Close
Faqja 22 prej 51 FillimFillim ... 12202122232432 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 211 deri 220 prej 507
    Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar mė parė nga EuroStar1 Lexo Postimin
    Po ne minaret Arabe, ne Meke ,Aksa , Medine etj a kan te vendosur gjysem hene ? Nese po, c,ne atje gjesem hena. Ne nje faltore nuk ka pse te kete simbole lufte mendoj, si forma e shpates apo gjysem hena etj.

Pershendetje

Mirdita,

Gjysemhana si symbol karakteristik i "islamit" eshte i njohur qe nga perandoria osmane. Me heret gjysemhana ne historine islame nuk ka figuruar ne ndonje forme !!!

Sot per shkaqe semiotike ajo eshte prezente ne gjithe boten islame, si oponente e kryqit. Natyrisht sot ne fryme tolerante dhe njerezore (perpos ne forumin shqiptare, tek rubrika, toleranca fetare). Kryqi i kuq dhe gjysemhana e kuqe bashkpunojn per t'ju ndihmuar njerezve nevojtare ne gjithe boten.

Gjysemhana ka gjeneze "ushtarake" ose ndonje tjeter, por assesi fetare, nje rrjedhoje e tille nuk deshmohet nga shkollaret. Nderlidhja e saje me paganizmin burim e ka hamdenjen e qarqeve te caktuara te cilat bile edhe murin gjysemharkore para qabes/kubit, e cilesojn kajhere si rremuja te nje muri te madh, nga konkludojne se qabeja ka qene me heret "Kishe".....per te forcuar thezen, se islami eshte nje "kopje" e krishterimit, dhe jo frymezim hyjnore....

Kur osmanlijt i zaptonin qytetet bizante ata nuk i shkateronin kishat por i "shnderonin" ne xhamia. Edhe sot e kesaj dite xhamiat ne ballkan per shembull kane arkitekture "bizantine", si kishat. Symboli dallues i kishes ndaj xhamise eshte "kryqi" ose "gjysemhana". E ceka qe ne kulturen pravosllave ne krye te kishes qendron kryqi qe e shpon gjysemhanen, ku deshmohet edhe karakteri luftarak i symboleve fetare.

Sot gjysemnaha eshte mjet zbukurues i cili qendron ne maje te kupolles, zakonisht i perqendruar mbi nje zepter, edhe ate, ne vendet ku ka patur ndikim perandoria osmane. Muslimanet e kines apo ne afriken qendrore nuk njohin elemente te tilla zbukurimi.

Minarja si element stilistik poashtu nuk eshte pjelle e drejtperdrejte e muslimaneve te hershem, vet fjala MINARE ne gjuhen arabe pershkruan kullen e drites (lighthouese), qe eshte objekt nga gjuha detare e jo fetare. Sot natyrisht nuk mund te paramendohet nje xhami pa minare !!!, keto elemente kane te bejne me kulture ne essencen e fjales, pra prodhime qe nga nevoja shnderohen brenda kohes ne symbole.
    Me nje fjale, gjysemhana si symbol fetare eshte drejtperdrejt pjelle e perandorise osmane......per njerezit normal dhe liridashes ajo eshte nje symbol qe deshmon nervin civilizues te perandorise osmane.....per keqdashesit eshte natyrisht nje element pagan, qe deshmon paganizmin e muslimaneve.....

me nderime
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Nuh Musa : 10-10-2011 mė 04:38
    albanish by nature

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar mė parė nga qeveriablu Lexo Postimin
    Shiko ti Nuh rrumpalla ,as vet nuk e din cka mbron ne kete teme...une te prezentova pamje dhe foto qe shpjegojn nje fenomen te till ...dhe mora nga net linkun dhe foto...cka don TI qe une te beje fotografime satelitore vet....por meqenese nuk din gje (je gjysmak ) ja edhe nje here linkun anglisht (se Ti di 5 gjuhe te huaja ) dhe mirru me ate problematike....une si mjek nuk mund te hy ne detale te tilla ...e TI si i Ditur qe je mund ti rrezosh edhe spjegimet e profesionisteve.....http://www.ercim.eu/publication/Ercim_News/enw34/sannino.html
    Roli,

Se pari, mirdita !

Une jam absolutikisht i vetedijshem se cka bej ketu !!!, kontriboj ne mirekuptimin ndershqiptare. Te kunderten pak a shume qe ben ti.

Ja nje shembull:

Kur nje musliman e arsyeton islamin me shenime nga shkenca, eshte detyre e jotja tja besh me dije se nuk ka assesi nevoje te arsyetohet islami ne ate menyre, e jo tja kundershtosh ate arsyetim me argumente te shkences se permendur. PO, do te ish e arsyeshme qe ti ta arsyetoje ate me argumente shkencore, po qe se te ish ajo shkence lemi e jotja, dhe ti natyrisht te ishe "KOMPETENT" per te be nje gje te tille.

Kjo ish gjith meselja !!!

Pra, ne thelb, nuk ben gje tjeter, perpos shfaqjes te nje mendjemadhesie te panevojshme (dituri te kufizuar interneti kemi te gjithe qe posedojm kompjutera), e qe ne fakt quhet thjeshte "polemike".....prandaj ta ceka meselen e gjuetarit dhe arushes.....se akoma nuk e dijm ne ketu se cka je duke bere.....

a.....e mbron krishterimin ?
    b.....e mbron islamin ?
    c......e mbron shqiptarine ?
    d..... e mbron vetveten ?

a....po te mbroje krishterimin, duhej te ishe i krishtere, qe mbrojtja jote te kete legjitimitetin e duhur.

b....po te mbroje islamin, duhet te ishe musliman....

c....po te mbroje shqiptarine, duhet te jesh o musliman, o i krishtere......ateistet na shkateruan shtetin, na shkateruan kulturen, na shkateruan thjesht vellazerine....mendoj se njehere me ke perkrah ne kete mendim.....

d....nese ke komplekse per arsye te gjakut (nenen thua nuk e ke shqiptare ???) dhe tenton me mbishqiptarizem te maskerosh kete, atehere eshte me se e nevojshme qe se pari njehere te mesohesh, se shqiptaret jane tolerant dhe te kuptueshem, dhe se neve nuk na pengon kjo ceshtje. Ne forumin gjerman kemi nje djalosh me "baben" serb !!!, dhe ish atdhetare i shquar, dhe gjithandej i akceptuar nga shqiptaret pjesemares te forumit !!!, problemi gjithsesi eshte tek teje, qe te ta pranojm arsyen si te ndershme, PERSE je ne kete mes ketu.

Deri tani na ke shfaq nje kulture te dobet diskutimi (edhe pse mundin ta pranoj, dhe jame i gatshem te te ndihmoj), nje fryme reakcionare, dhe nje qendrim shume te dyshimte ne pergjithesi sa i perket temave.

UNE jam ne kete forum per nje arsye, se me intereson fryma ndershqiptare. UNE kontriboj VETEM tek toleranca fetare, ngase ketu eshte INTOLERANCA me e madhe qe ekziston ne kete forum. UNE njoh nga aktiviteti im i mehershem (para 9 viteve) forumist me te cilet kam diskutuar shume ne atmosfere te qete dhe vellazerore......perkunder acarimeve qe jane sot prezente.....pra, une te deshmoj me shkrimet e vjetra te mijat, se perpos nje "ekzemplari" kishtare, te njohur me nofken "jezushaus" gjith forumistet tjere ishin te ndershem dhe tolerant ne shfaqjen dhe mbrojtjen e mendimeve te tyre. Perpos forumistit te permendur, i cili e kish gjuhen e njejte te shokut tim te zemres, gjith tjeret ishin djem dhe vajza te kulturuara.....UNE nuk kam ndryshuar, jam ai qe isha edhe me heret, kurse rrethanat ketu kane ndryshuar ne permasa te dukshme, e kjo ish arseja perse une PERSERI u kyca ketu. Dhe nuk e kam ndermend te largohem, perderisa nuk jeni bere shqipatere......

Ne tema tjera nuk kam interes te kontriboj, perpos tek kuzhina dhe muzika, nga pasioni dhe per hajgare.....per "inxhinjerllek" natyrisht jam i gatshem te ndihmoj, nese ka nevoje.....problem e shoh ketu vokabularin specifik qe nuk e njoh ne gjuhen shqipe ne terresi.....dhe dobesite e mia ne artikulim.....mund te beje puna vaki qe me qellim te mire, te bej dam.....nese nuk gaboj, e kam hapur asaj kohe nje teme ku kerkoja perpilimin e nje fjalori teknik.......

tungi
    albanish by nature

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Mirdita,

Gjysemhana ka gjeneze "ushtarake" ose ndonje tjeter, por assesi fetare, nje rrjedhoje e tille nuk deshmohet nga shkollaret. Nderlidhja e saje me paganizmin burim e ka hamdenjen e qarqeve te caktuara te cilat bile edhe murin gjysemharkore para qabes/kubit, e cilesojn kajhere si rremuja te nje muri te madh, nga konkludojne se qabeja ka qene me heret "Kishe".....per te forcuar thezen, se islami eshte nje "kopje" e krishterimit, dhe jo frymezim hyjnore....
    lexo me poshte, jo vetem fene islame e keni plagjiature te keqe, por dhe simbolet.

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=112563

Thirr ne rruge te Zotit! Maska e IslamInfo
    Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    Citim Postuar mė parė nga brandon* Lexo Postimin
    lexo me poshte, jo vetem fene islame e keni plagjiature te keqe, por dhe simbolet.
    Shpifje e kulluar si zakonisht. Islami se ka simbol gjysem-henen assesi. Nese me vone eshte vendosur nga osmanlijt, kjo ka qene per shkak te kalendarit lunar.

Duhet vetem te vrare ne tru te jeni, qe te vazhdoni e te na mvishni nje gje te tille.

Ne themi se ne kohen e Pejgamberit a.s. nuk ka pasur gjysem-hene e deri vone muslimanet se kane pasur kete. Edhe sot e kesaj dite nuk e kane ate nje pjese e madhe e xhamiave te muslimaneve.

Eshte turp dhe e paftyre nga ana juaj te na beni shpifje se ne kemi ndonje besim me henen.

Mos u beni imbecila. Ne themi qarte: Henen kush e adhuron s'eshte musliman.

Turp, turp, turp!

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=112563
    brandi,

Gjysemhana qe e perdori perandoria osmane ka karakter USHTARAK, ky eshte shpjegimi me i perafert.....si oponente e kryqit !!!, ngase ne flamujt muslimanet kane patur poashtu symbole, krahas ngjyrave dhe shehadetit, ka qen edhe shpata TIPIKE HARKORE e muslimaneve e vizatuar ne te.....nese ke shkrime nga shkenctare te semiotikes, urdhero silli, perndryshe nuk ka nevoje te hamendemi mbi kete pune, ngase motivi dhe deshmite jane te qarta.

Motivi per tja pershkruar islamit gjysemhanen si symbol pagan eshte i qarte, ai rrjedh KRYEKEPUT nga qarqe radikale kishtare (kisha oficiale nuk mban qendrim te tille), kurse deshmite e shkruara dhe vleresimet shkollare (pra, nga shkenctare "normal", e jo nga prifta fanatik e konvertit te fanatizuar) ne asnje forme nuk ja ngjesin islamit burimore....

Natyrisht, sot gjysemhana eshte symbol i muslimaneve, por kjo nga ndikimi i perandorise OSMANE ne civilizimin boterore......

Nje romantizme nga qarqet ultraradikale turke thot se flamuri i turqise e ka gjenezen tek nje perjetim i nje ushtari, i cili ne gjakun e deshmoreve e pa pasqyrimin e gjysemhanes.....gjaku i kuq, ne te cilen pasqyrohej gjysemhana (se ne ndrycimin e hanes nuk dallohen ngjyrat nuk prish pune)....

Pra, eshte e kote ne kete drejtim te polemizojm, islami nuk ka te beje me ndonje forme adhurimi ndaj trupit kozmik, do te ish abzurde, ku muslimanet per shembull per trupin tjeter, diellin, kane perkujdesje te "vecante", qe namazet per shembull mos te nderlidhen me qendrimet tipik te diellit, qe keshtu te mos mund te nderlidhen cfaredo forma te nje adhurimi me trupit kozmik.....e per henen nuk do te vlente kjo gje ???.....kjo do te ishte budallaki.....nderlidhja e kulturave te ndryshme me henen ka ne shumicen e rasteve karakter teknik (orientim, kalendare)....edhe nese do te kish patur tentime te nderlidhet hena ne ndonje forme me adhurim, ai do te kish qen i deshtuar, ngase do tja mirte rrangun ose se paku do tja dobesonte ate DIELLIT.....

.....gjysemhana ne maje te minareve symbolizon mposhtjen e kryqit.....vice versa e njejta mesele.....kjo eshte gjith mrekullia....

tung
    albanish by nature

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ohu me tregon mua ti ca eshte gjysem hena, ke temen aty te shpjeguar gjere e gjate, ka dhe postime te mia....strider, land

Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    ohu me tregon mua ti ca eshte gjysem hena, ke temen aty te shpjeguar gjere e gjate, ka dhe postime te mia....strider, land
    Po, ne te tregojm ty se cka eshte gjysem-hena te muslimanet. Ti s'mund te na tregosh se cka paraqet ajo te muslimanet.

Osmanlijt e kane vendosur per shkak te kalendarit lunar, po edhe me karakter ushtarak ka mundesi, sic ta spjegoi Nuha.

Nese do te ishte simbol i dikujt, do te ishte i turqeve.

Mirepo i krejt muslimaneve? Assesi, asnjeher. Pallaver e kulluar.

Pastaj edhe nese dikush e adhuron henen, kjo nuk e ndalon dikend tjeter qe ta perdor henen per ate qe Zoti e ka krijuar, si mjete per matjen e kohes.

Edhe nese dikush e adhuron diellin, kjo nuk i pengon muslimanet qe ta perdorin diellin per t'i caktuar kohet e namazeve. Kete vetem nje budall do ta thoshte. Sepse perndryshe s'do te jetonim ne kete bote, sepse njerezit cka nuk adhurojne, madje ka qe adhurojne vaginen, lopen, e shume e shume paganizma tjera. Mirepo ne nuk e bejm te keqe lopen, per vet faktin se dikush e adhurojka.

Te thash se shenja e gjysem-henes nuk ka ndonje besim te nderlidhur me te ne fene islame dhe muslimanet thone: Kush adhuron dicka tjeter pos Zotit, s'eshte musliman.

Shume e qarte puna. Po kjo e tregon dobesine tuaj perball fese sone. Jeni te destinuar per humbje fatale.

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    ...o brandi,

Ne kete rast djali nuk mund t'ja tregoj babes "mexhet" e ares tote nje fjale e urte shqiptare.......

Ti me trego dicka nga "feja" jote.....

Ose me thjesht, na sill nje studim semiotik mbi gjysemhanen osmane, e folim ne dy te heshmit me tej.....

HANA si trup kozmik, edhe si trup mystic me kete adhurimi, njihet ne plot kultura.....osmanlijt nuk e kane te HUAZUAR, por te VETESHPIKUR, mendimet jane se nga SHPATA harkore.....pra, eshte symbol LUFTARAK.....perndryshe, duhet kjo teme ketu te mbaroje se eshte off topic....

tung
    albanish by nature

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Nuh Musa Lexo Postimin
    ...o brandi,

Ne kete rast djali nuk mund t'ja tregoj babes "mexhet" e ares tote nje fjale e urte shqiptare.......

Ti me trego dicka nga "feja" jote.....

Ose me thjesht, na sill nje studim semiotik mbi gjysemhanen osmane, e folim ne dy te heshmit me tej.....

HANA si trup kozmik, edhe si trup mystic me kete adhurimi, njihet ne plot kultura.....osmanlijt nuk e kane te HUAZUAR, por te VETESHPIKUR, mendimet jane se nga SHPATA harkore.....pra, eshte symbol LUFTARAK.....perndryshe, duhet kjo teme ketu te mbaroje se eshte off topic....

tung
    po nuk esht ara jote gjysem hena eshte are pagane, as e krishtere nuk eshte, turqit bene te tyren gjysem henen bizantine( keta e kishin marre nga te tjere me pare) kur moren kostantinopojen.
    lexoje mer temen qe te dhash nga fillimi ne fund, lere ca te thot hoxha budall ne xhami

une jam i pafe, ca feje timen te tregoj un ty, bobo ky.

akoma nuk e ke kuptuar qe bota pervec muslimane dhe kristiane ka dhe te tjere.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 10-10-2011 mė 06:32

Anėtarėsuar
    09-08-2011
    Vendndodhja
    Ne token e Allahut!
    Postime
    1,457
    Brandon?! Le se spaske asnje fe te shqiptareve, po edhe emer shqiptari spaske.

Sidoqofte, paganet nuk i kane "COPYRIGHT" te henes, mos ja fut kot.

Te thash se edhe nese eshte futur, te disa xhamia, kjo ska te beje asgje me fene islame. Nuk eshte simbol islam. Islami smeret me simbole, po e ka mesazhin e qarte: Ska te adhuruar pos Allahut. Kush adhuron dikend tjeter pos Zotit ai s'eshte musliman.

Banaliteti i disave ska kufi.

Faqja 22 prej 51 FillimFillim ... 12202122232432 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •