Close
Faqja 13 prej 26 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 259
    Mund te pyesni edhe nenat tuaja nese i keni muslimane praktikante te synetit te Muhamed kingut..... Megjithate po ju mesoj fen tuaj te ndyre qe ndonje dite do tu lere pa hallate fare

FGM (= Female Genital Mutilation) eshte i perhapur kryesisht te shume fise ne Afrike. Ne Egjypt, Etiopi, Sudan apo Xhibut preken thuajse 100 % e grave. Ne vende te tjera rrethpriten vetem pjesetare te fiseve te caktuara, si p.sh. ne Nigeri, Maili, Burkina Faso, Senegal, Kenia etj. FGM shfaqet edhe ne Gadishullin Arabik (p.sh. ne Emiratet e Bashkuara Arabe, në Jemenin e Jugut) dhe ne disa pjese te Azise.

sunna e bute (sunna= arab. "tradite"): Shpimi, gervishtja ose heqja e lekures se siperme te klitorisit;

sunna e modifikuar: heqja e pjesshme ose e plote e klitorisit;

klitoridektomia / Rrethprerja:

Heqja e nje pjese ose e te gjithe klitorisit si dhe nje pjese ose te gjithe pjeses se buzeve te brendshme. Ky operacion shkakton një plage te tille, e cila eshte aq e madhe, saqe mbulon gjithe hapjen e vagines.

infibulacioni / prerja faraonike:

Heqja e klitorisit, e buzeve te brendshme dhe e shtresave te brendshme te buzeve te jashtme. Pjeset e mbetura e buzeve te jashtme qepen me zorre maceje ose shtrengohen me njera-tjetren me gjemba. Ne plage futet nje tub i vogel, per te krijuar një hapje per urinen dhe gjakun e menstruacioneve.
    Revolution 1848

Citim Postuar më parë nga BEHARI Lexo Postimin
    pikerisht ate po them edhe une se asnje fe nuk obligon femrat per synet ....

....edhe djemte...

nuk eshte obligim, por eshte rekomandim,
    Ndrysho Firmën

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    E dinit qe 97% e femrave ne Egjipt kane pesuar FGC (Prerje e organit gjenital femeror)

Ja ku e keni, direkt nga OBSH. E cuditerisht, kemi dhe njerez qe e perkrahin kete praktike. Me e frigshmja i thone vetes shqiptar. Hajde mos luj mendsh i thone kesaj.

http://www.who.int/bulletin/volumes/.../en/index.html
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    E dashur mi@!
    Une nuk besoj aspak se nje gje e tille vlen edhe per vendasit!!
    Duke njohur tolerancen e papare qe kane mikpritesit e vendit ku ti jeton, ka shume mundesi qe ky formulari te vleje vetem per emigrantet, por me duket qesharake qe te vleje per te gjithe!![/QUOTE]

Jeton ne USA ti jarigas?
    Jarigas nje gje e tille nuk eshte e mundur se shkelen te drejtat e lirite themelore te njeriut. Te gjithe mbushin nje aplikim. Nuk ka si te vleje vetem per emigrantet kur ajo eshte vetem nje pyetje lol, nder shume te tjera, qe s'kane te bejne fare me emigrantet ne vecanti gjithashtu te kerkohet dhe arsyeja, dhe jepen disa opsione. Nuk je i detyruar te pergjigjesh per arsyen. Une e bera cunin synet dhe absolutisht jo per arsye fetare se si une si burri e familjet tona nuk duan t'ja dine shume per fe. Mbaj mend qe doktoresha me pyeti pasi pa formularin "E ben per arsye fetare? (Nuk ja permenda fare kujt besimi i perkase) I thashe, Jo nuk e bej per arsye fetare. Nuk me beri me pyetje apo te me keshillonte qe nese nuk e bej per arsye fetare me mire te mos e beja. Nese do e shikonin te panevojshme besoj se do ma thoshin.

Explorer, mendoj se te femrat eshte jo thjesht e panevojshme, por dhe kafsheri, sidomos menyra si e bejne, pa mpirje, ne ate moshe, dhe ne kushte shtepiake. Medemek femra duhet te duroje, perjetoje dhimbjet, duhet te mesohet me dhimbje, se po s'durove dot dhimbjet nuk mund te jesh dot grua. Aq me shume qe kam degjuar qe nje nga arsyet qe e bejne , eshte qe femrat te mos kene shume deshire per sex. Per mashkullin vlen e kunderta?

Ketu po lexoj qe dhe mashkullin e bejne pa mpirje. Cmenduri! Njerez qe nuk jetojne dot pa dhimbjen, vuajtjen?

Nese Gjermania i ka ndaluar per kete arsye, per kushtet ne te cilat kryhet kjo nderhyrje, mire ua ka bere.
    Feelings change - memories don't.

Citim Postuar më parë nga EuroStar1 Lexo Postimin
    Mund te pyesni edhe nenat tuaja nese i keni muslimane praktikante te synetit te Muhamed kingut..... Megjithate po ju mesoj fen tuaj te ndyre qe ndonje dite do tu lere pa hallate fare

FGM (= Female Genital Mutilation) eshte i perhapur kryesisht te shume fise ne Afrike. Ne Egjypt, Etiopi, Sudan apo Xhibut preken thuajse 100 % e grave. Ne vende te tjera rrethpriten vetem pjesetare te fiseve te caktuara, si p.sh. ne Nigeri, Maili, Burkina Faso, Senegal, Kenia etj. FGM shfaqet edhe ne Gadishullin Arabik (p.sh. ne Emiratet e Bashkuara Arabe, në Jemenin e Jugut) dhe ne disa pjese te Azise.

sunna e bute (sunna= arab. "tradite"): Shpimi, gervishtja ose heqja e lekures se siperme te klitorisit;

Heqja e nje pjese ose e te gjithe klitorisit si dhe nje pjese ose te gjithe pjeses se buzeve te brendshme. Ky operacion shkakton një plage te tille, e cila eshte aq e madhe, saqe mbulon gjithe hapjen e vagines.

Heqja e klitorisit, e buzeve te brendshme dhe e shtresave te brendshme te buzeve te jashtme. Pjeset e mbetura e buzeve te jashtme qepen me zorre maceje ose shtrengohen me njera-tjetren me gjemba. Ne plage futet nje tub i vogel, per te krijuar një hapje per urinen dhe gjakun e menstruacioneve.
    Ne Islam hiqet prepuciumi i klitorisit, se cka hjekin arabet e injorantet e tjere sic je ti...ajo eshte tjeter pune....
    Ndrysho Firmën

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2006
    Postime
    3,344
    Citim Postuar më parë nga EuroStar1 Lexo Postimin

Heqja e klitorisit, e buzeve te brendshme dhe e shtresave te brendshme te buzeve te jashtme. Pjeset e mbetura e buzeve te jashtme qepen me zorre maceje ose shtrengohen me njera-tjetren me gjemba. Ne plage futet nje tub i vogel, per te krijuar një hapje per urinen dhe gjakun e menstruacionev.
    Shpresoj qe femrat shqiptare nuk e praktiktojne kete metod se ne vend te pastrohen sic thuhet pocaqisen me keq nga infeksionet qe shkaktojne dhe vdekje .

LAHUNI.LAHUNI.LAHUNI.That's it ,ky eshte syneti me i mire

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-05-2006
    Postime
    3,344

Jeton ne USA ti jarigas?
    Jarigas nje gje e tille nuk eshte e mundur se shkelen te drejtat e lirite themelore te njeriut. Te gjithe mbushin nje aplikim. Nuk ka si te vleje vetem per emigrantet kur ajo eshte vetem nje pyetje lol, nder shume te tjera, qe s'kane te bejne fare me emigrantet ne vecanti gjithashtu te kerkohet dhe arsyeja, dhe jepen disa opsione. Nuk je i detyruar te pergjigjesh per arsyen. Une e bera cunin synet dhe absolutisht jo per arsye fetare se si une si burri e familjet tona nuk duan t'ja dine shume per fe. Mbaj mend qe doktoresha me pyeti pasi pa formularin "E ben per arsye fetare? (Nuk ja permenda fare kujt besimi i perkase) I thashe, Jo nuk e bej per arsye fetare. Nuk me beri me pyetje apo te me keshillonte qe nese nuk e bej per arsye fetare me mire te mos e beja. Nese do e shikonin te panevojshme besoj se do ma thoshin.

Explorer, mendoj se te femrat eshte jo thjesht e panevojshme, por dhe kafsheri, sidomos menyra si e bejne, pa mpirje, ne ate moshe, dhe ne kushte shtepiake. Medemek femra duhet te duroje, perjetoje dhimbjet, duhet te mesohet me dhimbje, se po s'durove dot dhimbjet nuk mund te jesh dot grua. Aq me shume qe kam degjuar qe nje nga arsyet qe e bejne , eshte qe femrat te mos kene shume deshire per sex. Per mashkullin vlen e kunderta?

Ketu po lexoj qe dhe mashkullin e bejne pa mpirje. Cmenduri! Njerez qe nuk jetojne dot pa dhimbjen, vuajtjen?

Nese Gjermania i ka ndaluar per kete arsye, per kushtet ne te cilat kryhet kjo nderhyrje, mire ua ka bere.
    Te ka pyetur ty Doktoresha ne Usa, po e ben apo jo per fene synet djalin??! Ne cfare spitali ose me sakt cfare lloi ishte kjo doktoresha qe ben te tilla pytje ?? Po ti i dhe spjegim??!!uhuhu mia lol.Ka te drejte te spjegoj pasojat dhe te mirat po je pyesin per fene .....

Ah sme bejne mua te tilla pyetje se dhe ekonomija ka rene nje cike lololol.

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Citim Postuar më parë nga alnosa Lexo Postimin
    Te ka pyetur ty Doktoresha ne Usa, po e ben apo jo per fene synet djalin??! Ne cfare spitali ose me sakt cfare lloi ishte kjo doktoresha qe ben te tilla pytje ?? Po ti i dhe spjegim??!!uhuhu mia lol.Ka te drejte te spjegoj pasojat dhe te mirat po je pyesin per fene .....

Ah sme bejne mua te tilla pyetje se dhe ekonomija ka rene nje cike lololol.
    Po me pyeti, pasi e lexoi te formulari. I thashe qe mendoj se eshte ne te miren e djalit, dhe jo se e bej per arsye fetare. Ajo buzeqeshi, dhe vazhdoi me pyetjet e tjera. Sinqerisht nuk me dha shpjegim, se keta s'ta pertojne shume ne fakt, ta thone troc! Sinqerisht e them, nese do me kishte thene per te kunderten as une s'do e beja, se fundja ishte nje vendim i momentit as e kisha menduar me pare. E lexova ne formular e diskutova me burrin dhe rame dakort. Nese s'do ishte si opsion ne formular as do e kisha bere synet cunin. S'do me kishte vajt mendja.
    Feelings change - memories don't.

yep Maska e Izadora
    Anëtarësuar
    11-09-2008
    Vendndodhja
    ne zemren e atij qe ka "zemer"
    Postime
    8,793
    Citim Postuar më parë nga mia@ Lexo Postimin
    Po me pyeti, pasi e lexoi te formulari. I thashe qe mendoj se eshte ne te miren e djalit, dhe jo se e bej per arsye fetare. Ajo buzeqeshi, dhe vazhdoi me pyetjet e tjera. Sinqerisht nuk me dha shpjegim, se keta s'ta pertojne shume ne fakt, ta thone troc! Sinqerisht e them, nese do me kishte thene per te kunderten as une s'do e beja, se fundja ishte nje vendim i momentit as e kisha menduar me pare. E lexova ne formular e diskutova me burrin dhe rame dakort. Nese s'do ishte si opsion ne formular as do e kisha bere synet cunin. S'do me kishte vajt mendja.
    USA paska rregulla te cuditcme per femijet e sapolindur .
    Nga ana mjeksore eshte nje lloje nderhyrje kirurgjike dhe si e tille duhet te firmosesh formularet ekstra ne rast hemoragjie apo komplikacionesh .

Jam kurioze te di sesi eshte e formuluar kjo nderhyrje ne formular
    Jeto sot se neser nuk i dihet

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,120
    Postimet në Bllog
    22
    Albo, më lejo të t'i përgjigjem postimit tënd nga fundi.

Së pari, vendimi nuk është marrë nga shteti shqiptar, por nga shteti federal i Gjermanisë. E kupton dot ndryshimin?! Kulmi i kulmeve, kur dropullia LOL-iste, që e heq veten të amerikanizuar, i drejtohet me 'retard'. Hapu dhe!
    Cili eshte ndryshimi ne syte e nje qytetari te thjeshte gjerman, kur lexon qe nje gjykate lokale apo federale, nje bundeslige apo nje kryeminister nxjerr nje vendim apo ligj te tille? Nuk ka asnje ndryshim, pasi ne syte e qytetarit gjerman, si gjykatat, si parlamenti, si qeveria gjermani, jane krijuar per tu sherbyer atyre.

Une e kuptoj ndryshimin e asaj qe ka ndodhur, dhe e ka emrin "aktivizem gjyqesor", ku nje gjykates qe eshte zgjedhur qe te interpretoje ligjet qe ka nxjerre Kuvendi i Gjermanise, shpik ligje me vendime te tilla vetem pasi ky eshte botekuptimi i tij personal. Nuk i takon nje gjyqtari qe te nxjerre ligje apo rregulla, ai eshte atje vetem te interpretoje ligjet te cilat nxjerr Kuvendi.

Së dyti, nuk është vendim i ekzekutivit si rëndom ndodh në Shqipëri, por i judikativit, vendim gjyqësor dhe aspak me karakter pushteti. E së treti, nqs objektivi final është paralelizmi që synove të krijoje, më lër të të them se i ke bërë kompliment sistemit të drejtësisë të një shteti laik si Gjermania, për të cilin ligji dhe të drejtat e njeriut janë mbi gjithçka
    Krahu ekzekutiv i shtetit ben ashtu sic vendosin gjykatat e atij vendi. Nese nje gjykates del me nje vendim te tille, ai hyn ne fuqi dhe te gjitha pushtetet e vendit, qe nga ai federal e deri ne ate lokal, jane te detyruara me Kushtetute te respektojne vendimin e gjykates, deri ne momentin qe nje gjykate akoma me e larte merr nje vendim korrigjues.

Me lart zure ne goje edhe "te drejtat e njeriut". Te drejtat e njeriut i perkasin njeriut, jo shtetit, jo gjykates. Shume prej jush u eshte krijuar ideja e gabuar se te drejtat e njeriut "i shpiken politikanet apo shteti". Te drejtat e njeriut jane vlera qe i mbajne njerezit ne ate shoqeri, dhe shteti ka per detyre vetem te reflektoje e mbroje keto te drejta me ligjet qe nxjerr.

Kur nje gjykates te thote ty se nuk mund te besh femijen tend synet, bie ndesh me nje nga lirite themeltare te njeriut: lirine e ndergjegjes e te besimit. Dhe shkon akoma me tej se sa aspekti fetar: u ndalon gjithe qytetareve gjermane berjen synet. Nese ai gjermani ateist do te beje femijen e tij synet per arsye te tjera nga ato fetare (higjene e pasterti apo se keshtu e rekomandon nje institucion mjekesor), ai eshte i ndaluar me ligj ta beje kete gje me ligj.

Sot ndalohet berja synet, neser ndalohet c'puarja e vesheve tek vajzat e vogla, pasneser ndalohet tatuazhet. Kjo ka vetem nje emer: dhunim te lirive te individit.

Së dyti, nuk kemi të bëjmë as me ndrydhje të lirisë së individit (si mund të quhet liri individi kur prindi vendos për fëmijën?! LIRIA E INDIVIDIT është në këtë rast ajo e FËMIJËS!!!) dhe as me shkelje të së drejtës kushtetuese të lirisë të praktikimit të besimit fetar. Më lejo të të shpjegojë përse-në dhe këndvështrimin e gjykatës.
    Se pari, te gjitha Kushtetutat e botes se qyteteruar, i njohin te drejten e perkujdesjes e vendimarrjes per femijet minorene prinderve te tyre. Pra sipas ligjit kushtetues te Gjermanise, eshte prindi i asaj femije qe vendos per cdo aspekt te jetes se atij femije qe nga lindja e deri kur ai arrin nje moshe madhore, 18 apo 21 vjec. Pra ligji ia njeh te drejten prindit qe te vendosi per femijen e tij minoren pasi ai eshte "gardiani ligjor i femijes". Jo shtetit, jo gjykatesit, jo komshiut, PRINDIT.

Se dyti, ta lesh menjane aspektin ligjor te ceshtjes: Kush te do me shume ty, prindi apo shteti? Ke do te besoje ti si qytetare per te ndermarre vendimin e duhur per jeten tende kur je minorene, nje gjykates qe nuk e njeh e nuk e ke takuar kurre, apo dy prinderit e tu qe te kane sjelle ne kete bote? Pyetja nuk do pergjigje por fakti qe ti e ve kete ne medyshje, deshmon shkallen tende te indoktrinimit ne bankat e universitetit ku shkon.

Gjykata e rrethit të Köln-it e shpalli synetin në cilësinë e veprës penale të Plagosjes për arsye religjoze si të dënueshme. Shkak për këtë u bë syneti i një djali 4 vjeçar i urdhëruar nga prindërit. Pas disa ditësh, fëmija u dërgua në spital si pasojë e gjakderdhjes së shumtë. Mjeku që kreu ndërhyrjen nuk u dënua, sepse nuk ishte në djeni të 'rëndësisë' së veprës dhe mbi të gjitha kishte autorizimin e prindërve. Vendimi është i kësaj gjyakte dhe nuk është revizionuar ende, me siguri do të kalojë në Gjykatën e Lartë. Mgjth deri atëherë ky vendim nuk është i aplikuar edhe për Landet e tjera të Gjermanisë, pra nuk është i vlefshëm.
    Me kete llogjike te perdorur nga gjykatesi, i bie qe ne ate vend nuk duhet te behen as nderhyrje kirurgjikale ne zemer, pasi doli qe nje femije 4 vjecar, vdiq gjate nje komplikacioni ne sallen e operacionit. Si berja synet, si nderhyrja ne zemer, pavaresisht nga motivet perse behen, jane nderhyrje kirurgjikale qe kane risk te shoqeruar me jeten. Te marresh nje episod te tille e ta kthesh ne nje vendim te tille kaq absurd, e ka emrin aktivizem gjyqesor: nje gjykates, me nje te rene te lapsit, sipas botekuptimit te tij subjektiv, nxorri nje ligj apo rregull nga kolltuku i gjykatesit. Problemi eshte se gjykatesit nuk nxjerrin dot ligje, ate privilegj kushtetuta ia njeh vetem Kuvendit.

Nga ana tjetër kemi të drejtën e besimit fetar Art. 4, që ndër të tjerash përfshin edhe atë të praktikimit të fesë dhe përkatësisë fetare dhe së fundi, të drejtën e prindërve për të marrë vendime të caktuara mbi fëmijët e tyre, vendime të caktuara, jo të gjitha! Këtu është edhe problemi: prindi vendos se cilit rreth fetar duhet ti përkasë fëmija e tij, ndërkohë që ky është një vendim që i duhet lënë fëmijës.
    Ta shpjegova me lart. Prindi eshte gardiani ligjor i femijes minoren qe nuk ka arritur moshen e pjekurise. Ai vendos gjithcka per ate femije per aq kohe sa ai eshte minoren. Qe nga ushqimet qe duhet te konsumoje, koha kur duhet te bier te fleje, kur mund te dale nga shtepia, kur duhet te luaje, si femija duhet te sillet e besoje. Kur femija arrin moshen madhore dhe eshte gardiani ligjor i veteves, mund te zgjedhi qe ti injoroje te gjitha keshillat e prinderve, apo ti injoroje ato.

Nese nuk vendos prindi, kush duhet te vendosi?

Mbase duhet ti leme femijet qe te luajne edhe me shkrepse e me zjarr, ta leme femijen "te zgjedhi vete".

Mund të ta tregojë këtë më së miri me shembullin tim: unë vij nga një familje ortodokse, të dy prindërit ashtu i kam, madje babai është pagëzuar, fshehurazi sigurisht, në një kohë kur feja te ne ishte rreptësisht e ndaluar. Mua më kanë vaftisur që të vogël. Atëherë unë nuk isha aq e aftë mendërisht të kuptoja nocionin e Zotit, unë besoja te Santa po aq sa te Perëndia. Jam rritur në një familje me tradita ortodokse, por e pashë botën me sytë e mi një ditë. Kur mosha dhe maturia më lejoi të zhvilloja botkuptimin tim unë zgjodha të mos besoj, edhe pse jam larë me ujin e bekuar, jam kunguar etj
    Pra prinderit e tu, kur ti ishe minorene, vendosen qe ti duhej te pagezoheshe. E moren kete vendim me bindjen e plote qe kjo ishte e nevojshme per femijen e tyre. Ti arrite moshen madhore, nuk je me nen varesine ligjore te prinderve te tu, dhe zgjodhe te mos ndjekesh keshillen e tyre por ta injorosh ate, brenda lirise tende. Dhe ne kete rast nuk ka asgje te keqe. U respektua liria e prinderve kur ti ishe minorene, u respektua edhe liria tende kur arrite moshen madhore.

Ajo qe ti nuk kupton eshte qe qendrimi qe ti mbron sot eshte nje qendrim inkriminues ndaj prinderve te tu. Ti mban anen e gjykatesit dhe thua qe prinderit e tu "te kane dhunuar ty lirine si minorene pasi te pagezuan ne Kishe kunder vullnetit tend". Ajo qe ti nuk kupton eshte se ashtu si prinderit e tu, vepruan edhe prinderit e mi kur une isha minoren. Ndryshimi mes meje e teje eshte se une e vleresoj ate vendim te prinderve qe une nuk e kuptova apo vleresova sa duhet ne kohen qe ndodhi, si nje nga dhuratat me te cmuara te prinderve te mi per mua. Aq e vleresoj, aqsa sot qe jam bere prind, do bej te pamunduren qe t'ia le trashegimi edhe femijeve te mi.

Qendrimi yt inkriminon jo vetem prinderit e tu, por me imponon dhe mua botekuptimin tend: une nuk duhet te pagezoj femijen tim ne Kishe pasi ti dhe gjyqtari besoni se kjo nuk eshte per te miren e femijes.

Kush je ti te me mesosh mua se si duhet te rris e edukoj femijen tim?

Albo

Faqja 13 prej 26 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •