Close
Faqja 63 prej 90 FillimFillim ... 1353616263646573 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 621 deri 630 prej 891
    Citim Postuar më parë nga fegi Lexo Postimin
    ...........sipas teje as fiset ilire skapas,dhe mos shkruj ti ketu pa lidhje
    Pavaresisht terminologjise te perdorur nga studjuesit moderne, ne lidhje me organizimin shoqeror te lashtesise, gjasat jane qe ai organizim te kete qene shume me i persosur sesa permbajtja pejorative e fjales "fis", ne drejtim te tyre.
    Fiset ilire apo me mire te themi paraardhese shqiptare, dukshem kane pasur nje organizim dhe jete shoqerore te miremenduar, te drejte dhe JOPRIMITIVE, te pakten persa i perket periudhes historike. Fiset e ndryshme te gjakut(etnite e vecanta) jane bashkuar ne njesi me te medha, pra ne grupfise(ato qe njohim ne me fise ilire) deri ne rangun e provincave-shtete, ata s'kane qene aspak primitive por kane pasur struktura drejtuese sidomos per drejtesine, ushtrine, ekonomine etj. Njohja jone per keto struktura eshte zero, dhe injoranca jone eshte ushqyer nga 'dija' perendimore .
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    KUsh muti je ti mor,sipas teje as fiset ilire skapas,dhe mos shkruj ti ketu pa lidhje
    Keshtu eshte kur ben shume copy-paste. Nuk orientohesh me nga truri por nga aroma. E kur nuk e ndjen as ate, e krijon pas modelit te vetvetes e te fisit tend.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 14-10-2009 më 10:47

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Pavaresisht terminologjise te perdorur nga studjuesit moderne, ne lidhje me organizimin shoqeror te lashtesise, gjasat jane qe ai organizim te kete qene shume me i persosur sesa permbajtja pejorative e fjales "fis", ne drejtim te tyre.
    Fiset ilire apo me mire te themi paraardhese shqiptare, dukshem kane pasur nje organizim dhe jete shoqerore te miremenduar, te drejte dhe JOPRIMITIVE, te pakten persa i perket periudhes historike. Fiset e ndryshme te gjakut(etnite e vecanta) jane bashkuar ne njesi me te medha, pra ne grupfise(ato qe njohim ne me fise ilire) deri ne rangun e provincave-shtete, ata s'kane qene aspak primitive por kane pasur struktura drejtuese sidomos per drejtesine, ushtrine, ekonomine etj. Njohja jone per keto struktura eshte zero, dhe injoranca jone eshte ushqyer nga 'dija' perendimore .
    Mua nuk me ka qelluar ta kem hasur me pare konceptin qe solli Baptisti, pra ate qe te ashtuquajturat fise baze te shqiptareve ka mundesi te jene celula te mbijetuara te nje civilizimi te rrenuar me se shumti per shkaqe natyrore. Ne se dikush ka gjetur materiale qe mbeshtesin nje ide te kesaj natyre eshte i lutur ta citoje.

Ne fakt, po te mendosh pak me thelle do vesh re faktin se llagapet e fiseve jane mbiemra personash te cilet nuk eshte krejt e qarte se cfare sintetizojne (pervec te llagapit te te mbijetuarit e pare te atij grupi, ose te personit te pare qe ka ri-themeluar nje vendbanim te caktuar diku). Ne se marrim parasysh se mbiemrat nuk kane kane qene tradite deri vone, ky emertim i fiseve jo vetem i daton keto vone historikisht, por u humbet edhe ndonje domethenie historike te mundshme. Nga ana tjeter, tere emertimet e fiseve qe kemi cituar (perfshij edhe veten ne ketu) edhe po te supozojme se jane emrat e baballareve e jo mbiemrat e te parit te grupit qe themeloi vendbanimin, kane vulen e fjaleformimit te mesjetes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 14-10-2009 më 14:15

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Nuk ekzistojne fise shqiptare - kjo eshte genjeshter e trilluar dhe koncept i imponuar me dhune nga te tjeret mbi ne.
    Shqiptaret kure nuk kane pasur organizim fisnor. Ajo qe kategorizohet fis (nenkupto egersire ballkanike) ne te perparuarit e kesaj bote s'eshte asgje me teper se qelule urbane e nje qyteterimi te zhdukur.
    Ka te vertete ne kete. Koncepti i "organizimit fisnor te shqiptareve" eshte perdorur/shfrytezuar edhe nga sllavet per te na paraqitur si shoqeri primitive.

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Ka te vertete ne kete. Koncepti i "organizimit fisnor te shqiptareve" eshte perdorur/shfrytezuar edhe nga sllavet per te na paraqitur si shoqeri primitive.
    Kurse mu nuk më intereso fare se çka nënkupton anglezi me fis. Ai e konsideron të ulët sistemin fisnor, se mbase nuk i përket atij, se është në natyrën e njeriut, që të përbuz atë që është e huaja, ose ndjen xhelozi pse nuk e kanë edhe ata frymën fisnore sikurse ne.

Anglezi mund të thotë ça të dojë, por fisi ashtu siç e kemi ne, siç e shpjegon kanuni, është pjesë e kulturës tonë, dhe unë kulturën time e gjurmoj, duke mos u ndiku nga komplekset psikike të të huajve.

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Nejse, se nuk mund te flase aq shume per fise, mirepo kjo ceshtja e fiseve eshte diqysh shume e paqarte. Te gjithe themi se i takojme nje fisi te caktuar, mirepo une nuk e di qe dikush mund ta thote saktesisht se si linden fiset shqiptare. (Ndoshta kjo tashme eshte e njohur, po une nuk e di dhe nuk e kam lexu dikund).
    Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 14-10-2009 më 16:35

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Këto fise janë shtresim i fundit. Një katragjysh nga koha e mesjetës.

Kuptohet që ky katragjysh, ose ndonjë para tij, ka pas plot kushëri, po ka ndodh përzgjedhje e rastësishme, për shkak rrethanave të luftës.

Disa familje janë zhdukë plotësisht nga murtaja ose lufta, dhe ni mashkull, ka pshtu nga i cili kan rrjedh disa djem, shum nipa, edhe u shtu fisi.

Edhe para tyne ka pas fise të cillat i përkesin shtresimeve ma të hershme, kurse ky i sotshmi osht shtresimi fundit.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ne se fisi paska qene celule e organizimit social, si mendon perse djemte e pshtuem te fiseve nuk kane ruajtuar ne asnje rast emrin e trasheguar te fisit, por cdo gje fillon me ata vete (emrat e tyre) ne mesjete?

i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Shiko ti kafshe e dresuar - kur te kesh mesuar mire kuptimin e fjaleve e nocioneve qe po perdoren per te cvleresuar nivelin civilizues te ilireve dhe te shqiptareve me vone, eja dhe bej pyetje qe kane nivel te respektueshem per ndonje replike nga dikush si une, e deri atehere ta qifte muti babe nanen ckule qi tka pjelle,
    ore gjys greku.
    krejt qka ke sha ty taqift nonne greku,or gjys greku o idiot qe po nderyn gjdo kun ,tash pej besoj enverit,qe,si ju ka mbyte krejt neper burrgje.
    Ndryshuar për herë të fundit nga fegi : 16-10-2009 më 02:49

i/e regjistruar Maska e Longarus
    Anëtarësuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553
    ore gjys greku.
    krejt qka ke sha ty taqift nonne greku,or gjys greku o idiot qe po nderyn gjdo kun ,tash pej besoj enverit,qe,si ju ka mbyte krejt neper burrgje.
    LOLLLLLLLLLLL

shoq hedhja nje sy postimeve te Baptistit edhe temave qe ka trajtu ne kete forum edhe tani e tutje kur te merr me postu me ndonje teme qe eshte pak me serioze mendohu dy a tri here para se ta besh ate ...

E kur te kesh ndonjehere mundesine te replikosh me Baptistin mendohu me jave para se t'ia kthesh postimin ....

KLM
    Ndryshuar për herë të fundit nga Longarus : 16-10-2009 më 05:57

Faqja 63 prej 90 FillimFillim ... 1353616263646573 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •