Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 45
    krenar qe jam malsor..... Maska e _MALSORI_
    Anëtarësuar
    21-07-2005
    Vendndodhja
    diku neper bote
    Postime
    2,637

me falni..

me falni per mosdijen time por prape nuk kuptova nje gje..o njerez ku qendron ndryshimi midis germen '' q'' dhe germes '' c '' me bisht poshte..nuk po flas per anen gramatikore..e di se sejcila ka vendin e vet..nese nisemi nga ana fonetike ndryshimi eshte pothuajse zero..jo me kot mesuesit shpesh here e perserisin duke te shpjeguar '' me q te qenit e jo me c te cekicit ''...e njejta gje vlen edhe per shkronjen '' gj '' dhe ''xh''..

shkencerisht ka dikush shpjegim per ndryshimet e tyre fonetike...
    a do male me debore,trima te forte dhe malsore,fort bujare dhe burrerore,shko ne kukes i ke me dore.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Malësor, Q-ja është një tingull i ndryshëm nga Ç-ja por jo të gjithë e kuptojnë ndryshimin. Veriorët nuk e shqiptojnë këtë tingull.

Unë e kam shpjeguar edhe në një temë tjetër çështjen e shkronjave NJ, GJ dhe Q. Nëse do një shpjegim më të hollësishëm, lexoje këtu:

Postimi 56

Larguar..
    Anëtarësuar
    31-08-2009
    Postime
    4,530
    Cfare pasurie paska kjo shqipja. Gjuhe shume e lashte.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 25-09-2010 më 09:50 Arsyeja: teknike

Djalë Drenice Maska e Lexuesi_
    Anëtarësuar
    18-06-2010
    Vendndodhja
    Ne vendin e ngjarjeve
    Postime
    6,014
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Malësor, Q-ja është një tingull i ndryshëm nga Ç-ja por jo të gjithë e kuptojnë ndryshimin. Veriorët nuk e shqiptojnë këtë tingull.

Unë e kam shpjeguar edhe në një temë tjetër çështjen e shkronjave NJ, GJ dhe Q. Nëse do një shpjegim më të hollësishëm, lexoje këtu:

Postimi 56

Nuk eshte puna qe se kuptojm por po na merr kohe ne tastiere

Çekiç kokës meriton po çfar ke ti me Ç-hin Q-hin e Verioreve :P
    Qeni qe leh nuk kafshon por nese është i uritur kujdes se mund tët çkyej :P .

Çarli Çaplin
    Qemail Ismaili :P E shef qe edhe ne dim ti dallojm keto dy shkronja.

Anëtarësuar
    21-07-2005
    Vendndodhja
    diku neper bote
    Postime
    2,637

e lexova..

Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin

Postimi 56
    bato e lexova me vemendje postimin 56..paksa e quditshme te shpjegohet shkronja me menyren se si vendoset gjuha ne qiellze..sinqerisht megjithese e kam studiuar gjuhen shqipe per 12 vjet akoma nuk arrij te bej ndryshimin..ok une jam verior dhe jam rritur me dialektin gegerisht por une kam studiuar gjuhe shqipe..dhe nuk jam nul ne kete aspekt..drejteshkrimin them se e di shume mire per te mos thene shkelqyeshem..po kur me pyet nje nxenes se pse une duhet te perdor '' q '' e jo '' c '' zihen paksa ngushte..a mund tja shpjegoj femijes me menyren se si qiellza dhe gjuha bashkohen ndermjet vetes..paksa e pamundur..ose e pakuptimte..e di qe ne shqiptim vete ne ja ndryshojme paksa shqiptimin por sinqerisht eshte kaq i paket ndryshimi sa qe them me vete pse jo e njejta shkronje..fundja e fundit nuk ja ndryshojme kuptimin fjales apo fjalise..

nejse..dicka e cuditshme qe ndodh me keto dy tipe shkronjash por qe shkencetaret e gjuhesise shqiptare e kan vendosur keshtu..
    a do male me debore,trima te forte dhe malsore,fort bujare dhe burrerore,shko ne kukes i ke me dore.

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Citim Postuar më parë nga _MALSORI_ Lexo Postimin
    me falni per mosdijen time por prape nuk kuptova nje gje..o njerez ku qendron ndryshimi midis germen '' q'' dhe germes '' c '' me bisht poshte..nuk po flas per anen gramatikore..e di se sejcila ka vendin e vet..nese nisemi nga ana fonetike ndryshimi eshte pothuajse zero..jo me kot mesuesit shpesh here e perserisin duke te shpjeguar '' me q te qenit e jo me c te cekicit ''...e njejta gje vlen edhe per shkronjen '' gj '' dhe ''xh''..

shkencerisht ka dikush shpjegim per ndryshimet e tyre fonetike...
    Ne fakt Malesor une nuk gjej ngjashmeri mes e tyre nga ana fonetike. Shkencerisht si e shpjegon ti qe jane i njejti tingull?
    Feelings change - memories don't.

***LOVE*** Maska e Tironcja_BLN
    Anëtarësuar
    01-02-2008
    Vendndodhja
    Berlin City
    Postime
    3,440
    as edhe nji gje nuk mendoj.....
    zemra ime tull shpirti jot llac dashurija jon pallat 15 kac

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Malësor, jam i ndërgjegjshëm që nuk ke si t'ua shpjegosh fëmijëve se ku bashkohet gjuha me qiellzën, sepse ata flasin me dialektin që rriten. Kjo zgjidhet vetëm duke lexuar. Duke lexuar vazhdimisht, të nguliten në kokë si shkruhen fjalët.

Që të kuptohemi, unë ato i shkrova për t'u dhënë sqarim disave që bëjnë pyetje dhe jo për t'u tallur me dialektet. Ndryshimet mes dialekteve janë gjëra natyrale dhe janë normale për çdo gjuhë.

Nuk është se vetëm veriorët kanë vështirësi me disa shkronja, po edhe jugorët kanë. Për shembull, në Jug myzeqarët nuk e shqiptojnë dot shkronjën Ë. Ka zona të tjera në Jug që nuk e shqiptojnë dot Y-në, yllit i thonë ill, pyllit i thonë pill etj.

Një tekst kënge:

Dolla që sa dolli illi
    dolli sorkadhja na pilli
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 25-09-2010 më 10:04

Anëtarësuar
    21-07-2005
    Vendndodhja
    diku neper bote
    Postime
    2,637
    nuk po diskutojme per dialektet o bato...as per anen drejtshkrimore..ok duhet vite e vite te mesohesh se x fjale shkruhet me q e y fjale me c..po pse jo te dyja me te njejten shkronje kur si veriori e si jugori e si letrari e shqiptojne ne anen fonetike pothuajse te njellojte..ndryshimi eshte kaq o vogel sa mund te them i paperfillshem..une i di te gjitha fjalet qe shkruhen me q apo me c me xh apo me gj..edhe po nuk e dita nje fjale hapi fjalorin dhe e shoh si shkruhet..ama ndoshta jam kokeforte une por kur shoh kaq shume pak dallim them pse jo me nje shkronje..

gjithsesi u zgjata shume ne kete qeshtje..fundja kemi nje kongres drejtshkrimi mbi te cilin duhet te mbeshtetemi pavaresisht nese na pelqen apo jo...

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Malsori !!
    E ke shume gabim kur thua se kane nje ndryshim te vogel.
    Per ne te Shqiperise se Mesme, dallimi eshte thelbesor, pothuajse po si ai ndermjet shkronjave "s" dhe "sh" apo "s" dhe "c"!!
    Thjesht ti je rritur ne nje ambjent ku ndryshimi ndermjet ketyre fonemave nuk del ne pah!!
    Fonema "q" eshte shume e ngjashme me togun "kj", ndersa "ç" afrohet me shume me "xh"!!! Kur shqipton nje fjale me "ç" degjohet fishkellima, ndersa kur eshte me "q", jo....
    Jarigas

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •