Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 17
    i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767

Dëgjojini këshillat e të moshuarve, kanë dije më shumë se të rinjtë

Tiranë 25 Shtator 2011 NOA/ Arlinda Koçi -Dituria vjen nga përvoja. Një studim i fundit ka zbuluar se të moshuarit e moshës mbi 60 vjeç, janë më strategjikë në vendimet e tyre se sa të rinjtë mbi moshën 20 vjeçare, të cilët kanë tendencën të fokusohen në kënaqësinë e çastit.
    Studimi u krye nga "The University of Texas at Austin and Texas A&M" dhe u publikua në Psychological Science.
    Z. Maddox tha se studimi jep një vështrim në procesin e vendim-marrjes, e cila do të ndihmojë kërkuesit të mësojnë më shumë për efektet e plakjes në tru.
    Përgjithësisht, këto rezultate sugjerojnë se të rriturit më të rinj mund të sillen më impulsiv, duke favorizuar kënaqësinë e çastit, ndërsa të rriturit më të vjetër i konsiderojnë më mirë pasojat afatgjata të veprimeve të tyre.
    Si pjesë e studimit, u morën 28 të rritur të vjetër dhe 28 të rinj, të cilët kishin si detyrë kryerjen e vendim-marrjes, në të cilin ata duhet të bënin zgjedhjet e tyre, duke u shpërblyer kështu me pikë.
    Në këtë eksperiment, të rriturit më të rinj ishin më efikas në zgjedhjen e opsioneve, të cilat jepnin shpërblime afatshkurtra.
    Ndërsa pjesëmarrësit e grupit më të vjetër zgjidhnin opsione, të cilat rezultonin më strategjike dhe ishin afatgjata.
    Ato I përshtateshin më shumë qëllimeve të detyrës.
    Studimi doli në përfundimin se, njerëzit, sipas moshës përdorin trurin e tyre.
    Kur bëjnë zgjedhjet, të rinjtë përdorin një pjesë të trurit, ventral striatum, i cili është i lidhur me formimin e zakoneve të menjëhershme.
    Kjo sigurisht varet me moshën dhe pjesa e trurit, prefrontal cortex, është zona, e cila kontrollon mendimet racionale dhe të qëllimshme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Po ca studimi duhet me dit kete, kur vete plaku te thote qe fjalet e mia degjoj por pordh.et mos i degjo.

Citim Postuar më parë nga dardajan Lexo Postimin
    Po ca studimi duhet me dit kete, kur vete plaku te thote qe fjalet e mia degjoj por pordh.et mos i degjo.
    Tamam. Kjo eshte dicka qe dihet ... Me i vjetri ka me shume eksperience ne shpatulla ndaj edhe vendimet qe marrin i vleresojne me qetesisht e me me pjekuri.
    Shpenzime te kota per perfundime qe dihen.

La vita non si spiega, si VIVE!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-09-2011
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    180
    eh sa mir mi degju prinderit e gjysherit tane kohes por asht pak e veshtire, duhet dhe na me vepru qysh mendojme se asht e drejte se ndryshe nuk e jetojme jeten vet. Duhet me gabu per me msu dicka

Citim Postuar më parë nga Kejsi Al Lexo Postimin
    eh sa mir mi degju prinderit e gjysherit tane kohes por asht pak e veshtire, duhet dhe na me vepru qysh mendojme se asht e drejte se ndryshe nuk e jetojme jeten vet. Duhet me gabu per me msu dicka
    Kur ke mundesi te evitosh nje gabim pse te mos e besh? S'po them qe te mos marresh asnje vendim vete, por per ato tema te caktuara qe jane cik me shume rendesi, mire eshte te marresh mendimet e me te medhenjve.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-12-2004
    Postime
    1,681
    Diku, mbase ketu ne forum kam lexuar edhe nje shprehje tjeter, qe femija kur eshte i vogel thote prinderit e mi dine gjithçka jan shum te zgjuar, pastaj kur rriten pak fillojne e dyshojne, kur rriten pak me shume thone se prinderit e tij nuk kuptojne asgje, ose jane injorant, dhe kur jane te medhenj thone ah sikur te kisha degjuar prinderit nuk do kishin ndodhur gjith keto gjera.

Citim Postuar më parë nga dardajan Lexo Postimin
    Diku, mbase ketu ne forum kam lexuar edhe nje shprehje tjeter, qe femija kur eshte i vogel thote prinderit e mi dine gjithçka jan shum te zgjuar, pastaj kur rriten pak fillojne e dyshojne, kur rriten pak me shume thone se prinderit e tij nuk kuptojne asgje, ose jane injorant, dhe kur jane te medhenj thone ah sikur te kisha degjuar prinderit nuk do kishin ndodhur gjith keto gjera.
    Edhe une e kam lexuar (jo ne forum) por diku tjeter qe thuhej per mamin. Por, ta mendosh eshte e njejta gje edhe per babin.
    Thuhej :
    2 vjec: mami ime eshte me e mira !
    7 vjec: mami ime te dua shum !
    10 vjec: mami hajt mo !
    16 vjec: zot i madh mami im eshte shume e merzitshme !
    18 vjec :dua te largohem nga shtepia !
    23 vjec: dua te kthehem prap te shtepia mamit tim !
    50 vjec : nuk dua ta humbas mamin tim !
    70 vjec: do jepja cdo gje qe mami im te ishte ketu ............

Kuptimi eshte i njejti me ate qe ke shkruar ti. Ne moshen e adoleshences te gjithe e kemi menduar ndonjehere qe prinderit s'na kuptojne e kur rritemi e hedhim poshte kete ide.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-09-2011
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    180
    Citim Postuar më parë nga kleadoni Lexo Postimin
    Kur ke mundesi te evitosh nje gabim pse te mos e besh? S'po them qe te mos marresh asnje vendim vete, por per ato tema te caktuara qe jane cik me shume rendesi, mire eshte te marresh mendimet e me te medhenjve.
    dakord per temat qe ndikojne ne jete, duhet patjeter me marr vendime bashkerisht me prinderit. une per vete shum i degjoj por ndonjehere dua te bej dicka vet, por maspari ia shpjegoj prinderve arsyet qysh e tek qe t'mos mendojne se jam rebele e mos t'ngelin keq. Idealja asht mos me i kalu te njejtat veshtiresi apo prova qe ato i kane kalu, por prape jane disa ceshtje qe duhet vet me i zgjidh, mendoj se vetem kur gabon dicka vet e e kupton dicka dhe nuk e perserit me, vec e mira asht qe kjo te mos kete pasoja te medha

Citim Postuar më parë nga Kejsi Al Lexo Postimin
    dakord per temat qe ndikojne ne jete, duhet patjeter me marr vendime bashkerisht me prinderit. une per vete shum i degjoj por ndonjehere dua te bej dicka vet, por maspari ia shpjegoj prinderve arsyet qysh e tek qe t'mos mendojne se jam rebele e mos t'ngelin keq. Idealja asht mos me i kalu te njejtat veshtiresi apo prova qe ato i kane kalu, por prape jane disa ceshtje qe duhet vet me i zgjidh, mendoj se vetem kur gabon dicka vet e e kupton dicka dhe nuk e perserit me, vec e mira asht qe kjo te mos kete pasoja te medha
    Ok ok, e kuptoj c'do te thuash ti e s'te kundershtoj fare. Jam dakord me ty, une thjesht i referohesha vendimeve qe mund te sjellin pasoja te renda.

Anti Zombizem SigPunizem Maska e Duaje Siveten
    Anëtarësuar
    09-09-2007
    Postime
    3,698
    Citim Postuar më parë nga kleadoni Lexo Postimin
    Una per veten time i marr mendimet e me te medhenjve, biles edhe ketu ne forum.

Ja per shembull, mendimet e marra te brari-t une i kam parasysh, sepse eshte i madh ne moshe - njelloj sa sali berisha.

Por ka edhe te tjere ketu ne forum, qe marrin mot-a-mot mendimet e marra te atij brari-t, duke ma kaluar edhe mua!

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •