Po c'po e diskuton ate ekouacion tim se po me cudit? C'ekuacion nje here? Vura tre shkronja e nje simbol per te shprehur dicka me shpejt e me shkurt po ajo cka thashe nuk eshte ndonej gje e re. Mora si te vertete ate qe eshte pohuar nga me te zote se une: se shqipja eshte me e vjeter se gjuhet e tjera te ashtuquajtura indoeuropiane, nje grup ky shume i madh qe perfshin dhe ato sllave (a di gje njeri pse po flasim per sllavet?). Une nuk jam linguiste, prandaj dhe i refereohem atyre qe jane specialite ne keto pune. As ai dokumenti qe solla por nuk u hap, nuk ishte ndonje risi. Ishte nje prezantim i Cavalli-Sforza dhe Alberto Piazzes te cilet publikuan te dhenat e kerkimeve te tyre ku kombinohen linguistika dhe gjenetika, dhe ku e deklarojne shqipen pa kurrfare dyshimi si me te vjetren, (po e perseris) te te ashtuquajturave indoeuropiane. Jo pak po 67 prej tyre. E te mendosh qe rezultati vjen nga te dhena kompjuterike, pa marre parasysh disiplina te tjera. Dikujt nga ne, patjeter do i dale pune dhe me keto studime, po hej...Cfare tejter presim nga profesoret me te famshem te botes? Qe te mesojne shqip e te te vine te na servirin te zgjidhur hipotezen se shqipja eshte trungu e jo dega? Te mesojne shqip qe te kuptojne se rezultatet e kerkimeve te tyre nuk jane gje tjeter vecse vertetime statistikore te asaj cka rilindasit tane thoshin ketu e 200 vjet me pare?
"Shqiptarete flasin nje nga me te vjetrat e te bukurate gjuhe te dheut. Gjuherat qe kane qene shoqet e motrat e Shqpese, kane mijra vjet qe kane humbure e s'flitene ne ndonje vent te dheut; po ne vendit t' atyre perdorene mbesat'e stermbesat'e tyre. Shqipja eshte shoqe me Greqishten'e vjeter, me Latinishten, me Sanskritishten, gjuhen e Indis'se Vjeter, me Zendishtene, gjuhen e Persise se Vjetere, me Qeltishtene, me Tetovishtene, etj. Po keto gjuhera, qe numeruam, nga te cilat ca kane qene motra te vogla te Shqipese e shume me te ra (me te reja shen.im) se ajo, keto gjuhera them, kane me mijra vjet qe nuk po flitene me e s'rrojne pervecse ne faqet e ca livrave te vjetera. Ato quhene gjuhera te vdekura e shqipja, gjuha jone, q'eshte me e vjetere nga ato eshte e gjalle e flitete dhe sot si ne kohet e Pelasgevet....Pa dyshim, Pelasgete jane m'i vjter'i komb ariane t'Evropes..." (Sami Frasheri, Shqiperia C'ka Qene, C'eshte e C'do te Behet, Marre nga Shipja dhe Sanskritishtja, Libri I, Faqe 26)
Per shkrimin e Diasit- me erdhi per te qeshur se si ky rast ilustron pikerisht ate qe dy njerez mund te lexojne te njejten gje e ta interpretojne ne menyra te ndryshme. Ndoshta jam komplet gabim, por une nuk pashe gje tjeter aty pervecse supozimin se sanskritishtja nuk ka qene gjuhe e folur por gjuhe liturgjike prandaj ka qene veshtire te gjendeshin njerez qe e flisnin atehere e lere me tani. E njejta gje eshte thene dhe per greqishten e vjeter dhe latinishten prandaj nuk kisha pse te lexoja ndonje gje tjeter ketu.
Darius....Shumer edhe jo Sumer.Sic e njihni kjo fjale eshte me e vjeter se vete greqishtja e lashta ..shuma-shume...perdoret akoma ne greqishte si fjale plotesuese me te njejtin kuptim.....pervec kesaj te mos harrojm edhe qytetin Ure ne Shumeri.
Per sa i perket Kramer...fatkeqsisht nuk njoh asgje fare pasi nuk i jam futur thelle asaj kohe.Do ju jepja nje raste tjeter duke ju kujtuar nje fare Babinjoti ketu ne greqi...ate qe rekomandoj Idhi Pango te fus turinjet ne kulturen shqiptare.Ky mbahet si njeri nga dijetaret me te medhenj te kohes ne greqi-fale rruges qe ndiek e cila i shkon per shtat nacionalizmit -kishes edhe politikes greke.Babinjoti mbahet KRYEJA por vepra e tij eshte erqelbur edhe e shumegoditur nga qindra libra te shkenctarve te ndryeshem te cilet e quajn GENJESHTARE TE TEMERRSHEM EDHE ASPAK SHKENCETARE. Uroj qe Kramer te jete me i miri ashtu sic e thoni ju qe e keni lexuar ,por sado i mire qe te jete nje dijetare ne se nuk njeh gjuhen e sakte me te cilen jane shkruajtur mbishkrimet ..ai nuk munde te arrij ne KRYE.
Sic e dini sote njihen edhe pranohen boterisht se jane deshifruar vetem dy gjuhe te vjetra nga mijvjecari i dyte p e s -kinezja edhe Linear B,per te tjerat nuk pranohet asgje e njohur pervec disa emrave...keshtu qe flasim per njohuri te disa fjalve edhe jo per zbardhje mbishkrimesh.Vijme tek Thomopulo i cili pati fatin e madhe te njihte edhe zbardhte shume mbishkrime te vjetra.Fjalet shumere qe Thomopulo njohi si fjale shqipe ishin botuar nga nje reviste shkencore (po ngule kembe do ta rilexoj edhe do te ta them) e cila kishte botuar nje dygjuhesh shumero-vanik?(per vanikun nuk jam i sigurt -po flas me sa mbaj mend-sidoqofte ishte dygjuhesh) edhe ne kete dygjuhesh me ndihmen e shume mbishkrimeve dy edhe tregjuheshe ishin nxjerre shume fjale si te njohura...ketu u mbeshtet Thomopulo i cili ne fjalet e panjohura te shumerishtes te cilave ju dihej alfabeti por nuk ju dihej kuptimi ,ai dalloj fjalet shqipe te cilat i botoj me 1933.
Ne se Kramer u gjendet ne Krye --nga disa shkalle kaloj edhe ai.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alfeko sukaraku : 22-03-2009 mė 11:38
ne njefare menyre pajtohem me ty ,vetem se shqipja nuk eshte moter e latinishtes edhe as e greqishtes.Shqipja eshte nena e tyre po te marrim parasysh se jono-etrusket ishin pellazge edhe nga perzierja me keto gjuhe rrjedh groko-latinishtja =gjuhe teknike.
Po pervec gjuhes kineze gjuhet e tjera quhen gjuhe te vdekura ,ndersa persa i perket rilindasve do shtoja se ata shkruajten ne nje kohe kur e gjithe bota zjente per lashtesin e gjuhes sone...gje qe me vone do interrnoheshin burra edhe burra ne se guxonin te zbulonin rrenjet tona.Xhelatet e shqipes se lashte jetojn akoma edhe mbahen ne kembe si sahanlepirsa te nje pjese te politikes shqiptare e cila kerkon ti ngrej me zore ne Ulubu(Olimp) .Keta sahanlepirs guxojn edhe sote hapur te quajn genjeshtar Naim Frashrin edhe De Raden.
Tmerresisht ndodhemi nenpresionin e tyre ,ndersa TRURI I KOMBIT=REXHEP QOSJA mbahet large udheshtrimit te se ardhmes............nuk shkruaj dote me se do i ngelet qejfi serisht personave qe me respektojn.
Eshte aftesi e ralle te pergjigjesh pa patur kuptuar asnjerin krah te debatit, madje as postulatet qe mbron vete. Pikerisht se shqipja eshte me e vjeter se sanskritishtja dhe gjuhe dinamike, krahasimi i saj me nje gjuhe me te RE dhe te Vdekur (kety hyn Dias10)per te vene ne pah bazat e vjetersise se Shqipes eshte nje beteje qe i ngjitet kodres. Shiko citimin qe ke sjelle vete nga Samiu, cfare te thote?
Ti mi shoqe po trumbeton se ke lexuar librin e Zhejit dhe ketej na thua se perse vijne ketu gjuhet sllave? Me ke tallesh ti, me veteveten?nje grup ky shume i madh qe perfshin dhe ato sllave (a di gje njeri pse po flasim per sllavet?).
Ne fakt diskutimit tend i mungon jo vetem perqasja ne linguistike por edhe sensi logjik. Duhet te kesh veshtiresi ne lexim.Une nuk jam linguiste, prandaj dhe i refereohem atyre qe jane specialite ne keto pune.
Une rralle kam hasur njerez qe mbojne nje teze dhe i kerkojne te tjereve shpjegime pse ata vete kane zgjedhur te mbeshtesin tezen e tyre. Pse zgjodhe te ulesh ne ate karrike, eshte problemi yt dhe keto pyetjet retorike me lart duhet t'ja kishe drejtuar vetvetes qe ne krye.As ai dokumenti qe solla por nuk u hap, nuk ishte ndonje risi. Ishte nje prezantim i Cavalli-Sforza dhe Alberto Piazzes te cilet publikuan te dhenat e kerkimeve te tyre ku kombinohen linguistika dhe gjenetika, dhe ku e deklarojne shqipen pa kurrfare dyshimi si me te vjetren, (po e perseris) te te ashtuquajturave indoeuropiane. Jo pak po 67 prej tyre. E te mendosh qe rezultati vjen nga te dhena kompjuterike, pa marre parasysh disiplina te tjera. Dikujt nga ne, patjeter do i dale pune dhe me keto studime, po hej...Cfare tejter presim nga profesoret me te famshem te botes? Qe te mesojne shqip e te te vine te na servirin te zgjidhur hipotezen se shqipja eshte trungu e jo dega? Te mesojne shqip qe te kuptojne se rezultatet e kerkimeve te tyre nuk jane gje tjeter vecse vertetime statistikore te asaj cka rilindasit tane thoshin ketu e 200 vjet me pare?
Kjo eshte pergjigja ime e fundit per ju.
javan--pershendetje mik.Ci ke keto karrige elektrike![]()
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Une kujtova se kishte zgjedhur karrike te thjeshte, por ne se e ka dashur te elektrifikuar, kush mund t'i ndaloje grate te bejne pas kokes se tyre?
Pastaj, dale njehere se po me mahnit edhe ti.
Linear B eshte gjuhe? Une mendoja se ishte shkrim i nje gjuhe po jo gjuhe. Deshifrime te tilla "kolosale" kemi plot. George Burchier, Anqueril Duperron e William Jones jan ca prej tyre qe "zbuluan" gjuhen e "Zjarr Mbajtesve" ose Perseve.Sic e dini sote njihen edhe pranohen boterisht se jane deshifruar vetem dy gjuhe te vjetra nga mijvjecari i dyte p e s -kinezja edhe Linear B,...
Pastaj, vertet e ke qe Rexhep Qosja eshte ( jo ne kohen e shkuar se atehere kishte nja dy vlera) koka me madhore e kombit tone? Me sa duket nuk paske lexuar asgje nga Kadareja (personi privat nuk ka te beje me citimin tim).
Po shkruaj edhe kete rresht te fundit per debatin qe mban titullin e temes. Qe te besh semiologjine e fjaleve, duhet me pare t'i kesh renditur ato ne kohe dhe ne burim, se cila fjale rrjedh nga cfare fjale/gjuhe dhe kur.
E nese do te dish Vendida eshte "ligj kunder Devas/Divit/Demoneve". Nje katalog me skripturat fetare kunder DIVIT eshte ne Oksford. Veda nga ana tjeter jane me duket nja 4 skriptura liturgjike te Hinduve. Fjala vete do the thote "njohuri" qe rrjedh nga nje emer edhe me i lashte qe ka patur Dyiva(DyYlla?) dhe qe nenekupton Parajsen, ndersa skriptuarat Iraniane njihen si "Zend Avesta". Ajo qe po te them Alfeko me pak fjale, eshte "sanskritishja" per te cilen po flasim, a qendron ne armiqesi apo homonimi me kulturen pellazge?
Kemi ndonje studim te kesaj natyre?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 22-03-2009 mė 13:14
Doktorre ishte i nderuari,por me pervoj te madhe ne njohjen e historis.Ka botuar edhe libra te tjere per lashtesin --kryesisht ne lidhje me Homerin.
Njihte greqishten e vjeter-latinishten-greqishten e re-shqipen si gjuhen e nenes...........
te njohesh latinishten edhe greqishten e vjeter si edhe shqipen ...per mua mbetet dicka e rralle sepse njeh REALITETIN edhe jo teorin SE SI MUNDE TE ISHTE.
e kuptova fare qarte pyetjen tuaj![]()
Krijoni Kontakt