Dias10, ne rregulle ke. Ander heqim A si te panevojshme, dhe heqim d, na mbetet ner, apo siq thuhet diku-diku NIR.
Fjala eshte shqip.
Sa i perket asaj LEXO, nuk mund ta lishim em shqipen, sepse kjo shkronje ne latinisht eshte krejt tjeter nga kjo ne shqip, vetem formen e ka njesoj. Te ne lexohet ashtu siq asht, kurse ne latinishte lexohet KS.
Ndoshta fjala Aleksander vjen nga gegnishtja e lashte.Aleksander=I le na`nderr(i lere ne enderr).Ndoshta se di :S.Sepse jane shume fjale te tilla qe zberthehen ne gegnisht si psh Dalmacia=Dal-Ma-Ciper ose faraoni Egjyptian Tutankamun qe vdiq ne nje komplot qe i bene zberthehet ne Ty-te-tan-te-kan-mun.Fjale tjeter eshte gjinekologja=gji-ka-lokja,kuzhina qe eshte edhe ne gjuhe te tjera e perafert=ku-zim(dmth vend ku ziejme)
Eshte edhe nje teori tjeter qe pellazget kane filluar te paret numerimin,sepse numerimi fillon nga veta e pare dmth "une" dhe ne shume gjuhe njeshit i thuhet me fjalen e perafert "une"(one-anglisht,uno-italisht,unos-spanjisht,einz-gjermanisht...)ndersa pellazget per te ndare veten nga numerimi perdoren fjalen "nje" per numerim meqe smund te identifikonin veten me numerim.
Sa per Kanunin nuk kam ndonje ide :S
Fjala ONE ne gegenishte dhe per me teper ne dialektin Dibran i bie ONE - UNE ne gjuhe letrare shqipe.
Njejes une dialekt "one" ma merr mendja qe kjo fjale ONE ne anglisht e ka prejardhjen nga gjuha shqipe e vjeter?, sepse ka shume fjale te vjetra ne gjuhen shqipe afersisht ne gegenishte dhe kjo fjale akoma ekziston te Dibranet.
Tani une i bera nje "mendim analize" te shkurte kesaj fjale.
ONE UNO "ONE" ne njejes i bie nje.![]()
ndoshta
eshte me mire te jemi pak te permbajtur ne kesi shpjegimesh
kjo fjale vjen prej fjales ""greke"" gjineka=grua me prapashtesen logj-ia qe perdoret per kategorizimin e shkencave psh bio-logjia, eko-logjia etj.
Vete fjala ""greke"" gjine ska si ti shpetoje prejardhjes nga shqipja gji.
kjo po me duket interesante dhe e ngjashme ne shpjegim me fjalen tjeter shqipe Ku-vend
interesante.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Ke te drejte por shume fjale kane rrenje nga gjuha shqipe.Disa mund te jene rastesi por disa jane edhe te verteta.Si psh Qyteti i Katanias ne Sicili qe eshte nje qytet heterogjen me shqiptare,grek,italian e shume te tjere zberthehet ne I-ka-te-tan(dmth i ka te gjithe),krahine e Kalabrise=Ka-laberia per shkak te emigrimit te madhe te arbereshve e shume e shume te tjera
KLM
Teorikisht mbeshtetet mendimi qe nga pellazget trashegojme numrimin me dyzina ( Njezetshe-Vigezimal) si basket dhe francezet
Njezet = 20
Dyzet = 40
Trizet = 60
Katerzet = 80
Sqarim.
Dhe normalisht nese vazhdojme te ndjekim te njejten linje logjike, meqe numri njė (uno, one, unos, einz) buroka prej peremrit vetor unė te shqipes, atehere numri dy(2) duhet te rrjedhe prej vetes se dyte ti(dy ose di).
Tingellimi eshte thuajse identik dhe shume gjuhe evropiane, jane te ngjashme ne shqiptimin e ketij numri.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Unė mendoj qė kjo ėshtė karakteristikė e dinarikėve qė e pėrhapėn pastaj nėpėr popuj tjerė.Teorikisht mbeshtetet mendimi qe nga pellazget trashegojme numrimin me dyzina ( Njezetshe-Vigezimal) si basket dhe francezet
Krijoni Kontakt