Me vjen keq qe e mendone keshtu por shumica e rilindasve Shqipetare jetonin ne emigracione ,por qene po ato rilindas qe e ndryshuan vendin sepse nje njeri i ritur ne padrejtesi (Shqiperi) qe nuk njeh bote tieter pak munde te beje .Kurse nje njeri i vuajtuar ne emigracione e di me mire se kushdo cdo te thote ATDHE pra mos prisni ju o njerez(e kam fjale per emigrantet) qe te ndryshoje ndonje gje pa ndihmen tuaj.
per geri tr lexoje pak kte ...eshte vetem nje pjese
Tė sapodiplomuarit, pesimist pėr njė vend pune
--------------------------------------------------------------------------------
Vėzhgimi/ Njė pjesė e madhe e studentėve punojnė nė vende qė nuk kanė lidhje me arsimimin e tyre
Pėr "tė mbijetuar" tė rinjtė punojnė si kamerier, operatorė telefonik, shitės dhe shpėrndarės produktesh
Dita e punės edhe pėr tė nis nė orėn 8 tė mėngjesit. Pasi hap qepenin e rėndėn tė dyqanit nė rrugėn "Nikolla Tupe", Krisilda nis rutinėn e pėrditshme tė shitjes sė kėpucėve. Nė kėtė vend pune ajo ka gati njė vit.
Pas diplomimit thuajse njė vit mė parė nisi punė nė kėtė dyqan tė vogėl, me shpresėn se ndėrkohė qė punonte kėtu do ti dilte njė vend pune nė profesionin e saj. Krisilda ėshtė vetėm 24 vjeē, ėshtė diplomuar mė 2009-ėn nė fakultetin e Historisė dhe Filologjisė, pėr Gjuhė-Letėrsi dhe tani pret tė gjej njė vend pune si mėsuese.
Teksa shfleton njė gazetė nė tryezėn e dyqanit, (shtypin ka nisur ta lexoj qė kur ka filluar punė nė kėtė dyqan), ajo tregon se shpresat pėr tė gjetur njė vend pune nė njė shkollė sa vijnė e shuhen. "Kam dorėzuar qindra cv, kudo nė shkolla private, kam dorėzuar edhe dokumentet nė drejtorinė arsimore nė Tiranė, por askund nuk i kanė dhėnė njė shpresė, pėr tė nisur punė",- thotė ajo.
Nė fakt si Krisilda, nė Tiranė ka dhjetėra vajza tė reja qė paraqiten ēdo ditė nė sekretaritė e shkollave jo publike apo nė drejtorinė arsimore nė Tiranė, me njė tufė letra nė duar nė kėrkim tė njė vendi pune. Shumė pak prej tyre arrijnė tė gjejnė njė punė nė profesionin e tyre, pjesa mė e madhe ashtu si Krisilda, gjejnė njė punė "rezervė", dhe presin njė rast tjetėr.
Tė tilla vajza, madje edhe djem nė kryeqytet gjen plotė. Pas pėrfundimit tė studimeve disa kanė zgjedhur tė jetojnė "me forcat e tyre" nė kryeqytet e tė tjerė tė nisur nga kushtet jo tė mira ekonomike duhet tė punojnė njė vend ēfarėdo pėr tė mbijetuar.
Kjo punė e ēfarėdoshme mund tė jetė shitėse nė njė dyqan rrobash apo stolish, operator telefonin nė kompanitė e huaja, qė nuk janė shumė bujare me pagesėn e punonjėsve, kamerierė apo edhe agjentė marketingu ndryshe shpėrndarės produktesh.
Ajo qė tė bėn mė shumė pėrshtypje teksa pyet kėta tė rinj pėr shkollimin e tyre, ėshtė se njė pjesė e mirė kanė pėrfunduar studimet pėr degė tepėr tė lakmuara si ekonomik apo drejtėsi.
Megjithėse tri vite mė parė (ashtu si brezi i kėtij viti) edhe kėta tė rinj janė stresuar mbi libra deri nė orėt e para tė mėngjesit, kanė pritur me ankth rezultatet pranimeve nė universitete e vendit, janė gėzuar pa masė kur kanė mėsuar se kanė fituar nė degėt e preferuara, por pas tri vitesh gjithēka duket si njė mund i ēuar dėm.
Pak prej ish shokėve tė klasės kanė zėnė njė vend pune nė bankė, janė bėrė avokatė apo mėsues, pjesa tjetėr ėshtė ende nė pritje. Por deri kur? Tė rinjtė e pyetur nga "Shekulli", pėrballė kėsaj pyetje ngrenė supet.
"Kam aplikuar nė shumė shkolla pėr njė vend pune, por nuk kam arritur tė gjej njė punė si mėsuese. Tani punoj si operatore nė njė kompani tė huaj telefonash, por kjo nuk ėshtė puna qė kam ėndėrruar",- thotė Matilda 25 vjeē, diplomuar dy vite mė parė pėr mėsuesi.
Njė tjetėr shembull ėshtė Miri 24 vjeē i cili ka pėrfunduar studimet pėr gjeografi, por ka zgjedhur tė punojė si magazinier nė njė nga supermarketet e mėdha tė kryeqytetit, pasi dėshtimeve nė gjetjen e punės si mėsues.
Alternativa tjetėr pėr tė ishte puna nė njė agjenci turistike, "Por pagesa ishte aq qesharake sa nuk ja vlente mundmi" thotė ai. Tė tillė tė rinj nė Tiranė ka me dyzina, dhe mund tė sillen me qindra shembuj por dukuria mbetet e njėjta.
Tė diplomuar pa njė vend pune. Tė rinjtė e pyetur nga gazeta, janė tė ndryshėm por pėrgjigja qė merr nga ata ėshtė thuajse e njėjta, askush nuk beson se do tė gjejė njė punė sipas arsimit, qė ka kryer.
Ata fajėsojnė shtetin i cili nuk ka politika tė qarta pėr thithjen e tė diplomuarve nė tregun e punės...
Ky emigrimi spo me duket si semundje mua duke u nisur nga komentimet e anetareve emigrante te ketij forumi.
Shumica jane te lumtur qe jetojne jashte shtetit me sa po shoh.
emigrimi eshte rruga me e lehte per te perfituar nga ajo qe nuk mund te perfitosh dot ne shqiperi.
ne evrope, amerike apo diku tjeter cdo gje e ke gati. ekzistojne kompani te fuqishme private qe ne shqiperi nuk existojne. mjafton te pastrosh halet e tyre dhe per dy muaj ble mercedes-benx. ndersa ne tirane halet e kujt do pastrosh?
dhe nuk e ka fajin shteti pse emigrojne njerezit per te gjete nje cope buke ne kanada apo greqi.fajin e kane vete njerezit qe nuk kane zanate.
fashjon gerl fat dhe mbaresi per ty kudo ku te shkosh ,nuk esht e leht te emigrosh ,kur jam larguar nuk kam qen shum e gezuar prisja dhe me mir ,vendi ku kam ardhur per her te par shpit me jan dukur si kolube qenesh lol , o zot thash cfar i bera vetes me kalimin e kohes u ambjentova ,fillova pun krijova shoqeri te re jam prej 10 vjetesh ketu me duket vendlindja e dyt ,te paren se nderroi as me nje esht perl e vertet me mungon shum ........
I arratisur e i syrgjynosur
i rraskapitur e i sakatosur
Sa per rrogat e ulta arsyeto pak,ti mos e fut shqiperine tek shtetet e medhaja ti po harron qe jemi vend i vogelo dhe te ardhurat i kemi te vogla,rrogat do pershtaten me vendin s'kemi ca t'i bejme,persa i perket administrates shteterore ke te drejte po mos harro se kemi vetem 20 demokarci dhe shihe pak se ku jemi,kemi bere gjate ketyre 20 ndryshime shume te medha duke pasur parasysh se si ishim ne 90,po tashi per ca me ik o burr i dheut,nje pune te mire mund ta gjesh,detin e ke afer,drita ke,uje ke,internet ke,ddisko e lloj lloj formash argetimi ke,ca do me shume ti tashi ?? ti kerkon perfeksion?? avash avash behen gjerat dhe tashi njerezit kane filluar te kuptojne se cfare eshte te jesh qytetar(po flas ne pergjithsi sde ka akoma kafsha po edhe ata po zbuten),shteti jone nuk eshte perfekt madje eshte larg perfeksionit po tashi nuk mund te thuash qe s'ka kushte,qe s'ka rroba qe s'ka ushqim sic ankoheshin para 20 vitesh
Tė gjitha gjėrat qė ne shohim apo duken, janė vetėm njė ėndėrr brenda njė ėndrre
Ca artikulli me paske sjell aman,po si mund te behesh mesues menjehere ne Tirane njehere,qe ta dish ti gjimnazet dhe shkollat 9 vjecare publike dhe jopublike kane nje staf mesuesish me pervoje dhe te gjithe e kane filluar karieren si mesuese ne qytetet e tyre respektive,qe te gjesh pune duhet dhe te dish ke te kerkosh,ta kesh 100% te sigurt qe ne rrethe do gjesh,do punonta sa do punonte atje pastaj do e provonte ne Tirane,tashi ka dalur dhe nje silloj trajnimi per keta qe mbarojne per mesuesi per lendet e tyre perkatese,ata rrijne ne nje gjimnaz gjate disa oreve te mesimit veshtrojne dhe bisedojne me mesuesit per menyrat sesi nje mesues duhet te sillet me pas mesuesi i le disa ore mesimi me nxenesit ne menyre te praktikojne njohurite qe kane marre ne universitet, ky shoku qe ka mbaru per gjeografi vlen e njejta gje dhe per ate,agjensite turistike me te mirat shqiptare kerkojne dhe kane djem dhe vajza shumica studente te sadiplomuar qe kane njohuri ne gjuhe te huaj,ne fillim i japin nje rroge jo shume te larte pasi sapo kane filluar se kta kane shume pretendime duan menjehere te behen te pasur,duhet kohe dhe pune qe te marresh nje rroge te mire po ky shkoku e dashka 1 miljonshin qe ne muajin e pare te punes,cdo gje me karar,plus dhe ku e di ti se ca mesatare kane ata qyqaret,jane me 5 dhe duan puna dhe shkojne ankohen ne televizor me demek qe s'i kane dhene pune,si kta i njoh une se i kam pasur ne gjimnaz,duhet te jetosh vete qe ta kuptosh,sa per ate punen se sa mire e njeh shqperine: E njeh halliaxhiu me mire shqiperine,une nuk jam prej Tirane e as kam lindur ketu,vendlindja ime eshte Shkodra,kur jetoja atje ishte nje varferi e tejskajshme edhe familja ime ishte e persekutuar nga Enveri i kishte mare te tera leket ,gjyshin tim e pushoi nga puna si punonjes ne fabriken e kepuceve duke e detyruar qe te puenonte si kasap vetem qe babai te shkollohej,s'kishim asgje por babai im me sakrifica dhe me koke te ulur studioi fort,ne gjimanze dhe ne universitet,u bo mjek,shkoi ne Puke qe te sheronte te smurit,me pas ne Shkoder dhe ne fund punon ne Spitalin Nene Tereza ne Tirane ku jetojme per mrekulli,kjo eshte te besh karriere jo si kta sot qe s'e lujne prpanicen me studiu po rrijne gjith diten lokaleve,ca kujton ti,nje pjese e mire e studenteve ne universitete ne loakale rrijne dhe dalin keq dhe pastaj thojne se pse nuk fitojne vendin e punes,po mesove rregullisht po dole mire punen e gjen
Tė gjitha gjėrat qė ne shohim apo duken, janė vetėm njė ėndėrr brenda njė ėndrre
Krijoni Kontakt