Postuar mė parė nga
chino
Keto qe i pershkruan ketu, per mua jane gjera rudimentare, pra jo te rendesishme per te bazuar idene e mos marteses me nje te huaj. Punet e teperta, lodhjet e keso gjera nuk i marr parasysh aspak. Do punoja 10 ore dhe kur te kthehem ne shtepi prape se prape do gatuaja, do dilja ne mbemje me femijet jashte e tjera. Mundimi fizik nuk luan rol tek une.
Qenesorja per te mos u martuar me te huaj, per mua jane problemet shpirterore. Cilat jane keto probleme? Ne rend te pare problemi se pothuajse asnje gje nuk eshte e vetekuptimte. Kjo nenkupton se duhet te rrotullosh te gjitha vlerat sociale, kulturore e familjare, me te cilat je rritur. Duhet te besh veten femij, te rilindesh dhe te fillosh edukimin qe nga fillimi. Shembuj konkrete: Duhet te diskutosh me ore te tera, perse nuk eshte ok qe gruaja (ime) nuk mund te dali ne disko pa mua: Diskutime me jave e me vite, perse nuk mund te shkoje gruaja ne pushime jashte vendit per disa jave pa mua, por me shoqet e saja, disa te pa martuara, disa lezbike, disa te shthurura ne menyre tjeter. Diskutime permanente, perse nuk mund te mos marim parasysh nenen time ne planet e javes apo muajit. Diskutime permanente, perse lidhja e ngushte me familjen time dhe te saj si dhe per familjet nder veti eshte qenesore per ne dy. Diskutime permanente per kete, per ate, thjeshte per cdo gje. Pastaj femijet. Cilave vlera famoiljare, sociale e kulturore do i bashkengjiten ata? Atyre gjermane apo shqiptare? Do ndjehen me te afert me nenen time, e cila persa i perket vlerave social, kulturore e familjare gjermane eshte analfabete apo me nenen e gruas time? Cfare do te mesojne nga ajo? Do te ndjenje veten me pas te terhequr nga kultura shqiptare sikur une qe e ndjej veten? Apo do shohin tek shqiptaret nje kulture te "prapambetur" apo "arkaike" sic e shohin shumica e gjermaneve? Do te me behet femiu im nje njeri qe perbuze kulturen e tij? Femiu im nje njeri i huaj?
Keto jane problemet qenesore per mua. Ato te lodhjes, mundimit fizik, puneve te shumeta, s'jane gje. Do i kryeja per tere mahallen dhe nuk do ndjehesha aq keq sa ndjehem per shkak te ketyre pervojave tjera (shiprterore, sic i quajta).
Krijoni Kontakt