Nė psikologji mėsohet, se tre faktor janė armiqtė mė tė rrezikshėm pėr qenien njerėzore. Ata faktor janė: Urrejtja, frika dhe emocioni! Besomėni, Urrejtje nuk kam fare, frikė as qe di ēfarė ėshtė, por emocionet sa vijnė e shtohen me shumė gjatė ditėlindjeve tė reja si faktor i moshės sė shtyre.
Unė me bashkėshorten time jemi duke shkuar asaj rruge qe tė bėhemi stėrgjysh. Pemėt dhe perimet me cilėsi me tė dobėt i konsumojmė ne ndėrsa fėmija (tani burra e gra) me nipa dhe mbesa i konsumonin ato me cilėsi mė tė mirė. Kjo ėshtė shenjė tipike e ēdo prindi sepse prindi dėshiron qe fėmijės sė vet tė ja falė zemrėn, shpirtin gjakun e ēfarė nuk falė prindi pėr fėmijėn e vet, gjė qe ajo veti ėshtė me pakė e reflektuar te fėmija.
E vėrtetė ėshtė se ēdo frutė i prekur nga sėmundja dhe insekti ėshtė mė i shijshėm sepse at e hetojnė dėmtueset dhe e sulmojnė, por pemė tė dėmtuara mekanikisht ato nuk janė tė cilėsisė mė tė mirė.
Pėr tė pėrfunduar. Sot kisha me qenė i dakortit qe sikur tė ishte babai im i gjallė, kisha pranuar qe tri herė tė mė vras, pėr tri gabime qe i kam bėrė ndaj Ti. Ato janė: nė atė skamje tė viteve tė gjashtėdhjeta, nė vend qe tė ja japi rrogėn e parė babait unė bleva biēikletė, ēmimi i sė cilės ishte rrafsh njė rrogė atėherė. Dy: po atė biēikletė e detyrova me shkuar nė Pejė me ble dhe me shty pesėdhjetė km, pėr shkak se nuk ka ditė me nga. Dhe tre: kur e kam gėnjyer pėr nota tė dobėta nė shkollė tė mesme, unė i kisha shtatė dysha, e babit i thash i kam vetėm tre dysha.
Ndėrsa nėna ishte dashtė tė mė vras dy herė: nėn njė, kur isha teknik i ri, nėna kishte dėshirė qe ditėn e shtunė dhe diel te qėndroi me te, e unė iksha me shokė. Dhe dy, kur banoja nė katin e pestė tė pallatit dhe bėja shaka me te duke i thėnė ēdo pushimore do e vendosi njė karrige dhe kur ngjitesh ne katin e pestė duhet pushuar nė dhjetė pushimore. Ajo atėherė ka qenė shtatėdhjetepesė vjeē, ndėrsa unė tani gjashtėdhjeteshtatė vjeē jam larguar nga ajo banesė pėr shkak tė lartėsisė.
Kėtė nuk e shkrova si histori timen, por dėshiroi tė terheku vėrejtjen ēdo fėmija, sa ka peshė prindi ndaj fėmijės tė vet. Njėkohėsisht vlerėsimi kurrė edhe nė asnjė mėnyrė nuk mund tė bėhet nė ditėt rinore sa qe behėt kur njeriu kalon rreth tė gjashtėdhjetave.
Krijoni Kontakt