Harudi per'shnetje
Pse i percaktohet epiteti te diturit i menqur ka nje kuptim me nje qellim,sepse po sikur te themi se ky ishte dijetar kuptohet dietari mban nje pergjegjsi ndaj publikut pra i menquri nuk i obligohet publikut,publiku kerkon gjithnji maksimumin nga te diturit keshtu qe dallimi ne mes te menqurit dhe dietarit eshte shume i vogel .
Ka raste kur jane be krahasime te llojit te ndryshem per kete dallim une nuk i referohem si dhe nuk bazohem ne shkrimet e te ndjerit Anton Qetes qe e kam pas musafir ne Ode jo nje here por shpesh.
I kam pas dikund 18 vite kur ne nje ode burrash ishim per nje vrasje shkuam te kerkojm Bese me nje te menqur i cili me kerkoj ti behem shoke , une e kundershtova sepse isha i ri megjithate ky nguli kembe sepse e dinte se me personin e vrare kisha shoqri me vite.
Mos me zgiat shkuam dhe na mirepriten si eshte tradita treguam qellimin e vizites sone.
Babai i te vramit ju drejtue prijsit tim .
Ka dy jave qe ka ndodh vrasja mos te them shume burra kam kthyer prap te zhgenjyer , por per nder te gjyshit te ketij te riu dhe per nder te miqesise te djalit tim te vrar me kete djale une u jap dy jave Bese gjithashtu dy te tjera per prijsin tim u be nje muaj na nderoj ne dhe konakun nderoj traditen e te parvet ,aty plasi vaji ishte vaj burrash rridhnin lotet pa ze u ngritem ne kembe dhe morem Besen e burrit ,momenti tjeter ishte ai kur shkuam ne oden e prijsit tim prisnin gjaksoret familjaret e dorasit qe kishin pritur sa here por duarbosh .
U ulem dhe burri menqur qe mori pozicionin ne balle te votres u ngrit ne kembe dhe u tregoj se jemi te nderuem me nje muaj BESE u perqafuam si eshte tradite me shtrengime duarsh .
FAMILJARET E DORASIT FILLUAN TE QAJN NGA GEZIMI ISHIN LOTET E JETES LOT LIRIE .
Pas disa vitesh keto dy familje shtrin duart e pajtimit dhe PAJTUAN ne prani ishte ANTON QETA.
Ne oden e plakut te te vramit gjat bjesedes ndegjova nje fjale qe sot me ban ta kujtoj ;
Gjaksi menqur e tejkalon ngatrresen me leht ndersa gjaksi i dijtur e ka me veshtire.
Pse ?
Kjo ishte nje fjale qe me felloj ne mendime pse i diturii e ka ma veshtire ndersa i menquri me leht .
Ngado qe analizoja dilja tek dallimi mes ktyne dy personave,ashte ne pyetje nje dallim ,nje diferenc e rendesis se veqant .
Nuk e kam shkruar rastesisht per Gjemajl Abrin pra ky e ka than shume shkurt ne shtepi me apostrofoj gruaja per njeri te ditur pastaj familjaret , fshati dhe gjithe Drenica .
Gjemajli ka muros s'pari guret e skajeve ,guret e penit s'pari i ka gdhend mire pastaj ka vendos penjt ,pastaj ata te mesit i ka vendos-muros si kertolla ,cili ka dale jasht peni i ka ra cekan dhe e ka shti mren.Ktu ne kete teme kemi disa kertolla qe meritojn nga nje cekan ne lule t'ballit per ndryshe do ti kepusin penjt.
Naten e mire .
Krijoni Kontakt