Pink, me lejo ta bikinizoj pak emrin ne shqip Manushaqe, pasi me duket sikur ke vendos nje burka ngjyre, Lejla a Vjollce, bisedes.Une do isha i mjaftueshem si musliman me shamine, pa mbulimin e fytyres per realitetin perendimor.Mirepo jam kurioz se si do ndihej nje femer !- ? per fatkeq nuk e kam akoma kete informacion, brenda nje veshje ku mund te shikoje gjithcka dhe ate mos e shikoje askush.Me kujtohet filmi "Hajduti Bagdatit" kur kaloj ajo vajza e princit dhe njerzit ishin te urdheruar te ulnin syte e mos e shikonin sepse ishte shume e bukur.Kete zgjedhje nuk e beri Breatny Spears kur shkoi ne nje vend oriental, por kerkoi nje veshje burka per te rene rehat nga paparacet.Realiteti Francec me ate shqiptar eshte krejtesisht ndryshe.Ne france jetojne emigrante te Afrikes veriore te cilet jane rritur me kulturen orientale pa pasur bindje te forta ne vetvete.Pra me shume i kane praktikuar zakonet si tradita se si dicka te vullnetshme.Mirepo kete nuk mund ta thuash per shqiptaret.Edhe pse nenat e bardha me shamia ose Nenat me shamia te bardha na e rifreskojne pak kujtesen, ne Shqiperi vajzat qe mbulohen me shami dhe jo me burka hasin probleme te shumta brenda familjes per shkak te edukimit te prinderve te tyre ne periudhen ateiste.Nese nje femer marokene, algjeriane etj martohet me zor ose i detyrohet shamia, ne shqiperi vajzat muslimane martohen me djem musliman per te shpetuar nga dhuna e familjes qe nuk ua lejon shamine.Bejne perzgjedhje te detyruara per shkak te mungeses se kushteve te lirise ne shtepi.Katunaret e publicistikes shqiptare shkruajne neper media per rastin Frances sikur ajo po ndodh ne shqiperi, kur tek ne po ndodh krejtesisht e kunderta.Une kam shume respekt per vajzat me shami, nuk e di nese te ka rastisur ty ndonjehere te takosh ose te kesh mike nje te tille, por une kurre nuk do guxoja ta paragjykoja ate per nga veshja.Ato pervecse qe nuk rrezatojne bukurin e trupit, rrezatojne bukurine shpirterore.Shpresoj qe te takosh ndonje vajze te tille ndonje dite dhe te kuptosh nje realitet tjeter.
Krijoni Kontakt