Close
Faqja 9 prej 11 FillimFillim ... 7891011 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 102
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Nuk e kuptoj kete fjali. Deshiron te thuash se shqiptaret kane lidhur opingat e tyre me zorret e grekeve? Nese po, kur, ku, apo te pakten sipas cilave deshmi?
    Ka nje regull te pa shkruar ne analizat historike qe , nse perballesh me urrejtje popullore,nese perballesh me nje folklor, me tregime , perralla, kenge,deri ne legjende,nese perballesh dhe ne te sotmen me nje urrejtje te trasheguar nga e kaluara, do te thote se ato shprehin nje urejtje mbi nje te vertete, te pa diskutueshme.

Por reagimi im sot erdhi nga nje tjeter inicim.Me hypi ne koke te kerkoja origjinen e mbiemrit Qehajev dhe keshtu ti perafrohesha gjenealogjise familjare te nje ish profesorit tim hebre qe vdiq ne gurg nga diktatura.Njeriu me fisnik qe kam njohur ne ne jete, qe jetoi i vetem dhe me nje perkushtim te madh per komunitetin.
    natyrisht qe u futa dhe ne gjuhen greke, pasi nje koleg i tij me pat thene se pati ardhe nga ky vend.Dhe vertete , ai gjithmone e shqiptonte emrin tim me "S" ne fund.Por ne te vertete ai ishte poliglot, fliste rusisht, gjermanisht, frengjisht, italisht, polonoisht ,cekisht,Anglisht, por dhe te tjera pasi ai kishte hapur dhe nje kurs per gjuhen esperanta.Njohes i mire veglave muzikore me tela, violine, mandolin benxh, kiare,me te cilat punonte per te mesuar te gjithe grupmoshat.Njeriu qe ne te gjithe diten ishte i programuar ne pune te tilla fisnike.Kurs gjuhesh,musike ne vegla te ndryshme, ne shkolle , ne perkhime ne te huajt qe punonin ne qytetin tone , ne mesimin e shqipes ne keto familje, ne programe te ndryshme me femije per ti lidhe ato me adresa nga femije neper bote, etj etj qe kur i mendoj sot ,mallkoj zotin qe me lindi shqiptar, e te jem keshtu pjese e mekatit ndaj tij.E vdiqen ne menyre te tmerrshme, me mizore, si poliagjent.
    Nesje , ti rikthehemi temes.kur u futa ne nje web grek, gjej nje teme interesante.Nje historian grek kishte bere nje listim emrash te eksponenteve shqiptare te krishtere me banim ne Janine, qe nga viti 1440 derio ne 1913.Ai fliste per kontributin e tyre dhe i kerkonte te falur ndonje forumi shqiptaresh,me te cilet bente thirrje per bashkepunim, nese nuk ishte treguar i sakte ne paraqitejen e ketyre fakteve.Ve ne dukje se ai bente perjashtim per shqipatret turkoshen, kuptohet se nuk gjente nje terren paqesor, por dhe ndoshta dhe se deshironte qe shkrimi i tij te ishte me motive paqesore , per dashuri e barazi mes njerezve te rracave te ndryshme.
    Me poshte shof nje citim nga nje grek naturisht i tipit nacionalist, i cili thoshte : Cfar kerkon ti, te na pajtosh me shqiptaret, kur e din se me pjesen islamike te tyre na ndan nje lume gjaku?Te gjitha vuajtjet prej tyre i kemi patur dhe jo prej turqeve.Dhe permendete nje rrefim te nje shkrimyari anglez qe nuk po me kujtohet, i cili pas nje udhetimi ne greqi dhe ne epir nuk kishte takuar vecse tre persona turq.Nje burre e grua dhe nje individ te pa rendesishem.
    Nje tjeter falt , eshte ligesia e Ai Tepelenes, i cili vrau te gjithe meshkujt e Kadhiqit qe nga mosha tre vjec, pasi dikur i kishin perdhunuar nenen dhe motren.Dhe me pas epshet e tij , per te perdhunuar te rene e c'do fshati ku shkelte kemba e tij.Besij se mjafton.Une nuk jam historian.
    U preka nga ckam shkruar dhe po kthehem dhe nje here.Po si nuk shkruajti asnje deshmitar i burgu, asnje hetues,gjyqetar, asnje njeri civil i shoqates durresi, shoqates se viktimave te diktatures, bashke kolege , apo nxenes qe perfituan prej tije, po si nuk flet ish komshiu i tij, qe jetonte ne te njeten hyrje dhe qe ishte njeri i perkedhelur i sistemit.Ne ket bote interneti vetem deshmia ime eshte per te, por natyrisht nga kujtesa e nje femije, apo adoloshenti.Sa do te gezohesha ti gjeja fisin e tij, e ti dhuroja, emrin e keti njeriu si nje relike nderi qytetar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 18-07-2011 më 05:20
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,
    Te diturin (civilin) e dua pa mase.

i/e regjistruar Maska e Djal Dimali
    Anëtarësuar
    28-04-2011
    Vendndodhja
    Belgjikë
    Postime
    251
    Ajo shprehja ime qe ke ber ti be te kuqe nuk esht konstatim im keshtu me ka then nje turk qe ishte nga ata shovinistet qe enderonte perandorin osmane.
    Ndoshta ata i kan ren pishment qe e kruajten aq gjat me ne .... ku i dihet.

Sa per sundimin osman mbi popujt e ballkanit me mir te sundohet ata nga turqit dhe te meren me turkun se sa te na gricin b*let neve ( gje qe nuk e shikoj te ndodhi .... perandoria osmane esht nje e kaluar qe nuk ka lidhje me te tashmen por ore edhe un shikoj interesin tim jo te tjetrit sidomos kur ai tjetrin nuk ka qen miku im dhe armiku i armikut tim esht miku im (i perkohshem).

Per mendimin tim nese x qoft ky turku mua nuk me ben dem, athere un skam pse te hiqem si hero nese ai i ben dem fqinjeve te mi. Se tek e fundit ata fqinjet deshen te me benin dem mua, ne kete rast gjithmon sipas mendimit tim neve le te shikojm interesat tona, por nuk jan interesat tona te zihemi apo te urehemi me turqit per shkak te grekut apo te serbit apu te ku ta di un se kujt.
    Per mendimin ti ajo parulla e tifozeve te skenderbeut ishte thjesht nje shfrytezim rasti sepse edhe qipriotet edhe bashnjaket edhe maqedonsit madje rumunet dhe bullgaret bashk me greket kan leshuar parull te tilla ne demin ton ku ne kete rast jan prekur interesat e shtetit te Kosoves.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Ka nje regull te pa shkruar ne analizat historike qe , nse perballesh me urrejtje popullore,nese perballesh me nje folklor, me tregime , perralla, kenge,deri ne legjende,nese perballesh dhe ne te sotmen me nje urrejtje te trasheguar nga e kaluara, do te thote se ato shprehin nje urejtje mbi nje te vertete, te pa diskutueshme.

Por reagimi im sot erdhi nga nje tjeter inicim.Me hypi ne koke te kerkoja origjinen e mbiemrit Qehajev dhe keshtu ti perafrohesha gjenealogjise familjare te nje ish profesorit tim hebre qe vdiq ne gurg nga diktatura.Njeriu me fisnik qe kam njohur ne ne jete, qe jetoi i vetem dhe me nje perkushtim te madh per komunitetin.
    natyrisht qe u futa dhe ne gjuhen greke, pasi nje koleg i tij me pat thene se pati ardhe nga ky vend.Dhe vertete , ai gjithmone e shqiptonte emrin tim me "S" ne fund.Por ne te vertete ai ishte poliglot, fliste rusisht, gjermanisht, frengjisht, italisht, polonoisht ,cekisht,Anglisht, por dhe te tjera pasi ai kishte hapur dhe nje kurs per gjuhen esperanta.Njohes i mire veglave muzikore me tela, violine, mandolin benxh, kiare,me te cilat punonte per te mesuar te gjithe grupmoshat.Njeriu qe ne te gjithe diten ishte i programuar ne pune te tilla fisnike.Kurs gjuhesh,musike ne vegla te ndryshme, ne shkolle , ne perkhime ne te huajt qe punonin ne qytetin tone , ne mesimin e shqipes ne keto familje, ne programe te ndryshme me femije per ti lidhe ato me adresa nga femije neper bote, etj etj qe kur i mendoj sot ,mallkoj zotin qe me lindi shqiptar, e te jem keshtu pjese e mekatit ndaj tij.E vdiqen ne menyre te tmerrshme, me mizore, si poliagjent.
    Nesje , ti rikthehemi temes.kur u futa ne nje web grek, gjej nje teme interesante.Nje historian grek kishte bere nje listim emrash te eksponenteve shqiptare te krishtere me banim ne Janine, qe nga viti 1440 derio ne 1913.Ai fliste per kontributin e tyre dhe i kerkonte te falur ndonje forumi shqiptaresh,me te cilet bente thirrje per bashkepunim, nese nuk ishte treguar i sakte ne paraqitejen e ketyre fakteve.Ve ne dukje se ai bente perjashtim per shqipatret turkoshen, kuptohet se nuk gjente nje terren paqesor, por dhe ndoshta dhe se deshironte qe shkrimi i tij te ishte me motive paqesore , per dashuri e barazi mes njerezve te rracave te ndryshme.
    Me poshte shof nje citim nga nje grek naturisht i tipit nacionalist, i cili thoshte : Cfar kerkon ti, te na pajtosh me shqiptaret, kur e din se me pjesen islamike te tyre na ndan nje lume gjaku?Te gjitha vuajtjet prej tyre i kemi patur dhe jo prej turqeve.Dhe permendete nje rrefim te nje shkrimyari anglez qe nuk po me kujtohet, i cili pas nje udhetimi ne greqi dhe ne epir nuk kishte takuar vecse tre persona turq.Nje burre e grua dhe nje individ te pa rendesishem.
    Nje tjeter falt , eshte ligesia e Ai Tepelenes, i cili vrau te gjithe meshkujt e Kadhiqit qe nga mosha tre vjec, pasi dikur i kishin perdhunuar nenen dhe motren.Dhe me pas epshet e tij , per te perdhunuar te rene e c'do fshati ku shkelte kemba e tij.Besij se mjafton.Une nuk jam historian.
    U preka nga ckam shkruar dhe po kthehem dhe nje here.Po si nuk shkruajti asnje deshmitar i burgu, asnje hetues,gjyqetar, asnje njeri civil i shoqates durresi, shoqates se viktimave te diktatures, bashke kolege , apo nxenes qe perfituan prej tije, po si nuk flet ish komshiu i tij, qe jetonte ne te njeten hyrje dhe qe ishte njeri i perkedhelur i sistemit.Ne ket bote interneti vetem deshmia ime eshte per te, por natyrisht nga kujtesa e nje femije, apo adoloshenti.Sa do te gezohesha ti gjeja fisin e tij, e ti dhuroja, emrin e keti njeriu si nje relike nderi qytetar.
    Ok, qe te mos grindemi sic shpesh here ndodhe "Jo, nuk ka qene ashtu" "Po, ka qene edhe mire" e pranojme per nje cast kete qe ke thene si deshmi per ate se shqiptaret paskan lidhur opingat me zorret e grekeve (sic e pershkrove ti).

I kam keto nenpyetje gjegjesisht replika:

1. Ti ne kete rrefim tregon se per ty historia duhet marur per baze per te gjykuar. Merresh me ndodhira historike te kohes se Ali Pashe Tepelenes, te koherave tjera te P. Osmane dhe nuk kufizohesh ne te tashmen. Nuk kufizohesh as ne shekullin e fundit, por shkon thelle dhe thelle ne histori per te gjetur atje raste te lidhjes se opingave me zorret e grekeve nga shqiptaret. Pyetja ime: A vlen kjo gje edhe per neve shqiptaret? A kemi edhe ne te drejte te futemi thelle ne histori per te gjetur raste dhune dhe gjenocidi te grekeve ndaj shqiptareve? Deri ku kemi te drejte te thellohemi ne histori?

2. Nese gjejme raste te krimeve dhe gjenocideve te grekeve ndaj shqiptareve qe jane me te vjetra sesa ato qe ke ofruar ti, a do i shifje keto krimet e shqiptareve si nje reakcion, si nje pergjegje ndaj krimeve paraprake greke dhe jo si krimet urrejtje-iniciuese?

3. Ne menyren sic i ke perjetuar shqiptaret ti, pra ashtu si i ke perjetuar prinderit tu, vellezerit tu, femijet tu, gjysherit tu, axhallaret tu, fqinjet tu, bukepjekesit e kombit tend, poetet, shkrimtaret, ligjevenesit, politikanet, intelektualet, mbreterit shqiptare, a do thoje se shqiptaret jane popull qe bejne krime te tipit qe ke pershkruar pa asnje arsye?

4. A dallon ti ne mes te ketyre dy rasteve:

a. Nje ushtar eshte i detyruar te kryej krime nga eproret e tij ushtarake, te cilet ushtarit ia kercenojne familjen dhe cdo gje po nuk e zbatoi ushtari urdherin (krimin).

b. Nje epror ushtarak me pergjegjesi te pakufizuar urdheron krime, pra pa e detyruar dhe kercenuar askush.

Kane dallim keto raste per ty? Apo i jep te njejtat denime si ne rastin a. ndaj ushtarit ashtu ne rastin b. ndaj eprorit?

5. A mendon se krimet cdo here trashegohen nga paraardhesit, apo vec ne rastin e shqiptareve? Qe ti ne rastin e shqiptareve krimet i sheh te trashegueshme, tregon kur thua "mallkova zotin qe me lindi shqiptar (pasi mesove per ato krime te shqiptareve)".

Mire u shkrofshim.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Djal Dimali Lexo Postimin
    Ajo shprehja ime qe ke ber ti be te kuqe nuk esht konstatim im keshtu me ka then nje turk qe ishte nga ata shovinistet qe enderonte perandorin osmane.
    Ndoshta ata i kan ren pishment qe e kruajten aq gjat me ne .... ku i dihet.

Sa per sundimin osman mbi popujt e ballkanit me mir te sundohet ata nga turqit dhe te meren me turkun se sa te na gricin b*let neve ( gje qe nuk e shikoj te ndodhi .... perandoria osmane esht nje e kaluar qe nuk ka lidhje me te tashmen por ore edhe un shikoj interesin tim jo te tjetrit sidomos kur ai tjetrin nuk ka qen miku im dhe armiku i armikut tim esht miku im (i perkohshem).

Per mendimin tim nese x qoft ky turku mua nuk me ben dem, athere un skam pse te hiqem si hero nese ai i ben dem fqinjeve te mi. Se tek e fundit ata fqinjet deshen te me benin dem mua, ne kete rast gjithmon sipas mendimit tim neve le te shikojm interesat tona, por nuk jan interesat tona te zihemi apo te urehemi me turqit per shkak te grekut apo te serbit apu te ku ta di un se kujt.
    Per mendimin ti ajo parulla e tifozeve te skenderbeut ishte thjesht nje shfrytezim rasti sepse edhe qipriotet edhe bashnjaket edhe maqedonsit madje rumunet dhe bullgaret bashk me greket kan leshuar parull te tilla ne demin ton ku ne kete rast jan prekur interesat e shtetit te Kosoves.
    Ose ndoshta do benin cmos qe te ushtronin edhe nje here pushtim mbi pupujt e Ballkanit dhe per kete gje ju duhet dora e argateve shqiptare (si ti), te cileve ua shperlajne trurin me perralla te tipit "ata u penduan per krimet ndaj nesh" dhe prape u japin flamurin e Portes se Larte ne dore, i hipin ne kuaj dhe i bejne te mos dallohet a eshet kali me i mencur apo shqiptari.

Kush te ka thene se jane penduar? Kush te ka thene se ata pranojne te flitet edhe nje germe e vetme e krimit ne Ballkan e lere me te pranojne se kane bere keso gjera atje? Turqit ne shkolle mesojne se ata ne Ballkan pesuan gjenocid, u perndoqen, u dhunuan e pushtuan nga popujt kaurra te Ballkanit. Mesojne se erdhen ne Ballkan ne shekullin 14 per te njerezuar keta te panjerez, per t'i mbushur kulture, vlera e lemoshe. Por keta u treguan te poshter dhe ia kthyen turqeve me te keq kete gje. Kete e mesojne turqit ne shkolle. Kjo eshte pergjegja ndaj "pendimit turk" qe ta tregon ti.

Duhet te kesh nje gje parasysh:
    Nese une dhe ti jemi fqinje dhe nje dite vije nje fis agresiv, 200 here me i madh sesa familjet tona (e jotja dhe imja), i cili na pushton familjet, na merr truallin dhe te mirat tjera, dhe nese familja ime behet ndihmuese e ketij fisi agresiv, e ndihmon fisin agresiv per te pushtuar e shkateruar familjen tende, a do te me urreje ti mua dhe tere familjen time? Trego drejt.

Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    [QUOTE=chino;3162462]Ok, qe te mos grindemi sic shpesh here ndodhe "Jo, nuk ka qene ashtu" "Po, ka qene edhe mire" e pranojme per nje cast kete qe ke thene si deshmi per ate se shqiptaret paskan lidhur opingat me zorret e grekeve (sic e pershkrove ti).

I kam keto nenpyetje gjegjesisht replika:

1. Ti ne kete rrefim tregon se per ty historia duhet marur per baze per te gjykuar. Merresh me ndodhira historike te kohes se Ali Pashe Tepelenes, te koherave tjera te P. Osmane dhe nuk kufizohesh ne te tashmen. Nuk kufizohesh as ne shekullin e fundit, por shkon thelle dhe thelle ne histori per te gjetur atje raste te lidhjes se opingave me zorret e grekeve nga shqiptaret. Pyetja ime: A vlen kjo gje edhe per neve shqiptaret? A kemi edhe ne te drejte te futemi thelle ne histori per te gjetur raste dhune dhe gjenocidi te grekeve ndaj shqiptareve?
    Po , nese kerkon ke per te gjete jo vetem qenin e Tares por dhe mijra shqiptare te masakruar po nga shqiptare.Shqiptaret kane harxhuar shume energji per te luftuar dhe me njeri tjetrin.

Deri ku kemi te drejte te thellohemi ne histori?
    thellohu sa te duash ,por nuk besoj se dote ndjehesh mire.Cdo sjellje ne histori ka perfundimin e vet dhe ky perfundim eshte nota morale.Urejtjen e te gjithe popujve te rajonit, por dhe me tej.Me gjej nje popull ne bote qe ka konsiderate per ne dhe mbi te fillo dhe na shite moral.

2
    . Nese gjejme raste te krimeve dhe gjenocideve te grekeve ndaj shqiptareve qe jane me te vjetra sesa ato qe ke ofruar ti, a do i shifje keto krimet e shqiptareve si nje reakcion, si nje pergjegje ndaj krimeve paraprake greke dhe jo si krimet urrejtje-iniciuese?
    Ngjarjet historike nuk kane mundur ti rradhisin ato qe e kane zanat, e jo me ne te dy.

3. Ne menyren sic i ke perjetuar shqiptaret ti, pra ashtu si i ke perjetuar prinderit tu, vellezerit tu, femijet tu, gjysherit tu, axhallaret tu, fqinjet tu, bukepjekesit e kombit tend, poetet, shkrimtaret, ligjevenesit, politikanet, intelektualet, mbreterit shqiptare, a do thoje se shqiptaret jane popull qe bejne krime te tipit qe ke pershkruar pa asnje arsye?
    Po keto 50 vjet qe jetova une , puhkatuan 6000 vete pa gjyq, mijra te tjere te burgosur te torturuar mizorisht, mijra te tjere te internuar, te c'nderuar, te cveshur nga pasurite e pronat, ne nje jete pa liri e personalitet.Por kete egersi e treguan dhe per te huajt fisnike dhe nese do te mesosh per jeten e inxhinjerit polak, shkencetari Ziber, qe vdiq ne qeli nga shkelmi i gardianit, ne sy te Petro Markos do te dridhesh, nese do shembujt e dy franceskanece qe i mbyten me cfurk ne gropen e hales, do te jesh i poshjter nese nuk urren, ashtu si dhe une.Nese do krime dhe sjellje paranojake te ketyre 20 viteve, do te beindesh qe pak shpresa ka per te rikoperuar gjendjen.

4. A dallon ti ne mes te ketyre dy rasteve:
    besoj se te mjaftojne ato c'kam shkruar me lart.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 18-07-2011 më 13:33
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Po , nese kerkon ke per te gjete jo vetem qenin e Tares por dhe mijra shqiptare te masakruar po nga shqiptare.Shqiptaret kane harxhuar shume energji per te luftuar dhe me njeri tjetrin.
    Do gjesh edhe greke te masakruar nga greket. Por kjo s'eshte tema.

thellohu sa te duash ,por nuk besoj se dote ndjehesh mire.Cdo sjellje ne histori ka perfundimin e vet dhe ky perfundim eshte nota morale.Urejtjen e te gjithe popujve te rajonit, por dhe me tej.Me gjej nje popull ne bote qe ka konsiderate per ne dhe mbi te fillo dhe na shite moral.
    Ok, atehere po thellohem tek pushtimet e bizantineve (paraardheseve greke) ndaj shqiptareve dhe krimeve te tyre. Sikur te mendonin greket si ti, do duheshin te mallkonin zotin qe i beri greke (pershkak te krimeve te paraardheseve te tyre ndaj shqiptareve).

2
    Ngjarjet historike nuk kane mundur ti rradhisin ato qe e kane zanat, e jo me ne te dy.
    Disa ngjarje historike ti tregove qe di t'i radhitesh. Por sic duket nuk je i afte t'i radhitesh ato qe deshmojne gjenocidet e grekeve ndaj shqiptareve. Ketu papritmas te fiket memoria dhe tenton te fikesh edhe timen.

Po keto 50 vjet qe jetova une , puhkatuan 6000 vete pa gjyq, mijra te tjere te burgosur te torturuar mizorisht, mijra te tjere te internuar, te c'nderuar, te cveshur nga pasurite e pronat, ne nje jete pa liri e personalitet.Por kete egersi e treguan dhe per te huajt fisnike dhe nese do te mesosh per jeten e inxhinjerit polak, shkencetari Ziber, qe vdiq ne qeli nga shkelmi i gardianit, ne sy te Petro Markos do te dridhesh, nese do shembujt e dy franceskanece qe i mbyten me cfurk ne gropen e hales, do te jesh i poshjter nese nuk urren, ashtu si dhe une.Nese do krime dhe sjellje paranojake te ketyre 20 viteve, do te beindesh qe pak shpresa ka per te rikoperuar gjendjen.
    Ndalohesh tek shembuj speciale per t'i gjeneralizuar pastaj ne permasa kombetare. Por "Peshtyj perpjete, te bie fytyres", themi ne ne Kosove. Sikur te ishin shembujt individuale apo periudhore te afte per te deshmuar "bishesine" e nje kombi, greket do te ishin nr. 1 i listes. Qofte duke marur per baze krimet e tyre ndaj shqiptareve qofte duke marur per baze krimet e tyre ndaj njeri tjetrit.

besoj se te mjaftojne ato c'kam shkruar me lart.
    Personalisht nuk e shoh veten si pjese te debatit, por argumentin. Une jam vehikel i argumentit. Ashtu e shoh dhe bashkebiseduesin. Qe mua argumentet tu nuk me mjaftuan, tregova me lart.

Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Do gjesh edhe greke te masakruar nga greket. Por kjo s'eshte tema.

Ndalohesh tek shembuj speciale per t'i gjeneralizuar pastaj ne permasa kombetare. Por "Peshtyj perpjete, te bie fytyres", themi ne ne Kosove. Sikur te ishin shembujt individuale apo periudhore te afte per te deshmuar "bishesine" e nje kombi, greket do te ishin nr. 1 i listes. Qofte duke marur per baze krimet e tyre ndaj shqiptareve qofte duke marur per baze krimet e tyre ndaj njeri tjetrit.

.
    Po cfar shembulli individual me thua ti kur perfshihet gjysma e shqiperise
    Kur ti nuk arrin te me besosh nje histori 50 +20 vjecare te perjetuar nga une vete, kur perdite shkruhet ne shtyp, ku perdite n medjat vizive, ballafaqohesh me deshmitare okulare, atehere ti ke nje tjeter difekt qe s'arrin ta besosh kete te vertete.te them qe nuk je i arsimuar, nuk eshte e vertete, te them se nuk je i dale pra ne kontakt me kultura te tjera te cilat do te permiresonin aftesine intelektuale, jo dhe kjo nuk te ka munguar, por as ushqimi e as vitaminat e proteinat, po cfar eshte kjo kundershti, kjo perbuzje ndaj dhimbjes me makaber se ne te gjitha vendet e diktatures komuniste!!!!!Kjo eshte e tmerrshme.Nuk ka me sjellje me pa dinjitet se mohimi dhe perse,pernje krenari kombetare te pa merituar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 18-07-2011 më 15:09
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

i/e regjistruar Maska e Djal Dimali
    Anëtarësuar
    28-04-2011
    Vendndodhja
    Belgjikë
    Postime
    251
    Chino,

Ke te drejt deri ne nje far pase se ato pun jan dhe me zarar.
    Mendimi im esht ky, ne duhet te shikojm fort interesin ton, dhe te bejm ate qe nuk kemi ditur ta bejm, te lidhim aleanca afatgjata.
    Per mendimin tim, shqiptaret ne kohen e osmaneve sherbyen per lek. Ndersa greket sherbyen per interes. Dhe greket dolen me te fituar se ne nga ajo periudh e eret.
    Greqishtja radhitesh gjuh e dyt pas turqishtes nderkoh qe individi grek e pesonte me shum nga te tjeret.
    Un do thosha qe ne mos ti sherbejm kujt ti doj qef per lek dhe te shikojm interesat tona, dhe aleancat afatgjata. Mund ti dalesh sot e kesaj dite kunder USA? Ashtu ka qen ne nje far menyre P Osmane ateher.

Duhet te kesh nje gje parasysh:
    Nese une dhe ti jemi fqinje dhe nje dite vije nje fis agresiv, 200 here me i madh sesa familjet tona (e jotja dhe imja), i cili na pushton familjet, na merr truallin dhe te mirat tjera, dhe nese familja ime behet ndihmuese e ketij fisi agresiv, e ndihmon fisin agresiv per te pushtuar e shkateruar familjen tende, a do te me urreje ti mua dhe tere familjen time? Trego drejt.

Po, do te ureja. Sa do qe ky veprim per ty do ishte i pershtatshem mua nuk do me shkonte mendja per interesat e tua, por per interesat dhe vuajtjet e mia dhe si rjedhoj do te urreja.
    Po ti do e ureje vetveten per ate gjes? (ta zem se e kishe ber)

Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga forum126 Lexo Postimin
    Grekoman apo turkoman

Publikuar te Enjten, 07 Korrik 2011 07:55

Nga Frymzim DAUTI Kur pretendojmë që të kuptojmë situatën politike gjatë periudhës së fundit të Perandorisë Osmane, ne duhet çdo herë të kemi parasysh që shumica e shqiptarëve kanë qenë analfabetë, që vetëdija kombëtare shqiptare ka qenë shumë e ulët, që shqiptarët kanë qenë të ndarë në fise dhe se dallimi në baza fetare ndër shqiptarë ka qenë shumë i theksuar. Ne nuk mund të kuptojmë këtë periudhë duke lexuar veprat e nacionalistëve romantikë tanë dhe përshkrimet që në japin ata për planet politike për formësimin e kombit shqiptar. Ky debat është bërë brenda kësaj elite e jo për masën e gjerë, të cilët edhe nëse kanë ditur që të lexojnë, kjo nuk ishte parakusht për ta kuptuar debatin intelektual për formësimin e kombit. Ata kanë përfaqësuar një elitë të vogël intelektuale që kanë patur fatin të shkollohen në Stamboll, t'i shfrytëzojnë postet e tyre zyrtare dhe që i kanë shfrytëzuar të mirat nga titujt e tyre në hierarkinë osmane, si Pasha, Bej, Aga, Efendi, Hoxha, Ulema apo dhe ato fetar si Imam, Mufti apo Peshkop.Po ashtu kur kemi parasysh shkrimet në gazetat gjatë kësaj periudhe, gazeta këto që i kanë botuar klubet e diasporës shqiptare, duhet konsideruar fakti që këta klube janë përbërë kryesisht nga "shqiptarë" ortodoksë. Ata me klubet e tyre në Rumani, Bullgari, Egjipt, ShBA dhe Rusi nuk kanë mundur të përballojnë interesat e shteteve ortodokse ballkanike, për largimin e Perandorisë Osmane prej Ballkani dhe zaptimin e këtyre trojeve të banuara kryesisht me shqiptar, po nga ata shtete. Për ta kuptuar këtë fakt do të jap disa citate të Faik Konicës, i cili shumicën prej tyre i njihte personalisht dhe i përmendën ata më kryesorët që në vitin 1899 në një raport dërguar Ministrit për Punë të Jashtme të Austro-Hungarisë. Konica shkruan: Mole Dhimitër: me origjinë nga Korça, tregtar në Filipople. Një nga ortodoksët e rrallë që s'është as grekofil as sllavofil. Evangjeli Pandeli: me origjinë nga Korça, banon në Bukuresht; mjaft i shkathët, i shkon shumë fjala te shqiptarët e Bukureshtit. Grekoman i flakët, por dhe Rusinë e simpatizon njësoj. I vetmi qëllim i tij është ortodoksia. Ilo Dhimitri: avokat, redakton gazetën "Ylli i Shqipërisë" [...] çdo muaj merr për gazetën e tij: 1. Njëqind franga nga administrata e gazetës greke "Patris" në Bukuresht; 2. Një ndihmë nga qeveria ruse;. Shoqëria "Dëshira" (në Sofje), [...] kjo është një shoqëri sllavo-file, që e ka kthyer çështjen shqiptare në një çështje thjesht fetare. Kjo shoqëri ka marrëdhënie me shoqërinë "Dituria" të Bukureshtit (Faik Konica, Memorie për lëvizjen kombëtare shqiptare). Po në këtë periudhë është aktiv nëpër klube të diasporës edhe Asdreni, i cili dallon nga shumica e aktivistëve shqiptar grekofilë dhe sllavofil. Ai në vitin 1904 boton disa vjersha, në një botim ku disa vjersha ia kushton grekofilëve dhe sllavofilëve shqiptarë. Nëse Konicën nuk do ta quanim objektiv në dëshminë e tij për shkak se ai vetë ishte katolik, atëherë t'i lexojmë vargjet e Asdrenit se si i përshkruante ata: Po sa turp ësht për një shqipëtar/Kur ay di ku është lerë/E më vent që të jet' atdhetar/I vjen ndot s'fletë për Shqipërinë/S'do t'i afërohet çdo njeri/E dëgjon se lëvdon Greqinë[…]Pra tër' ata që e mohojnë/ Gjuhën edhe mëmën që kanë/Dhe për Greqin që punojnë/Këta i quajmë grekoman/Këta janë turpi atdheut/Edhe plaga e Shqipërisë/Të shuhen nga fa'q e dheut/Se janë bij të robërisë! (Asdreni, Grekomanët). Në një vjershë tjetër ai shkruan: O kurrë mos e besoni/Se do t' behet si ju doni/ Grekët të na urdhërojnë/ Dhe shqehtë (sllavët)të na poshtojnë/ Në kini këtë dëshirë/çporruni atje më mirë! (Asdreni, Lutje dhe Mallkim). Këto vargje të Asdrenit e vërtetojnë vërtetësinë e përshkrimit të Konicës, për aktivitetin e klubeve ortodokse të shqiptarëve në diasporë dhe ideologjinë e tyre panortodokse. Është po ashtu interesant fakti se pse në Greqi nuk ka pasur asnjë klub shqiptar ortodoks. Kjo është për arsye se në atë kohë në Greqi të deklaroheshe shqiptar, ishte diçka absurde. Shqiptarët ortodoks konsideroheshin grek në Greqi dhe po ashtu në Shqipëri nga shqiptarët grekofilë që përfaqësonin shumicën. Ata nuk kishin nevojë të kenë klube atje pasi që qeveria greke ishte klubi i tyre. Po këta klube të grekomanëve bashkëpunonin me ambasadën e Serbisë. Propaganda serbe në atë kohë investonte shumë në nxitjen e një kryengritje në Shqipëri. Këtë rrezik e paralajmëron dhe Faik Bej Konica po në atë shkrim të lartpërmendur. Ai e përshkruan po në atë memorie edhe një takim në mes shqiptarëve në Bukuresht ku kishte marrë pjesë dhe vetë: "Ajo (mbledhja) u mbajtë në maj 1898. Konsulli serb propozoi një fond prej 40.000 frangash për fillimin e një propaganda që të nxiste një kryengritje në Shqipëri, për të krijuar një qeveri autonome të bashkuar politikisht me ate të Serbisë". Pretendimet e coptimit të Shqipërisë nga shtetet ortodokse na i shpjegon në vjershën e tij Asdreni qysh në vitin 1904: Sot kombet që ty të rrethojnë/ s'të njohin/s'të shohin/Dhe kombësinë ta mohojnë/Greku, thotë: Dua Janinën!/Kështu di/se kufi/Unë kam Vlorën dhe Kaninën!/ Mal i Zi edh' ay lot lodrën/dhe s'pushon/po kërkon/Papra Malësin e Shkodrën/Bullgari dhe serbi si një trup /mundohen t'afrohen/Njëri ndë Manastir, tjatri ndë Shkup (Asdreni, Mjaft). Asdreni, në atë kohë apelonte që shqiptarët të kenë kujdes nga planet panortodokse për coptimin e Shqipërisë në bashkëpunim me grekomanët. Ai e paralajmëron afrimin e shteteve ballkanike dhe lidhjen e marrëveshjes së tyre për ndarjen e Shqipërisë disa vite para se kjo të ndodhte. Me këtë përshkrim që e bënte Faik Konica dhe Asdreni për këta persona të caktuar dhe shumë të tjerëve, si dhe për klubet shqiptare ortodokse dhe gazetave shqip që botonin ata, na bën me dije se në atë kohë ideali i shumicës dërmuese të "shqiptarëve" ortodoks ka qene ortodoksizmi sllavo-grek, dhe se ata financiarisht janë mbështetur nga shtetet ortodokse. Para se të fillojë Lufta e Parë Ballkanike, shtetet e Evropës dhe Rusia ndërhynin në politikën e brendshme të Perandorisë Osmane pasi ajo në bazë të Traktatit të Berlinit ishte e detyruar të ndërmarrë disa reforma në Maqedoni për ta ngritur pozitën e sllavo-ortodoksëve në këtë pjesë të Evropës. Por për shkak të turbullirave politike në Perandori (të orkestruara edhe nga vetë Fuqit e Mëdha) këta reforma u vonuan dhe kjo ishte dhe pretekst i shteteve të tjera në ndërhyrjen e punëve të brendshme të Perandorisë. Pasi dhe shqiptarët ishin faktor determinues në Ballkan dhe Perandori, pozita e shqiptarëve pas turbullirave politike u rritë edhe më shumë dhe, këtë ngritje të shqiptarëve si popull më i rëndësishëm në pjesën Evropiane të Perandorisë nuk e shihnin me simpati shtetet ortodokse, prandaj dhe lidhën aleancë ushtarake në mes veti dhe i shpallën luftë Perandorisë. Rezultati i propagandës së grekomanëve do të ndihet më shumë kur do të tentohet të formohet Shqipëria. Kjo pasi që Çamëria dhe qytetet jugore të Shqipërisë okupohen nga grekët përderisa Kosova dhe Maqedonia nga aleatët e tyre serb. Por pasi ushtria greke për shkak të presionit ndërkombëtar detyrohet që të largohen prej një pjese të Toskërisë, grekofilët tentojnë që të krijojnë krahinën autonome me të drejtë shkëputje, Vorio-Epirin. Nuk e arritën ata as autonomin pasi në Greqi ndryshuan rrethanat. Greqia e humbi luftën me Turqinë në fillim të viteve 20 nga organizimi ushtarak me në krye Mustafa Qemalin. Poashtu u paraqitën tentime që prej Shqipërie nëpërmjet shqiptarëve Turqia të filloj dhe një front kundër Greqisë. Në këta rrethana ortodokseve nuk u mbeti dalje tjetër përveç se të bashkëjetojnë në Shqipëri, në shtetin ku trajtoheshin të barabartë, por në të cilën shtet gjuhë zyrtare ishte shqipja e jo greqishtja.Qëllimi kryesor i grekomanëve ishte dhe është asimilimi i shqiptarëve. Baba i ideologjisë së tyre ishte Thimi Mitko, i cili me librin "Bleta shqiptare" propagandonte për arritjen e këtij qëllimi. Ata dhe patën sukses në tentimin e tyre. Së pari u asimiluan shqiptarët që luftuan për pavarësinë e Greqisë. Noli, në një shkrim të tij shkruan: "Dy të tretat e Greqisë ishin shqiptarë kur u bë më vete". Ata ishin shqiptar përderisa jetonin në Perandorin Osmane të udhëhequr nga shqiptarët; por si u ndanë prej saj me intervenim të Perëndimit dhe Rusisë, ata u greqizuan dhe sot janë fanatikët më të mëdhej grek. Por mos shkojmë aq larg, ku janë shqiptarët ortodoks të Maqedonisë pleqtë e të cilëve ende flasin shqip? Ata u asimiluan në sllav pasi Maqedonia u shkëput me dhunë prej Perandorisë Osmane dhe i ju bashkua Serbisë, dhe ata sot janë fanatikët më të mëdhenj sllav. Por shqiptarët ortodoks që luftuan dhe e bën Greqinë shtet me ndihmën e shteteve perëndimore dhe Rusisë, me dëshirë u helenizuan. Ata jo vetëm që u helenizuan vetë por punonin dhe luftonin që t'i helenizojnë dhe shqiptarët e tjerë të mbetur jashtë shtetit helen. Edhe elita ushtarake osmane, e përberë nga shumë shqiptar, e formuan Republikën e Turqisë pas kolapsit të Perandorisë Osmane. Ata shqiptarë u turqizuan për ta formuar kombin turk prej atij polariteti popujsh osmano-muslimane. Ky vendim kolektiv i shumë shqiptarëve ortodoks apo musliman është i arsyeshëm duke patur parasysh që identiteti kombëtar nuk lindën por ai formohet varësisht nga rrethanat politike të një shoqërie dhe interesave të tyre të përbashkëta për të ardhmen. Sot ekzistojnë mendime se lufta e grekomanëve ishte e arsyeshme pasi që kishte dhe shqiptarë turkoman. Por sipas mendimit tim ekzistojnë disa dallime themelore në mes shqiptarëve musliman që u turqizuan dhe shqiptarëve ortodoks që u helenizuan:
    1- Shqiptarët e turqizuar dhanë maksimumin për formimin e Shqipërisë, përderisa shqiptarët e helenizuar dhanë maksimumin për zhdukjen e Shqipërisë nga harta politike.
    2- Shqiptarët e turqizuar vazhduan ta pranojnë ekzistencën e kombit shqiptar, përderisa ata të helenizuar shqiptarët i konsideronin fis i grekëve që duhej doemos helenizuar dhe t'i rikthehen kombësisë së vërtetë helene.
    3- Shqiptarët ortodoksë e formuan shtetin helen së bashku me grekët dhe një pakicë vllehe dhe bullgare në dëm të territoreve të banuara me shqiptar. Përderisa elita shqiptare e turqizuar së bashku me popujt tjerë osmano-muslimanë e themeluan Republikën e Turqisë pa i prekur territoret e banuara me shqiptarë, por duke ju dhanë hapësirë shqiptarëve të migruar të posedojnë edhe vendet që më herët populloheshin nga grekët apo armenët.
    4- Shqiptarët e turqizuar që u bënë kryetarë, kryeministra apo gjeneralë të Republikës së Turqisë, me krenari e shprehnin prejardhjen e tyre shqiptare deri më sot (rasti i fundit presidenti Sulejman Demirel); përderisa funksionarët e helenizuar shqiptar të shtetit Grek e mohonin prejardhjen shqiptare të tyre dhe thonin që janë helen shqipfolës.
    Por çfarë rëndësie kanë për shqiptarët këto dallime mes të Greqisë dhe Turqisë? Kanë rëndësi pasi për shkak të afërsisë gjeografike, politika e ndikimit të tyre vazhdon edhe sot. Rasti i fundit ishte lufta e Kosovës. Në sulmin që i bëri NATO-ja Serbisë, aeroplanët e parë që sulmuan Jugosllavinë ishin të aviacionit turk. Ndërkohë, në Greqi populli bënte demonstrata kundër intervenimit ushtarak të NATO-së, përderisa prifti grek në krye të Kishës Ortodokse Shqiptare lutej për Serbinë. Turqia, qe i pari shtet që njohu pavarësinë e Kosovës ashtu sikur dhe më 1912 që e formoi dhe njohu Shqipërinë, përderisa Greqia së bashku me Qipron jo që nuk e kanë pranuar Kosovën, por lobojnë në Bashkimin Evropian kundër kësaj pavarësie. Ne shqiptarët duhet që t'i njohim miqtë tanë ndërkombëtarë dhe mos e dëmtojmë veten nga mosdija.
    Me siguri ky qe ka bere kete shkrim eshte hoxhe apo hafiz.Fillozofija e tije eshte te justifikoje humbjen e ndjenjes kombetare tek shqiptaret e greqise dhe te evidentoje se ndjenja kombetare mbeti e gjalle vetem ne shqiptaret e turqezuar.
    Autori merr ne analize shqiptaret grekete cilet u ndodhen aty per shkak te tkurrjes ne kohen e dyndjes sllave.jane iliret ai popullqe u perball me dynjen e tyre dhe nga kjo perfitoi greqia.Ky fakt eshte i evidentuar ne historine greke.Keto shqiptare,mund te kene ndjenje kombetare per shqiptarizem , aq sa mund te kene anglo sxaconet per gjermanine.Zot i madh po cfar eshte kjo analize keshtu,kur diehet qe e pothuajse te gjithe shtetet kane ne perberje te tyre, popuj nga rraca te ndryshme?
    Me qendrimin e tre miljon shqiptareve te greqise ,autori kerkon te penalizoje apo te mohoje gjithe kontributin e atedhetareve ortodokse te cilet me kontributin e tyre krijuan njeriun shqiptar, i dhane kuptimin etnik, pasi etnik nuk mund te jesh pa nje gjuhe te shkruar.Autori nuk duhet te harroje se shqiptaret ortodokse jetuan ne nje gjendje te moralit te perdhosun,dhe nen survejimin osman, ndersa shqiptaret e islamizuar jetuan dhe u formatizuan nen krenarine dhe mbeshtetjen perandorake.Shqiptaret e islamizuar gezuan jo vetem privilegje dhe tituj por dhe prona pa kufi, si shperblim te kontributit te tyre per dhunimin e revoltave per liri te popujve te tjere.Shqiptaret e turqezuar ndjeheshin nje me turqit dhe nuk e kishin per turp te permendnin prejardhjen, ndersa shqiptaret ortodokse e kishin per turp nenshtrimin dhe konvertimin ne musliman, apo te cilesoheshin si te tille nga populli grek.Idete per tju shmangur turqezimit ishin dhe brenda familjeve patriotike.naun Veqilharxhi dha nje kontribut t madh per alfabetin dhe shkollat ne gjuhen shqipe, ndersa i vellai i tij ishte kundershtar, pra per shkrimin grek.Kerkush nuk ka te drejte ti penalizoje, pasi ne te dy rastet ishte nje prekushtim per tju larguar turqezimit.Di ku kam lexuar se dhe Ismail Qemali kishte hedhe idene e nje shqiperie te bashkuar me greqine.

. Ne shqiptarët duhet që t'i njohim miqtë tanë ndërkombëtarë dhe mos e dëmtojmë veten nga mosdija.

Autori paska shqetesim te madh , pasi ka vene re se shqiptaret nga mos dija i jane bashku europes dhe jo turqise, i jane bashkuar SHBA-ve dhe jo turqenise, kane preferuar te emigrojne ne europe e SHBA per te jetuar dhe per te perfituar nj identitet te ri shpirterore te vlerave biblike.

Si perfundim,Shqiptaret te udhehqur nga turqesimi dhe islami sollen coptimin ne pese pjese te ketij kombi, por dhe varferimin shpirtrore,intelektual, dhe ekonomik pikerisht ne ato zona ku islami ndjehet me i fuqishem.Prandaj dhe nje here ,shqiptaret qe nga mos dija e dhuna islame gabuan ne zgjedhjen e mikut, besoj se tashme nuk mund ta bejne dy here ate.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Po cfar shembulli individual me thua ti kur perfshihet gjysma e shqiperise
    Kur ti nuk arrin te me besosh nje histori 50 +20 vjecare te perjetuar nga une vete, kur perdite shkruhet ne shtyp, ku perdite n medjat vizive, ballafaqohesh me deshmitare okulare, atehere ti ke nje tjeter difekt qe s'arrin ta besosh kete te vertete.te them qe nuk je i arsimuar, nuk eshte e vertete, te them se nuk je i dale pra ne kontakt me kultura te tjera te cilat do te permiresonin aftesine intelektuale, jo dhe kjo nuk te ka munguar, por as ushqimi e as vitaminat e proteinat, po cfar eshte kjo kundershti, kjo perbuzje ndaj dhimbjes me makaber se ne te gjitha vendet e diktatures komuniste!!!!!Kjo eshte e tmerrshme.Nuk ka me sjellje me pa dinjitet se mohimi dhe perse,pernje krenari kombetare te pa merituar.
    Shoh dy gabime ne mendimet tua:

1. Sikur te mendonim si ti, do duhej te shihnim greket si race kriminale. Poashtu gjermanet, turqit, amerikanet, e shume tjere.
    2. Nuk mendon edhe ne rastin e grekeve, gjermaneve dhe amerikaneve ashtu sic mendon per shqiptaret.

Faqja 9 prej 11 FillimFillim ... 7891011 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •