Perfeksionimi i trupit eshte me te vertete per tu habitur, megjithese eshte truri qe i komandon organet, jo pjesa e te menduarit po pjesa ne te dale te tij qe po te demtohet organet pushojne punen.
Pse te gjitha keto duhet te tregojne se nje Zot egziston?
Po sikur kjo te kete dale nga mendja njeriut?
Njeriu duke kerkuar ti jape pergjigje pyetjeve qe si jep pergjigje dot vet ka krijuar nje Zot imagjinar me te cilin kerkon te shpjegoje gjithcka. Pra arsyeja e vetme pse Zoti egziston eshte se me te shpjegohet si u krijuan gjerat, dhe nuk ka arsye tjeter pse te egzistoje prandaj njerezit e fese nuk japin argument tjeter pervec: si u krijuan te gjitha keto.
Edhe atomet flasin.
Edhe shartimi i pemėve na bėn tė pėrfitojmė lloje tė reja, tė njėjtėn gjendje e vėmė re edhe te kafshėt, ku pėrveē racave tė pastra shfaqen edhe tė tjera tė ngjashme me to. Nėse kėto quhen evolucion, tė gjitha kėto janė tė vėrteta e tė mundshme dhe dukuri qė vazhdojnė tė ndodhin edhe sot e kėsaj dite. Por nga ana tjetėr ėshtė e pamundur tė shfaqet dhe tė formohet njė bimė, kafshė apo lėndė e paparė, e paditur apo e pagjendur ndonjėherė mė parė nė rruzullin tokėsor, sepse ai qė krijoi atomin, ngjalėn apo balenėn, luanin dhe macen, gurin dhe njeriun i ka krijuar ashtu siē janė.
A s’ėshtė kėshtu edhe fara? Njė i pasur qė shkon pėr punė tregtare nė Itali dėshiron qė makinėn ta bėjė si ēantė, ta marrė me vete e kudo qė tė shkojė ta hapė, t’i hipė dhe tė shėtisė me tė. Qė prej 20 shekujsh qytetėrimi asnjė makinė s’ėshtė presuar dhe sjellė nė formėn e valixhes apo ēantės, edhe nėse janė bėrė tė tilla, janė presuar pėr tė mos u hapur mė. Por bėrthamat dhe forcat a s’janė forma e presuar e bimėve? Madje njė presim i tillė tė cilin, ndėrkohė qė i pasuri makinėn s’mund ta presojė e ta mbajė me vete si ēantė, nėse dėshiron ai mund ta vendosė dhe ta mbajė nė xhep pemėn e kajsisė. Pastaj ta mbjellė atė nė Itali dhe pas 5 vitesh tė hajė frute nga ajo. Nė kėtė mėnyrė ky i pasur shijon kėnaqėsinė e tė mbajturit nė xhep pemėn e madhe tė kajsisė e tė thotė: “Unė kėtė pemė e mbajta nė xhep dhe e solla nė Itali”.
Ky i pasur ka tė drejtė tė lavdėrohet me kėtė, por nėse njeriu s’e njeh mjeshtrin qė e zvogėlon gjithė atė punė tė madhe tė kajsisė nė njė bėrthamė tė vogėl, s’mund tė thuhet se mendon njerėzisht, sepse kėndvėshtrimi i njeriut ndaj bėrthamės sė kajsisė, ndryshon nga ai i sorrės ndaj saj.
Ai qė ka futur nė njė bėrthamė tė vogėl gjithė atė pemė tė madhe tė fikut, ėshtė po ai i cili bėn tė mundur nxėnien e zogut tė strucit nė njė kokėrr vezė me gjithė kėmbėt, zorrėt, puplat dhe ngjyrat bashkė.
Nė kėtė mėnyrė Krijuesi i farave dhe i bėrthamave ashtu si atomet apo planetet, edhe njerėzit e kafshėt i ka krijuar me tė gjithė llojet e tyre. Ai qė ka sjellė nė kėtė botė njeriun ka pėrgatitur qė mė parė tė gjitha nevojat e tij, kėshtu qė njeriu e ka gjetur tė gatshme botėn nė tė cilėn do tė jetojė.
Nė kėtė pėrgatitje mund tė jetė ndjekur kjo rradhė: Fillimisht ėshtė krijuar boshlleku i galaktikės, mė pas atomet, nga bashkimi i tyre molekulat e pėr rrjedhojė janė formuar edhe trupat. Mė vonė me kalimin e kohės dhe formimin e dy hidrogjeneve, formohet uji, por kjo s’mund tė themi se ėshtė rastėsi, pasi njė pjesė e hidrogjenit dhe e oksigjenit bėhet ujė, ndėrsa njė pjesė tjetėr kthehet nė atmosferė. Qėniet e pandėrgjegjshme s’mund tė veprojnė sipas nevojave tė qenieve tė tjera, domethėnė se kėto dy elemente s’mund tė mendojnė se “njė pjesė e jona tė bėhet ujė, e tė vrapojmė nė ndihmė tė bimėve, kafshėve, njerėzve; ndėrsa ata qė mbeten prej nesh tė formojė atmosferėn nė mėnyrė qė gjallesat tė jetojnė...” Meqė elemente tė tilla s’mund tė kenė kėsilloj mendimesh, ai qė pėrcakton sasinė e ujit udhėheq dhe komandon oksigjenin dhe hidrogjenin, i vė dhe vazhdon t’i vėrė ato nė punė si nėpunės nėn urdhėrat e tij.
Duke filluar studimin e shkencave si fizikė, biologji, kimi dhe gjeografi, nė temėn e krijimit tė boshllekut tė gjithėsisė tė fillosh duke thėnė vendosjen nė kėtė boshllek tė asaj qė ne e quajmė galaktikė, ka rėndėsi vetėm nė aspektin e tė shprehurit tė sė vėrtetės. Mė pas fillimi i mėsimit tė kimisė nga mėsuesi me thėnien se atomet dhe formulat janė krijesa, ėshtė njėlloj si dhe fillimi i mėsimit tė gjeometrisė me thėnien e aksiomave dhe vėrtetimeve tė cilat janė tė arsyetueshme, sepse natyra ėshtė njė vepėr artistike, s’mund tė jetė njė artist; ėshtė njė libėr, s’mund tė jetė njė shkrimtar; ėshtė njė qėndisje, s’mund tė jetė njė piktor!
Mjeshtrit qė bėjnė tubacione hekuri, le t’i shohin me kujdes kėrcejtė e kallinjve, kanalet qė kalojnė ndėr flakė dhe kėto mjeshtra ta dinė artizanatin e vėrtetė tė natyrės dhe ta vlerėsojnė atė.
Autorėt e librave duhet ta dinė se kush s’di pėrbėrjen e rrėnjėve s’bėn dot njė rrėnjė; njė qė s’merr vesh nga rrezet ultraviolet, s’mund tė komandojė tė tilla gjėra; kush s’mund tė urdhėrojė llavėn qė ndodhet nė pjesėt qendrore tė tokės, s’mund ta sjellė atė nė kėtė botė; ai qė se krijon dot njė mikrob, se bėn dot njė njeri; kush s’vė dot nė rregull njė oqean s’mund tė ujdisė dot as syrin e njė peshku.
Ej ti piktor! Pa shiko lulet shumėngjyrėshe, faqen e dheut ngjyra-ngjyra, forma-forma, me plot aroma! A i pėrket tjetėr kujt pėrveē njeriut tė njohė dhe tė dijė rregulluesin e tyre e pastaj t’i besojė Atij?
Ej ti nivelues! Pa shiko me kujdes kockat e nyjeve te kafshėt. A e kupton se pėr t’i bėrė ato lind nevoja e njė kallėpi dhe thua vallė a mendon ti ta kėrkosh atė kallėp nė tė cilin bėhen kockat e kėmbėve? Nėse nuk e gjen dot tė fshehtėn e tė qenurit Njė tė Krijuesit tė tyre, kėrkoje nė ngjashmėrinė e tė gjithėve me njėri-tjetrin!...
Ej ti kėrkues qė studion flokėt e dėborės! Pasi t’i kesh vėzhguar tek formohen njė e nga njė, njė numėr i pafund flokėsh dėbore, atėherė do tė kuptosh se sikurse toka edhe qiejt janė plotėsisht tė sistemuar dhe do tė pėrulesh nė sexhde pėrpara udhėheqėsit tė gjithėsisė, i cili ka vėnė rregull nė kėto dukuri tė ndėrthurura.
Arti i njeriut shėrben pėr tė kuptuar artin e Krijuesit. Njohuritė dhe dituritė tona janė pėr tė ditur dijedhėnėsin tonė, krijuesin e trurit tonė.
Kush rregullon shtėpitė, duhet tė njohė dhe tė dijė rregulluesin e gjithėsisė dhe pėr kėtė le tė kthehemi miliarda vite pėrpara, e tė shohim se si ka qenė jeta nė natyrė dhe tė pėrpiqemi ta shqyrtojmė atė
"Shoku Mjekesise"
Me cfare i mbron keto a ka fakte?
Po me perserit thjesht ato qe ke degjuar prej te tjereve qe edhe ata te tjeret i kane degju pre te tjereve me pare e keshtu deri te shek 6.
A ke ndonje mendim te shendoshe pra tendin? Te mos mendosh, te besosh gjithcka qe te thuhet pa e gjykuar dhe menduar eshte rruga me e mire per tu mashtruar.
AJSBERG
Edhe une shpesh e pyesi veten sikur ti, po ne fund te fundit e sho qe diqka duhet te ket i cilli na krijoj kaq inteligjent, kaq kompleks, kaq funksional etj...Pra as une nuk jam aq fetar i madh po besoj ne Zot sepse nuk humbi kurgjo, esht per t'miren time, pra ne qofse ka jete pas kesaj jete do te jet ni plus i madh e ne qofse ska apet nuk do te humbi kurgjo.
Une as nuk besoj qe ka Zot dhe as qe trembem .Besoj vetem tek vetja ime dhe tek zgjedhjet qe bej ne jete . Ajo qe me duket me e pranueshme eshte se Zoti eshte krijese e njeriut dhe jo e kunderta .
Nga ana tjeter me ben pershypje se tani do ngrihen radicalet musliman dhe do mbushin raaadhe te tera per ta na mbush mendjen se jo vetem qe ekziston zoti por ai vetem nje dhe eshte ai qe besojne ata . Me sa di une anetaret e ketij forumi i perkasin edhe besimeve te tjera dhe nuk po shikoj ndonje reagim si i disa sipershkruesave .
pershendetje
une te them se kjo vetija qe pa e prek , pa e pare , pa e ndegjue, pa e shijue nuk ka si te besohet eshte veti e materjalistave e ateistave e une ta sjell nje shembull per kete
I nderuar me tregon ti mue per rastin kur shume foshnje lindin , por mjerisht para se me lind i vdes babai e sipas kesaj qfare ti ke thene ai kur ta pyet dikush se a ke baba ai duhet ti pergjigjet se nuk kam baba, e nese pyetet pse, ai duhet ti pergjigjet se nuk e kam pare, nuk e kam prekur , nuk e kam ndegjuar e nuk e kam shijuar e sipas teje qfare do te ishte ai femij , mos valle ka lind pa baba
a po e shef qfare logjike ke perdorur ne kete teme
edhe nuk eshte e vertet se shkenca ka argumente kunder kuranit, vetem nese shkenca nuk ka arritur zhvillimin e persosur te saj ajo mundet me qene kunder deri ne momentin qe te arrin zhvillimin e duhur
pastaj mos gjyko me mendje tende se a ka te drejt Zoti me gjykue siq thote ne kuran , mos mos se je shum i vogel je krijes e tij e ai gjykon si te don , por e verteta eshte qe ai ne hak nuk i hin askujt dhe padrejtesi nuk i ban askujt
pastaj a ke argument ti qe shkenca eshte kunder asaj qe njeriu eshte krijuar nga dheu , per kete ka argumente shume te medha shkencore po ti te koke i pa informuar apo vetem e vetem je ateist e nuk don ti besosh sepse ti i shef senet vetem ashtu si ti mendon dhe nuk lejon qe te marresh ato qfare te tregojn te tjeret a
mos valle ti do ta mohosh edhe luften e dyte botetore mos don te thuash se nuk ka qene lufta e dyte boterore , mirepo sikur ti te thuash hajt ma argumento se a ka qen se sipas teje duhet ta mohosh edhe luften e dyte boterore se ti nuk ke qen i lindur gjate luftes se dyte a e nuk guxon ta besosh o njeri logjiko pak e mos ja fut kot a se je shum gabim
por hulumto me shum ne shkenc e mos fol kot
Pershendetje Jeton Aliu.
Une nuk e hedh poshte edhe ate qe mund te egzistoje nje Zot. Por dyshoj edhe per te kunderten.
Nese babai im do kishte vdekur para se te lindja une se besoj se mamaja ime do te genjeje per babane se eshte dicka qe dihet kjo " te gjithe kane baba". Edhe po se dijta shikoj te tjeret qe kane baba dhe bindem se dhe une kam baba. Por nuk eshte dicka qe dihet kjo " ka nje Zot". Une skam pa ndonje Zot duke kriju ndonje planet sa kam qene gjalle. Prandaj mos i ngaterro gjerat. Sigurisht mund te jem duke ja futur kot por derisa nuk mund te jem i sigurt per kete nuk kam pse e mbyll hulumtimin me nje " po e le se e kam gabim".
Me pelqeu edhe llogjikimi yt Jeton Aliu pavarsisht se nuk ishte i plote dhe donte te me manipulonte, por heres tjeter gjej dicka me bindese qe te qendroje brenda arsyes.
Edhe une me gjithe respektin dhe per te miren tende po te them ate qe me the ti mua: LLogjiko mos prano cdo gje qe te thone pa i analizuar.
po nese ti i shikon te tjeret qe kane baba e i beson atehere shikoj edhe te tjeret qe kane Zot dhe besoj atyre sepse kete e argumenton Shkenca sepse shkenca thote se kete regullim te jetes nuk ka kush ta bej dikush tjeter e as rastesisht, perpos nje force te forte qe eshte jashte kontrollit tone e pra kete e bene Zoti
por edhe tjetra qe ke thene qe ske pa Zot qe ka krijuar ndonje planet kur ti ke qene gjalle e une per kete te them se ti nuk e ke pare as babane tend qe te ka lind ty as nuk e ke pare nenen tende si te ka lind por i besopn prandaj , jane do gjera qe duhet te besohen me logjike te shendosh edhe nese nuk i shef
sepse ne edhe oksigjenin nuk e shohim por egziston a, sepse pa te ska jete sikur nuk do te egzistonte bota pa krijues besoj qe tani bindesh se nuk eshte e domosdoshme per ta besuar nje gje duhet edhe me pa.
nuk eshte kusht qe ti ta shohesh nje sen e per ta vertetuar qe egziston
Sikur te ishte Zoti prej oksigjeni normale qe do ta besoja se oksigjeni eshte dicka qe mund te preket apo ndjehet prania e tij, por prania e Zotit eshte ndryshe.
Une skam pa nenen kur me ka lind por mund te shoh nena te tjera duke lindur, kuptoje sakt. Kurse per Zotin nuk di ndonje te kete pare ndonje Zot duke kriju planet ne maternitet. Prap i ngaterrove gjerat. Zotin juve e perdorni vetem per te shpjeguar si u kriju bota dhe per asgje tjeter. Por edhe per kete edhe nuk eshte perdorur mire se nuk thuhet si Zoti e krijoi nga i gjeti fuqite kush e krijoi Ate vete , ka shume pyetje qe nuk i jep pergjigje as teoria e Zotit. Mbase duhet perpunuar me mire kjo teori qe te shpjegoje me mire krijimin e njeriut te persosur dhe krijimin e botes.
Krijoni Kontakt