Close
Faqja 6 prej 36 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 357
    i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anėtarėsuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar mė parė nga -BATO- Lexo Postimin
    Nuk thanė qė do tė ndryshojė, por thanė qė idetė e tyre do tė shqyrtohen. Kėtu nėpėr tema unė do tė shkruaj, se nuk do tė pyes ty dhe ata qė kėrkojnė ndryshime.
    Idet i shprehen aty

Nuk te tha kush me pyt kend. Je ti qe kerkon mos me u hape tema per ket ēeshtje.
    Mos me shpreh njerezit mendimin e tyne. Nostalgji per kohet e vjetra si duket...

Kush janė mendjehapurit, ata qė duan gjuhė artificiale sallatė?
    Kur ju intereson delni te sallata.
    Kurse rere-ranishte, ze-zanore asht ne rregull se kshtu u vendos

E ke sjellė nja njėqind herė kėtė citimin. Ata qė nuk arsyetojnė dot vetė, fillojnė tė sjellin citime tė theksuara fort. Ka njė intervistė tjetėr tė Kadaresė qė thotė tė kundėrtėn e kėsaj kėtu. Ėshtė kėtu nė forum dhe do ta sjell sapo tė gjej.

Kadareja shkon nga fryn era dhe ēfarė thotė sot nuk e thotė nesėr. Zakonisht deklarimet e tij tė viteve tė fundit nė fe, gjuhėsi dhe politikė, bėjnė bujė dhe sjellin debate mes shqiptarėve.
    Nuk ka lidhje me arsyetimin kjo. Asht thjesht citim i nji deshmitarit okular qi hedh poshte ate tezen tuej qi nuk ka pase gisht Enveri e partia. Ju e thoni shpesh ket e prandej edhe citimin e ke lexu disa here.
    Qe edhe nji tjeter per sport
    Dhimiter Shuteriqi: “… pas ēlirimit toskėrishtja nisi tė bėhej gjuhė zyrtare e gjithė popullit tonė e u afirmua nė mėnyrė tė plotė si dialekt bazė i gjuhės letrare shqipe… se vatra e madhe e Luftės Nacionalēlirimtare qe Juga...... Juga nxori udhėheqėsit kryesorė e mė tė shumtė tė lėvizjes; ajo i dha kuadro mė tė shumta“
    Sidoqoftė, edhe po tė marrim atė qė ėshtė thėnė kėtu, nuk ėshtė e vėrtetė qė fjalori nuk pasurohet me fjalė nga gegėrishtja. Pasurimi i fjalorit ėshtė njė punė qė bėhet dalėngadalė, vit pas viti. Fjalori i vitit 1972 kishte 35 mijė fjalė, mė pas arriti nė 45 mijė, ndėrsa sot fjalori i fundit ka 75 mijė fjalė. Fjalori ėshtė dyfishuar dhe shumica e fjalėve tė reja qė janė shtuar, janė nga gegėrishtja, por duhet sqaruar diēka. Hyrja e fjalėve tė reja nė fjalor u nėnshtrohet rregullave gramatikore, se nuk mund tė ketė gramatikė dhe strukturė sallatė.
    E ti me ket nuk duhet te jeshe dakort besoj, se pate thane: "Jo pasurim, se pasurim do te thote ndryshim"

Edhe bare do hame....

i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anėtarėsuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar mė parė nga Dr.Qendro Lexo Postimin
    Une jo vetem qe nuk mendoj se Gegerishtja duhet vene per Shqipe letrare, por madje mendoj se edhe Shqipja letrare e tanishme do duhej te ishte me e paster edhe jo me shtojca gege.

Arsyeja eshte se Gegerishtja eshte e folur hundore e shemtuar, Toskerishtja eshte me e paster edhe me e qarte. Gegerishten nuk e meson dot lehte, Toskerishtja mesohet lehtshem. Tosket e kuptojne njeri-tjeterin, geget nuk e kuptojne dot njeri-tjetrin, Tirana nuk kupton dot as Elbasanin e jo me Shkodren apo Kosoven. Tosket kuptohen edhe me camet apo arvanitasit keshtu eshte me e lehte per unifikim kombetar.

Nuk kam inat te foluren e veriut, thjeshte se duhet qene i arsyeshem kur flitet per Shqipen letrare.
    Gegnishtja ka zanoret hundore e grykore si gjithe bota. Toskerishtja nuk i ka hundoret prandej te duken te shemtume ty.

i/e regjistruar Maska e Sofi _
    Anėtarėsuar
    09-04-2011
    Postime
    494
    Citim Postuar mė parė nga Ziti Lexo Postimin
    me punue, per te punuar, eshte e njejta gje
    Ziti, nuk eshte e njejta gje ne perdorimin qe kam sjelle si shembull. Jam dakord qe /per me punue/ dhe /per te punuar/ jane njesoj. Te kemi parasysh sdq.qe /te punuar/ nuk qendron dot 'e vetmuar', si me thene; kurse /me punue/ mund te qendroje vetem pa /per/.

Une nuk e kam gegnishten dialektin tim dhe mund ta kem gabim ne kete rast; ndoshta dikush tjeter mund te na beje me dije per formen /me punue/...

PS: Pesonalisht mbeshtes botimin e 'Hylli i Drites' ne dialektin geg. Jo per t'i bere sfide kujt, por sepse eshte e drejta e ketij publikimi te beje kete ceshtje publike - dikush duhet ta beje e s'po duket ndonje tjeter qe te hedhe ide ndryshimesh.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Sofi _ : 18-06-2011 mė 20:12

Anėtarėsuar
    09-04-2011
    Postime
    494
    Po sjell dhe nje shembull te fundit e me tej po ua le rradhen te tjereve

Kjo nga wikipedia, thjesht per ilustrim:

Paskajorja

Paskajorja – me + pjesorja e foljes (p.sh. me punue, me kallėzue). Kjo veēanti e gegėrishtes pėrdoren nė shumicėn e gjuhės dhe zė vendin e mėnyrės lidhore tė gjuhės standarde nė shumicėn e rasteve. Mėnyra lidhore qė pėrdoret nė standard lidhet me vetėn dhe kohėn (e tashme: p.sh. tė punoj d.m.th. unė tė punoj, tė punosh d.m.th. ti tė punosh etj., dhe e pakryer: tė punoja, tė punoje, etj.) ndėrsa paskajorja e gegėrishtes ėshtė gjithėpėrfshirėse.

Shumė gjuhėtarė sot janė ithtarė tė futjes sė kėtij lloji tė paskajores nė gjuhėn standarde meqė njė pjesė e madhe e shqiptarėve e pėrdorin nė tė folurėn e pėrditshme. Kėta gjuhėtare mendojnė se shqipja standarde do tė ishte mė e lehtė dhe me mė shumė mundėsi shprehėese e stilistike. Ky lloj i paskajores do tė ofronte pėrkthime mė adekuate nė kėtė rast: "To Be or Not To Be" (Shekspir: Hamleti, III-I). Shekspiri nuk thotė Ti, tė jesh apo tė mos jesh, por thotė, pa iu drejtuar asnjė vete, as tė dytės, as tė tretės: “Me qenė a mos me qenė” (ose nė variante mė tė skajshme: "me kānė a mos ke kānė"). Ndėrkaq, njė pėrkthim i tipit "pėr tė qenė apo pėr tė mos qenė" nuk tingėllon shqip.

Nyje: http://sq.wikipedia.org/wiki/Geg%C3%AB
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Sofi _ : 18-06-2011 mė 21:21

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar mė parė nga Sofi
    Une nuk e kam gegnishten dialektin tim dhe mund ta kem gabim ne kete rast
    Sofi, mos gėnje qė nuk e ke dialektin tėnd, se nuk ka jugorė qė duan ndryshimin e gjuhės. Ti je Yes-i nga Shkodra dhe nuk e luan topi. Le ta kontrollojnė IP-nė tėnde moderatorėt dhe do tė dalė kėshtu siē them unė. Goxha vajzė ti dhe vjen me 20 emra nė forum!

Ata qė kėrkojnė tė ndryshimin e gjuhės janė tė gjithė nga Veriu, e sidomos shkodranė. U dashka tė ndryshojmė gjuhėn se na ėshtė lėnduar egoja shkodrane. Pas shkodranēes duhet tė bėjmė dhe Shkodrėn kryeqytet, e vetėm atėherė do tė jemi nė rregull sipas tyre.

Anėtarėsuar
    09-04-2011
    Postime
    494
    Sofi, mos gėnje qė nuk e ke dialektin tėnd, se nuk ka jugorė qė duan ndryshimin e gjuhės. Ti je Yes-i nga Shkodra dhe nuk e luan topi. Le ta kontrollojnė IP-nė tėnde moderatorėt dhe do tė dalė kėshtu siē them unė. Goxha vajzė ti dhe vjen me 20 emra nė forum!

Ata qė kėrkojnė tė ndryshimin e gjuhės janė tė gjithė nga Veriu, e sidomos shkodranė. U dashka tė ndryshojmė gjuhėn se na ėshtė lėnduar egoja shkodrane. Pas shkodranēes duhet tė bėjmė dhe Shkodrėn kryeqytet, e vetėm atėherė do tė jemi nė rregull sipas tyre.
    ???? Kurse une them se ti je Enver Hoxha dora vete, se dy paranojake njesoj nuk behen.

Une jam nga jugu, e kam te gjithe trungun familjar nga jugu (te pakten per 500 + vjet; PS: dhe ne fakt nga ana e mamit nuk kane levizur kurre prej bregut te jugut te Shqiperise - jane kryekeput autoktone te jugut) dhe se c'mendoj une ne lidhje me gjuhen shqipe eshte e drejta ime e s'ka aspak te beje se prej nga jam.

Ne lidhje me adresen e IP-se, nuk eshte puna jote, por jam e sigurt qe Albo e di fare mire se kjo IP nuk ka aspak te beje me Yes-in dhe as me ndonje forumist tjeter. Ne fakt Yes-i dhe une, me sa di, nuk jemi as ne te njejtin kontinent e aq me pak i njejti person.

Enderro makthe paranojake, o Tunxh bir
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Sofi _ : 18-06-2011 mė 21:46

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Sofi, ndoshta pėrdor dy IP, por qė je Yes-i nga Shkodra nuk e luan as topi.

Mos u mėrzit!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar mė parė nga kutje Lexo Postimin
    Te folunit TOSKE po a kini vesh ju a jo,Shikoje ne TV tirana LAJMET,nji mashkull jep lajmet ,dhe ja problemi 100 fjale ne nji minut i thote,sa shpejte fole,thueti ashte 280 KM ne ore SHIMAHERI do ti kishte zilie,PAJE shikoni ELBASANI fole ngadale edhe malesia e shkodres folin kadale dhe kosovaret folin kadale.,PO JU sa shum i REHNI BUZET TUE FOLE SHPEJT sa qe ju ZBARDHEN.Kushe fole mire,gjuhen toske EDI RAMA,te shikojsh dhe ndegjojshe,Sali brishen te duket se po i shtine ne thes duert,e po i nxer fjalet,Pse?sepse ashte geg,dhe mundohet ta imitoje gjuhen toske,dhe nuke ka sukses,sepse deri sa ti gjen fjalet nji jave,Gjuha shume e shpejt dhe kurfare melodie nuke ka ne gjuhen toske,te DREJTEN ME THANE NE BOTE MA SE SHUMTI ME PELQEJNE KANGET TOSKE,NE GRUPE,.Me plot SINQERITET E KAME.

Qfar je tuj thane? Po pse qysh po t'doket tosknishtja ty a? Qfar mendon ti se tosket skan melodi a?

Ato qi rrehin buzt shpejt qi i ka Shimaheri zili jan gazetara po jan te perzime dhe nuk dihet qfar jan gega a toska kshu qi mos i shaj.

Jam dakort qi Rama e flet gjuhen ma mir po faji osht i Berishes qi nuk i gjen fjalt. Ti the qi nuk ka sukses se do nji jav ti nxer fjalt nga thesi. I kujt osht faji per kte?

Anėtarėsuar
    09-04-2011
    Postime
    494
    Sofi, ndoshta pėrdor dy IP, por qė je Yes-i nga Shkodra nuk e luan as topi.

Mos u mėrzit!
    ahahhahaha

he mo, te pelqen?
    lol

Citim Postuar mė parė nga Sofi _ Lexo Postimin
    Ne fakt Yes-i dhe une, me sa di, nuk jemi as ne te njejtin kontinent e aq me pak i njejti person.
    Shoh qe qenka shtuar nr i dyshuesve
    Po mire, meqe jeni ne dy kontinente te ndryshme, me thuaj cik si eshte e mundur qe ti ben komente ne oren 10-11 te mengjesit ketej nga kontinenti yne e qe i bie te jete ora 4-5 e nates ne kontinentin "tend"? Apo vuan nga pagjumesia e rri tere naten ne forum? Je edhe e martuar palč

La vita non si spiega, si VIVE!

Faqja 6 prej 36 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •