Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 4
    i/e regjistruar Maska e Sharri-Liburna
    Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    2,171

Zoi Themeli: Torturat me litarë e cengel në hundë mbi Kosovarët që iu dorzuan Titos

Dokumente
    Zoi Themeli: Torturat me litarë e çengelë në hundë mbi kosovarët që i dorëzuam Titos
    Tiranë, 9 gusht - Ish-drejtori i Zbulimit politik dëshmon në procesin kundër Kadri
    Hazbiut se ky i fundit i kishte dorëzuar Jugosllavisë një grup patriotësh kosovarë. “Njëri
    prej tyre u hodh nga makina në Hanin e Hotit, pasi nuk donte të binte në duart e serbëve.
    Shumë të tjerë u lidhën me litarë dhe çengelë në hundë e u torturuan kafshërisht”,
    shkruan gazeta MAPO e Tiranës.
    Spastrimet në Kosovë, si u dëbuan me dhunë në Turqi 390 mijë shqiptarë
    Në dëshminë e tij Zoi Themeli fajësonte Kadri Hazbiun për heqjen e veprimtarisë
    agjenturore ndaj Jugosllavisë, çka solli edhe një operacion të gjerë spastrimesh në
    Kosovë. “Titistët kishin bërë marrëveshje me qeverinë turke, që Turqia të pranonte “turq
    në Turqi”. Titistët shpërthyen operacionin dhe detyruan me forcë të ndërrojnë
    nënshtetësinë nga shqiptarë në turq rreth 390 mijë njerëz”
    Ish-drejtori i Zbulimit politik deri më 1966, Zoi Themeli, i degraduar më 1967, vinte për
    të dëshmuar në njërën prej seancave të procesit. Në dëshminë e tij kundër Kadri Hazbiut
    dhe të pandehurve të tjerë dalin fakte rrëqethëse për kosovarët që Sigurimi u dorëzonte
    forcave jugosllave, të cilët më pas torturoheshin në mënyrë çnjerëzore, e madje edhe
    vriteshin. Para procesit të drejtuar nga Aranit Çela, Zoi Themeli tregonte rastin e një
    kosovari, i cili u hodh nga makina gjatë dorëzimit, vetëm për të mos rënë në duart e
    serbëve. MAPO boton sot dëshminë e Themelit dhe përballjen e tij me Kadri Hazbiun e
    Feçor Shehun, sipas librit “Kadri Hazbiu, krimet dhe vrasja” i Kastriot Dervishit.
    ARANIT ÇELA: Gjykata të ka thirrur si dëshmitar dhe kërkojmë të na thuash të vërtetën
    në lidhje me këto dhe në rast se thua gjë të rreme, të vë me përgjegjësi në bazë të nenit
    202 të Kodit Penal. E ke parasysh këtë? Ne të kemi thirrur ty si dëshmitar, të na flasësh
    lidhur me dy probleme: E para, lidhur me ndërprerjen e veprimtarisë agjenturore, kur ti
    ke qenë drejtor i Zbulimit në atë kohë, fjala është për atë periudhë në drejtim të
    jugosllavëve, ky është problem i parë dhe e dyta, lidhur me mbledhjen e Pragës me
    ministrat e Punëve të Brendshme. Atje është bërë një propozim nga ana e delegacionit ku
    ke qenë edhe ti, lidhur me çështjen e organizimit të agjenturave midis shteteve edhe
    vendit tonë. Si e di ti, si ka qenë kjo, këto dy çështje duam. Qartë?
    ZOI THEMELI: Qartë. Më 1954, mbasi ne ishim të përgatitur në fund të pranverës, për të
    vepruar në drejtim të Jugosllavisë, e kam fjalën për punën e zbulimit dhe asnjë veprimtari
    të mos kryhet prej zbulimit në Jugosllavi. Me një fjalë, të ndërpritet puna e grupeve që
    kishim neve në thellësi, të ndërpriteshin veprimet e grupeve territoriale dhe të ndërpritej
    puna e agjentëve individualë. Ky është urdhër tha dhe këtë urdhër duhet ta zbatoni. Unë
    sigurisht u mahnita, se një gjë të këtillë nuk e prisja kurrë, atëherë thashë si është e
    mundur, ky është urdhër dhe juve duhet

Te plot ketu: http://kohaditore.com/repository/docs/Documents.pdf
    Zhduku nga tokat Arbrore, qelbesira Aziatike

Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anëtarësuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664
    Citim Postuar më parë nga Sharri-Liburna Lexo Postimin
    Dokumente
    Zoi Themeli: Torturat me litarë e çengelë në hundë mbi kosovarët që i dorëzuam Titos
    Tiranë, 9 gusht - Ish-drejtori i Zbulimit politik dëshmon në procesin kundër Kadri
    Hazbiut se ky i fundit i kishte dorëzuar Jugosllavisë një grup patriotësh kosovarë. “Njëri
    prej tyre u hodh nga makina në Hanin e Hotit, pasi nuk donte të binte në duart e serbëve.
    Shumë të tjerë u lidhën me litarë dhe çengelë në hundë e u torturuan kafshërisht”,
    shkruan gazeta MAPO e Tiranës.
    Spastrimet në Kosovë, si u dëbuan me dhunë në Turqi 390 mijë shqiptarë
    Në dëshminë e tij Zoi Themeli fajësonte Kadri Hazbiun për heqjen e veprimtarisë
    agjenturore ndaj Jugosllavisë, çka solli edhe një operacion të gjerë spastrimesh në
    Kosovë. “Titistët kishin bërë marrëveshje me qeverinë turke, që Turqia të pranonte “turq
    në Turqi”. Titistët shpërthyen operacionin dhe detyruan me forcë të ndërrojnë
    nënshtetësinë nga shqiptarë në turq rreth 390 mijë njerëz”
    Ish-drejtori i Zbulimit politik deri më 1966, Zoi Themeli, i degraduar më 1967, vinte për
    të dëshmuar në njërën prej seancave të procesit. Në dëshminë e tij kundër Kadri Hazbiut
    dhe të pandehurve të tjerë dalin fakte rrëqethëse për kosovarët që Sigurimi u dorëzonte
    forcave jugosllave, të cilët më pas torturoheshin në mënyrë çnjerëzore, e madje edhe
    vriteshin. Para procesit të drejtuar nga Aranit Çela, Zoi Themeli tregonte rastin e një
    kosovari, i cili u hodh nga makina gjatë dorëzimit, vetëm për të mos rënë në duart e
    serbëve. MAPO boton sot dëshminë e Themelit dhe përballjen e tij me Kadri Hazbiun e
    Feçor Shehun, sipas librit “Kadri Hazbiu, krimet dhe vrasja” i Kastriot Dervishit.
    ARANIT ÇELA: Gjykata të ka thirrur si dëshmitar dhe kërkojmë të na thuash të vërtetën
    në lidhje me këto dhe në rast se thua gjë të rreme, të vë me përgjegjësi në bazë të nenit
    202 të Kodit Penal. E ke parasysh këtë? Ne të kemi thirrur ty si dëshmitar, të na flasësh
    lidhur me dy probleme: E para, lidhur me ndërprerjen e veprimtarisë agjenturore, kur ti
    ke qenë drejtor i Zbulimit në atë kohë, fjala është për atë periudhë në drejtim të
    jugosllavëve, ky është problem i parë dhe e dyta, lidhur me mbledhjen e Pragës me
    ministrat e Punëve të Brendshme. Atje është bërë një propozim nga ana e delegacionit ku
    ke qenë edhe ti, lidhur me çështjen e organizimit të agjenturave midis shteteve edhe
    vendit tonë. Si e di ti, si ka qenë kjo, këto dy çështje duam. Qartë?
    ZOI THEMELI: Qartë. Më 1954, mbasi ne ishim të përgatitur në fund të pranverës, për të
    vepruar në drejtim të Jugosllavisë, e kam fjalën për punën e zbulimit dhe asnjë veprimtari
    të mos kryhet prej zbulimit në Jugosllavi. Me një fjalë, të ndërpritet puna e grupeve që
    kishim neve në thellësi, të ndërpriteshin veprimet e grupeve territoriale dhe të ndërpritej
    puna e agjentëve individualë. Ky është urdhër tha dhe këtë urdhër duhet ta zbatoni. Unë
    sigurisht u mahnita, se një gjë të këtillë nuk e prisja kurrë, atëherë thashë si është e
    mundur, ky është urdhër dhe juve duhet

Te plot ketu: http://kohaditore.com/repository/docs/Documents.pdf

Fare e keqe ,rasad i keqe si ne Shqiperi ,gjithashtu edhe ne ish Jugosllavi shpiunet me te rrezikshem per popullin shqipetare ishin vete shqipetaret .

Hitleri kishte te drejte kurre thonte se keto shqipetaret jane popull shume me cmime te lire ,bile bile gratis per te shpionuare kunder njeri tjetrit
    .

i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    si nuk duken enveristat kosovare te forumit ne kto tema mor e?

Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anëtarësuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664
    Citim Postuar më parë nga puroshkodran Lexo Postimin
    si nuk duken enveristat kosovare te forumit ne kto tema mor e?
    Enveristat kosovare jane inkuadruare ne politiken udheheqesine kosovare . S'kane kohe .

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •