet se) ka kultivuar nje race origjinale. Por ajo qe nuk ndodhi te shqiptaret me kete mjet pasurimi eshte se te shqiptaret asnjehere nuk fitoi vlera religjioze, as u be model i shoqerise civile dhe as u be pjese e heraldikes. Por ishte lopa kryesisht, e jo bualli. Bualli ishte ca me i rralle e sidomos tek fiset qe mbanin veten ca me zoterinje eskivohej dhe nuk kultivohej fare.

Ne Butrint e kemi buallin e rroposur e jo buallin trim. Qe do te thote se aty me teper se cdo kund tjeter bualli konsiderohej simbol armik.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 02-07-2012 më 09:45
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    monument i hyjneshes dardane Smira, i takon shekullit te III para eres tone.
    dallohen qarte svastikat.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Mozaiku i Orfeut- Vendenis , shek III p.e.s Dardani. Kosove.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga Billy Joe : 02-07-2012 më 14:54

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Billy Joe Lexo Postimin
    monument i hyjneshes dardane Smira, i takon shekullit te III para eres tone.
    dallohen qarte svastikat.
    eshte nga fillimi i shekullit III, apo viti 211 e.s. nga periudha romake.
    edhe mozaiku i takon kesaj periudhe
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    eshte nga fillimi i shekullit III, apo viti 211 e.s. nga periudha romake.
    edhe mozaiku i takon kesaj periudhe
    jane te dyja shekulli i trete para eres se re, Vendenis eshte andej nga Vushtria, Kosova verilindore, ne mos gaboj.
    ma ka konfirmuar vete arkeologia qe i ka gjetur.

dhe une ashtu mendoja, mozaik i periudhes romake, por alfabeti i perdorur tregon te kunderten, nuk eshte latin. eshte dardan.

disa autore antike helene i japin orfeut origjine trake, ka shume te ngjare qe ai te kete qene dardan.

Pindari e quan bir i mbretit trakas Oeagrus dhe muzes Kaliopia(Calliope).

muzika dhe kenget e tij kishin pushtet dhe mbi ferrin(hades).
    Ndryshuar për herë të fundit nga Billy Joe : 02-07-2012 më 15:14

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    a mund te spjegoje ndokush: cka quan jugu gjedh me saktessi dhe sa i ngushte apo i gjere eshte ky kuptim kur vehet ne perdorim?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga EncounterAL Lexo Postimin
    Eshte nje objekt(relief) i Ptolemeut IX (146 -125 B.C.),
    paraqet 5 cifte gjarperinjsh(jo bolla). Nuk e di nese lidhet me kete teme ?
    Citim Postuar më parë nga EncounterAL Lexo Postimin
    . . . vijon

ngjitja eshte nga botimi :

" Romans and Barbarians, Museum of Fine Arts Boston "
    Kjo ne temen per Leken mund te kete ndonje dobi
    Aeneas Dardanus

...
    Ne Butrint e kemi buallin e rroposur e jo buallin trim. Qe do te thote se aty me teper se cdo kund tjeter bualli konsiderohej simbol armik.
    Gjithëkund thuhet se është dem dhe jo buall, bualli i ka brirët të kthyer mbrapsht.
    Sa për info (nga faqja zyrtare), guri i "portës së luanit" vlerësohet të paktën i shek. 6 p.e.s, është marrë nga një tempull dhe është vendosur më vonë aty ku është edhe sot.

a mund te spjegoje ndokush: cka quan jugu gjedh me saktessi dhe sa i ngushte apo i gjere eshte ky kuptim kur vehet ne perdorim?
    gjedhi është bagëtia e trashë ku futen demi/lopa dhe bualli/buallica, emërtimet e tjera rreth këtyre dy specieve varen pastaj nga mosha dhe gjinia.
    Në jug, krahina e Labërisë si më malore që është, mbarështon kryesisht bagëtinë e imët (delet e dhitë) ndërsa Lalëria e Çamëria me fusha pafund mbarështojnë më tepër gjedhin (bagëtinë e trashë)
    Ndryshuar për herë të fundit nga baaroar : 02-07-2012 më 18:17

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga baaroar Lexo Postimin
    Gjithëkund thuhet se është dem dhe jo buall, bualli i ka brirët të kthyer mbrapsht.
    Sa për info (nga faqja zyrtare), guri i "portës së luanit" vlerësohet të paktën i shek. 6 p.e.s, është marrë nga një tempull dhe është vendosur më vonë aty ku është edhe sot.
    kete e ke gabim

gjedhi është bagëtia e trashë ku futen demi/lopa dhe bualli/buallica, emërtimet e tjera rreth këtyre dy specieve varen pastaj nga mosha dhe gjinia.
    Në jug, krahina e Labërisë si më malore që është, mbarështon kryesisht bagëtinë e imët (delet e dhitë) ndërsa Lalëria e Çamëria me fusha pafund mbarështojnë më tepër gjedhin (bagëtinë e trashë)
    edhe kete e ke gabim
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Billy Joe Lexo Postimin
    jane te dyja shekulli i trete para eres se re, Vendenis eshte andej nga Vushtria, Kosova verilindore, ne mos gaboj.
    ma ka konfirmuar vete arkeologia qe i ka gjetur.

dhe une ashtu mendoja, mozaik i periudhes romake, por alfabeti i perdorur tregon te kunderten, nuk eshte latin. eshte dardan.

disa autore antike helene i japin orfeut origjine trake, ka shume te ngjare qe ai te kete qene dardan.

Pindari e quan bir i mbretit trakas Oeagrus dhe muzes Kaliopia(Calliope).

muzika dhe kenget e tij kishin pushtet dhe mbi ferrin(hades).
    jo, se na bere shybe, -eshte e fillimshekullit III te eres sone.
    pra e vitit 211 pas qiros

me gjase s'kishte trak ne kohen e orfeut kishte vetem pellasge.
    Aeneas Dardanus

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •