Pershendetje Marcus1,
sipas mendimit tim personal, ne pergjigjet e atyre pyetjeve por edhe te tjerave, del qarte se:
Midis Kishes Ortodokse e Katolike, qe, te mos harrojme, i kane fillesat ne te njejtin trung, harrohet shpesh se cili dhe sa eshte dimensioni njerezor i Skizmes. Cdo gje mbulohet me idealizem. Kapen teorikisht dy etalone, kupolat, me fjale te tjera "aristokracia" e Kishave, pra jo populli i shumte qe i perben, e ne keto nivele, qe ne te shumten e rasteve si pergjigjen realitetit te perditshem, Kishat jane grindur, akuzuar ndersjelltasi, anatemizuar dhe ndare arbitrarisht.
Jo me kot, vija ndarese e dy kishave shkon dore per dore me vijen ndarese gjeopolitike, te mentaliteteve duale lindje-perendim, grek-latin, gjuhen.
Ne sot gjykojme njesoj sikur ne antikitet, kur greket e shihnin si basardim perpjekjen e latineve per te krijuar filozofi mbi traditen greke te filozofise. Te ishe filozof duhet te ishe patjeter grek (ne mentalitet e gjuhe), ashtu sikurse me vone, ne perandorine e krishtere romake, latinet shihen si te paafte per tu shprehur ortodoksisht.
Cfare eshte zgjidhja?
Marcus1, ndihu rehat po ti kthehesh tradites tende te kishes katolike..![]()
Hahahaha. Seminarist, ta them sinqerisht, ndjehem mė se rehat nė Krishtin. Unė kam Krishtin, dhe duke pasur Atė, i Cili ėshtė Alfa dhe Omega, pra I Pari dhe i Fundit, unė nuk gjendem jashte.
Kėshtu qė, unė jam i gatshėm tė adhuroj dhe ndaj Zotin edhe me Katolikėt, Ortodoksėt apo Protestantėt. Mjafton ata tė mė pranojnė mua. Siē e sheh, problemi nuk qėndron me mua, por me tė gjithė ata qė nuk mund tė mė pranojnė.
Gjithsesi, nuk u je pėrgjigjur pyetjeve qė ti vetė ke bėrė, sidomos pyetjen e parė.
Si ka mundėsi qė Kisha ortodokse quan ortodoksėt formalė, pra qė nuk ja kanė idenė doktrinave tė saj dhe qė nuk jetojnė njė jetė qė i ka hije njė tė krishteri?
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Marcus1,
kjo qe shpreh me lart nuk eshte teologji, dmth nuk ka justifikim logjik te krishtere.
Logjika jote, sic e ke shprehur aty, ka keto baza:
1. (pretendoj se ) Kam Krishtin, une kam gjithshka dhe s'me duhet asgje tjeter.
2. Mbi kete logjike ti shkon me tutje, duke menduar se ti je i gatshem te "ndash" Krishtin me KEDO (katolik, ortodoks a protestant).
Kjo lloj, ta quaj, doktrine eshte e gabuar, eshte kundra historise se kishes, madje nuk eshte as Biblike.
Sic ta kam shpjeguar edhe me pare, te pasurit e Krishtit eshte shume me teper se sa referimi gojor, qofte edhe me zemer, se i beson Krishtit si Zot (pesonal, meqe jam i sigurte qe ju pelqen keshtu).
Krishti, mund te them me nje gjuhe timen, ka DY dimensione:
1. Krishti si Person. 2. Krishti Mistik (Kisha me doktrinen dhe jeten e vete kishtare/sakramentet).
Nuk mund te thuash se ke 1 pa pasur 2.
Gjithsesi, nuk u je pėrgjigjur pyetjeve qė ti vetė ke bėrė, sidomos pyetjen e parė.
Si ka mundėsi qė Kisha ortodokse quan ortodoksėt formalė, pra qė nuk ja kanė idenė doktrinave tė saj dhe qė nuk jetojnė njė jetė qė i ka hije njė tė krishteri?
Jo, Kisha Ortodokse quan jo ortodokse vetem ata ortodokse qe konstatohet se kane perqafuar zyrtarisht nje herezi. Ne kete rast, heretiku shkeput lidhjet me Kishen dhe nuk quhet me ortodoks.
Ndersa persa u takon te tjereve, cdokush qe eshte i pagezuar eshte i krishtere ortodoks, pavaresisht nivelit te besimit. Ky nivel duhet patjeter te jete gjithnje nje proces rritjeje, per te arritur nivelin ideal.
Nqs dikush jeton kundra kanoneve te Kishes, pra sic thua ti jeton nje jete jo te denje per nje te krishtere, zakonisht merren masa shpirterore nga me te ndryshmet.
Kjo nuk do te thote se keto masa merren perhere. Patjeter qe ka abuzime per arsye nga me te ndryshmet, nga me te pafajshmet e deri tek ato me negativet.
Pra, ngjet paralel si me te qenit njeri. Te qenit njeri dikush e merr automatikisht me faktin e ardhjes ne kete bote me ane te lindjes (sikurse i krishteri quhet automatikisht i tille me ane te pagezimit). Por qe te plotesoshet dhe te quhet ne vlefte njeri, kjo gje eshte nje proces (ashtu sikurse qe i krishteri te quhet ne vlefte i tille, ka nje proces). Por edhe sikur te deshtoje dikush ne kete proces edhe te mos arrije te behet ne vlefte njeri, ASKUSH sia mohon dot te qenit njeri (po ashtu edhe te krishterit qe sia arrin plotesimit ne vlefte te te qenit i krishtere, si mohohet dot te qenit i krishtere).
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 30-01-2010 mė 17:28
Seminarist, nė radhė tė parė unė nuk thashė se kam Krishtin dhe atėhere s'ka ēmė duhet asgjė tjetėr. Kjo, do ishte me tė vėrtetė aspak biblike. Unė thashė se nė Krishtin jam i plotė. Pra, ėshtė pak a shumė si puna e Galatsve. Ata kishin marrė Krishtin, por disa erdhėn dhe u thanė se ajo qė keni marrė ju, nuk ėshtė e plotė. Qė tė shpėtoni duhet edhe tė mbani ligjin.Postuar mė parė nga Seminarist
Nė njė farė mėnyrė kėshtu thua edhe ti. Ti thua se sado qė tė them se kam marrė Krishtin, po nuk u bėra pjese e kishave katoliko-ortodokse, nuk jam i plotė, pra, nuk e kam marrė.
Por unė mendoj se bindjet e mia janė mė biblike se tė tuat. Unė nuk kam njė mentalitet individual, ashtu siē mund tė mendosh ti, pėrkundrazi, unė mendoj se thellėsitė e Krishtit nuk mund tė eksplorohen si individ, por bashkė me bashkėbesimtarė tė tjerė, pra me kishėn. Ndryshimi qėndron se unė besoj se kisha janė tė gjithė ata qė janė larė me gjakun e Tij. Ti, i je rėndėsi doktrinave, unė i jap rėndėsi Jetės. Unė them se dikush mund tė ketė Jetėn (Krishtin) dhe tė mos ketė tė njėjtat doktrina (dytėsore, qė tė mos keqkuptohem). Ndėrsa ti thua se dikush nuk mund tė ketė Krishtin po nuk pati doktrinat e kishės katoliko-ortodokse.
Postuar mė parė nga Seminarist
Mė duhet tė pranoj se kjo gjė ėshtė mė e lehtė nė teori se nė praktikė. Nė jetėn reale nuk e kam provuar ndonjėherė kėtė gjė. E kam provuar vetėm me ungjillorė dhe deri nė njė farė pike ka funksionuar. Megjithatė, edhe me ta ka patur fėrkime dhe vetėm kur janė lėnė diferencat mėnjanė, kemi qenė nė gjėndje tė ndajmė Krishtin. Mendoj se vetėm nėse lihen diferencat tona mėnjanė, dhe tė fokusohemi nė Tė, kjo gjė mund tė ndodhė edhe me katoliko-ortodoksėt, megjithėse kjo gjė duket gati e pamundur.
Unė mendoj se nuk ėshtė e gabuar, pėrkundrazi kam shumė shembuj biblikė qė e mbrojnė bindjen time. P.sh. "Ata qė nuk janė kundėr nesh, janė me ne", "Ku mblidhen dy apo tre, Unė do jem midis tyre.", etj, etj.Postuar mė parė nga Seminarist
Pėrsa i pėrket dy pikave tė tua, unė do bija dakort me tė parėn dhe do korrigjoja pak tė dytėn duke e quajtur Krishti Korporal. (nuk e di nėse ekziston kjo fjalė nė shqip) Pra Krishti i pėrbėrė nga besimtarėt. Pra Kisha vetė ėshtė Krishti. Kjo duket qartė nė disa raste nė Dhjatėn e Re, me rastin mė tė mirė atė tė Saulit. Kur Krishti i thotė: "Saul, Saul, pėrse mė pėrndjek". Pra Jezusi nuk thotė, pėrse po i pėrndjek Sauli besimtarėt, apo vėllezėrit e Tij, apo nxėnėsit/dishepujt e Tij, por Jezusi thotė, "Pėrse po mė pėrndjek". Kjo tregon qartė se Krishti dhe Kisha janė njė.
The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford
Ky, pėr mendimin tim, ėshtė njė gabim i kishės ortodokse me tė cilin nuk do pajtohesha kurrė. Nuk mund tė quash tė krishter dikė qė nuk ėshtė i tillė. Problemi qėndron me shpjegimin e mėposhtėm qė ti ke dhėnė.Postuar mė parė nga Seminarist
Kėtu qėndron ndryshimi qė ne kemi. Unė nuk besoj se dikush bėhet i krishterė nga njė pagėzim foshnjor. I krishterė bėhet dikush vetėm pasi tė ketė lindur nga Fryma, pra tė ketė lindur nga lart. Nga ky moment e tutje, e gjithė logjika jote e mėsipėrme do ishte e saktė. Pra, pasi dikush ka marrė Jetėn, ai ka lindur dhe si i tillė i futet njė procesi rritjeje. Dikush mund tė dėshtojė nė kėtė proēes dhe tė mos rritet apo pėrparojė si dikush tjetėr, por kėtij nuk mund t'i mohohet tė qenit i krishterė.Postuar mė parė nga Seminarist
Kush eshte orthodhoks "formalisht" dhe e ka si trashegimi ose folklor "orthodhoksine e tij"...
Por ka edhe nje menyre tjeter, te qenit orthodhoks praktikisht..., ai qe e jeton per dite me bindje dhe bese...
Nuk kane se si te barazohen keto du lloje te qeni orthodhoks, pasi kush e ben kete eshte hipokrit...
Dihet ne kohet qe po jetojme, besimi tek njeriu modern, sikur eshte mjergulluar, e ka humbur ate pasterti besnikerie qe e ka mbajtur gjalle me shekuj te tere..., sot ka njerez qe religjonet i shohin vetem si struktura te ngritura me funksion te vetem te jene siguria dhe strehimi i "furbove" te zgjuarve ku duke shfrytezuar rastin, nga mungesa e kandidateve te destinuar kultit, dalin ne skene si shpetimtare ku me mosbindjen e tyre, ku me mosbesimin e tyre, ku duke dyshuar vazhdimisht ne rrugen qe kane ndermarre vetem per interesa vetiake, ku mosdedikimi i plote dhe paqartesia ne ē'do moment te dites, ku mjergulla qe e rrethon kur gjinden vetem me vetveten..., ku mospergatitja jo per aresye kapaciteti por per faktin qe i mungon vokacioni..., te gjitha keto dhe te tjera akoma, bejne qe te krijojne konfuzione te panumerta ne te konceptuarit drejt te besimit..., krijojne menyra te reja adhurimi dhe mosbindja kundrejt rregullave i ben koketrashe ku per ironi te fatit behen "elektrone te lire", ku gjoja jane te kohes dhe perfaqesojne "brezin e ri" qe ne menyre utopike propozojne nderthurrje dhe bashkime te ndryshme te besimeve te ngjashme ( e denje vetem per nje fonderi ) por krejtesisht e ndryshme nga imazhi qe na eshte dhene me shekuj, ku Eterit e Shenjte na kane mesuar si duhet te adhurojme Zotin, si duhet te sillemi, kush jane kriteret nga edhe nuk mund te luhet, deri ku mund te arrihet me iniciativa te rrezikeshme..., ku eshte kufiri..., pa dashur te arrihet ne nje devijim qe s'ka shpetim...
Mos u habisni vellezer..., raste si keto ka sa te duash dhe per dite..., lindin sekte dhe nenprodukte te ndryshme dhe jo vetem por edhe sfumatura dhe nuanca te besimeve te vjetra si psh. te krishtere por qe nuk ngjajne fare, pasi huazojne disa zakone dhe ndonje citat te bibles dhe vetquhen " e ardhja " " njeriu i ri" "besimi i pritur" "njeriu i drites"... dhe idiotesi te tjera si keto, sot ka ardhur koha e fonderise ku me ane fuzionesh te besimesh te ndryshme dhe njerzish qe si qellim te vetem kane vetem mbijetesen e tyre parazitare ne kurriz te popull-bagetise, ku pertacia e ketyre qylaxhinjve eshte e shoqeruar me nje zgjuarsi te holle..., ku per te justifikuar qellimet e tyre duhet pa tjeter te shpikin ndonje te re..., ku pothuaj ka gjithmone gomer qe i vene pas, te mahnitur nga demagogjia internacionaliste, humanizmi dhe iluminizmi modern, ku te gjithe jane nje soj, ku ndryshimet nuk perbjne asnje pengese, ku e ardhmja i takon nje fuzioni sikur kulla e babelit..., ku keta elementet qe e ndjejne veten perfaqesuesit e nje besimi te ri qe s'ka kufi dhe qe koha u dikton, jane te bindur qe do triumfojne.
Jane te rrezikshem, e quajne veten "ura qe bashkon"..., qe fillimet i ka larg ne shekujt e kaluar..., nje shembull eshte edhe uniatizmi... ( qe po te kemi parasysh demet qe ka shkaktuar)..., por edhe shume llojshmeria e protestanteve..., me rrymat si psh. deshmitaret por edhe te tjere akoma... ( qe une me dashje nuk i permend)...sot ku njeriu eshte i magnetizuar nga shkelqimi i gjerave pa vlere..., ku principet baze qe kane qene edhe aresyeja e jetes..., sot e kane humbur vleren, ku familja nuk konceptohet si nje here, ku grykesia dhe cmira jane bere padrone te vertete..., ku edhe ato qe ne i mbajme per fe te mirefillta nuk jane me si nje here..., sot kane perfaqesi ne politike kane perfaqesi ne te gjitha shtresat e jetes ( media, gazetari, shkolla, institucione te ndryshme indipendente, banka, aksione ne te gjitha lartesite e financave, etj.) ku edhe pasurite konsiderohen prrallore me bibliotekat dhe veprat e artit qe me kohe kane mbushur bodrumet e lageshta, si ato te Vatikanit ( ku mendohet te jete 1/3 e pasurise boterore ne libra te rralle dhe art ne pergjithesi ), po keshtu edhe Fanari nuk eshte me mbrapa nga kompeticioni i perhereshem, por arrin edhe me tej ( ketu te pakten na perket edhe ne ), per aresye mbijetese nga opresioni i qeverise turke, ku here here me ane te ndonje dekreti i sekuestrojne ndonje shkolle o bjekt kulti, keta i drejtohen per ndihme "vellezerve te Perendimit", keshtu ne tregeti e siper, pranojne te lene ne meshire te fatit komunitete si ato te arberesheve..., pa u ardhur ne ndihme si duhet te ishte ( pasi qe juridiksionin ne te gjithe boten per orthodhokset e ka Fanari )i lene ne meshire te fatit keshtu komunitet e arberesheve..., qe vetem kujtimin kane si orthodhoks por qe emertohen kisha greko-katolike orientale..., ( loje fjalesh qe nuk ka te perbashket me arbereshet asnje presje ) dhe kjo dege e epiroteve pa barinj, i eshte bere "dhurate" letireve per aresyen e vetme qe dora e forte e Perendimit te mbaje ne ekuiliber fronin e Stambollit...
Sot ka njerez qe ne menyre harbute guxojne te valevisin flamura ylberjan me qellim bashkimi ekumenik hipokrit, ku duke minimizuar dallimet dhe duke teorizuar me fjale boshe ku thjesht per te devijuar te verteten me dredhi llafolloge perdorin fjale te tipit revolucioner te shekujve XIX - XX ..., ku fjala si vertetesi, liri, barazi jane thjesht demagogji mashtruese, pasi i krishteri i mire eshte esencjalisht i lire, i lire ne nje liri te vertete qe i lejon te pranoje te Verteten qe vete Zoti ja zbulon, keshtu qe i krishteri i mire eshte pergjegjes per kete, ai e gjen dhe e konservon ne Kishe, ne kingim me Shpirtin, ne nje perulje bindese me klerin dhe ne nje unitet me vellezerit bashkebesimtar...
Kjo liri qe gezon nje orthodhoks ne relacionet qe ka me Zotin, i ben te mundur te kene nje dialog me ē'do te krishtere, protestant o katolik, duke i therritur se bashku jo ne nje "kriter" ē'faredo " Roma o Scriptura sola ", por ne te Verteten qe ekziston ne Kishen Nje, Tempullin e Shpirtit...
Orthodhokset ( jo formalisht por praktikisht ) qe ne Kishen e tyre nuk kane kritere pagabueshmerie te perhereshme dhe as struktura monolite, shohin Bashkimin ne nje kungim te besimit, ku eshte vete Kisha - o me mire te themi Shpirti i Shenjte - qe eshte gjithnje prezent ne Kishe, ky eshte edhe kriteri i vetem qe ka nje orthodhoks, nga ketu mund edhe te diskutohet...
......................
Dikush mundet ti emertoje dallimet si jo te rendesishme, qe koha po i kapercen, ku edhe vete njerezit i jane larguar Kishes, pra duke mos i dhene rendesi dhe u thelluar ne mesimet qe Kisha na ka mesuar gjithnje, kthehet ne nje formalist, ku behet nje orthodhoks jo formalist por me keq, robot...
Ka kush dallimet i quan te parendesishme, kush edhe nuk i sheh fare..., te tjere i shohin dhe i vleresojne,une them qe eshte me mire keshtu; Pasi qe njohim me mire vetveten dhe tjetrin, ku edhe duke u nisur nga kjo pike, vleresohemi drejte dhe rrespektohemi reciprokisht, ku eshte e keqja.? Pse duhet me do e mos te te jemi o te ngjajme binjake...? Kujt i sherben kjo? Pse ?
Sa do qe te dalin demagoge qe te na servirin fjale te bukura pajtimi, nje orthodhoks i mire, qofte formalisht o praktikisht i tille por edhe ne menyre imagjinare te jete orthodhoks, fare thjesht del ne nje konkluzion, pse pra kur nuk paska fare dallime o qenkan kaq pa vlera..., pse pra nuk jemi ne kungim...???!
Bashkimi i vertet, per nje orthodhoks, eshte vetem ne Kishe, ku edhe jemi te bashkuar ne kungim.
Te tjerat fjale, jane uje ne hava...... - dhe humbasin......
Edhe unė mendoj ashtu marcus. Ferkime mund tė ketė njeriu shumher, unė kam shumher me katolik, por edhe me disa prifta, nuk pajtoj me mėnyren dhe formen eshpjegimeve apo bindjeve, realisht, edhe unė kam shumher probleme-ferkime dhe mos pajtime, por jo ēdoher apo ēdo kund, por ndodhė marcus edhe pse jam katolik. Unė jam katolik - anėtar i Kishes katolike, pro mė shumė e konsideroj vetin si i krishter, mė pelqen ti them vetvetit i KRISHTIT, por kjo z'do te thotė se nuk besoj dhe nuk i respektoj vendimet dhe doktrinat - Sakramentet e Kishes, por nuk flas edhe aq per to, Krishti eshte Doktrinė mbi ēdo doktrinė. Thjeshtė, nuk kam deshirė tė flas edhe shumė per Kishen - priftat dhe rregullat por per Krishtin-JETE. Gjitha tjerat janė dytsore nė mua.
Unė mendoj se puna e kishave ėshtė sikurse puna e asaj qe thotė Krishti; "shumė janė tė thirrur por pak tė zgjedhur". qe do tė thotė se shumė janė katolik apo........, por pak janė ata qe Rilindin nė Krishtin. Tė jesh i Krishtit duhet vertetė tė jetojsh me Krishtin dhe nė Krishtin.
Nuk mendoj se ka doktrina te gabuara, as largim nga Zoti. Sakramentet qe janė shtatė, janė Jetė nėse nuk i pranon besimtari ato nė mėnyrė tradicionale, apo formalisht sikurse ndodhė shumher edhe ne kishat katolike edhe ne ato ortodokse. Shumher ndodhė edhe nė Kishen katolike edhe ne ato ortodokse qe kan vetem formalitete dhe nė Kishė vetem sa e nxejnė karrigen, as qe dinė se kush eshte Krishti. Per ndryshe, nėse i jeton - i pranon me besim Sakramentet, sigurisht se besimtari ka marrur Krisht - Jeten.
Unė kam disa raste - Zbulesa - deshmi se Krishti ėshtė i pranishem nė sakramente; Zoti ashtu ka dashur, pa tjeter se do tė shpjegoj kurdo tė takohemi.
Nuk ėshtė e vertetė se Kisha katolike ėshtė heretike sikurse disa kėtu ne kete temė kan shkrua dhe kan thėnė por as qe dua ta qaj koken per ato qe thonė. Unė jam ai qe kam takuar dhe kam Krishtin, Krishtin - Jete e kam takuar nė Ksihen katolike dhe vazhdon per dit t'mė forcoj dhe t'mė deshmon se Ai eshte pranė dhe, nuk ndihna aspak i pa sigurtė nė KIshen katolike.
Shumher jam akuzuar nga disa anėtar te ketij forumi, por edhe nė jeten e perditshme nga miq - te krishter sepse unė nuk i akuzoj dhe unė i pranoj te krishterėt pa dallime kishtare nėse shoh se e ka Krishtin dhe e don Perendinė me zemer.
Psh, unė shoh ma shumė Krisht tek marcus1, apo te Deshmuesi, apo te Matrix etj... se sa tek disa katolik se s'po them ortodoks sepse nuk dua tė gjykoj ata jasht Kishes katolike.
Psh, keta qe i ceka ma naltė, ata nuk jan katolik, por unė ne ata shoh Krishtin dhe shumher marr dhe frymzohna me zemer te Krishtit nga keta persona, andaj si ka mundesi qe ata njerez apo ato familje te akuzohen si heretike? jo aspak, por te Krishtit dhe vetem tė Krishtit janė dhe i kam vėllezer.
Ajo se mendoj se eshte dashtė ta bėjnė kėta njerez eshte se; nuk eshte dashtė tė dalin nga Kisha qoftė katolike apo ortodokse pavarsisht trajtimit te tyre apo .. nga vellezerit, mendoj se kan mundur tė japin shum Krisht brenda kishes qe janė - perkatse, kjo edhe nėse i keqtrajtojnė dhe vuajnė brenda kishes, edhe nėse i perndjekin, edhe ēka do sepse vetem ashtu i perngjajmė Krishtit dhe qendresa jonė brnda Kishes deshmon dashurinė qe kemi per Jezusin, gjithsesi nuk perkufizoj dhe nuk i vej vulė sepse Zoti e din mė mirė, ndoshta Ai ashtu ka dashtė dhe unė vetem sa jap mendimin por nuk gjykoj. Prap se prap. secili njeri kudo dhe nė ēdo kohė nėse ia hapė zemren Krishtit, Krishti - Drita do tė shendrritė permes tij.
Mendoj se Kryqi brenda Kishes ėshtė Kryqi mė i miri dhe lavdi Zotit nėse Ai ma dhuron.
Tjetra, Kungimi, pa Eukaristi nuk pajtoj me askėnd kushdo qoftė ai.
Tė fala nė Krishtin per ty marcus, perzemersisht te pershendes Seminaristi dhe uroj bekime te Zotit per ju.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 30-01-2010 mė 19:27
Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.
dallimi kryesor i tė krishterit nga katekumeni ėshtė se katekumeni nuk ėshtė i pagėzuar. pra katolikėve nuk u njoh as pagėzimin as ndonjė sakrament. nqs ajo familja e di ēfarė ėshtė filioque dhe beson tek Krishti nė atė mėnyrė ėshtė heretike. nqs jo ėshtė katekumene.
ps, e di historinė e mbishkrimit. mbishkrime tė tilla quhen καρκινική (pra, gaforeje). gabimi ėshtė tek ήτα-t.
Slagt ham! Kristenmands sųnn har dåret. Dovregubbens veneste mų.
Gott mit Uns
Ēka "katekumeni dhe filioque"? mik, KRISHTI ėshtė SHPETIMI dhe jo ato pollavrat qe ti i shpreson dhe shpjegon!
Ti as nuk je katolik as nuk je ortodoks por fanatik, i ashtuquajtur i krishter por vetem si traditė dhe nė emer, asgjė mė shum, nuk i gėzohna kėtij fakti, mė vjen keq, a, realisht ashtu eshte!.
Ai i Krishtit ka Shpirtin e Perendisė dhe jo shpirtin e urrejtjes dhe paragjykimeve nė mėnyrė tė verbėrt.
Unė jam katolik dhe i gėzohna kėtij fakti, per mua ėshtė Krishti - JETA ime. Per ndryshe, Krishti ėshtė Ai qe i njeh pagėzimet, i njeh zemrat e tė pagėzuarve dhe tė atyre tė pa pagėzuarve e jo njerėzit e verbuar dhe tė tėrbuar nga urrejtja. Ne jemi tė ftuar ta gjykojmė dhe ta sherojmė vetveten; "mjek sheroje vetveten" na thotė ZOTI.
Kam lexuar nga ti disa shkrime duke vjellur vetem tė keqija dhe nga zemra jote buron vetem ekeqja dhe jo e mira. Sa unė kam verejtur nė ty nuk ka Krisht por akuza, shpifje dhe urrejtje ndaj fėmijve tė Zotit, ti je ortodoks nė emer - formalisht dhe nė mende, tė Krishtit dallojnė nga ty. Vertetė ia ke mbushur menden vetvetit kinse je nė rrugė tė mbarė, por Rruga dhe e Verteta eshte Krishti e jo pollavrat.
Krishti nuk tha kjo apo ajo eshte Rruga, por Jezusi tha; "Unė jam Rruga" pra Ai ėshtė Rruga dhe jo ato qe ti mendon. Pa Krish s'ka Kishė. Ato qe ti mendon se janė, ato janė gjėra tė vdekura. Vetem Krishti ėshtė JETA. Kush prek Krishtin ka prekė JETEN, prandaj, ato akuzat tua menjiher Bibla, Krishti i godet si tė pavlera dhe vlersohen si frymė e hipokritėve.
Krishti, nxėnėsve, atyre qe i besojnė nuk ua la PARSORE as Shkrimin, as Kishen - objektet, as doktrinat por Zoti na dha SHPIRTIN e SHENJTĖ, dhe nė Shpirtin e Shenjt - i krishteri aftesohet ta njeh Shkrimin e Shenjt, ta njeh Krishtin, ta njeh Kishen, doktrinat dhe tė Verteten. Mos mendo as mos shpreso se pollavrat, aftesitė, teologjia as tradidat dhe gjykimet tė aftesojnė as tė shpetojnė; Krishti ėshtė SHPETIMI. Kot shpreson dikush nė diēka tjeter. Pa Krisht s'ka rrugė, pa Krisht s'ka Kishė, pa Krisht s'ka Jetė, pa Krisht s'ka Shpetim, pa Krisht s'ka pagėzim, pa Krisht s'ka sakrament, pa Krisht s'ka doktrinė, pa Krisht s'ka traditė, pa Krisht s'ka histori shelbimi, pa Krisht s'ka Shelbim, pa Krisht s'ka asgjė por faqe tė zezė, urrejtje, errėsirė dhe vdekje. Krishti ėshtė JETA, kur njeriu ka Krishtin ai e ka JETEN. Krishti ėshtė shpetimi, gjaku i Krishtit na shpeton. Ai erdhi nė botė, u misherua - e muar natyren njerzore, psoj dhe u kryqezua, me gjakun e vet vulosi BE-LIDHJE me njeriun, te gjitha pėr shpetimin e njeriut dhe jo Kishat - tempujt, as ato qe ti flet; doktrinat, - "katekumeni dhe filioqueas', as popi as papa as askush hiq, vet ZOTI dhe po Ai ZOT na tha se; "Ju jeni Tempull i Zotit dhe Hyjit banon nė ju". Kush mund tė mohoj premtimin - fjalen e ZOTIT, vullnetin e ZOTIT??!! ASKUSH, atėher as ti por vetem sa po emashtron vetveten.
"Po ju a nuk e dini se jeni Tempulli i Hyjit dhe se Shpirti i Hyjit banon nė ju?
Nėse ndokush e rrėnon Tempullin e Hyjit, Hyji do ta humbasė atė, sepse Tempulli i Hyjit ėshtė i shenjtė ‑ e ky Tempull jeni ju!" (1 Kor 3; 10-17)
"Sepse bijtė e Hyjit janė ata, tė cilėt i udhėheq Shpirti i Hyjit. Ju veē nuk e keni marrė shpirtin qė bėn robėr nė mėnyrė qė pėrsėri tė trembeni, por keni marrė Shpirtin qė ju bėn bij tė adoptimit, nė saje tė tė cilit ne thėrrasim: Abba! O Atė!"
"Ju, o tė dashur, kujtoni fjalėt qė ju paralajmėruan apostujt e Jezu Krishtit, Zotit tonė. Ata ju thoshin: »Nė kohėn e fundit do tė ketė pėrqeshės qė do tė jetojnė sipas prirjeve tė veta tė ulėta«. Kėta janė ata qė mbjellin pėrēarje – njerėz thjesht shtazorė – qė nuk e kanė Shpirtin Shenjt."
Zoti u thotė atyre qe i besojnė; "sepse Tempulli i Hyjit ėshtė i shenjtė ‑ e ky Tempull jeni ju!" Kush je ti apo kushdo tjeter nė botė t'ma mohojsh te drejten e tė qenurit fėmija - bir i Perendisė? Askushi hiq. Krishti ma dha dhuratė JETEN, ai na ėshtė DHURUA mua dhe secilit qe i beson Atij. Ai nuk tha se kjo apo ajo kIshė, por Ai qe i beson do tė shpetohet. Krishti dhe vetem Krishti, Zoti dhe vetem Zoti, kush mendon ndryshe eshte gabim, po emashtron vetveten, i mashtron tė tjerėt dhe e siguroj se ėshtė kunder ZOTIT. Kush eshte kunder Zotit do tė perballet me djallin dhe atij do ti sherbej si ushtar, sepse Shkrimi i Shenjtė thotė kėshtu: "Nėse ndokush e rrėnon Tempullin e Hyjit, Hyji do ta humbasė atė, sepse Tempulli i Hyjit ėshtė i shenjtė ‑ e ky Tempull jeni ju!"
Si perfundim, unė i lutna per ty Zotit qe ta ndikoj nė ty te verteten dhe tė rilindėsh nė Krishtin - tė lirohesh nga roberia te cilen nuk po e sheh nė vetveten tėnde.
Zoti tė bekoftė.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 30-01-2010 mė 22:28
Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.
Krijoni Kontakt