Close
Faqja 65 prej 90 FillimFillim ... 1555636465666775 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 641 deri 650 prej 892
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    [QUOTE=SHKOZA;1574294]Jam shume i ineteresuar rreth origjines se fiseve shqiptare sidomos atyre te veriut dhe kjo teme me ineteson shume. Ne Kosove QUOTE]
    Kraniqet nuk besoj se jane shqipetare.Ato vete e mbajne veten per turq por nuk perjashtohen te jene sllave.Ne poloni ke krahina Krsanik, dhe krsnystaw.Ke dhe nje tufe krasniqesh ne rusi, Estoni etj.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Kraniqet nuk besoj se jane shqipetare.Ato vete e mbajne veten per turq por nuk perjashtohen te jene sllave.Ne poloni ke krahina Krsanik, dhe krsnystaw.Ke dhe nje tufe krasniqesh ne rusi, Estoni etj.
    Do te na spjegosh pak ma kjarte kete zbulimin tende ???

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Ky te koka qu prej gjumit, edhe hala si ka dal çpija. LOL

Mos u merr me to, se s'din gja, veç çitja nërmen qi sdin gja.

Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Ja ku e ke ne harte
    Skedarët e Bashkëngjitur Skedarët e Bashkëngjitur

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Ja ku e ke ne harte
    Leri ti kartat se une te pyeta a do te na spjegosh ma kjarte zbulimin tende qe paske bere ...

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar më parë nga Testim Lexo Postimin
    Këto fise janë shtresim i fundit. Një katragjysh nga koha e mesjetës.

Kuptohet që ky katragjysh, ose ndonjë para tij, ka pas plot kushëri, po ka ndodh përzgjedhje e rastësishme, për shkak rrethanave të luftës.

Disa familje janë zhdukë plotësisht nga murtaja ose lufta, dhe ni mashkull, ka pshtu nga i cili kan rrjedh disa djem, shum nipa, edhe u shtu fisi.

Edhe para tyne ka pas fise të cillat i përkesin shtresimeve ma të hershme, kurse ky i sotshmi osht shtresimi fundit.

Ky eshte shpjegimi qe behet zakonisht kur flitet per krijimin e fiseve, mirepo eshte shume- shume i thjesht per te qene i bindshem. Ate qe e tha Baptisti eshte kogja interesant.

Kraniqet nuk besoj se jane shqipetare.Ato vete e mbajne veten per turq por nuk perjashtohen te jene sllave.
    Krasniqet jo vetem qe nuk e mbajne veten per turq, mirepo njihen nder shqiptaret me te medhenj.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Pasi eshte trajtuar njehere gjeresisht etimologjia e Kral e Kres, behet e tepert komentimi i bisedave te kafeneve si me lart. Megjithate, per te zhdukur cdo vel dyshimi pajtohem me pyetjen e Zeus_s me lart. Ka mundesi shpjegosh se cilet qenkan keta Krasniq qe mbajne veten turq, dhe se dyti si arrite ne konkluzionin qe jane sllave?

PS. Prezenca e emertimeve me orifjine pellazgjike ne nje bazen te gjere Europian eshte trajtuar edhe kjo qartesisht ne tema paardhese (pra harta nuk fakton asgje).
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 18-10-2009 më 12:12

Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Pasi eshte trajtuar njehere gjeresisht etimologjia e Kral e Kres, behet e tepert komentimi i bisedave te kafeneve si me lart. Megjithate, per te zhdukur cdo vel dyshimi pajtohem me pyetjen e Zeus_s me lart. Ka mundesi shpjegosh se cilet qenkan keta Krasniq qe mbajne veten turq, dhe se dyti si arrite ne konkluzionin qe jane sllave?

PS. Prezenca e emertimeve me orifjine pellazgjike ne nje bazen te gjere Europian eshte trajtuar edhe kjo qartesisht ne tema paardhese (pra harta nuk fakton asgje).
    Natyrisht qe kur u nisa per te gjete kuptimin e emrit Krsamiq kisha nje ndjesi.Se pari kam nje mikun tim qe pothuajse te gjithe vitin jeton ne Kosove, dhe eshte dhe intelektual i mirfillte, por dhe shume patriote.Ai me pat thene se krasniqet atje nuk vetembahen per kosovare por per turq.Pra i habitur dhe une e pata pranuar si te vertete ket thenie.Ai jetonte ne nje komuniteti me mbiemer krasniqi.Tashti duke pare temen , morashks per etimplogjine e ketij emri.Sllavisht do te thote simpatik, i mrekullueshem.Por ne nje enciklopedi me del se mjaft krahina ne Ukraine, ceki, poloni rusi jane me kete emer.Nuk di nese jam pergjigjur sakte.

i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Ne Nikaj dhe Krasniqe ka qarkulluar gojedhena se, Nikajt dhe Krasniqja jane fise vellezer. Madje, thuhet se kane lidhje gjaku me fisin shqiptarte Hotit dhe me Vasojeviqet e Malitte Zi. Sipas kesaj gojedhene, vellezerit Kras Ke9i, Nik Keqi dhe Vas Keqi kane qene eterit e pare te fiseve Krasniqe, Nikaj dhe Vasojeviq. Per t'i shpetuar vales asimiluese sllave, dy te paret u larguan nga vendlindja dhe u vendosen ne Dushaj te Eperm, ne krahun e majte te lumit Valbona, prane fshatit te sotem T'pla te Krasniqes. Vasojeviqet, qe qendruan ne Mai te Zi u bene ortodokse dhe u sllavizuan. Krasniqet ruajten kombesine shqiptare, por ne shek.XVILI u bene myslimane. Ndersa Nikajt, qe u shkeputen nga Krasniqja, per t'u vendosur ne trojet e tyre te sotme, ruajten kombesine shqiptare dhe fene e vjeter katolike. Vertetesia e kesaj gojedhene eshte e dyshimte nga fakti se emri "Hrsato" nga rrjedh emri Krasniqe nuk mund te percaktohet a niset nga nje antroponim "Krasf, si? thote tradita e vendit, por nga fitonimi "hrasto" qe ne sllavisht do te thote "dushk" (pyll haloresh).19' Ajo cka duhet pranuar si e vertete eshte pohimi i Prof.Eqrem Cabejt se, "te tre keto fise jane me origjine shqiptare".2 Prej ketej, del se as i pari i Nikajve mik ishte Nikoviqi.
    Rreth formimit te fisit Nikaj dhe lidhjeve te tij me Krasniqen ka nje tjeter tradite gojore qe nj ihet e besohet me shume se e para. Sipas saj, i pari i Nikajt ka qene Nike Mekshi. Ky ishte vella me Kole Mekshin, nga i cili u formuan Kolmekshajt e Krasniqes, qe etnografikishtperfshijne fshatrat: Shoshan, Kocanaj, Dragobi, Bradoshnice, Dege, Murataj me gjysmen e fshatit Margegaj.2l)Per kete arsye, Nikajt me Krasniqe, ve?anerisht me Kolmekshaj, si dy velJezer, nuk iidhin martesa midis tyre. Ne te vertete, vellazerite e Kolmekshajt nuk numerojne me shume se 15-16 breza nga brezi me i ri i sotem, deri tek ati i pare i tyre, Kole Mekshi, vellai i Nike Mekshit. Madje, vllaznite Qokaj e Vukaj te fshatit Shoshan, qe i perkasin Krasniqes, i lidhin brezat e tyre me Qokajt e Vukajt e Currajt Eperm - fis Nikaj, ne brezin 1 l-12-te.22) Metaliajt e Dragobise-fis Krasniqe, nuk shkojne me shume se 10-11 breza, pa u bashkuar me vllaznite e Currajt te Eperm. Duke njohur mire keto lidhje fisnore, At Shtjefen Gje90vi, ne vitin 1917, i ka quajtur dragobijesit "Currajt e Dragobise"P] Mbi lidhjet farefisnore te' Nikajt me Krasniqen hedhin drite edhe studimet antropologjike. F.Nop9e dhe E. Durham thone se, nS pikepamje antropologjike " Nikajt shkojne ne ndryshim me shume fise te Shqiperise se' Veriut" si Mertur, Shale, Shosh, Toplane, Mirdite, Puke etj.24) Po keshtu antropologu yne i njohur Aleksander Dhima i grupon Nikajt ne tipin antropologjik te Malesise se Vogel, se' bas

humble
    Anëtarësuar
    24-03-2007
    Vendndodhja
    in M.T's heart
    Postime
    637
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    krejt keto jane rrene te kullueme.
    Kjo kuota "rren e kullume" meriton me u fut en noj lloj librit wahahahaah!
    Yevgeny Rodionov
    Rroft AMERIKA!

Faqja 65 prej 90 FillimFillim ... 1555636465666775 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •