Close
Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 61
    ...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    ***Mire. Pasi qe ajo fjalia jote u pergjithesua dhe tani perfshin edhe te paret e tu e te mi (ata te cilet kaluan nga Krishterimi ne Islam) si dhe te gjithe te krishteret qe konvertohen ne Islam, dhe pastaj poashtu edhe Muhamedin dhe Krishtin (si nderrues te fese), atehere s'me mbetet gje tjeter vec te besoj se ti kete fjali njemend e ke.

Pra pasi qe edhe "profetet" paskan qene "jobesimtare, ateiste apo njerez te cilet me konvertim vetem deshirojne te ndjekin ndonje trend" (keshtu i pershkrove ti keta shqiptaret qe jane konvertuar ne Krishterim), atehere e zbuluam nje komandament te ri "profetik": nderrimi i fese se paku nje here ne jete. Ndoshta per kete arsye jane duke konvertuar keta kosovaret muslimane, per te qene me afer hapave te "profeteve".

.
    chino
    Te paret tane qe kane perqafuar Islamin apo Krishterizmin kane jetuar ne nje tjeter kohe, ne te tjera kushte, ne rrethana krejtesisht te ndryshme nga te sotshmet.

Nuk dua t'bej historianin ketu, por besoj qe ka qene me e veshtire shprehja e lirise fetare dikur. Takimi me nje kulture tjeter, me nje besim tjeter, me nje stil tjeter jetese patjeter qe do kete patur ndikim, dhe them qe ka patur njerez qe per arsye nga me te ndryshmet kane perqafuar Islamin, duke filluar nga shpata e okupatorit deri tek interesat personale, apo botekuptimet e gjithesecilit.

Profeteve u eshte shpallur feja, dhe ata jane bartesit e saj, prandaj s'besoj qe ai kallep u pergjigjet dhe atyre. Gjithsesi, per mos bluar me shume aty ku s'e kam vendin, sepse ka njerez te tjere qe merren me historine e fese, po dhe me historine e konvertimeve, dua te kaloj ne nje aspekt tjeter.

Une per vete jam besimtar mysliman.
    Besoj qe Islami eshte feja me e mire, besoj qe Muhammedi s.a.v.s eshte i derguar i vetem i Allahut xh.sh. dhe besoj qe Allahu xh.sh. eshte Zot i vetem ne kete bote.

Une ne asnje moment tjeter, me logjike te shendoshe ne koke nuk do nderroja kete fe per nje tjeter. Perse do e beja nje gje te tille nese ndihem rehat ke feja ime?

Ne nje rast qe une s'do besoja asgje - do kisha "lirine" per te zgjedhur. Dmth do isha para nje dileme se cilen te zgjedh, dhe do "merrja oferta" nga myslimanet, katoliket, orthodhokset, protestanet, etj - dhe do vendosja te perqafoja njeren nga to.

Fjalen "trend euroamerikan" e perdora te kopjuar nga teksti ne fillim te ketij shkrimi per te pershkruar keto lloj konvertimesh ne Kosove(qe une s'i shoh si te tilla - sipas postimeve me siper).

Nje pyetje personale po te kete mundesi?!

Ca beson ti? Do nderroje fe (po te jesh besimtar)? Pse do e nderroje fene?
    Si do i therrisje ca myslimane (besimtare te vertete) te perqafojne nje tjeter fe?!
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

ariiii Maska e Arber gerguri
    Anëtarësuar
    16-10-2006
    Vendndodhja
    Bardh i Madh - Fushe Kosove
    Postime
    809
    Nje njeri nga shqipria, ishte konvertuar ne krishter gjat nje misioni te ber ne vitet e para te 90 -tave.
    Ai sigurisht ishte nje njeri i rendomte, i pa fe por qe tani kaloj ne nje "fe" .

Kur e pyeten ate pse kalove ne kete fe, qfar te shtyri?. - Ai u pergjigje: Po me zune ne ditë!!!

Do te thot qe ishte shume i varfer, dhe me nje shume modeste parash te dhena atij, e konvertuan do te thot ne dokument, sa beri nje nenshkrim.

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Citim Postuar më parë nga Arber gerguri Lexo Postimin
    Nje njeri nga shqipria, ishte konvertuar ne krishter gjat nje misioni te ber ne vitet e para te 90 -tave.
    Ai sigurisht ishte nje njeri i rendomte, i pa fe por qe tani kaloj ne nje "fe" .

Kur e pyeten ate pse kalove ne kete fe, qfar te shtyri?. - Ai u pergjigje: Po me zune ne ditë!!!

Do te thot qe ishte shume i varfer, dhe me nje shume modeste parash te dhena atij, e konvertuan do te thot ne dokument, sa beri nje nenshkrim.
    Po, kjo ishte bërë në vitin 90' imagjino çfarë është bërë para 500 vjetësh, kur ju nga kryqtarë u kthyhet në mazllëma.
    Ezekiel 25-17.

Anëtarësuar
    16-10-2006
    Vendndodhja
    Postime
    809
    Citim Postuar më parë nga Julius Lexo Postimin
    Po, kjo ishte bërë në vitin 90' imagjino çfarë është bërë para 500 vjetësh, kur ju nga kryqtarë u kthyhet në mazllëma.
    Mire atyre te parve i'u imponua edhe kete e them kushtimisht, mirepo pas ardhesve te tyre kush i'a imponoj.

Pra shqiptaret e morren fene islame pastaj pa i'u imponuar nga askush...

Pasioni për shkencën Maska e KILI MERTURI
    Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    evropë
    Postime
    1,838
    Disa komente vërtet më bëjn të qeshi.

Paramendoni sot në shekullin 21 kur ka liri të menduarit dhe liri e të zgjedhurit , ndër të tjera , edhe e fes që dëshiron apo të jesh jofetar(që mendoj se është zgjidhja më e mirë), ka probleme me konvertime të njerzëve.

Kundërshtimet janë të mëdha.
    Të thuash se shqiptarët dikur përqafuan fen islame me dëshir në shekullin 17-19, është vërtet qesharake.
    Konvertimi sot është problem dhe njerzit hezitojnë të bëjnë këte, paramendoni para 200 e më shum vjetësh!

Konvertonu në shqiptarë o njerz!

Kili

SHQIPËRIA ETNIKE ËSHTË GJAKU IM QË NUK FALET!
    Në dreq të mallkuar të gjithë antishqiptarët dhe tradhtarët e kombit!

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Citim Postuar më parë nga Arber gerguri Lexo Postimin
    Mire atyre te parve i'u imponua edhe kete e them kushtimisht, mirepo pas ardhesve te tyre kush i'a imponoj.

Pra shqiptaret e morren fene islame pastaj pa i'u imponuar nga askush...
    Vendos njëherë kë anë do mbash? Këtyre të sotmëve ju imponohet apo nuk u imponohet?
    Se ti po thua ua imponon varfëria. Me të njëjtën llogjikë, fëmijëve të këtyre nuk do ua imponojë varfëria. Çfarë do u bëni këtyre që ndryshuan fenë njëherë, se Kurani ju thotë t'i vrisni?

Për fëmijët e atyre që u imponohet feja: Fëmijët e humbasin kujtesën, ose fëmijët e fëmijëve. Ja të të bëj një pyetje unë për të vërtetuar këtë që them.

- Si e ka pasur emrin stër-stër-stër gjyshi yt me emër kristian? Nëse nuk e di, do të thotë se e ke harruar. Do të thotë se e ke harruar që bijve të tij feja islame iu imponua. Madje edhe islamin me këto kushte e ke besuar, se nuk e ke dit që ke qënë kryqtar.

Sipas fesë që ke tani, stër -stër -stër gjyshi jot tani ndodhet në ferr. Edhe gjithë të tjerët përpara tij.
    Ezekiel 25-17.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Alienated Lexo Postimin
    chino
    Te paret tane qe kane perqafuar Islamin apo Krishterizmin kane jetuar ne nje tjeter kohe, ne te tjera kushte, ne rrethana krejtesisht te ndryshme nga te sotshmet.

Nuk dua t'bej historianin ketu, por besoj qe ka qene me e veshtire shprehja e lirise fetare dikur. Takimi me nje kulture tjeter, me nje besim tjeter, me nje stil tjeter jetese patjeter qe do kete patur ndikim, dhe them qe ka patur njerez qe per arsye nga me te ndryshmet kane perqafuar Islamin, duke filluar nga shpata e okupatorit deri tek interesat personale, apo botekuptimet e gjithesecilit.

Profeteve u eshte shpallur feja, dhe ata jane bartesit e saj, prandaj s'besoj qe ai kallep u pergjigjet dhe atyre. Gjithsesi, per mos bluar me shume aty ku s'e kam vendin, sepse ka njerez te tjere qe merren me historine e fese, po dhe me historine e konvertimeve, dua te kaloj ne nje aspekt tjeter.

Ti tani kerkon qe te paret e tu e te mi te trajtohen ndryshe, te mos shihen si njerez qe paskan nderruar fene per shkak se ata paskan qene jobesimtare (apo ateiste, apo agnostike, apo trend-ndjekes), por per shkak te arsyeve tjera, qe i supozon ti. Dhe keto arsye paskan qene p.sh. mungesa e lirise se fese, dhuna e okupatorit osman, si dhe interesat e ndryshme personale dhe ato te botekuptimit. E pra, ti ditke te mendosh drejt e holl per grupe te caktuara njerezish, ditke te thuash se te paret tane qe kaluan prej Krishterimit ne Islam, nuk kane qene thjeshte jobesimtare, sepse nga kjo do te rezumohej patjetersisht se perhapjen e Islamit ne popullin tone po ju "falendejokemi" jobesimtareve, ateisteve, agnostikeve dhe njerezve tjere qe nderrojne fene vetem per te ndjekur trende, dhe assesi bindjes se vertete religjioze te te konvertuareve. Eshte ne rregull nese ti mendon keshtu. E pershendes pa asnje rezerve. Por cka me pengon mua eshte se ti gjykon mbi dy raste identike ne dy menyra te ndryshme. Shqiptaret qe rikthehen sot ne Krishterim, i quan thjesht jobesimtare, ateiste dhe trend-percjelles (i percmon). Kurse shqiptaret qe u konvertuan ne te kaluaren nga Krishterimi ne Islam, mundohesh te gjesh "kuptim" per ta.

Edhe ne lidhje me "profetet" nuk e kuptoj, perse keta njerez nuk qenkan braktises te religjioneve te te eterve te tyre. Dhe perse nuk deshke ti te i fusesh ne kallepin e "ateisteve, jobesimtareve dhe trend-ndjekeseve"? Per shkak se ketyre u shpall feja, thua. Po ku e din ti se ketyre u shpall feja? Perse nuk mendon se edhe ketyre qe konvertohen sot ne Krishterim poashtu u shpall feja?

Une per vete jam besimtar mysliman.
    Besoj qe Islami eshte feja me e mire, besoj qe Muhammedi s.a.v.s eshte i derguar i vetem i Allahut xh.sh. dhe besoj qe Allahu xh.sh. eshte Zot i vetem ne kete bote.

Une ne asnje moment tjeter, me logjike te shendoshe ne koke nuk do nderroja kete fe per nje tjeter. Perse do e beja nje gje te tille nese ndihem rehat ke feja ime?

Ne nje rast qe une s'do besoja asgje - do kisha "lirine" per te zgjedhur. Dmth do isha para nje dileme se cilen te zgjedh, dhe do "merrja oferta" nga myslimanet, katoliket, orthodhokset, protestanet, etj - dhe do vendosja te perqafoja njeren nga to.

Fjalen "trend euroamerikan" e perdora te kopjuar nga teksti ne fillim te ketij shkrimi per te pershkruar keto lloj konvertimesh ne Kosove(qe une s'i shoh si te tilla - sipas postimeve me siper).
    Njerezit jane ndryshe. Se si je ti, e din ti vet. Por qe jo te gjithe jane si ti, edhe ate mos e harro. Une per veti, pavaresisht sa besim kam ne Zot, kur e verej se jam duke besuar apo praktikuar nje fe, e cila s'ka lidhje me kulturen fetare te kombit tim, por eshte ardhur si pasoje e okupimit apo implementimit te dhunshem, une ate fe sikur te mundja do e zhdukja nga personaliteti dhe jeta ime fare. Te mos keqkuptohemi: flas vetem per zhdukje nga vetja ime. Jo per zhdukje te dhunshme ndaj dikujt tjeter. Si te tille fe e shoh une Islamin. Kur kam jetuar ne Kosove si femij, kam praktikuar Islamin dhe e kam idolizuar kete fe aq sa kam mundur, me merr mendja ne maksimum. Por pa ditur se cka eshte feja e cka kombi. Pra kam idolizuar Muhamedin duke menduar se ne kete menyre behem patriot apo mbroj kulturen komebtare time. Pasi qe dola jasht atdheut, e pash qe te gjitha ato praktika qe i kisha une, pra afro 99% te sjelljes dhe mendimeve te mia, i gjeja ne cdo turk, marokan apo arab ketu ne Perendim. Keshtu filloi nje vetveshtrim ndaj vetes. Fillova te pyes veten, se cka paskam idolizuar apo praktikuar une. Fillova te shoh veten si nje njeri te misionuar, te asimiluar, shkurt: si nje afrikan qe s'njeh gjuhen e tij me, por flet vetem Anglishten, Frengjishten e tj. Ky proces i vetveshtrimit, me beri me kohen qe te jam refuzues total i Islamit. Sepse nepermjet te ketij vetveshtrimi mesova te shoh se Islami e fjala e Allahut si "Zotit" jane vetem vehikle per te transprortuar kulturen arabe ne popuj tjere. E keshtu me radhe. Se e zgjata shume. Pra shpresoj se kupton sipas ketij shpjegimi se ka arsye tjera perse njerezit nderrojne fene, nuk behet fjale gjithenje per "jobesimtar" apo "trend-ndjekes". Ka nganjehere motive qe shkojne pak me thelle, apo pak me ndryshe. Sic u tha ne fillim: njerezit jane ndryshe.

Nje pyetje personale po te kete mundesi?!

Ca beson ti? Do nderroje fe (po te jesh besimtar)? Pse do e nderroje fene?
    Si do i therrisje ca myslimane (besimtare te vertete) te perqafojne nje tjeter fe?!
    Pyetje jo e lehte. Kisha thene se varet se si e kupton fjalen besim. P.sh. eshte e imagjinueshme per mua qe te nderroj cdo botekuptim religjioz, ideologjik apo cfaredo tjeter. E them kete sepse ndryshe botekuptimet e mia religjioze, ideologjike apo tjera, do te ishin vetem vetqellime. Pra besimi ne nje Zot do te behej vetem per shkak te besimit ne ate Zot, por pa asnje motiv bartes. Nese une besoj ne nje Zot, besoj p.sh. sespe ky Zot me meson te dua familjen, te jem i drejt, te jem paqesor e tjera motive. Nese njera nga keto motive nje dite bjen poshte, une nuk do te mund te them se besoj ne kete Zot. Per mua motivet jane te pavarura ndaj besimt si te tille. Nuk besoj per shkak te besimit. Nuk besoj verberisht.

.

...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Ti tani kerkon qe te paret e tu e te mi te trajtohen ndryshe, te mos shihen si njerez qe paskan nderruar fene per shkak se ata paskan qene jobesimtare (apo ateiste, apo agnostike, apo trend-ndjekes), por per shkak te arsyeve tjera, qe i supozon ti. Dhe keto arsye paskan qene p.sh. mungesa e lirise se fese, dhuna e okupatorit osman, si dhe interesat e ndryshme personale dhe ato te botekuptimit. E pra, ti ditke te mendosh drejt e holl per grupe te caktuara njerezish, ditke te thuash se te paret tane qe kaluan prej Krishterimit ne Islam, nuk kane qene thjeshte jobesimtare, sepse nga kjo do te rezumohej patjetersisht se perhapjen e Islamit ne popullin tone po ju "falendejokemi" jobesimtareve, ateisteve, agnostikeve dhe njerezve tjere qe nderrojne fene vetem per te ndjekur trende, dhe assesi bindjes se vertete religjioze te te konvertuareve. Eshte ne rregull nese ti mendon keshtu. E pershendes pa asnje rezerve. Por cka me pengon mua eshte se ti gjykon mbi dy raste identike ne dy menyra te ndryshme. Shqiptaret qe rikthehen sot ne Krishterim, i quan thjesht jobesimtare, ateiste dhe trend-percjelles (i percmon). Kurse shqiptaret qe u konvertuan ne te kaluaren nga Krishterimi ne Islam, mundohesh te gjesh "kuptim" per ta.
    Chino
    Thashe qe s'dua te bej historianin, sepse s'jam i tille, dhe dhashe supozimet apo mendimet e mia mbi arsyet pse te paret tane perqafuan Islamin. Dhe si per cudi ajo qe une thashe shpeshhere edhe shihet si qendrim i anti-Islamisteve te sotem qe thone se ISLAMI U PERHAP ME SHPATE, apo s'thone?

Une nuk e perjashtoj mundesine qe ata te kene patur dhe besim te dobet, ose te kene qene ateiste. Edhe kjo mund te kete qene. Por pranimin e Islamit e morra me teper si shkak i mungeses se lirise per te ushtruar nje besim tjeter ne kushtet e okupimit osman.

Ajo qe them une eshte se nje pjese bukur e madhe e shqiptareve perqafuan Islamin 5 - 6 shekuj me pare, dhe s'do mend qe arsyet qe mund te kene patur ata atehere mund te jene shume te ndryshme me arsyet qe mund te kene sot keta "te konvertuarit".

Ata qe njohin historine mund ta dine me mire. Nje pjese e popullit shqiptar perqafoi Islamin ne nderkohe qe nje pjese tjeter perqafoi (ose mbajti) krishterimin. S'di si ju lejua njeres pjese te mbante krishterimin, ne nderkohe qe pjesa tjeter "u detyrua" te pranonte Islamin. Ketu mbase dhe mund te vije ne pyetje interesi personal.

Keto qe thashe me siper jane mendimet e mia, dhe normalisht ato mund te jene objekt bisede, diskutimi dhe te njejtat mund te ndryshojne kur une te ballafaqohem me informata me te sakta nga nje historian qe njeh kete ceshtje.

Edhe ne lidhje me "profetet" nuk e kuptoj, perse keta njerez nuk qenkan braktises te religjioneve te te eterve te tyre. Dhe perse nuk deshke ti te i fusesh ne kallepin e "ateisteve, jobesimtareve dhe trend-ndjekeseve"? Per shkak se ketyre u shpall feja, thua. Po ku e din ti se ketyre u shpall feja? Perse nuk mendon se edhe ketyre qe konvertohen sot ne Krishterim poashtu u shpall feja?
    chino
    Profetit Muhamed iu shpall Islami. Te paret e tij besonin ne shume zotera, adhuronin dru e gurre, iu benin kurban idhujve neper faltore. Te paret e tyre ishin politeiste. Profetet kaluan nga nje menyre besimi politeist ne nje besim monoteiste. Konvertimet ndodhin midis besimeve te ndryshme monoteiste me sa kuptoj une. Une si besimtar besoj qe atyre iu shpall feja dhe burim informacioni kam librat e shenjte. Keta qe konvertohen sot nuk "themeluan" fe, por perqafojne nje te tille.

Njerezit jane ndryshe. Se si je ti, e din ti vet. Por qe jo te gjithe jane si ti, edhe ate mos e harro. Une per veti, pavaresisht sa besim kam ne Zot, kur e verej se jam duke besuar apo praktikuar nje fe, e cila s'ka lidhje me kulturen fetare te kombit tim, por eshte ardhur si pasoje e okupimit apo implementimit te dhunshem, une ate fe sikur te mundja do e zhdukja nga personaliteti dhe jeta ime fare. Te mos keqkuptohemi: flas vetem per zhdukje nga vetja ime. Jo per zhdukje te dhunshme ndaj dikujt tjeter. Si te tille fe e shoh une Islamin. Kur kam jetuar ne Kosove si femij, kam praktikuar Islamin dhe e kam idolizuar kete fe aq sa kam mundur, me merr mendja ne maksimum. Por pa ditur se cka eshte feja e cka kombi. Pra kam idolizuar Muhamedin duke menduar se ne kete menyre behem patriot apo mbroj kulturen komebtare time. Pasi qe dola jasht atdheut, e pash qe te gjitha ato praktika qe i kisha une, pra afro 99% te sjelljes dhe mendimeve te mia, i gjeja ne cdo turk, marokan apo arab ketu ne Perendim. Keshtu filloi nje vetveshtrim ndaj vetes. Fillova te pyes veten, se cka paskam idolizuar apo praktikuar une. Fillova te shoh veten si nje njeri te misionuar, te asimiluar, shkurt: si nje afrikan qe s'njeh gjuhen e tij me, por flet vetem Anglishten, Frengjishten e tj. Ky proces i vetveshtrimit, me beri me kohen qe te jam refuzues total i Islamit. Sepse nepermjet te ketij vetveshtrimi mesova te shoh se Islami e fjala e Allahut si "Zotit" jane vetem vehikle per te transprortuar kulturen arabe ne popuj tjere. E keshtu me radhe. Se e zgjata shume. Pra shpresoj se kupton sipas ketij shpjegimi se ka arsye tjera perse njerezit nderrojne fene, nuk behet fjale gjithenje per "jobesimtar" apo "trend-ndjekes". Ka nganjehere motive qe shkojne pak me thelle, apo pak me ndryshe. Sic u tha ne fillim: njerezit jane ndryshe.
    chino
    Kam verejtur pikerisht tek personat qe s'besojne ne Zot si dhe ke ata qe besojne te ekzistoje nje Zot por s'pranojne te jene pjese e nje religjioni, qe nuk pranojne lidhjen fe - komb. Me thuaj cfare dmth shprehja "kulture fetare e kombit tim"?

Poashtu nuk kuptoj se cfare te keqe ka nese ndan vlera pozitive me popuj te tjere (normalisht perderisa jane pozitive).

Per mua eshte thjeshte ndjekje e "trendit" ajo qe ti ke thene se sjelljet tua nuk perkonin me ato te Evropianeve, por me ato te turqve, marokeneve, arabeve. S'kam si ta kuptoj ndryshe.

Menyra si e ke shprehur me le te kuptoj qe ti braktise nje gje jo sepse te bente ndonje dem direkt, por sepse te njejten sjellje, mendim, etj; kishin dhe ca turq, marokene apo arabe ne Perendim?!?

Besimi eshte ceshtje personale - une si te tille e shoh. Nuk te paragjykoj aspak sepse beson ndryshe nga une, perderisa dikush mund te jete nje njeri i mire s'ka rendesi cfare beson, cfare ngjyre te lekures ka, cfare prejardhje ka, etj.

Pyetje jo e lehte. Kisha thene se varet se si e kupton fjalen besim. P.sh. eshte e imagjinueshme per mua qe te nderroj cdo botekuptim religjioz, ideologjik apo cfaredo tjeter. E them kete sepse ndryshe botekuptimet e mia religjioze, ideologjike apo tjera, do te ishin vetem vetqellime. Pra besimi ne nje Zot do te behej vetem per shkak te besimit ne ate Zot, por pa asnje motiv bartes. Nese une besoj ne nje Zot, besoj p.sh. sespe ky Zot me meson te dua familjen, te jem i drejt, te jem paqesor e tjera motive. Nese njera nga keto motive nje dite bjen poshte, une nuk do te mund te them se besoj ne kete Zot. Per mua motivet jane te pavarura ndaj besimt si te tille. Nuk besoj per shkak te besimit. Nuk besoj verberisht.
    chino
    Eshte menyre besimi. Une ndryshe besoj - dhe sic the ne fillim te postimit tend - jo te gjithe njerezit jane njesoj. Une them IT'S OK TO BE DIFFERENT
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

Anëtarësuar
    16-10-2006
    Vendndodhja
    Postime
    809
    Jam krenar qe zoti im eshte Allahu s.w.t
    Jam krenar qe feja ime eshte islami
    Jam krenar qe pejgamberi im eshte Muhamedi a.s

Ky besim esht hakk, t'i besohet Allahut s.w.t ne menyre te drejt dhe sic meriton ai, t'i besojm Atij me gjith atribuet dhe cilesit e tij, dhe joooo t'i mveshum si ju cilesi qe posedojn edhe njerzit, Jo te themi se Ai lodhet, flen, i pa meshirshum, ka lindur, i lindur jo jo jo larg ketyre atributeve....

Ky eshte islam, besim i paster monoteist........

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Alienated Lexo Postimin
    ....
    Ajo qe them une eshte se nje pjese bukur e madhe e shqiptareve perqafuan Islamin 5 - 6 shekuj me pare, dhe s'do mend qe arsyet qe mund te kene patur ata atehere mund te jene shume te ndryshme me arsyet qe mund te kene sot keta "te konvertuarit".
    Ani shkruaje pra heren tjeter kur te komentosh konvertime aktuale, se "jobesimtare, ateiste, trend-ndjekes" jane vetem ata te konvertuar qe konvertohen pas dates se sakte (ketu e ven vintin). Se ndryshe ajo fjalia jote ishte e formuluar gjeneralisht, per te gjithe te konvertuarit., Per ate e perdora edhe ne disa raste tjera te lonvertimeve, per te treguar se ti ne kete fjali s'beson as vet. Pasi qe kete fjali e "anulove" ne lidhje me disa raste, ne te cilat ti kete fjali nuk e deshiron te perdorur, ma merr mendja se u deshmua qe nuk isha gabim.

Ata qe njohin historine mund ta dine me mire. Nje pjese e popullit shqiptar perqafoi Islamin ne nderkohe qe nje pjese tjeter perqafoi (ose mbajti) krishterimin. S'di si ju lejua njeres pjese te mbante krishterimin, ne nderkohe qe pjesa tjeter "u detyrua" te pranonte Islamin. Ketu mbase dhe mund te vije ne pyetje interesi personal.
    S'di as une, ama kemi raste te krahasueshme. P.sh. a u bene te gjithe kosovaret "shqiptare te ndershem" pergjat pushtimit jugosllav? Sigurisht nuk u ben. Fakti qe shumica e kosovareve nuk u bene "shqiptare te ndershem", a e cdeshmon ky fakt dhunen shteterore jugosllave ndaj shqiptareve? Sigurisht nuk e cdeshmon. A cdeshmon se kjo dhune kishte per qellim qe te gjithe kosovaret te behen "shqiptare te ndershem" Sigurisht se jo. Edhe kjo eshte nje alternative e shpjegimit.

Profetit Muhamed iu shpall Islami. Te paret e tij besonin ne shume zotera, adhuronin dru e gurre, iu benin kurban idhujve neper faltore. Te paret e tyre ishin politeiste. Profetet kaluan nga nje menyre besimi politeist ne nje besim monoteiste. Konvertimet ndodhin midis besimeve te ndryshme monoteiste me sa kuptoj une. Une si besimtar besoj qe atyre iu shpall feja dhe burim informacioni kam librat e shenjte. Keta qe konvertohen sot nuk "themeluan" fe, por perqafojne nje te tille.
    Kuptoje ti si te duash punen e Muhamedit. Per mua ai braktisi fene e te eterve te tyre. Braktisje te te fese te se eterve te tyre bejne edhe shqiptaret qe rikthehen sot ne Krishterim. Raste te krahasueshme. As Muhamedi nuk themeloi fe. Por mblodhi disa doke e zakone nga hebrejet e te krishteret (nga Testamenti i Ri, Testamenti i Vjeter), disa i siperomori nga te paret e tij pagane, i shtoi disa enderra dhe per te u mbrojtur nga kercenimet per devijimet e shthurjet tradicionale qe i bente e shpalli veten profet.

chino
    Kam verejtur pikerisht tek personat qe s'besojne ne Zot si dhe ke ata qe besojne te ekzistoje nje Zot por s'pranojne te jene pjese e nje religjioni, qe nuk pranojne lidhjen fe - komb. Me thuaj cfare dmth shprehja "kulture fetare e kombit tim"?
    Ne kete kontekstin qe e perdora e ka kuptimin e "asaj kulture fetare, te cilen populli im e kishte deri ne momentin para nderrimit te saj me dhune nga nje popull tjeter". Kulture fetare jane te gjitha ato sjellje te nje populli, me te cilat ai beson t'i sherbej instances apo instancave metafizike (Zotit/Zoterave).

Poashtu nuk kuptoj se cfare te keqe ka nese ndan vlera pozitive me popuj te tjere (normalisht perderisa jane pozitive).
    Nese e formulon keshtu, atehere asgje hic s'ka te keqe. Sic te thash, per mua eshte e keqe te zgjohem nje dite nga gjumi dhe verej se keto sjellje islame qe mua me u jane shitur si shqiptare, ne te vertete paskan qene vetem sjellje te mbjellura nga pushtuesi islam. S'qenkan vecori kombetare, por po i gjejkam anekend Azise se Vogel. Qenkan e njejta gje sikur une te praktikoja sot serbo-ortodoksine apo ruso-ortodoksine. E njejta eshte.

Per mua eshte thjeshte ndjekje e "trendit" ajo qe ti ke thene se sjelljet tua nuk perkonin me ato te Evropianeve, por me ato te turqve, marokeneve, arabeve. S'kam si ta kuptoj ndryshe.
    Kthehu lexo sa here te duash. Nuk thash qe me pengonte qe sjelljet e mia s'ishin "europiane", por me pengonte qe nuk ishin "vecori shqiptare" sic kisha menduar une. Me pengonte qe turku ne syte e mi ishte nje shqiptar qe s'di shqip, ose une nje turk qe s'di turqisht. Kjo me pengonte. E jo qe s'kisha sjellje perendimore. Pra kisha menduar se Islami (me gjitheperfshirshmerine e tij normative) na veconte neve shqiptareve nga popujt tjere. Por e mora vesh na barazonin me aziatiket. Dhe pyetsha veten: Ku eshte dallimi, a praktikoj une sjellje serbo-ruse apo turko-arabe? Dhe deri sot s'gjej dallim. Ndoshta di ti nje.

Menyra si e ke shprehur me le te kuptoj qe ti braktise nje gje jo sepse te bente ndonje dem direkt, por sepse te njejten sjellje, mendim, etj; kishin dhe ca turq, marokene apo arabe ne Perendim?!?
    Thash: sipas personalitetit tim, demi ishte qe me dukej vetja i asimiluar, si nje afrikan. Ndoshta te duhen te njejtat vlera personale per te kuptuar demin tim.

.

Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  2. Paketa e propozuar nga Ahtisari për statusin final të Kosovës
    Nga Nice_Boy në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 451
    Postimi i Fundit: 21-10-2007, 12:59
  3. Mësimet e nxjerra nga dhuna në Kosovë
    Nga Albo në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 15-07-2006, 13:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •