Close
Faqja 145 prej 148 FillimFillim ... 4595135143144145146147 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,441 deri 1,450 prej 1475
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Urus (Bos primogensis) ose UR/AURUS

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...XVIw_small.jpg
    Origjinali Latin: Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant
    "U' jam 'urus', tur ne Poloni, aurox ne Germani (taravelet me quajne bizon);

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...-Enichires.jpg

Ne gjuhen Gjermane, Ur derivoi ne Auer gjate shekullit te 13te. Me vone ju shtua "-ochs" qe do te thote gjedh (bovine) i eger. Ne anglisht ben Ox (oks). Mendohet qe kantoni Ur-it ne Zvicer rrjedhe nga ky buall ose si njihej ne lashtesi, bizon.

Sa me lart i mora nga wiki.

Me sa duket Urosh (Stefan) vjen nga denominimi i ketij Buall (bizoni).
    kjo eshte nje folketimologji shume joserioze madje nuk kualifikon as folketim.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    pra sic po e sheh nuk ka ekzistuar kurre kurrfare dionisi me brire
    Ajo qe shoh eshte nje zone e gjere ne Kaoni, mbase edhe vete fjala Chaone te lidhen etimologjikisht me gjedhin. Shoh edhe simbolike te luftes se luanit me gjedhin (Butrint), dhe Herakles Luan kunder Gerionit Gjedh.

Mbase do kishte me vlere te saktesoheshin keto 3 grupe simbolikash kujt i perkasin dhe cfare raportersh kane me njera-tjetren.

Iliri-Madedoni-Epir

Tarsus-Chetim?-Dardan?

Grupi #1
    Feniks
    Shqiponje
    Gjarperi
    Lumi
    Bolle
    Te gjitha te perkembyeshme ne Flamurin e Skenderbeut.

Grupi # 2
    Luan
    Diell
    Rosete
    Grifin (malet e Argjendta)

Grupi #3
    Buall
    Dem
    Lope
    Dhi
    Dodone/Bod(dh)One
    Ion-a
    Butrint
    Chaoni
    Cheraune
    Butoe
    Bulis etj.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 04-07-2012 më 17:42

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    kjo eshte nje folketimologji shume joserioze madje nuk kualifikon as folketim.
    Origjina e kesaj folk-etimologjie thone qe vjen nga Qesari:

Antigonus in his book de Mirabilis writes that in Illyria and Pannonia there is a kind of beast called Monops. Ælianus calls it Monops, others Bonasus. Diaconus in the eighth chapter of his second book on the history of Lombardy writes that Pannonia produces a great quantity of Buffaloes {or Bugles (Bisons)} and that he heard from an honest man that fifteen people have been known to lie on one buffalo hide}, thus commenting on the large size of this beast.

Ne librin "Mirabilis" Antigoni na percjell se ne Iliri dhe Pannonia ka nje lloj bishe qe quhet Monops. Aelianus e quan Monops, te tjeret Bonasus. Diakoni ne kapitullin e tete te librit te tij te dyte mbi historine e Lombardise shkruan se Panonia proshon shume Buaj (bizone) dhe se ai kishte degjuar nga nje burre i ndershem se nje lekure bizoni te tille njehere qene shtrire 15 vete, duke komentuar keshtu ne madhesine e bishes.
    A i ka rrembyer kesi bizonesh Herakle Gerionit, a lope te stermedha qe bejne qumesht, nuk e di, por nga sa lexova per kuriozitet kjo kafshe shkon mijera vjet pes.

Je edhe nje fotografi reale:

Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 04-07-2012 më 18:23

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Billy Joe Lexo Postimin
    Chaonia lay partially in what today is Albania. The earliest inhabitants of Epeirus are said to have been Pelasgians. Dodona is represented as an oracle of the Pelasgians, and Chaonia is also called Pelasgian.
    p.130

Robert E. Bell
    Publisher: ABC-CLIO, 1989
    kjo harte e vendos te liqeni prej te cilit gjoja buron lumi akeron
    http://i48.tinypic.com/illfrd.jpg
    http://i47.tinypic.com/70cf8y.jpg
    http://i49.tinypic.com/nwinf8.jpg
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Origjina e kesaj folk-etimologjie thone qe vjen nga Qesari:

A i ka rrembyer kesi bizonesh Herakle Gerionit, a lope te stermedha qe bejne qumesht, nuk e di, por nag sa lexova per kuriozitet kjo kafshe shkonte mijera vjet pes.

Je edhe nje fotografi reale:

[...dhe qesari ishte etimolog i madh ]
    + aty ka shume gabime shtypi e drejtshkrimi
    eorum duhet te jete euram/eurum dhe eshte emer me gjini natyrale femrore krahaso me europi
    te mos flasim per perkthimin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 04-07-2012 më 18:26
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    [...dhe qesari ishte etimolog i madh ]
    + aty ka shume gabime shtypi e drejtshkrimi
    eorum duhet te jete euram dhe eshte akuzativ. plus qe eshte emer me gjini natyrale +femrore krahaso me europi
    te mos flasim per perkthimin.
    Mund te jete ashtu, po nuk kuptoj se cfare po provon?

Une kisha sjelle nje ilustrim per nje kafshe te madhe te vecante Epir, e kuqe, e cila quhej Bos.
    Tashi vertetova se kjo kafshe ka pas ekzisituar ne rajonin tone.
    Citimet e Qesarit vec asaj qe kisha shkruar deshmojne emrin m ete cilin njihej kjo kafshe pertej Ilirikut.

Pastaj Uri nuk eshte gje tjeter perpos Bri. Bri-Vri-Uri plus prapashtesa -os/ok or ois.

Ne Shqiperi kemi edhe Vrionet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 04-07-2012 më 18:44

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

Une kisha sjelle nje ilustrim per nje kafshe te madhe te vecante Epir, e kuqe, e cila quhej Bos.
    Tashi vertetova se kjo kafshe ka pas ekzswituar ne rajonin tone.
    Citimet e Qesarit vec asaj qe kisha shkruar deshmojne se si njihej kjo kafshe pertej Ilirikut.

Pastaj Uri nuk eshte gje tjeter perpos Bri. Bri-Vri-Uri plus prapashtesa -os/ok or ois.

Ne Shqiperi kemi edhe Vrionet.
    uri seshte fjale fare
    eshte korrupcion koti i latineve
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    provon se etimologjite e tilla nuk kane vlere etimologjike kurrfare

provon se tutje te aristoteli emrat qe permend ai per bizonin ashtu sikur i sjell akoma me mire shtjefen bizantini jane:
    bonas dhe monap te cilet historianet i njohin fare mire.

ate qe ndoshta nuk e kane thene historianet e qe do ta them une
    eshte se emri bonas tregon se bizoni vet nuk ishte i njohur para buallit edhe ne paste jetuar aty prej kohesh sepse - eshte boulli ai qe i jep atij emrin e jo e kunderta sic do te pritej.

monapi nga tjetra ane perdor nje emer me arkaik Ap dhe foljen mon qe do te thote plot = [ka i trashe].
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Koti eshte dicka qe nuk perdor kush. Ne se eshte perdorur, e korruptuar ose jo, kjo forme ka zene vend. Pastaj ato anijet maqedone me bri qe invadojn Ilirine me bezdisin. Dhe jo vetem aq, ato kane uniforme azzurro.

Toponimia tejet e perhapur e gjedhit po ashtu. Dodona. Siboule. Vule. Zeusi Buall qe perfaqeson Epirin. Fakti qe nje mbret ne nga ana e tjeter e botes kishte degjuar per kafshet e Gerionit dhe i kerkon, deften se keto qene gjera me fame dhe tejet te vjetra.

Chetim- shikon ndonje lidhje me Qe-te?
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 04-07-2012 më 19:00

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    1.Koti eshte dicka qe nuk perdor kush. Ne se eshte perdorur, e korruptuar ose jo, kjo forme ka zene vend.
    2.Pastaj ato anijet maqedone me bri qe invadojen Ilirine me bezdisin.
    3.Toponimia tejet e perhapur e gjedhit po ashtu.
    4.Dodona. Siboule. Vule. Zeusi Buall qe perfaqeson Epirin. Fakti qe nje mbret ne nga na e tjeter e botes kishte degjuar per kafshet e Gerionit dhe i kerkon, deften se keto qene gjera me fame dhe tejet te vjetra.

z. Chetim- shikon ndonje lidhje me Qe-te?
    1.nuk zen vend fjala e degjeneruar dhe pa etimologji
    2.nuk ekzistojne ato fantazi mesjetare i ka pare enderr artisti
    3.toponimia e perhapur e gjedhit eshte shume e mireseardhur
    4.a. cka dodona? b.eshte sibila ajo. 3.cfare vuke. kurrfare zeusi buall nuk perfaqson epirin epirin e perfaqsojne epirotet. c'mbret nga ana tjeter e botes?herkuli nuk vjen nga ana tjeter e botes, dhe sipas shenimeve te cituara as gerioni nuk vie nga me larg po aty prane ambrakie. asgje me fame dhe asgje tejet e vjeter -kiet na duheshin te lavronim token sepse pllugu e prish kalin - kuajt i ruanim per vepra epike.

z. absolutisht asnje
    Aeneas Dardanus

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •