Edhe nje here o miku ! Nuk eshte ceshtje mentaliteti apo paragjykimi ! Kur po luftohej per shkeputjen nga Turqia , perfshi edhe kohen e Lidhjes se Prizrenit , kleri myslyman ishte pjese e pushtetit te Portes se Larte dhe luajti rol negativ jo vetem kunder ceshtjes shqiptare , por gjate gjithe kohes ishte edhe kunder perhapjes dhe mesimit te gjuhes shqipe . Madje kete e bente ne bashkepunim te hapur edhe me Kishen Greke . Cfare ka ndonje gje qe nuk dihet publikisht ketu ? Ka edhe korespondence edhe te publikuar per unitetin e te dy religjioneve per kete ceshtje ! A ka patur klerike qofte ortodoks , apo myslyman , apo katolik qe kane punu edhe per ceshtjen kombetare ? Ka patur , si nuk ka patur ! Por ketu behet fjale per qendrimet zyrtare dhe te organizuara te ketyre religjioneve dhe jo per qendrimet personale te disa klerikeve ! E kuptove apo jo !
E njejta situate eshte e ne momentin e shpalljes se pavaresise ! Edhe aty ka patur alenca institucionale te feve kunder ceshtjes kombetare ! Edhe kjo eshte e vertete di buka qe hame ! Pas viteve 1920 , kleri myslyman u shkeput duke qene pjese e pushtetit direkt te Portes se Larte , por mbeti vetem si mbeshtetje ideologjike dhe logjistike duke u zbehur vazhdimisht ky rol ! Dhe kjo ndodhi pasi Turqia u perzu nga Shqiperia ! Ndersa vendin e keqberjeve qe la te lire kleri myslyman e zuri totalisht Kisha Greke , e cila edhe sot vazhdon me te njejtin ritem !
Cfare ka te pavertete ketu ! Ndersa Enveri te gjithe kete opinion per te cilin kishin dhene alarmin dhe rilindasit e shfrytezoi duke orientuar ndalimin e fese !
Ta them duke orintuar se ti e di shume mire qe ishin masat e njerezve ata qe prishen institucionet fetare !
historia eshte histori ! Mundet ta shtrenberosh , por kjo eshte ne dem te mendjes tende se secili ka sy ne balle dhe e studion dhe lexon me mendjen e vet ! Une nuk kam dale me fole ne emer te ndokujt ketu . Kur flas kam parasysh vetem faktet dhe i shikoj nga kendveshtrimi i interesit se popullit shqiptar pjese e te cilit jam , pavaresisht kujt feje i perkas ! E verteta eshte e vertete te pelqen apo jo ty !
Krijoni Kontakt