Per mua Kosova ka akoma shpresa per ta hequr islamin nga identiteti i vet dhe te kthehet ne nje komb modern Europian. Njerezit mjekermykur dhe felliqesira islame eshte akoma ne pakice. Tashme shteti i pavarur u jep Kosovareve nje pike me shume se ku ta varin identitetin e tyre kombetar dhe te eleminojne influencen e kultures orientale.
Per shqipfolesit e Maqedonise, une me sa kam pare e kam degjuar eshte shume vone. Ata tashme jane tjetersuar ne arabe, kane krijuar nje identitet paralel totalisht te ndryshem nga ai shqiptar. Turqia eshte tashme shteti meme per ta, kurse kultura arabe ka pushtuar shpirtrat e tyre duke i kthyer ne nje popullate teresisht orientale. Tu thuash shqipfolesve te Maqedonise se jane komb Europian, te shikojne me habi, dhe qeshin. Ti besh pyetje per kulturen shqiptare nuk ka shanc te te pergjigjen. Pyeti per allahin dhe kulturen islame, te shtjellojne deri ne detaje.
Kush ka qene ne Maqedoni dhe ka pasur sado pak kontakt me keta, e njeh fare mire kete realitet.
Vetem nje pakice ka mbetur qe akoma i qendron mesymjes se kultures arabe, per ta me vjen vertet keq. Allahu dhe kultura arabe eshte figura qendrore e ekzistences se shumices se shqipfolesve ne Maqedoni dhe jo identiteti shqiptar. Traditat, zakonet, dhe mendesia shqiptare thuajse eshte zhdukur. Niveli i edukimit dhe i vullnetit per tu edukuar eshte ne nivele qe e gjen ne vendet islame afrikane ose ato me te mjeruarat arabe. Gje qe tregon qarte se identiteti i tyre kulturor shqiptar eshte zhdukur fale injorances se vazhdueshme ne ato zona.
Kosova dhe Shqiperia tashme paralelisht duhet te marrin masa reale per te goditur influencen orientale ne shoqerite e tyre, si dhe te rrisin sa me shume shkembimet tregetare, sociale, kulturore. Rruga Durres - Prishtine ne kete aspekt do jete nje ndihme e madhe. Shqiptaret e Kosoves duhet te kene nje burim qendror kulturor sa me larg influences islame. Tirana mund ta bej kete rol mjaft mire, me anti-orientalizmin e saj.
Krijoni Kontakt