Close
Faqja 13 prej 126 FillimFillim ... 311121314152363113 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 1258
    Moderator
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Postime
    2,009
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    I kam dy probleme:

I pari:
    Kam pare se ekziston edhe fjala "lart" edhe fjala "larte".
    Pyetja ime: Kur perdoret e para, kur e dyta? Ka ndoshta te bej me kategorine gramatikore, ne te cilen perdoret (p.sh. ndajfolje, mbiemer)?

I dyti:
    Kam problem te ndertoj disa folje ne disa raste.
    Marr shembull foljen "duhet".
    Si duhet te them: "U deshkam te degjoj mire" apo "u duakam te degjoj mire" apo si tjeter?

Problemi i dyte ka te bej me problemet e mia si gegfoles me gjuhen e njesuar. Ne Gegerishte di te perdor foljen sakte. P.sh. tek ne thuhet "U dukam me ndegju mire" ose "M'u duka me ndegju mire".

*
    Mire e ke, Lart eshte ndajfolje vendi. Per ta gjetur ne fjali ben pyetjen Ku?

Avioni fluturon lart. Ku fluturon? Lart

Ndersa i/e larte eshte mbiemer qe percakton lartesine e nje dickaje. Dhe e gjen me pyetjen Si? Si eshte ai mali/pallati? I larte.

Per pyetjen e dyte, kur do te perdoresh menyren deshirore apo habitore te foljeve te parregullta, do thuash "U dashkam te degjoj mire". Qe te mos e vesh veten ne siklet, me mire thuaj "Me duhet te degjoj me mire".

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga INFINITY©
    Edhe pse korrupsioni ne Gjermani mund te jete rritur, perseri sipas CPI qe ka, Gjermania eshte ne vend te 14-te dhe jo te 95-te si atdheu yne i dashur. Ndoshta Shqiperia duhet te mesoj dicka nga vendet si Danimarka, Suedia, Finlanda, etj.

http://www.forumishqiptar.com/showth...45#post2515945
    te mesoj - të mësojë

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga BOKE Lexo Postimin
    Mire e ke, Lart eshte ndajfolje vendi. Per ta gjetur ne fjali ben pyetjen Ku?

Avioni fluturon lart. Ku fluturon? Lart

Ndersa i/e larte eshte mbiemer qe percakton lartesine e nje dickaje. Dhe e gjen me pyetjen Si? Si eshte ai mali/pallati? I larte.
    Flm per sqarimin. Eshte shume i kuptueshem.

Per pyetjen e dyte, kur do te perdoresh menyren deshirore apo habitore te foljeve te parregullta, do thuash "U dashkam te degjoj mire". Qe te mos e vesh veten ne siklet, me mire thuaj "Me duhet te degjoj me mire".
    Po o vella, por te them te drejten u lodha me mundimet e mia per te formuluar ndryshe nga ajo si mendoj. Prandaj pyeta a ka rregull, me te cilin ndertohet kjo forma, te cilen e kerkova. Nuk eshte vetem folja "duhet" ne pyetje, kam edhe tjera, dhe panderpre me duhet te anashkaloj deshiren e te shprehurit.

*

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga ademgashi_dk Lexo Postimin
    Po prandaj fola kaq shumë, bile edhe tepër pak. Difekti qëndron gjetkë. Morfologjia. Po s'e njohe morfologjinë do flasësh fajë në hava.
    Te them te drejten, ky shembulli i morfologjise eshte argumenti yt i deritanishem, te cilin e kuptoj me se paku. Ngase nuk mund te imagjinoj aspak ku ka dallim ne morfologji ne mes te shprehjes "c'ti" dhe "c't'i".

fjalët që ke marrë ti shembull nuk i përkasin të së njëjtës pjesë të ligjëratës: lart dhe i,e lartë.
    e para është ndajfolje dhe shkruhet pa "ë", p.sh. Ngjitu lart! dhe
    e dyta i,e lartë është mbiemër, p.sh. dru i lartë, mal i lartë, shtëpi e lartë etj etj.
    Po, ke te drejte. Por a nuk mendon se do te ishte e logjikshme qe te shkruhen qe te dyja fjalet njejte? E logjikshme ne kete rast i bie "e lehte per t'u perveretesuar"..

*

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Adem, ja edhe nje shembull, i cili - sipas meje - tregon se Gjuha nganjehere anashkalon logjiken.

Shkruhet:

Alban Bushi, pra emri ketu eshte ne trajten e pashquar, por kur shkruhet
    Albana Bushi, emri eshte ne trajten e shquar.

Sheh logjike ne kete gje? Une jo. Por eshte "rregull".

*

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Shkruhet:

Alban Bushi, pra emri ketu eshte ne trajten e pashquar, por kur shkruhet
    Albana Bushi, emri eshte ne trajten e shquar.
    Alban Bushi në trajtën e shquar nuk ndryshon.

Alban bëhet Albani në trajtën e shquar, ndërsa kur përdoret bashkë, emër dhe mbiemër, nuk ndryshon.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Alban Bushi në trajtën e shquar nuk ndryshon.

Alban bëhet Albani në trajtën e shquar, ndërsa kur përdoret bashkë, emër dhe mbiemër, nuk ndryshon.
    Po, ky emri mashkullor, po. Por si eshte puna me ate femeror?
    Perse emrat e femrave perdoren ne trajten e shquar. Dtth perse nuk shkruhet Albanê Bushi, por Albana Bushi? Vetem si Albanê Bushi (e pashquar) do ishte e pershtatshme me mashkullorin Alban Bushi (i pashquar).

Kete desha te them.

*

back to origin Maska e ☆Angie☆
    Anëtarësuar
    02-11-2007
    Vendndodhja
    Skyline
    Postime
    2,559
    Qënka hapur mësonjtorja këtu?!

ÇÇÇÇÇÇÇÇÇ ççççççççç

ËËËËËËËËËË ëëëëëëëëë
    Elegance is an attitude.

Te them te drejten, ky shembulli i morfologjise eshte argumenti yt i deritanishem, te cilin e kuptoj me se paku. Ngase nuk mund te imagjinoj aspak ku ka dallim ne morfologji ne mes te shprehjes "c'ti" dhe "c't'i".

Po, ke te drejte. Por a nuk mendon se do te ishte e logjikshme qe te shkruhen qe te dyja fjalet njejte? E logjikshme ne kete rast i bie "e lehte per t'u perveretesuar"..

*
    nuk mendoj, sepse si ndajfolje edhe shqiptohet më shpejt, është një "lart" shumë e shkurtër, ndërsa si mbiemër edhe si fjalë shqiptohet më gjatë "i, e laaartë".
    Mirëpo te fjala "gjatë" ndryshon puna. edhe pse të dyja fjalët janë pjsë të ndryshme të ligjëratës, shkruhen njëjët: gjatë ( si ndajfolje) dhe i,e gjatë ( si mbiemër)
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga chino
    Po, ky emri mashkullor, po. Por si eshte puna me ate femeror?
    Perse emrat e femrave perdoren ne trajten e shquar. Dtth perse nuk shkruhet Albanê Bushi, por Albana Bushi? Vetem si Albanê Bushi (e pashquar) do ishte e pershtatshme me mashkullorin Alban Bushi (i pashquar).
    Kjo nuk ka lidhje me trajtat e shquara dhe të pashquara.
    Ka emra femërorë që mbarojnë me "a", ka edhe që mbarojnë me "e".
    Sido që të jenë, ata nuk ndryshojnë trajtë kur përdoren bashkë me mbiemrin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 12-12-2009 më 20:33

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •