Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 15
    Pasioni pėr shkencėn Maska e Erlebnisse
    Anėtarėsuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438

Forumistet dhe huazimet e fjaleve ndermjet tyre

Dicka qe me ben gjithnje e me teper pershtypje ne forum (edhe se ne menyra te ndryshme duke kaluar koha), eshte ajo e shkrimit te forumisteve.
    Ne fillim me dukej sikur shkruanin te gjithe njesoj e ne menyre teper filozofike. Duke hyre edhe une ne rrjedhen e se perditshmes, mbasdite e mbasdite me rradhe fillova te njihesha nga pak me shkrimet e gjithsecilit, por sa kalonte dita, vija re qe ndonjehere edhe ne jeten e perditshme perdorja fjale qe me perpara nuk i kisha perdorur kurre, ose gjuhen letrare apo shprehje e pasthirrma te qyteteve te tjera.
    Kete e vej re edhe tek forumiste te tjere, madje marrin nje forme dialogimi e shkrimi te njejte, sidomos ata qe komunikojne me shpesh me njeri-tjetrin apo qe interesohen pothuajse per te njejtat tema.

Si e mendoni kete fakt? Cfare fjale apo grup fjalesh keni marr/huazuar nga shoket e shoqet tuaj/a ketu?
    Cili/a anetar/e i/e forumit ka gjuhen me te bukur, apo menyren e te shprehurit qe ju terheq?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Erlebnisse : 24-11-2009 mė 18:00
    La vita č bella...

i/e regjistruar Maska e pranvera bica
    Anėtarėsuar
    23-03-2009
    Vendndodhja
    Atje ku ka serenata.
    Postime
    5,874
    Postimet nė Bllog
    1
    Ne te foluren e perditeshme forumistet perdorin gjuhen e dialektit te tyre qofte Gege apo Tosk!Mire eshte qe te perdorin gjuhen letrare ne te folur dhe ne te shkruar...ndoshta u duket se kur flasin me dialektolizma ,shprehin me bukur apo me qarte ate c'ka kane ne mendje...dikush i kupton e dikush jo...Me qe forumi frekuentohet nga grup-mosha te ndryshme dhe nga fqinjet tane shqipfoles eshte mire qe te shkruhet qarte dhe me drejtshkrim qe te mesojne edhe ata qe kane mangesi ne keto drejtime!Vlejne per t'u permendur edhe gabimet drejtshkrimore dhe ortografike,qe jane te shumta tek forumistet e qe nuk mungojne dhe shpesh e bejne shkrimin apo postimin te veshtire,jo per t'u kuptuar por per t'i dhene destinacionin e duhur atij postimi...Huazimet jane te huaja!

Pasioni pėr shkencėn Maska e Erlebnisse
    Anėtarėsuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438
    Citim Postuar mė parė nga pranvera bica Lexo Postimin
    ...Huazimet jane te huaja!
    Huazim do te thote "Merr hua". Pavaresisht se tek ne eshte perdorur vetem per fjalet qe mund te kemi marre nga vende te tjera, por eshte edhe per gjithcka qe s'eshte e jona, e individit (dmth cfare eshte jashte sferes se tij). Gjithsesi, kuptimi i asaj qe thash eshte si i shperndajme fjalet mes njeri-tjetrit e perdorimi qe i japim tyre neper shkrimet tona.
    La vita č bella...

i/e regjistruar Maska e pranvera bica
    Anėtarėsuar
    23-03-2009
    Vendndodhja
    Atje ku ka serenata.
    Postime
    5,874
    Postimet nė Bllog
    1
    Citim Postuar mė parė nga [era] Lexo Postimin
    Huazim do te thote "Merr hua". Pavaresisht se tek ne eshte perdorur vetem per fjalet qe mund te kemi marre nga vende te tjera, por eshte edhe per gjithcka qe s'eshte e jona, e individit (dmth cfare eshte jashte sferes se tij). Gjithsesi, kuptimi i asaj qe thash eshte si i shperndajme fjalet mes njeri-tjetrit e perdorimi qe i japim tyre neper shkrimet tona.
    Po [era] e kam te qarte huazimin po edhe une e kam ,qe cdonjeri te jete vetvetja pavaresisht se ka plot raste kur dikush do t'i jape rendesi postimit ,ose dhe bukuri humorit, perdor ose huazon dicka nga parafolesi ose shoku i vet...Edhe mua ne disa raste me eshte dashur te huazoj ndonje fjale nga gegerishtja ne mbeshtetje te nje postimi...
    Edhe ju [era] shkruani qarte!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Them se eshte e natyrshme qe duke lexuar gjithmone nga te tjeret te huazosh paksa menyren e te shkruarit. Nuk e kam analizuar ndonjehere,
    por me siguri kam mesuar me mire dialektin geg.

Citim Postuar mė parė nga xfiles Lexo Postimin
    Them se eshte e natyrshme qe duke lexuar gjithmone nga te tjeret te huazosh paksa menyren e te shkruarit. Nuk e kam analizuar ndonjehere,
    por me siguri kam mesuar me mire dialektin geg.
    Mė vjen keq xfiles. Nuk ke mėsuar dialektin gegė, se gegė jam vetė, por ke mėsuar krahinorizma, sepse edhe dialekti gegė, mė pėrpara ka qenė i "standardizuar" - dmth qė ėshtė pėrdorur nė shkollė.
    DIsa shkrime qė i shoh kėtu, e qė fatkeqėsisht janė edhe nga nxėnės tė shkollave tė mesme e studentė, vėrtet tė vie tė qash pėr gjuhėn shqipe, standarden po se po, por edhe pėr gegėnishten nė veēanti.
    "Projekti 21" nuk i bėn reklamė vetes, afirmon tė tjerėt!

i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anėtarėsuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar mė parė nga ademgashi_dk Lexo Postimin
    Mė vjen keq xfiles. Nuk ke mėsuar dialektin gegė, se gegė jam vetė, por ke mėsuar krahinorizma, sepse edhe dialekti gegė, mė pėrpara ka qenė i "standardizuar" - dmth qė ėshtė pėrdorur nė shkollė.
    DIsa shkrime qė i shoh kėtu, e qė fatkeqėsisht janė edhe nga nxėnės tė shkollave tė mesme e studentė, vėrtet tė vie tė qash pėr gjuhėn shqipe, standarden po se po, por edhe pėr gegėnishten nė veēanti.
    Eshte e vertete, po nuk shof ndonji gabim te madh nqs shkrun ndonje fjale ne dialektin e qytetit nga vjen.

Eshte me e veshtire me shkru ne gegnishte standart se ne gjuhe letrare. Gegnishten nuk e kemi mesu ne shkolle. I vetmi qe shkrun ne gegnishte "zyrtare" ne ket forum eshte anetari shkodra 13

Letra e parė nė gegėnisht pas 35 vitesh

Citim Postuar mė parė nga puroshkodran Lexo Postimin
    Eshte e vertete, po nuk shof ndonji gabim te madh nqs shkrun ndonje fjale ne dialektin e qytetit nga vjen.

Eshte me e veshtire me shkru ne gegnishte standart se ne gjuhe letrare. Gegnishten nuk e kemi mesu ne shkolle. I vetmi qe shkrun ne gegnishte "zyrtare" ne ket forum eshte anetari shkodra 13
    I dashtun shkodran. Mbas 35 vjetsh, taman nė muejin kur u mbajt Kongresi i Drejtshkrimit po e shkruej pėr herė tė parė kėt letėr nė gegėnisht. Dhe nuk di, por nė ket moment u zvogėlova dhe u bana nxanės i shkollės fillore dhe po mė kujtohet kur aso kohe sa me dashuni e mėsojshim ndonji vjershė toskėnisht. Unė besoj se kėt shkrim timim nė gegėnisht nuk do ta kenė problem pėr me e kuptue edhe toskėt, por halli asht se ne nuk e dim as gegėnishten. Ta zamė o shkrodan vllau, kur kam biseda me njerėz nė msn si redaktor radioje, mbi 90 % e tyne qofshin ata edhe studenta fakulteti ( ēka asht ma e keqja edhe studenta tė gjuhėsisė) mė shkruejnė: "Tungatjeta a je mir". Vaj halli pėr shkollėn tonė sa poshtė u ra e mjer pėr gjuhėn shqipe qysh po vritet pėrditė e pa mėshirė. Sidomos kjo gjendje e mjerueshme asht nė Kosovė, por nuk janė larg tyne as rrethet veriore tė Shqipnisė, tue pėrfshi edhe Shkodrėn.
    Mos kini frigė nga gjuha e standardizueme. Nė shtėpi nuk tė thotė kurkush me folė nė gjuhėn e standardizueme, por nė shkolla duhet me kanė nji gjuhė ma e krehun dhe ma e naltė. Dhe ajo gjuha e krehun asht gjuha e standardizueme. Por nė kėt valle nuk mujn me hy tė gjithė, prandej ma tė zhurmshmit janė ata qė nuk mujn me hy nė kėt valle. E di se gjuha e standardizueme ka nevojė edhe pėr termina tjerė, por jo me fjalė rrugėsh e me fjalė tė hueja.
    Kta zhurmaxhitė pėr me e arsyetue vehten, pse nuk mujnė me hi n'ket valle thonė: se e ka ba XHaxhi, por une e di se me ket punė janė marrun kokat ma eminente tė gjuhėsisė shqiptare
    Gjuha jonė asht e pasun me fjalės burimor.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga projekti21_dk : 25-11-2009 mė 21:25
    "Projekti 21" nuk i bėn reklamė vetes, afirmon tė tjerėt!

9. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar projekti21_dk pėr postimin:

Sorkadhe_Kelcyre (15-01-2014)

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anėtarėsuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    Citim Postuar mė parė nga puroshkodran Lexo Postimin

kush asht gegnishtja zyrtare?
    JO NEGOCIATA VETĖVENDOSJE

Perjashtuar Maska e morrison
    Anėtarėsuar
    16-01-2007
    Vendndodhja
    Me kembe ne toke!
    Postime
    822
    Citim Postuar mė parė nga ademgashi_dk Lexo Postimin
    I dashtun shkodran. Mbas 35 vjetsh, taman nė muejin kur u mbajt Kongresi i Drejtshkrimit po e shkruej pėr herė tė parė kėt letėr nė gegėnisht. Dhe nuk di, por nė ket moment u zvogėlova dhe u bana nxanės i shkollės fillore dhe po mė kujtohet kur aso kohe sa me dashuni e mėsojshim ndonji vjershė toskėnisht. Unė besoj se kėt shkrim timim nė gegėnisht nuk do ta kenė problem pėr me e kuptue edhe toskėt, por halli asht se ne nuk e dim as gegėnishten. Ta zamė o shkrodan vllau, kur kam biseda me njerėz nė msn si redaktor radioje, mbi 90 % e tyne qofshin ata edhe studenta fakulteti ( ēka asht ma e keqja edhe studenta tė gjuhėsisė) mė shkruejnė: "Tungatjeta a je mir". Vaj halli pėr shkollėn tonė sa poshtė u ra e mjer pėr gjuhėn shqipe qysh po vritet pėrditė e pa mėshirė. Sidomos kjo gjendje e mjerueshme asht nė Kosovė, por nuk janė larg tyne as rrethet veriore tė Shqipnisė, tue pėrfshi edhe Shkodrėn.
    Mos kini frigė nga gjuha e standardizueme. Nė shtėpi nuk tė thotė kurkush me folė nė gjuhėn e standardizueme, por nė shkolla duhet me kanė nji gjuhė ma e krehun dhe ma e naltė. Dhe ajo gjuha e krehun asht gjuha e standardizueme. Por nė kėt valle nuk mujn me hy tė gjithė, prandej ma tė zhurmshmit janė ata qė nuk mujn me hy nė kėt valle. E di se gjuha e standardizueme ka nevojė edhe pėr termina tjerė, por jo me fjalė rrugėsh e me fjalė tė hueja.
    Kta zhurmaxhitė pėr me e arsyetue vehten, pse nuk mujnė me hi n'ket valle thonė: se e ka ba XHaxhi, por une e di se me ket punė janė marrun kokat ma eminente tė gjuhėsisė shqiptare
    Gjuha jonė asht e pasun me fjalės burimor.
    Burrash, Adem Gashi ma ke knaq shpirtin me ket gegnishte qe ke fol dhe gjith c'ka ke than jane te verteta. Dhe me than te drejten gjithmon m'ka pelqye gegnishtja dhe humori i gegve, por per fat te keq geget e kan bastardizu ate duke e molleps me malokshen (kekoj ndjes per ket t'funit, por besoj se kjo eshte e verteta).

Respekte nga Epirotas Gjak Shqiptari.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •