Close
Faqja 9 prej 20 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 199
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Mjekesia (?) ke shkruar:

Ne faktne islam nuk ka liri mendimi dhe veprimi dhe liri zgjedhje kur kjo degradon qenien njerzore.Ne Islam ka kanalizim te lirise vetem tek e mira.

Ndoshta kjo shkruhet në Kuranin.
    Por sot degradiimi më i madh e qenjes njerëzore shihet në Pakistan, në Afganistan, në Iran, në Irak, në Somali. në Nigeri, në Darfur...në ata vendët nga të cilët mijëra njerëz çdo muaj emigrojnë edhe si klandestinë në Perendimin famkeqë.
    Mjekesia, sot lexojmë gazetat dhe shikojmë televizionin, e dimë çfarë ndodh në botën islame.
    Hape internetin, në google shkruaje "Spose bambine", lexo...
    Shkruaje "infibulazione", lexo...

Me nderime.

Torrkerry

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Ne faktne islam nuk ka liri mendimi dhe veprimi dhe liri zgjedhje
    Ke shkruar këtë, Mjekesia (?)!

E kupton çfarë ke shkruar? Praktikisht ke shkruar se në Islamin nuk ka njerëz.
    E veçantë për qenien njerëzore, për një person, që të jetojë si person, është liria mendimi, veprimi dhe zgjedhje.
    Bibla e pohon më forcë këtë qysh nga kapitulli i parë të Zanafillës.

Urime, që të zgjohuni nga gjumi!

Torrkerry

Heavily Equipped Maska e Force-Intruder
    Anëtarësuar
    04-11-2002
    Postime
    4,910
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Po trego de: Jane te perputhshem nenet qe i solla une me keta qe i sjell ti apo jo?
    Jo... Te shikojme mos permiresohen me Nenin 7....

Neni 7:
    Sistemi i qeverisjes në Republikën e Shqipërisë bazohet në ndarjen dhe balancimin ndërmjet
    pushteteve ligjvënës, ekzekutiv dhe gjyqësor.
    Ketu te kunderpergjigjet Republika Islamike me nje Nen 4 te fuqishem qe te heq cdo pike dyshimi mbi sa pushtete ekzistojne dhe si balancohen :

Neni 4 : Parimi Islamik
    Te gjitha ligjet civile, penale, financiare, ekonomike, administrative, kulturore, ushtarake, politike dhe te tjera ligje e rregullore, bazohen ne Kriteret e Islamit. Ky parim i aplikohet absolutisht dhe pergjithshmerisht te gjitha Neneve te Kushtetutes, si edhe ligjeve e rregulloreve te tjera; dhe Te Urtet e Keshillit Mbikqyres, jane gjykatesit ne keto ceshtje.

Une them qe kjo sqaron njeherazi shume gjera

Hierark i lartë Maska e Uriel
    Anëtarësuar
    07-02-2010
    Vendndodhja
    Torre della Fame
    Postime
    1,207
    Islami në filozofinë e tij politike nuk njeh sistem tjetër përpos imponimit të sherias, që do të thotë teokraci, dhe kushdo që e njeh sadopak demokracinë, e di mjaft mirë që teokracia dhe demokracia nuk mund të bashkëjetojnë së bashku, ose të arrijnë në një binjakëzim doktrinash.
    relata refero

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Force-Intruder Lexo Postimin
    Jo...
    Jo pra.

Ketu te kunderpergjigjet Republika Islamike me nje Nen 4 te fuqishem qe te heq cdo pike dyshimi mbi sa pushtete ekzistojne dhe si balancohen :
    Nuk dyshoj aspak. Te njejtin mendim e kam si ti. Islami eshte i paperputhshem me demokracine. Kete mendim desha ta "ekspozoj" duke cituar nene kushtetutore qe jane rrenjesisht, teresisht dhe definitivisht kontra Islamit.

Per ate qe i i ntereson:
    Demokracia nuk eshte vetem kontra Islamit, por edhe kontra cdo sistemi tjeter arkaik. Per shembull edhe kunder Krishterimit ne origjinen e tij, pra Krishterimit te tipit te kohes se Krishtit e deri tek ai i kohes se mesjetes se vone. Krishterimi u be "i pershtatshem" me demokracine dhunshem nga te arriturat e intelektualeve perendimore te shekujve 18 deri 20. Keto te arritura krijuan rebelime te shoqerive kunder Krishterimit dhe formave pushtetare te tij. Keto perndoqen Krishterimin dhe vlerat e krishtera nga epiqendra e shoqerise duke e bere Krishterimin nje sistem oportunist krahas demokracise. Keshtu qe demokracia ne fakt nuk eshte e pershtatshme as me Krishterimin, por eshte pasoja e rebelimit dhe ngadhnjimit te intelektualeve perendimore kunder vlerave arkaike te popujve semite.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Jo pra.

Nuk dyshoj aspak. Te njejtin mendim e kam si ti. Islami eshte i paperputhshem me demokracine. Kete mendim desha ta "ekspozoj" duke cituar nene kushtetutore qe jane rrenjesisht, teresisht dhe definitivisht kontra Islamit.

Per ate qe i i ntereson:
    Demokracia nuk eshte vetem kontra Islamit, por edhe kontra cdo sistemi tjeter arkaik. Per shembull edhe kunder Krishterimit ne origjinen e tij, pra Krishterimit te tipit te kohes se Krishtit e deri tek ai i kohes se mesjetes se vone. Krishterimi u be "i pershtatshem" me demokracine dhunshem nga te arriturat e intelektualeve perendimore te shekujve 18 deri 20. Keto te arritura krijuan rebelime te shoqerive kunder Krishterimit dhe formave pushtetare te tij. Keto perndoqen Krishterimin dhe vlerat e krishtera nga epiqendra e shoqerise duke e bere Krishterimin nje sistem oportunist krahas demokracise. Keshtu qe demokracia ne fakt nuk eshte e pershtatshme as me Krishterimin, por eshte pasoja e rebelimit dhe ngadhnjimit te intelektualeve perendimore kunder vlerave arkaike te popujve semite.

Për sa i përket krishtërimit...Demokracia kundër Krishterimit në origjinën e vet...
    A ke menduar pak, përpara që të shkruah këtë? Mua më duket se krishterimi erdhi në botë 1900 vjet e më shumë përpara demokracisë...Ka shpallur i pari në botë konceptin e personit dhe konceptin e dinjitetit të personit, ka luftuar ashpër kundër një shoqerie skllaviste teokratike dhe diktatoriale deri më vitin 476,
    pastaj ka luftuar ashpër dhe jo gjithmonë me sukses për t'u mbrojtur nga ushtritë barbare që vinin nga lindja dhe nga veriu...Ka pasur forcën për të butësuar më parë Europën e veriut e pastaj të tjerët, ka mbrojtur pavarësinë e tij duke shmangur sundimin myslyman me betejet e Poitiers, dhe Roncisvalle-s, duke ripërtëritur "perandoria e shenjtë Romake" me Karlin e Madh, pastaj duke liruar Spanjen me "reconquista" e saj më 1492...dhe dei në betejen e Vienes...
    Nderkohë, gjatë asaj kohe që disa prej jush e quajnë "errësirë" ka bërë eskpsriencat e parë për një lloj "demokracie" në kohën e Komunave dhe e pastaj e Signorivave dhe pastaj e Pricipatave...Pastaj arriti në formimin e shteteve kombetarë...Nëse trojet shqiptare nuk i kanë bërë këto kalime. faijn nuk e ka krishterimi, por një pushtet i egër ardhur nga lindja, për të cilin mund të lexoni diçka në librin
    EDWIN JACQUES, Shqiptarët, nga faqia 187 deri në faqen 267,
    dhe botimet nga ana e Univeristetit të Tiranës të dokumentave osmane për sundimin e tyre në vendin tonë.
    Pastaj ka gjithmonë diçka që duhet të them: Çfarë justifikon pushtimin e Shipërisë nga ana e një populli të ardhur nga Turqia? Pse ishin në Poitiers, në Roncisvalle, ne Spanjë, në Balkanet...në Vienë?

NJË PYETJE TJETËR: pSE FILOZOFIA E DEMIKRACISË PËRPAROI NË PERENDIM, DHE JO NË LINDJE? Ndoshta sepse krishterimi me konceptin e personit kishte në vetveten një farë, një mundësi që ia jepte shoqerisë perendimore të shvillohet në këtë drejtim?
    Disa prej jush thonë SE FILOZOFIA E ILUMINIZMIT ËSHTË BAZA E DEMOKRACISË.
    fRYTI I PARË TË ILUMINIZMIT, PERANDORIA FRANCEZE E NAPOLEONIT ISHTE NJË DEMOKRACI?
    DHE REGJIMET DIKTATORIALË QË U FRYMËZUAN NGA ILUMINIZMI, QË KANË SHKATËRRUAR BOTËN ME DY LUFTËRAT BOTËRORE, ME VRASJET E REVOLUCIONIT KOMUNISTË NË RUSI, NË KINË, NË kAMBOGJI, NË...SHIPËRI, KU E KANË ORIGJINËN E TYRE?
    M[ duket që për të mirën e njerëzimit, duhet të impenjohemi më shumë një "diagnozë" më të përsosur të gjërave të keqja që kemi vuajtur në shekullin e fundit.
    Për mua edhe popullin tonë nuk ka vuajtur nga viti 1943 e deri më sot, nga ana e religjonëve, por për një regjim ateistë çpnjerrëzor.

Me nderime.

Torrkerry

Pasioni për shkencën Maska e Erlebnisse
    Anëtarësuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438
    Ne nje te ardhme do te jete se sben...
    La vita è bella...

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga torrkerry Lexo Postimin
    Për sa i përket krishtërimit...Demokracia kundër Krishterimit në origjinën e vet...
    A ke menduar pak, përpara që të shkruah këtë? Mua më duket se krishterimi erdhi në botë 1900 vjet e më shumë përpara demokracisë...Ka shpallur i pari në botë konceptin e personit dhe konceptin e dinjitetit të personit, ka luftuar ashpër kundër një shoqerie skllaviste teokratike dhe diktatoriale deri më vitin 476,
    pastaj ka luftuar ashpër dhe jo gjithmonë me sukses për t'u mbrojtur nga ushtritë barbare që vinin nga lindja dhe nga veriu...Ka pasur forcën për të butësuar më parë Europën e veriut e pastaj të tjerët, ka mbrojtur pavarësinë e tij duke shmangur sundimin myslyman me betejet e Poitiers, dhe Roncisvalle-s, duke ripërtëritur "perandoria e shenjtë Romake" me Karlin e Madh, pastaj duke liruar Spanjen me "reconquista" e saj më 1492...dhe dei në betejen e Vienes...
    Nderkohë, gjatë asaj kohe që disa prej jush e quajnë "errësirë" ka bërë eskpsriencat e parë për një lloj "demokracie" në kohën e Komunave dhe e pastaj e Signorivave dhe pastaj e Pricipatave...Pastaj arriti në formimin e shteteve kombetarë...Nëse trojet shqiptare nuk i kanë bërë këto kalime. faijn nuk e ka krishterimi, por një pushtet i egër ardhur nga lindja, për të cilin mund të lexoni diçka në librin
    EDWIN JACQUES, Shqiptarët, nga faqia 187 deri në faqen 267,
    dhe botimet nga ana e Univeristetit të Tiranës të dokumentave osmane për sundimin e tyre në vendin tonë.
    Pastaj ka gjithmonë diçka që duhet të them: Çfarë justifikon pushtimin e Shipërisë nga ana e një populli të ardhur nga Turqia? Pse ishin në Poitiers, në Roncisvalle, ne Spanjë, në Balkanet...në Vienë?

NJË PYETJE TJETËR: pSE FILOZOFIA E DEMIKRACISË PËRPAROI NË PERENDIM, DHE JO NË LINDJE? Ndoshta sepse krishterimi me konceptin e personit kishte në vetveten një farë, një mundësi që ia jepte shoqerisë perendimore të shvillohet në këtë drejtim?
    Disa prej jush thonë SE FILOZOFIA E ILUMINIZMIT ËSHTË BAZA E DEMOKRACISË.
    fRYTI I PARË TË ILUMINIZMIT, PERANDORIA FRANCEZE E NAPOLEONIT ISHTE NJË DEMOKRACI?
    DHE REGJIMET DIKTATORIALË QË U FRYMËZUAN NGA ILUMINIZMI, QË KANË SHKATËRRUAR BOTËN ME DY LUFTËRAT BOTËRORE, ME VRASJET E REVOLUCIONIT KOMUNISTË NË RUSI, NË KINË, NË kAMBOGJI, NË...SHIPËRI, KU E KANË ORIGJINËN E TYRE?
    M[ duket që për të mirën e njerëzimit, duhet të impenjohemi më shumë një "diagnozë" më të përsosur të gjërave të keqja që kemi vuajtur në shekullin e fundit.
    Për mua edhe popullin tonë nuk ka vuajtur nga viti 1943 e deri më sot, nga ana e religjonëve, por për një regjim ateistë çpnjerrëzor.

Me nderime.

Torrkerry
    Ke bere nje kalerim zig zag ne epoka te ndryshme duke shtruar pyetje perafersisht per gjysmen e historise se njerezimit. Qe pergjegja e gjithe ketyre pyetjeje kerkon nje kycje te thelle, kuptohet. Kuptohet poashtu se kete gje nuk mund te kerkosh nga une. Nese ky qenka qellimi i bisedes, une te bej pyetje, pergjegja e se cilave kerkon per cdo njeri ndoshta nje postim te gjere qe merr te pakten 1 muaj pune.

Kete rol qe me ke ofruar mua, po ta le ty. Pergjigj ti keto pyetjet tua dhe une pastaj do komentoj mendimin tend. Nese mendon se e ben Krishterimin e pershtatshem me demokracine duke bere pyetje kaotike qe kercejne prej epokes ne epoke, prej shtetit ne shtet dhe prej nje kontinent ne nje tjeter, gabon. Nje lexues qe eshte i bindur qe para postimit tend, mund te bindesh. Nje qe eshte i bindur per cdo gje te mire qe i atestohet Krishterimit pavaresisht argumenteve per te. Nje "mendjeholle". Lexuesin e informuar s'do e prekesh fare. Madje as vete parine e Krishterimit nuk do e preksesh. Sepse eshte kjo, e cila dekadat e fundit here pas here eshte konfrontuar me vlera demokratike. P.sh. me lirine e nderrimit te fese, me lirine e abortit apo me lirine e martesave njegjinore, si ato qe me bien ndermend.

Qe Krishterimi ne origjinen e tij nuk ka asnje fije lidhje, asnje fije afersi me demokracine perendimore, kete te ben te kuptosh cdo e dyta fjali e Bibles. Nuk i njoh kanonet kishtare (ligjet), por jam i bindur shume se nje hulumtim i tyre do te tregoje paster "jodemokratiken" e Krishterimit. Pa u futur ne detaje historike kete e tregon absolutizmi dhe monarkizmi mesjetar. Kete e tregojne shume nga periudhat, formacionet shteterore e shoqerite qe ke cekur. Qe ti nuk e ke lidhjen per cfare flet, tregon kur e deklaron "perandorine" e Karlit te Madh si nje periudhe demokratike apo si dicka pararendese per demokracine. Tregon nese mohon rendesine e revolucionit francez per demorkacine e sotshme perendimore. Asnje njeri qe eshte marrur me shume se gjysem ore me demorkacine nuk e ben kete gje. Po e pamohueshme eshte se demorkacite e tipit perendimor burojne ne idete e shtresave intelektuale qe i pararenden revoluvionit francez me nje fjate te quajtur iluministet, si p.sh. Hobbes, Robespierre, Montesquieu, Kant, Spinoza, Rousseau, Beccaria, Locke e tjere e tjere. Duke mos harruar pararendesit humaniste gjithnje ne lufte permanente intelektuale me format e organizimit shteteror ne baza kristiane.

Ishin idete e ketyre njerezeve, te cilet te parat bene te shembeshin shtyllat e pushteteve te bazuara ne Krishterim atebote, si p.sh. qe ishin monarkite absolute me dukurite e tyre si skllavopronarizmi, diktatura, krimet me te renda shteterore te njohura ndonjehere sic implementon fjala absolutizem sot. "Shteti jam une" deklaronin monarket e vene ne pozite nga Krishterimi ne kete kohe. Ishin keta iluministe qe bene te lindin te gjitha te drejtat themelore qe i kemi sot ne kushtetute. Nga te cilet buron ideja e ndarjes se pushtetit shteteror ne 3 shtylla dhe kontrollin e ndersjellte te tyre, karakteristika tipike e shtetit demokratik perendimor. Me nje fjale ishin keta njerez te cilet krijuan bazamentin e demokracise sic e njohim sot. Ishte iluminizmi i cili lindi demokracine moderne. Apo "dalja e njeriut nga adoleshenca e vetefajesuar ndaj fese (se krishtere)" sic e definon iluminizmi veten. Ketu e ka bazen demokracia.

Kjo eshte teme e gjate. Mund te ofrosh ndonje norme biblike apo ndonje nga kakonet koshtare qe mendon se mund te shihet si pararendese per demokracine perendimore. Qenesorja e Krishterimit eshte kunder demokracise. Sepse Krishterimi parasheh rregullim te shoqerise sipas normave biblike. Parasheh sistem te ngurt normash. Nuk njeh parlament, i cili mblidhet dhe ka te drejten te nderroje norma aktuale sapo qe e sheh kete gje si te "arsyeshme". Ndersa Krishterimi normat e tij i ka te gozhduara dhe te ndryshkura ne Bibel dhe i deklaron keto si te paprekshme. Kerkon qe cdo njeri - edhe parlamentaret, edhe shkenctaret, edhe te ndricuarit tjere - te besoje se me nje shkop u shemb bjeshka dhe doli uji nga bjeshka. Nuk guxon te dyshoje njeriu kete "norme" kristiane. Apo mijera norma tjera te tilla qesharake. Krishterimi pernga prizmi i vlerave demokratike ne rend te pare eshte sistem vlerash arkaike, shume shume shume me arkaik sesa Kanuni i Dukagjinit. E vetmja qe na ben te duket Krishterimi i pershtatshem me demokracine, eshte infektimi i Krishterimit apo shoqerive te krishtera me virusin iluminist. Iluminizmi beri te perndiqet Krishterimi (sistemet e tij te pushtetit shteteror) nga zanafillja e shoqerise, dhe sot Krishterimi pranon kete rol miniaturesk dhe me kete pranim Krishterimi na duket si i domestikuar dhe me te si i pershtatshem me demokracine. Perndryshe ne rrenje eshte teresisht ne kunderthenie te plote me demokracine.

Ndersa Islami e kalon Krishterimin ne "meriten" e te qenurit i papershtatshem me demorkacine. E kalon sepse Islami nuk njeh iluminizem. Kjo eshte arsyeja kryesore.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Chino, ke shkruar: Nese mendon se e ben Krishterimin e pershtatshem me demokracine...

Atehere nuke ke kuptuar fare emendimin tim. Mendimi im eshte se demokracia eshte si nje fare, si nje berthame ne brendesine e zbuleses te krishtere, qe e shpall qarte konceptin dhe dinjitetin e personit. Eterit e kishes kane shpjeguar dhe thellesuar konceptin dhe dinjitetin e personit, duke produar ndryshzme te jashtezakonshme ne shoiqerine per te cilet kam folur pak ne postimin tim.
    Une te keshilloj te mos flasesh per ate qe nuk e njeh. Per kete teme mund te lexosh
    CHRISTOFHER DAWSON: Il cristiaanesimo e la formazione della societa' occidentale, BUR.

Me nderime.

Torrkerry

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2008
    Postime
    3,176
    Ndersa Islami e kalon Krishterimin ne "meriten" e te qenurit i papershtatshem me demorkacine. E kalon sepse Islami nuk njeh iluminizem. Kjo eshte arsyeja kryesore.

Ti, Chino e ke shkruar kete!
    Nuk e di nese e kupton cfare ke shkruar.
    Une mendoj, e perseris, qe krishtianizmi e ka bere te mundshme demokracine.
    Une mendoj se Islami e njeh shume mire iluminizmin: ne internet mund te gjesh ne website me titullin : Bibla dhe Kurani. Cdo artikull kundershton nje aspekt te Bibles me argumenta, dhe me citime te marra nga nje shkrimtar, nga nje mendimtar iluminist, racionalist.
    Krishterimi ka vuajtur shume per perparimin e mendimit racionalist dhe vuan per kete edhe sot. Edhe komunizmi, qe eshte nje "produkt" i racionalizmit, ti e di si e ka persekutuar kishen!
    Ne debate qe behen ne forumin myslymanet jane gjithmone me keta raciionaliste...

Me nderime.

Torrkerrz

Faqja 9 prej 20 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •