Me kete, nuk bere gje tjeter perveçse provove ate qe çdo psikolog di: Skematizim me sfond familjaro-shoqeror!!
Siç thote populli: Lepuri nuk pjell ujq!!
Gjerat nuk kuptohen "vetvetiu" i dashur Nuh!Nga dukurite e perditshme ne jeten time qe nga vegjelia e deri ne moshen kur i kuptojat gjerat vetvetiu nuk me kujtohet as gjera me e vogel qe sot do ta shihja te shtrembet nga pikepamja sociale, degjeneruese, prapambetese apo thjesht shkaterimtare ne zhvillimin tim te metutjetshem si njeri i civilizuar, si baba, si shok, si mik, si bashkpuntore etj...
Ne vazhden e mendimit tone racional, ne perdorim mjetet qe na jane vene ne dispozicion nga familja dhe shoqeria ne te cilen jemi rritur! Pa "vlerat" qe na jane diktuar qe ne vegjeli, ne nuk jemi ne gjendje te "gjykojme"!
po te mos ishe rritur nder myslimane, ti as qe do t'ia kishe idene fjales "harram".Po te ishe lindur ne Tibet ti dhe myslimanet e tjere qe flasin me "kompetence" per "te verteten" e pakundershtueshme te Islamit, sot do te flisnin per te "verteten" e pakundershtueshme te budizmit! Si i tille nuk do te shtrembet nga pikepamja sociale, degjeneruese, prapambetese apo thjesht shkaterimtare ne zhvillimin tend te metutjetshem si njeri i civilizuar, si baba, si shok, si mik, si bashkpuntore etj
Siç pohon edhe vete, i gjithe erudicioni yt bazohet mbi "mesimin e nenes", duke pranuar njeherit se ke si taban nje baze te prapambetur arkaike e cila nuk ka asnje fare lloj lidhjeje me kohen!!(pak a shume si wahabistet qe duan te jetojne si ne kohen e Muhamedit)Gjith mesimi i "nenes" e i "rrethit" edhe nga pikepamja e sodit ka qen dhe do te mbetet "ideal", nga pikepamja sociale e botes se modernizuar ne te cilen jetoj sot, dhe ku kam patur mundesi te bej "krahasime", poashtu edhe "i civilizuar" ne shkallen me te larte bile. Bej fjale per islamin "truallsore" te perditshem, ne te cilin jan rritur shumica e shqiptareve.
Siç e thashe edhe me siper, baza nuk eshte aspak e shendoshe, perkundrazi!! Per sa i perket "pasurimit" me literature, kjo eshte per tu diskutuar!! Per sa i perket kompetences per te folur per popullin "tone", medoj se nuk je aspak ne gjendje te flasesh, aq me teper kur nisesh nga paragjykimi se "populli shqiptar egziston fale Islamit"!!Duke u nisur nga kjo baze e "shendosh", te pasuruar edhe me literature te ndryshme, sic u shpreha edhe me heret, mendoj se jam kompetent te flas per islamin ne pergjithesi, dhe ne vecanti sa i perket popullit tone
Kjo eshte levdate per shoket e tu, te cilet nuk jane myslimane!! Me pavetedije, ti po thua se vlerat e larta morale nuk jane "vlera islame", por universale!. Shoket e mi te punes, qe jane te krishtere, kur porosisin dreken, nuk zgjedhin haje me mishin e derit, me qellimin, qe buken ta ndajne edhe me mua !!!.
Ata tek ti nuk shohin "islamin", por nje person fetar qe respekton nje menyre te caktuar te ushqyeri dhe si i tille duhet te respektohet, siç duhet te respektohet nje vegjetarian apo tjeter!!Islamin qe e shohin tek une, nuk e "interpretojn" duke e bazuar ne ate qe e shohin ne media. Se paku deri tash ti perzonalisht nuk me ke lene te "mendoj", se ti e sheh islamin tek vellezerit e tu te gjakut "jashta" asaj, qe shfaqet ne media.
Nuk ka asnje lidhje sjellja e jote vetjake ne shoqeri me islamin politik qe shikojme neper media!!Vellezerve te mi te gjakut une u uroj bajramin dhe kjo s'ka te beje aspak me pikeveshtimin tim ngaj ideologjise islame dhe pasojave te saj ne shoqerine moderne shqiptare!
Islami i vertete i shqiptareve eshte ai bektashian, ai paqesori me te gjitha fete e tjera, ai paqesori me te gjitha menyrat e te ushqyerit, te veshurit, te sjellurit!!Ne fakt, ne jemi kunder atij wahabist, atij te egrit kunder gjithe botes se qyteteruar!!Islami i vertet i shqiptareve, eshte ai "truallsori", pra, te fokuzohemi me argumentet ne ate qe e njohim nga perditshmeria, e jo ne ate qe na shitet, e qe MUND te jete, por nder shqiptare NUK ESHTE !!!
Me gjithe respektin, por ky eshte nje gomarllek i papar e ei padegjuar ndonjehere!! Nuk mund te egzistoje nje shtet diktatorial brenda nje shteti demokratik!!Pra, padyshim, se ne shqiperine laike mund te ekzistoje edhe nje shqiperi islamike,
Evoluim do te thote "permiresim" dhe jo kthim prapa, si predikojne wahabistet me hoxhe Krasniçin ne krye!! Edhe une jam ne favor te evoluimit te islamit shqiptar!por me siguri jo ajo shqiperi islamike "qe mund te jete", por thjesjt ajo "qe eshte"....degjenerimi vjen nga moskultivimi, dmth. nese shteti deshiron, qe mos te degjenerojn gjerat, ai patjeter duhet te kujdeset, qe ta vazhdoje kultimimin e "fese islame" ne permasat qe asaj i nevojiten per nje evoluim te pershtatshem.
Une jam rritur me frymen e urrejtjes dhe perbuzjes per "kaurret" apo "kavrrit" ne familjen dhe shoqerine islamike te Shqiperise se mesme!!(e te mos flasim per doren e majteLe te na tregoj nje anetare ketu qe eshte rritur si musliman ne nje familje muslimane, nje dukuri qe ka mesuar, e qe sot mund te etiketohet si "ekstremiste", "islamike" apo per shtetin laik "revisioniste" ???)
Ti mendon i nisur nga furriku yt dijenise mbi islamin shqiptar apo nderkombetar. Siç ta provova me lart,une duke folur per pervojen time personale, hedh poshte pretendimin tend mbi "islamin perfekt" apo shoqerine islamike shqiptare "perfekte"! Eshte vetem nje fantazi e jotja qe nuk perputhet me realitetin, pak a shume si te gjitha fantazite islame mbi shoqerine perendimore!!, une mendoj se nje gje e tille nuk ekziston. Kjo deshmon, se per arsye te rrethanave politike, si ne shqiperi, si ne ish jugosllavine, populli shqiptar thjesht ka "haruar" se sic duhet feja islame ne mesin e tij te doremitet. E verteta si gjithmone, gjindet aty ne mes diku.
Krijoni Kontakt