Close
Faqja 30 prej 51 FillimFillim ... 20282930313240 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 291 deri 300 prej 505
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Albo, UNE nuk kam lene vend per keqkuptime. E kam thene qe faktet qe na ofron historia e shtyjne Nolin te mendoje (jo te faktoje) se Skenderbeu ishte uniat.

Nuk kam thene pra askund se Noli e faktoi qe Skenderbeu ishte Uniat. Fakti qe kam dhene eshte qe eshte FAKT qe Noli mbronte ket hipoteze, te cilen ti e vure ne dyshim.

Nqs Noli do ta bente per arsye politike paraqitjen e Skenderbeut si Uniat, do te vepronte keshtu ne vepren e tij te pare per Skenderbun, ne vitet 20-te, sepse ATEHERE ka dokumente qe vertetojne se ai vete donte te behej Uniat (Mos u habisni hic per kete qe po them). Por nuk e beri.

Si Uniat ai e paraqiti Skenderbeun pas viteve 40-te, ne botimin e dyte. Dhe atehere nuk kishte arsye politike fare per nje gje te tille sepse edhe vete te qenit e tij peshkop ortodoks ishte fiksuar njehere e pergjithmone.
    Noli e nxorri Skenderbeun Uniat per vete faktin e thjeshjte se nga konkluzionet e nxjerra nga dokumentacioni i dhene nga Shuflai, Jirecek dhe Thalloci, nuk ka se si ta nxjerresh ndryshe Skenderbeun, i cili, edhe pse Katolik ne Kruje jetonte ne nje qytet ku nuk kishte prifterinj qe dinin latinisht dhe qe peshkopi i Krujes Stefani firmos ne greqisht paktin ne Napoli.

Te kam thene qe definicion me te sakte te identiteit fetar-kulturor se ka dhene Shuflai per Skenderbeun nuk ka asnje tjeter deri me sot.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 04-01-2010 mė 09:14

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ndoshta ti e ke fjalen per kete reference qe kam dhene une e qe eshte nga Shuflai e jo Jirecek:
    Ky vleresim qe i ben shuflai eshte definicioni me i qarte mbi identitetin fetar-kulturor te Kastrioteve ne pergjithesi edhe Skenderbeut ne vecanti, e ska asnje tjeter te kete dale dot kundra deri me sot. As shimiti.

Studime Iliro-Shqiptare, kapitulli "Gjendja kishtare ne Albanine paraturke" (Die Kirchenzustaende im vortuerkischen Albanien) fq188

Ne faqen 238 te ketij studimi lexojme:

.., so dass wir unter dem Katholiken Georg Kastriota (Skanderbeg), der auch zeitweise Mohamedanner war und dessen Vorfahren vom reinem Griechentum bis zum albanischem Katholizismus eine slawische-orthodoxe Retorte passierten, die eigentuemliche Erscheinung sehen, dass sein Gesandte am Hofe des Koenigs von Aragonien, Stephan Bischof von Kroja, im Jahre 1451 einen wichtigen lateinisch verfassten Vertrag in griechischen Lettern unterschreibt..

Ja perkthimi im:

..., keshtu qe shohim dukurine e vecante me Katolikun Gjergj Kastrioti (Skenderbeu), i cili ka qene perkohsisht edhe musliman dhe te paret e te cilit, nga greqizmi i paster e deri tek Katolicizmi shqiptar, kaluan nje destilim sllav-ortodoks, qe i derguari i tij ne oborr te mbretit te Aragonit ne vitin 1451, Stefani, peshkop i Krujes, nenshkruan me germa greke nje kontrate te rendesishme te hartuar ne latinisht.

(Ftoj cdokend qe mendon se une kam shtremberuar kouten ne gjuhen gjermane, apo qe kam dhene reference gabim, apo qe kam bere gabim ne perkthim, te me pergenjeshtroje!)

Ndryshe, kjo kuote nga Shuflai I VE VULEN gjithshkaje!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 04-01-2010 mė 11:56

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Nje pyetje qe ngrihet me te drejte eshte se perse atehere, ne emisionet televizive, apo shkrimet ne gazeta, jo te pakta, historianet tane, qe pretendohet te jene ne dijeni te kesaj kuote te Shuflait (psh Xhufi duhet patjeter te jete ne dijeni, ndryshe, duke ditur gjermanisht, do ishte shume jo-profesionale te dilte qe se ka lexuar Shuflain) iu sulen Shmitit, sikur Shmiti te kete shpikur ndonje gje te re te padegjuar me pare per Fene e Kastrioteve dhe mjedisin e tyre kulturor?

Apo se nuk i kemi historianet shkencetare, por militante ideologjik?!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    ..., keshtu qe shohim dukurine e vecante me Katolikun Gjergj Kastrioti (Skenderbeu), i cili ka qene perkohsisht edhe musliman dhe te paret e te cilit, nga greqizmi i paster e deri tek Katolicizmi shqiptar, kaluan nje destilim sllav-ortodoks, qe i derguari i tij ne oborr te mbretit te Aragonit ne vitin 1451, Stefani, peshkop i Krujes, nenshkruan me germa greke nje kontrate te rendesishme te hartuar ne latinisht.
    Perseri, Shuflai nuk po na fakton apo zbulon nje dokument qe hedh drite mbi besimin e Gjergj Kastriotit, ai po ben nje interpretim personal qe nuk eshte aspak objektiv. Vlera e vete e atij citati eshte fakti qe eshte bere nga Shuflai, nje nga albanologet me mirenjohur me nje pune voluminoze ne kete drejtim. Por nuk duhet harruar qe edhe Shuflai nuk ishte fort objektiv e i paanshem ne interpretimet e tij: shume nga punimet e tij si shtyse kishin konfliktin e brendshem fetar midis sllaveve, serbeve e kroateve, orthodhokseve dhe katolikeve sllave. Pa harruar qe gjithe puna e tij kerkimore u sponsorizua nga Viena e Budapesti, ku interesat politike e strategjike austrise ne rajon ishin te ndalnin daljen e serbeve ne det dhe te minimizonin influencen e tyre ne rajon. Si pjese e kesaj strategjie, mbajtja gjalle e konfliktit te brendshem kulturor e fetar mes faktorit sllav dhe ngritja e nje shteti shqiptar te pavarur, ishin ne interes te austriakeve.

Problemi im me ate citat eshte se vete citati eshte kontradiktor: c'lidhje ka destilimi orthodhoks sllav me faktin qe peshkopi i Krujes firmosi ne greqisht e jo ne sllavonishte?!

Ata qe duan te mesojne me shume mbi Shuflain:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=4681

Albo

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Patjeter qe Shuflai mbetet te dokumentoje presupozimin e tij. Po, njekohesisht, cili presupozim tjeter, i ndryshem nga ky, nuk ka mbetur per tu vertetuar? Asnje!

Ka disa aspekte. Te pakten sic e shoh une.

Shmiti, pervec perpjekjeve te bera per dicka te veten origjinale, sic eshte arsyeja e hedhjes kundra sulltanit per hakmarrje, me vepren e tij mbi Skenderbeun mund te permblidhet fare mire e shkurt ne citatin e dhene nga Shuflai. Asgje, qe shqetesoi me shume militantet ideologjike, nuk eshte thene tek Shmiti se sa tek citati i Shuflait.
    Te qenit ortodoks-bizantin; te qenit te ndikuar nga nje bote sllave ortodokse (emrat Ivan etj) nuk i ka nxjerre per here te pare ne skenen historike Shmiti.

Atehere pse u sulmua Shmiti si rinovues i historise, ne nje kohe kur ai s'eshte?
    Pse nuk sulmohet Shuflai?

Se dyti, a eshte jo-objektiv Shuflai? Askush deri me sot, s'ka dale qe ta pohoje se ka qene. Perkundrazi, sic e shohim, te gjithe, EDHE NOLI, perdorin ate per te arritur ne konkluzione historike. Po te ishte per jo-objektivitet, si katolik kroat ne konflikt me serbet ortodokse, ai e nxirrte Skenderbeun katolik latin.

Destilimi sllav ortodoks i takon identitetit fetar-kulturor te familjes se Kastrioteve. Peshkopi i Krujes qe firmos ne greqisht, qe s'ka te beje me Kastriotet, tregon identitetin fetar te Krujes.

Pra, Shuflai eshte duke thene se Kastriotet ishin fillimisht grek-ortodoks (mbiemri Kastri-oti/Jirecek), kaluan ne ndikimin sllav-ortodoks, bullgar e serb (emrat e nje pjese te madhe te familjes), dhe me vone u lidhen me katolicizmin shqiptar (Skenderbeu). Lloji i katolicizmit shqiptar i Skenderbeut del se ishte Uniat, dmth greko-katolik, perderisa ne qytetin ku rezidonte Skenderbeu katolik (Kruja): 1. Nuk gjendej prift qe te lexonte latinisht (meshen per trupat napolitane ne qytet). 2. Sepse peshkopi i Krujes, Stefani, firmos ne greqisht marreveshjen ne Napoli.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 04-01-2010 mė 14:15

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Dhe mos te harrojme se citati nga Shuflai eshte shkeputur nga nje pjese disafaqeshe ku ai flet per kalimin nga njeri tek tjetri dhe shkrirjen e ortodokseve me katoliket (me fjale te tjera uniatizmi), duke dhene fakte edhe te princave te tjere.

vepra eshte e paperkthyer ne shqip. Eshte ende ne gjermanisht.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anėtarėsuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Atehere pse u sulmua Shmiti si rinovues i historise, ne nje kohe kur ai s'eshte?
    Pse nuk sulmohet Shuflai?
    po ėshtė e thjeshtė. se ata qė sulmojnė nuk kanė lexuar as bjerin as tjetin.
    Slagt ham! Kristenmands sųnn har dåret. Dovregubbens veneste mų.

Gott mit Uns

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Perseri vazhdoni te ushtroni ortodoksine Greke permbi te verteten e shkrumbezuar te historise se kombit shqiptar. Por sic thuhet diku, ju vazhdoni ne tuajen, e ne do vazhdojme ne tonen.

Materiali me poshte eshte marre nga nje studim i Akademise se Arteve te Bukura te Beogradit, i cili deshmon se Hilandari (Chilander) eshte themeluar nga Gjon Kastrioti ( Pirgu Arbanases) ndersa nga Sava juaj i dashur ka merite vetem ne themelimin manastirit te murgjve te Karves.

Nuk kam ndermend te komentoj ne forumin Ortodoks te FSH ku historikisht nuk eshte lene asnje fakt kontroversial te mbijetoje, se si ngjau qe Athos u be qender shpirterore Serbe, Greke dhe Ortodokse, dhe se cfare perfaqesonte kjo pike kyce ne Historine Kombetare te Shqiptareve.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Stefani, peshkop i Krujes, nenshkruan me germa greke nje kontrate te rendesishme te hartuar ne latinisht.
    E riperseris pyetjen qe e fshite dje,si duket nuk jeni te zote te jepni pergjigje
    Keni ndonje foto te kesaj kontrate me germa greke
    Nese jo mbeten vetem pallavra per ti bere qejfin vetes

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Une nuk di frengjisht (megjithese mund te kuptoje dicka nga fjalet latine ne tekst)! Referimet e mija i solla ne origjinal edhe me perkthim.
    Kush do ta perktheje nga frengjishtja?

Megjithate, kam sigurine qe kemi te bejme me gafe. Ne shkrimin e dhene do jete duke bere fjale per DONATORET/Bamiresit e manastirit e jo per themeluesit. shihe nenvizimin e pare e te siperm qe flet qarte per alokim dhuratash e fondesh (Allocation ont egalement ete fondees) e jo per themelim manastiri.

Sava eshte i shek.13, ndersa Gj. Kastrioti i shek.15.

Shko e mesoje mire historine!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 06-01-2010 mė 08:06

Faqja 30 prej 51 FillimFillim ... 20282930313240 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Roli i familjes gjatė socializimit politik
    Nga Davius nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 17-01-2006, 12:22
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •