Close
Faqja 198 prej 255 FillimFillim ... 98148188196197198199200208248 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,971 deri 1,980 prej 2545
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    ky fjalore i qelbur jo shqiptare edhe aspak i bazuar ne vertetesi eshte mbeshtetur edhe nga paria e shkences shqiptare,kohet e fundit edhe ismail zagar kadareja eshte hedhur ne mbrojtje te mejerit edhe mejeristave(kam ikur ne ambasada edhe si rrjedhoj Kandareja me ka ofendur kur u shpreh se "ishim jashtqitja e kombit"ndaj ofeza e mesiperme eshte shume pak per lekuren e nje dredharaku)

vrejtem fjalet MARAZ-SHUME-BABA-LART- etje etje neper mbishkrimet e lashta,gje qe tregojn se keto fjale ekzistonin ketu me pare se te shfaqeshin sllavet-turqit e rumunet ,,,,aq me teper kur shfaqen ne mbishkrime pellazge shqipe gje qe do te thote se mejer edhe vepra e tij ishte edhe mbetet ,,,nje miklosic serbe edhe asgje me shume.

kelyshet do benin mire te perkthenin Kamarda-Bopp-Thomopulo etje edhe jo serbofilet qe mbrojn idet e tyre ,,,,,te cilat u rishfaqen me harten e greqis deri ne gjirin e vlores.
    Alfeko, une kam shume respekt per fjalen tende dhe gjithmone i ndjek me shume interes shkrimet e tua. Pa dashur te nderroj temen dhe as te te bie ndesh, desha vetem te them se Kadareja e ka mohuar shume here publikisht ate thenie (ate te ambasadave). Ne nje interviste te dhene koheve te fundit ne lidhje me mardhenien e tij me Arshi Pipen, ai prek dhe kete ceshtje dhe shprehet shume i indinjuar per fjalet e vena ne gojen e tij.

E vetmja arsye qe po vendos te shkruaj eshte se ajo cka do them me poshte ka lidhje me diskutimet e historise antike dhe sidomos me hipotezat per Homerin dhe shkrimin e Iliades dhe Odisese.

Perpara disa kohesh, per shkak te gjithe cka kam lexuar e mesur neper keto tema ndermjet diskutimeve tuaja, vendosa t'i ri-kthehem ketyre poemave- kesaj here ne anglisht. Jam larg dhe nuk kam kopje ne shqip. Zgjodha perkthimin me te fundit te Robert Fagles per shkak se kritiket e kane lavderuar shume. Parathenia e librave eshte nje recense interesante qe trajton origjinen e poemave. Ceshtje qe ketu ne forum shpesh diskutohen si: a ishte Homeri autori i vertete i tyre, a u shkruajten ato qe ne kohen e Homerit apo u permblodhen me vone etj.

Fagel e diskuton ceshtjen ne shume kende dhe jep dhe argumentat qe mbeshtesin secilin kendveshtrim. Keshtu per te zbardhur pyetjen se, cfare lloj poeti kishte qene ai qe i kompozoi poemat dhe ne c'menyre punonte, Fagel i referehot studimit te famshem te Milman Perry. Ky ishte nje shkollar amerikan nga Kalifornia. U vra aksidentalisht me arme zjarri ne 1935 kur ishte asistent profesor ne Harvard. Perry provoi se Homeri ishte mjeshtri dhe trashegimtari i nje tradite te tere poezie epike gojore qe mberriti te behej liber pergjate shume gjeneratash e ndoshta shekujsh. Si mberriti Perry ne kete konkluzion? Ai shkoi ne Jugosllavi qe te studjonte rapsodet e atjeshem. Ai regjistronte kenget e tyre dhe krahasonte variantet me te hereshme me ato me te vonat per te pare ndryshime apo ngjashmerite. Studimi i tij u nderpre ne fazat fillestare per shkak te vdekjes dhe tezat e tij nuk u bene te njohura deri me 1971 kur u botuan nga i biri i tij Adam Perry. Bashkepunetori me i ngushte i Perry-t, Albert Lord u kthye ne Jugosllavi dhe vazhdoi studimin e lene pergjysem.

Nese keni patur durim te lexoni deri ketu, une si shqiptar qe e njeh mire llojin e vet, besoj shume se patjeter do t'ju kete lindur pyetja e perkatesise etnike te rapsodeve. Dhe ja keni qelluar ne supozimin tuaj qe ata ishin shqiptar. 4 nga 5 rapsodet e regjistruar ne koleksionin e Lord-it ishin shqiptare qe kendonin ne dy gjuhe, shqip dhe serbo-kroatisht. Robert Elsie ka nje artikull shume informativ ne lidhje me kete. Sot koleksioni me kenge rapsodesh ndodhet ne arkivat e Universitetit te Harvardit.

Interesant po ashtu eshte dhe fakti tjeter qe Ismail Kadare (rreth 1979(?) u takua ne Ankara me Albert Lord dhe nga biseda qe beri me te u frymezua per te shkruajtur "Dosja H". H per Homer. Nuk e di a e ka lexuar ndonjeri nga ju, por une e kisha anashkaluar dhe e mbarova para dy ditesh. Eshte historia e dy studiuesve Irlandeze qe vijne ne Shqiperi per te studiuar rapsodet. Pershkrimi i punes se tyre perkon shume me realitetin por ajo qe me cuditi shume eshte ngjashmeria ne shtrirjen e argumentave me Robert Fagel - perkthyesin e fundit te Iliades e Odisese. Libri u shkrua ne vitet 1980 dhe eshte nje perzierje midis novles dhe kritikes letrare. Eshte nje homazh per traditen e rapsodeve ne Shqiperi dhe per mua eshte nje thirrje (brenda mundesive te atehershme) per te mos e injoruar ate. Ne fund te fundit, Kadareja, na ben te kujtojme se fjala e pare e librit te pare te njerezimit eshte fjala shqipe meni/meri. Ne rasen kallzore madje: "MENIN aeide thea.." "MENIN kendo hyjneshe..."

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Shkrim i bukur Ilira2, respekt.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Ilira2
    E vetmja arsye qe po vendos te shkruaj eshte se ajo cka do them me poshte ka lidhje me diskutimet e historise antike dhe sidomos me hipotezat per Homerin dhe shkrimin e Iliades dhe Odisese.
    Pershendetje Ilira2

Ke prekur thembren e Aspetus. Kjo qe ti sapo ke permendur eshte objekt i debateve te vazhdueshme dhe rendom quhet çeshtja homerike.
    Shkrimi eshte dicka tjeter dhe aftesia qe nje njeri te mbaje mend te gjithe Iliaden eshte dicka tjeter.
    Pra nga kush u shkruajt, kush ehste kopja origjinale, pse nuk u shkruajt qe kur behej lufta etj etj
    Ndersa nje diskutim qe nuk le shume hapsira eshte kujtesa e rapsodeve. Milman P. dhe Albert L. kane vertetuar se nje rapsod mund te kendoje edhe nje kenge si Iliada.
    Kjo pune qe ata bene hedh poshte nje prej "armeve" me te fuqishme te atyre studiuesve qe kane mbrojtur tezen se Homeri nuk mund te mbante mend dhe te kendonte njeheresh nje kenge aq te gjate.
    Ata mblodhen kenge nga myslimanet e Novi Pazar dhe nje fragment nga shenimet e tyre ku permendet fjala arnaut, une po e postoj ketu, por nuk kuptoj gjuhen. Ndoshta dikush mund ta perktheje.
    Rapsodet sllave jane thjesht shqiptaret myslimane te sllavizuar. Malet tona ruajten te paprekur gjuhen e Homerit

Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 09-10-2008 më 04:24

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Po mundohem shkurtazi ta perkthej kete biseden e ketyre dy personave.
    Megjithse eshte pak veshtire te lexohet ky tip dorshkrimi.

S: Shqiptare per zoten!
    N: A nuk ishte ortodoks?
    S: Jo per zoten ishte I beismit turk!
    N: I beismit turk!
    S: Po!
    N: Me thuaj Salko a jane shqiptaret te djegst-nervoz-vrazhd , ashtu si flitet!
    S: Ah po ata jane serioz(vrazhd-djegst)! zemrimi tyre nuk ka pafundesi, nese zemrohen ata veshtire se qetsohen ashtu thjesht pengeses nuk I qasen .Pra sjan te tille , ashtu si flitet.
    N: Si ashtu bre Salko ja kajsha dertin? Une kam degjuar dhe kuptuar cka flasin njerzia se; cka thot shqiptari ska dyshim ashtu edhe mbetet! Kur aj ka mund ty me te tradhtue per dy banka(dinar).
    S: Ata jane besnik! Kur ta japin besen se thejn dot ashtu do te jet nuk te tradhtojn.
    Por ka edhe te tjere qe bejn leqe se japin besen leht .
    N; Nga na ishte ky shqiptare?
    Pllaka numer 939
    S: Ai ishte i rrethit I Sjenices nga…….

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Faleminderit XhGashi

Kisha lexuar ate fjalen "oni imalo je arnauta besnika" dhe me beri pershtypje...

-------

Per te ngelur ne brendesi te diskutimit.

Me poshte ehste nje monedhe trojane ku paraqitet Athina Ilion, per trojanet (dardanet) e periudhes 97–87 BC
    Alfekoja mund te gjeje ndoshta edhe lidhje mes vulave te Dimalit dhe simbolit ne te majte te monedhes

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-04-2003
    Vendndodhja
    Ne Kete Univers
    Postime
    147
    Pershendetje
    Dy Albanologe Franceze,ne vitin 2000-2003,nxoren nje liber mbi prejardhjen e shqipetareve te sotem dhe gjuhes se tyre,2 vjet me vone eshte nxjerre ne botim dhe nje liber tjeter po nga keta albanologe,dhe jane shfrytezuar shume arkiva,londer,greqi,gjermani ect(titulli i librit me falni por nuk me kujtohet)shkurtimisht disa gjera qe kam lexuar.
    Ne hyrje thuhej...............Vendasit mbaheshin si njerez shume punetore,dhe te binte ne sy se ata rrinin gjithmone te veshur me rroba te Bardha,nuk ishin barbare,e as pushtues e flisnin nje gjuhe ndryshe nga te gjithe........
    libri vazhdon...morrem per hulumtim nje qytet Francez,"Marseje"nga ferngjishtja nuk na doli asnje kuptim se cfare domethenie kishte ky emer,morrem greqishten dhe latinishten dhe perseri asgje,morrem gjuhen shqipe,dihet qe Iliret e lashte mbaheshin per tregetare,nga gjuha shqipe na doli kuptimi i fjales Marseje,qe nga shqipja do te thoshte Marr_dhe Sjell(marseje)......
    ...morem Fjalen ZEUS(Olimpi)se nga vinte kuptimi i kesaj fjale??Morrem perseri greqishten,dhe latinishten ASGJE,atehere u kthyem perseri te shqipja...Zeus(Zoti i Zotave-Kryezot) dhe kuptimi na erdhi serisht nga Shqipja ku sot e kasaj dite ne shqip shprehet Fjala ZOT,dhe 12 perendite e Olimpit Nuk jane GREKE,por jane vjedhur dhe pervetesuar si GREKE,Ato jane 12 perendite qe Iliret e lashte ja kushtonin perendive te tyre,...bile vazhdon deri aty libri sa dhe muret e OLIMPIT jane ndertuar nga Iliret.........

Ne Gjermani kanali ZDF(ne mos gaboj)ne vitin 1999-2000,ka qene i ftuar se Albanolog Gjerman i shquar,i cili ishte ftuar jo per albanologjine por thjesht si Akademik,(per kete emision eshte vene bast 100 marka,sepse eshte blere si emision kaseta nga ZDF,dhe sot ekziston e ka nje shqipetar ne Biblioteken e vet) qe te mos zgjatemi me......
    ..Nje nga pyetjet qe drejtuesja i ben akademikut eshteu jeni nje akademik i shquar,dhe njekohesisht dhe nje Albanolog,Cfare ju shtyhu qe ju zgjodhet kete gjuhe dhe jo ndonje gjuhe Tjeter???Pasi buzeqesh thote duhet te pranojme,qe ne gjemaneve te sotem ne ato kohera na quanin BARBARE,ne ILIRI,Hanin me Luge dhe Pirun.!(pasi dihet zhvillimi dhe renia e perandorise ILIRE)
    Tung

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Marr_dhe Sjell(marseje).....
    po re dhe amerika eshte (h)a mer ik...............se ca jan ca debila qe thon jo amerigo vespuçi,jo kne ane..

ps.ah mer styx qe nuk dukesh gjekundi....shif iher ca postimesh bahen ktu!!
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga ulisse Lexo Postimin
    po re dhe amerika eshte (h)a mer ik...............se ca jan ca debila qe thon jo amerigo vespuçi,jo kne ane..

ps.ah mer styx qe nuk dukesh gjekundi....shif iher ca postimesh bahen ktu!!
    Nuke kemi nevoj per Styx kur ketu tani kemi ulisse,...ose me mire te themi; mirese u ktheve i nderuari styx....
    kryesorja eshte se ju kemi ne mesin tone perhere....

shendet
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga Syte_e_Tigrit Lexo Postimin
    Pershendetje
    Dy Albanologe Franceze,ne vitin 2000-2003,nxoren nje liber mbi prejardhjen e shqipetareve te sotem dhe gjuhes se tyre,2 vjet me vone eshte nxjerre ne botim dhe nje liber tjeter po nga keta albanologe,dhe jane shfrytezuar shume arkiva,londer,greqi,gjermani ect(titulli i librit me falni por nuk me kujtohet)shkurtimisht disa gjera qe kam lexuar.

Albanologu Mathieu Aref është autori i librit “Shqipëria, Odiseja e pabesueshme e një populli parahelen” (Albanie: historie, langue et l’incroyable odyssée d’un peuple préhéllénique) për realizimin e të cilit i është dashur të kontaktojë e të debatojë me shumë albanologë shqiptarë, me gjuhëtarë, linguistë e arkeologë.

Debati konsistonte në faktin që studimi kishte si tezë bazë teorinë që pellazgët janë banorët e parë të zonës ballkano-danubiane dhe të Egjeut, më vonë semito-egjiptianët pushtuan disa territore pellazge dhe duke u përzier me pellazgët krijuan frytin, që do të merrte emrin helen ose grekë. Eshtë lidhja që ai zbulon mes pellazgëve dhe shqiptarëve të sotëm, ajo që ka çuar në debate me albanologët shqiptarë apo edhe me linguistët. Ja se si shprehet vetë autori në prononcimin për studimin e tij. Për sa i përket tezës sime mbi pellazgët, u desh që të vija në Shqipëri, ku studimet mbi pellazgët kanë qenë të pakta e më pak të rëndësishme sesa në vendet e tjera, për të kuptuar mosbesimin e deri urrejtjen (pa argumente e pa prova bindëse) të një pakice kokëngjeshur të universitarëve shqiptarë. Megjithatë, kam takuar një numër të caktuar universitarësh të ndershëm, objektivë, të përgatitur e me një këndvështrim të gjerë, që e kanë përqafuar plotësisht tezën time.

Po ashtu, kur doli libri im i përkthyer në shqip “Shqipëria, Odiseja e pabesueshme e një populli parahelen”, pritja e publikut shqiptar dhe atij shqipfolës ka qenë e nxehtë dhe entuziaste”, shton albanologu, autor i shumë vëllimeve të tjerë për Shqipërinë. Deri më sot, veçanërisht në Francë dhe përgjithësisht në Perëndim, për veprën e fundit nuk ka pasur as më të voglën kundërthënie apo kundërshtim zyrtar. “Në fakt, këtu në perëndim, nuk jemi mësuar të kundërshtojmë një tezë pa dhënë “provën e të kundërtës”. Në Tiranë pata përshtypjen se isha kthyer në kohën e Galileut, kur ai pohonte se toka ishte e rrumbullakët, me gjithë kundërshtimet dhe kërcënimet e bëra ndaj tij”, shton Aref. Por sa e vështirë ka qenë për të puna kërkimore për vërtetimin e tezës?! Ai vijon se, nuk duhet që të neglizhohen pasojat kulturore dhe gjuhësore të lëna nga pushtimet e një pjese të Azisë nga ushtria e Aleksandërit të Madh, ku pjesa më madhe e ushtrisë ishte e origjinës pellazge (Pernianët, Ilirë, Arianët, Maqedonas, Trakas etj.) “Eshtë këtu hileja e ndërmarrjeve të gabuara deri tani. Nqs ne gjejmë fjalë pellazge ose shqipe në sanskritisht, nuk janë transmetuar nga kjo e fundit, por e kundërta.

Akoma edhe sot ekziston një popullsi që gjendet midis Afganistanit dhe Pakistanit (Burrushi) që flasin shqip. Ata kanë mbetur ndoshta nga ushtarët e Aleksandërit të Madh (shk. IV pk) që kanë qëndruar në atë vend dhe atje lanë dhe pasardhësit e tyre. Ky popull i humbur mes maleve të Azisë, ka lënë gjurmët e gjuhës dhe kulturës së tij, ashtu siç ndoshta e kanë lënë paraardhësit e tyre para pesë mijë vjetësh”, shprehet ai duke theksuar se, greqishtja nuk është shkruar veçse rreth fundit të shekullit të VII dhe fillimit të shekullit të VI p.k. “Sanskritishtja nuk është shkruar veçse në atë epokë gjithashtu. Kemi të bëjmë me dy gjuhë bashkëkohore dhe pak a shumë të reja. Latinishtja nuk është shkruar, veçse në shekullin e III p.k. Janë këto gjuhë që janë studiuar në shekullin e XIX. Pellazgët antikë ekzistonin dhe ekzistojnë edhe sot nëpërmjet shqiptarëve, fosil i gjallë i asaj që ishte gjuha e parë evropiane. Për fat të keq, askush nuk dyshonte që shqipja qenkësh kaq e vjetër.

Me gjithë studimet që kanë vënë në pah vijueshmërinë pellazge, të shqiptarëve gjatë shk. XIX, XX dhe XXI, edhe sot ajo nuk pasqyrohet në Historiografinë dhe Gjuhësinë Botërore. Gjithashtu nuk është bërë ndonjë përpjekje nga institucionet shqiptare përkatëse në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni apo Mal të Zi, për një debat kombëtar apo ndërkombëtar për këtë temë. Ku qëndron ky “ngërç” i studiuesve të historisë dhe gjuhësisë?”, thotë ai.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    ilira2

nuk eshte vetem ceshtja e ambasadave,por jane edhe dhejtra ceshtje te tjera qe kandareja ka heshtur ashtu sikurse kan heshtur shume dijetare qe studjuan ne evrope ....ne lidhje me ceshtjen e albanologjis.Une mora shkake nga gjithcka perreth personit edhe me shume nga revista Albanica ku kandareja mundohet te nxjerre edhe lasgushin mbrojtes te te shiturve ,ne nje kohe qe lasgushi shkroj edhe veper ne mbrojtje te teoris pellazge,,,,,bretkosat e mocalit sec e vrane drene e malit".Keto bretkosa edhe ato veglat antishqiptare mindis nesh-qe na kujton m zeqo- kane emra.Ne nje kohe qe neve nuk na eshte lejuar kurre te mesojm te verteten ne lidhje lashtesin tone ,biles edhe sote behen harta edhe nuk lejohen botime te kesaj ceshtje ,,,si rasti i niko stilos te cilit nuk ju lejua te botonte veprat e tija ne tirane.Pikerishte ketij grushti te hekurt antishqiptaresh i thure lavdi kandareja.Fjalori i Mejerit qe kandareja e mburre indirekt eshte nje fjalore i bazuar ne 90% ne fjalorin e "serbit" miklosic i cili e nxjerre shqipen si gjuhe te huazuar nga sllavet,,,,pra si gjuhe e shek 11 e ketej.Pikerisht ketu bazohet teoria serbe me kosovaret e ardhur.....ndaj duhen goditur grekoserbet e tiranes,,,mes tyre edhe kandareja.sorry.

Per sa i perket Mar-sial......do te lutesha shume land ,te mos na sillje ndermend gjakataret e shkences shqiptare,ata qe vrisnin prisnin edhe interrnonin,ata qe mbronin mejerin ..shih me larte.
    Pranohet gjithandej se Marseja u ndertua nga ardhsit nga ishulli Limnos..........edhe ju e njihni shume mire mbishkrimin e Limnos

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •