Close
Faqja 12 prej 19 FillimFillim ... 21011121314 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 188
    i/e larguar Maska e dibrani2006
    Anėtarėsuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Europe
    Postime
    2,693
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin
    Konfuzioni krijohet sepse kemi te bejme me nje tingull te ndermjetem qe perfaqsohet nga shkronja Ω qe eshte e gjate e hapur e ndermjetme [ɔː].
    Keto forma ne shqip egzistojne vetem ne gegerisht kurse ne toskerisht ato shnderohen ne tinguj te plote psh do~dua.
    flm per info. ke me se te drejte.

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Dias10, ne rregulle ke. Ander heqim A si te panevojshme, dhe heqim d, na mbetet ner, apo siq thuhet diku-diku NIR.

Fjala eshte shqip.

Sa i perket asaj LEXO, nuk mund ta lishim em shqipen, sepse kjo shkronje ne latinisht eshte krejt tjeter nga kjo ne shqip, vetem formen e ka njesoj. Te ne lexohet ashtu siq asht, kurse ne latinishte lexohet KS.

..... .....
    Anėtarėsuar
    11-05-2008
    Postime
    2,503
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Jo.

ALEKS - mbrojtės

ANDER - njeri

.
    Ndoshta fjala Aleksander vjen nga gegnishtja e lashte.Aleksander=I le na`nderr(i lere ne enderr).Ndoshta se di :S.Sepse jane shume fjale te tilla qe zberthehen ne gegnisht si psh Dalmacia=Dal-Ma-Ciper ose faraoni Egjyptian Tutankamun qe vdiq ne nje komplot qe i bene zberthehet ne Ty-te-tan-te-kan-mun.Fjale tjeter eshte gjinekologja=gji-ka-lokja,kuzhina qe eshte edhe ne gjuhe te tjera e perafert=ku-zim(dmth vend ku ziejme)
    Eshte edhe nje teori tjeter qe pellazget kane filluar te paret numerimin,sepse numerimi fillon nga veta e pare dmth "une" dhe ne shume gjuhe njeshit i thuhet me fjalen e perafert "une"(one-anglisht,uno-italisht,unos-spanjisht,einz-gjermanisht...)ndersa pellazget per te ndare veten nga numerimi perdoren fjalen "nje" per numerim meqe smund te identifikonin veten me numerim.
    Sa per Kanunin nuk kam ndonje ide :S

i/e larguar Maska e dibrani2006
    Anėtarėsuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Europe
    Postime
    2,693

Talking

Fjala ONE ne gegenishte dhe per me teper ne dialektin Dibran i bie ONE - UNE ne gjuhe letrare shqipe.

Njejes une dialekt "one" ma merr mendja qe kjo fjale ONE ne anglisht e ka prejardhjen nga gjuha shqipe e vjeter?, sepse ka shume fjale te vjetra ne gjuhen shqipe afersisht ne gegenishte dhe kjo fjale akoma ekziston te Dibranet.

Tani une i bera nje "mendim analize" te shkurte kesaj fjale.

ONE UNO "ONE" ne njejes i bie nje.

Citim Postuar mė parė nga white-knight Lexo Postimin
    Ndoshta fjala Aleksander vjen nga gegnishtja e lashte.Aleksander=I le na`nderr(i lere ne enderr).Ndoshta se di :S.
    ndoshta

Sepse jane shume fjale te tilla qe zberthehen ne gegnisht si psh Dalmacia=Dal-Ma-Ciper ose faraoni Egjyptian Tutankamun qe vdiq ne nje komplot qe i bene zberthehet ne Ty-te-tan-te-kan-mun..
    eshte me mire te jemi pak te permbajtur ne kesi shpjegimesh

Fjale tjeter eshte gjinekologja=gji-ka-lokja,..
    kjo fjale vjen prej fjales ""greke"" gjineka=grua me prapashtesen logj-ia qe perdoret per kategorizimin e shkencave psh bio-logjia, eko-logjia etj.
    Vete fjala ""greke"" gjine ska si ti shpetoje prejardhjes nga shqipja gji.

kuzhina qe eshte edhe ne gjuhe te tjera e perafert=ku-zim(dmth vend ku ziejme),..
    kjo po me duket interesante dhe e ngjashme ne shpjegim me fjalen tjeter shqipe Ku-vend

Eshte edhe nje teori tjeter qe pellazget kane filluar te paret numerimin,sepse numerimi fillon nga veta e pare dmth "une" dhe ne shume gjuhe njeshit i thuhet me fjalen e perafert "une"(one-anglisht,uno-italisht,unos-spanjisht,einz-gjermanisht...)ndersa pellazget per te ndare veten nga numerimi perdoren fjalen "nje" per numerim meqe smund te identifikonin veten me numerim.
    interesante.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

..... .....
    Anėtarėsuar
    11-05-2008
    Postime
    2,503
    Citim Postuar mė parė nga dias10 Lexo Postimin

eshte me mire te jemi pak te permbajtur ne kesi shpjegimesh

.
    Ke te drejte por shume fjale kane rrenje nga gjuha shqipe.Disa mund te jene rastesi por disa jane edhe te verteta.Si psh Qyteti i Katanias ne Sicili qe eshte nje qytet heterogjen me shqiptare,grek,italian e shume te tjere zberthehet ne I-ka-te-tan(dmth i ka te gjithe),krahine e Kalabrise=Ka-laberia per shkak te emigrimit te madhe te arbereshve e shume e shume te tjera
    KLM

Enraged Maska e Scion
    Anėtarėsuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Teorikisht mbeshtetet mendimi qe nga pellazget trashegojme numrimin me dyzina ( Njezetshe-Vigezimal) si basket dhe francezet

Njezet = 20
    Dyzet = 40
    Trizet = 60
    Katerzet = 80

Sqarim.

Dhe normalisht nese vazhdojme te ndjekim te njejten linje logjike, meqe numri njė (uno, one, unos, einz) buroka prej peremrit vetor unė te shqipes, atehere numri dy(2) duhet te rrjedhe prej vetes se dyte ti(dy ose di).
    Tingellimi eshte thuajse identik dhe shume gjuhe evropiane, jane te ngjashme ne shqiptimin e ketij numri.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Teorikisht mbeshtetet mendimi qe nga pellazget trashegojme numrimin me dyzina ( Njezetshe-Vigezimal) si basket dhe francezet
    Unė mendoj qė kjo ėshtė karakteristikė e dinarikėve qė e pėrhapėn pastaj nėpėr popuj tjerė.

Enraged Maska e Scion
    Anėtarėsuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Unė mendoj qė kjo ėshtė karakteristikė e dinarikėve qė e pėrhapėn pastaj nėpėr popuj tjerė.
    Pra nqs. Linja trashegimise Dinarike qe presupozohet sot nga Iliriku-Alpe deri ne gadishullin Iberik eshte e sakte athere mund te themi sigurt qe trashegojme nje sistem numrimi proto-indo-evropian (i.e. Pellazg)

Faqja 12 prej 19 FillimFillim ... 21011121314 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe dhe mediat
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 11-03-2018, 13:32
  2. Ēfarė ėshtė demokracia?
    Nga ILovePejaa nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 93
    Postimi i Fundit: 25-01-2015, 06:36
  3. Etimologji sipas Nezir Myrtes
    Nga ZANOR nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 24-04-2014, 19:38
  4. Pierre-Pandeli Simsia
    Nga artisti. nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 02-06-2010, 01:44
  5. Liturgjia e Fjalės sė Zotit
    Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 07:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •