Close

Rezultati i Sondazhit: Cfarë e rrezikon tolerancen fetare midis shqiptarëve të besimeve të ndryshme?

Votues
62. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Vetë, religjionet e ndryshme

20 32.26%
  • Ateistët

12 19.35%
  • Realiteti post 9/11

2 3.23%
  • Propagandat e huaja

28 45.16%
Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 70
    i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    lexo mire ate linkun qe te dhashe derjans lol,kastrioti ishte nje hero i madh shqiptar i krishtere.

ps.une nuk jam i krishtere lol,jam ateist,por faktet historike nuk mund ti injorojme.
    linku nuk me hapet lol

po sic e thash letrat e pedofilave te vatikanit nuk me interesojn hic

ishin po ato lloj pedofilash qe helmun Pjeter Budin mu para se tia niste kryengritjes, dhe qe nuk i dhan dhe asni pushke kur ky u kerkoj ndihm

me pederastlliqet e vatikanit jemi msu ne qe tash e 1000 vjet
    JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE

..... .....
    Anëtarësuar
    11-05-2008
    Postime
    2,503
    Citim Postuar më parë nga derjansi Lexo Postimin
    athere pse nuk boni kryqezata kundra islamit jasht shqipris?

shqiptaret musliman ne at kohe ishin oficera te ushtris turke si Ballaban pasha pa dyshim qe ato meritonin vdekejn.
    popullsija e thjeshte ishte 100% e krishtere ne at koh
    duket se ke shumeeeeeeeeeeeeeee mangesi ndaj historise shqiptare.papa piu i 2 te ne ate kohe organizoi nje kryqezate qe kishte ushtare nga e gjithe europa dhe do zbarkonte nga brindizi ne durres dhe ko manda do i jepej skenderbeut,detyra e kesaj kryqezate ishte qe ti nxirrte turqit fare nga europa.por me 18 gusht 1466 papa piu i 2 te n derroi jete ne ankona dhe kryqezata u shpernda.dhe cjane keto budallalliqe qe thoni qe skenderbeu nuk luftoi per fe.atehere ishim te gjithe kristian dhe normalisht qe do luftoje per binomin fe-komb.mos harro titulli athlet i krishtit skenderbeut i eshte dhene nga 2 papa.verej me poshte:
    Once "Athleta Christi" (Latin: "Champion of Christ") characterized a class of Early Christian soldier martyrs, of whom the most familiar example is Saint Sebastian. See Military saints.

In Early Modern times, since the 15th century, the title has been a political one, granted by popes to men who have led military campaigns to defend Christianity. The militant Catholic hymn Athleta Christi nobilis ("Noble Champion of the Lord"), a hymn for Matins on May 18, the feast of Saint Venantius was written in the 17th century. Its author is unknown. The medieval precursors of this hymn are numerous and include hymns, responsories and antiphons dedicated to many saints and martyrs, even non-militant ones like Cosmas and Damian [1].

Those who have held the title include:

John Hunyadi of Transylvania, representing Kingdom of Hungary
    Gjergj Kastriot Skanderbeg of Albania called Athleta Christi by Pope Pius II and Nicholas V [2].
    Stephen the Great of Moldavia, called by Pope Sixtus IV

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    Citim Postuar më parë nga white-knight Lexo Postimin
    duket se ke shumeeeeeeeeeeeeeee mangesi ndaj historise shqiptare.papa piu i 2 te ne ate kohe organizoi nje kryqezate qe kishte ushtare nga e gjithe europa dhe do zbarkonte nga brindizi ne durres dhe ko manda do i jepej skenderbeut,detyra e kesaj kryqezate ishte qe ti nxirrte turqit fare nga europa.por me 18 gusht 1466 papa piu i 2 te n derroi jete ne ankona dhe kryqezata u shpernda.dhe cjane keto budallalliqe qe thoni qe skenderbeu nuk luftoi per fe.atehere ishim te gjithe kristian dhe normalisht qe do luftoje per binomin fe-komb.mos harro titulli athlet i krishtit skenderbeut i eshte dhene nga 2 papa.verej me poshte:
    Once "Athleta Christi" (Latin: "Champion of Christ") characterized a class of Early Christian soldier martyrs, of whom the most familiar example is Saint Sebastian. See Military saints.

In Early Modern times, since the 15th century, the title has been a political one, granted by popes to men who have led military campaigns to defend Christianity. The militant Catholic hymn Athleta Christi nobilis ("Noble Champion of the Lord"), a hymn for Matins on May 18, the feast of Saint Venantius was written in the 17th century. Its author is unknown. The medieval precursors of this hymn are numerous and include hymns, responsories and antiphons dedicated to many saints and martyrs, even non-militant ones like Cosmas and Damian [1].

Those who have held the title include:

John Hunyadi of Transylvania, representing Kingdom of Hungary
    Gjergj Kastriot Skanderbeg of Albania called Athleta Christi by Pope Pius II and Nicholas V [2].
    Stephen the Great of Moldavia, called by Pope Sixtus IV
    e pse nuk e filloj papa tjeter kryqezaten?

dhe kryqezatave va pam hajrin

ishte kryqezata e katert qe e shkatrroj bizantin edhe pse ishte perandori kristjane, edhe sot e ksaj dite ne venecia qendro simboli i kostandinopojes i grabit prej venecianve

kryqzatat jan bo vec per grabitje dhe shkatrrim

nejse merruni me atletet e futbollistet e krisht kopilit se ashtu ju inteterso ju

per mu skenderbeu asht hero kombtar shqiptar.
    JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE

Besimtar Musliman Maska e eldonel
    Anëtarësuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtina
    Postime
    1,219
    Citim Postuar më parë nga Julius Lexo Postimin
    E pra pikërisht. Si punë e arabëve, serbëve, grekëve.
    Edhe ata që nuk dinë të shkruajnë mirë shqip janë të dyshimtë nr 1.
    Po ju ateistat ku ishit ? Kerkah s ' shkrun historia per ju ?
    KOSOVA E MADHE

Besimtar Musliman Maska e eldonel
    Anëtarësuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtina
    Postime
    1,219

ishte kryqezata e katert qe e shkatrroj bizantin edhe pse ishte perandori kristjane, edhe sot e ksaj dite ne venecia qendro simboli i kostandinopojes i grabit prej venecianve

nejse merruni me atletet e futbollistet e krisht kopilit se ashtu ju inteterso ju

Permbaju derjansi nuk bene te ofendosh tani njeher flet per toleranc pastaj fillon dhe ofendon , me trego si mund te arrihet ne kete menyre toleranca ?
    Kujdes gjate shkrimeve .
    KOSOVA E MADHE

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Citim Postuar më parë nga eldonel Lexo Postimin
    Po ju ateistat ku ishit ? Kerkah s ' shkrun historia per ju ?
    Ne nuk jemi turmë apo kope bagëtish siç jeni juve.

Pasi u vratë me njeri tjetrin juve, dolëm ne.
    Ne jemi e ardhmja, ju jeni për muze.
    Ezekiel 25-17.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-12-2007
    Vendndodhja
    poçem
    Postime
    95
    Po rezikohet e cke me ate pune . Te krishte,r budist, ateist, soj e sorollop fyejn fene Islame dhe profetin tone ne forume. kjo do te shtoj urrejtjen muslimanve per jomuslimanet deri sa te plasi keq ndonje dite . prandaj i thirni mendjes dhe mos shani, si i thone llafit, durojme po nuk harojme

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Një vërejtje për opsionin nr 4. Propagandat e huaja.

Vetë feja si ideologji, është propagandë e huaj.

Islami është propagandë arabe.

Krishtërimi është propagandë me zanafillë hebraike, por e përqëndruar në duart ose të grekëve (ortodoksia), ose të italianëve/perëndimorëve (katolicizmi).
    Ezekiel 25-17.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet në Bllog
    22
    Harmonia e jashtme lind nga harmonia e brendshme shpirterore e cdo shetasi shqiptar. Nje shoqeri qe nuk ka harmoni te brendshme, edhe pse mund te jete ne harmoni ne pamje te jashtme, eshte si puna e atij vullkanit te fjetur qe te gjithe e dine qe nje dite do te shpertheje, por askush nuk e di se kur.

A e kane shqiptaret harmonine e brendshme shpirterore?

Mjafton te lexosh 20 mendime te anetareve te forumit qe jane shprehur ne kete teme qe jane me fe te ndryshme dhe vijne si produkte te mini-kulturave shqiptare qe te kuptosh qe shqiptaret nuk kane se si te humbin ate qe nuk e kane. Qe te humbesh harmonine fetare duhet me pare qe ta kesh, po nuk e ke nuk ke as se cfare humb. Dhe ajo tema qe une hapa para disa vitesh dhe qe nuk mori shume pergjigje, kish per qellim te nxirrte ne drite erresiren e plote shpirterore te shqiptareve si popull. Kur flas per "shqiptaret si popull" flas per ata shqiptaret e sotem dhe jo ata te djeshem. Kontrasti midis te dyve eshte si krahasimi i nates me diten.

A kane shqiptaret harmoni fetare?

Pergjigjia qe i pergjigjet realitetit eshte: Kane patur dhe duan ta rigjejne. Pengesa kryesore e shqiptareve eshte injoranca qe shprehet ne forma nga me te ndryshmet por qe ne thelb ka nje krize identiteti te krahasueshme me krizen e identitetit te atij jetimit qe u rrit ne jetimore, dhe kur u be burre e filloi te ndertoje familjen e tij, donte te zgjidhte nyjen gordiane te ekzistences se tij: kush jane njerezit qe me sollen ne jete, kush jane prinderit e mi? Dhe kjo eshte nje nyje ekzistence pasi ai femija i tij neser do ta pyesi per gjyshin e gjyshen, per familjen nga i vjen i ati. Eshte e rendesishme per ate jetimin e bere burre qe ti ofroje femijeve te tij ate qe i mungoi gjate gjithe jetes, ngrohtesine familjare dhe te gjitha te mirat qe burojne prej saj.

Ne te njejten pozite jane edhe shqiptaret sot si ai jetimi i vogel qe sot eshte bere burre dhe po krijon familjen e vete. Shqiptaret nuk jane me sot te shtypur por te lire. Ne emer te tyre nuk flet me as nje perandor, as nje sulltan, as nje mbret, as nje diktator. Ka ardhur nje epoke e tille qe cdo shqiptari i duhet te flasi me gojen e vete. Te flasim, por cfare te themi, kur per 600 vjet nuk kemi as guxuar te flasim ate qe kemi ne mendje e ne zemer, por i kemi mbajtur ato te ndrydhura?

Format e injorances shqiptare kur vjen fjala tek feja

Sikur te gjitha format e shfaqjes se injorances shqiptare kur vjen fjala tek feja te dokumentoheshin, do te mbusheshin me mijera faqe ne forumin shqiptar, me shume se sa jane mbushur. Kjo injorance haset kudo, tek gati gjithe shtresat e shoqerise, nga inteligjenca e deri tek ai shqiptari i pashkolle qe as shqip nuk di te shkruaje sic duhet. Po u jap vetem disa shembuj te ilustruara me mijera here ne faqet e ketij forumi ne vite, bile dhe brenda kesaj teme:

1. Te jesh fetar do te thote te jesh antishqiptar

Kjo eshte nga format me te bukura te injorances shqiptare, bile une do ta quaja kete "kulmin e injorances" pasi eshte injorance ne fuqi te trete: se pari deshmon nje mungese te plote respekti mbi ate te shenjten, lirine e individit per te besuar; se dyti deshmon nje erresire te plote shpirterore personale te atij qe i nxjerr keto fjale nga goja; se treti personi qe nxjerr keto fjale nga goja deshmon nje injorance aq te trashe sa nuk e shpon dot as plumbi mbi historine e popullit shqiptar. Po flasim per ate Shqiperine qe flamur te vete kombetar ka nje flamur fetar bizantin, ku heroi kombetar eshte nje fare Gjergj Kastrioti qe luftonte ushtrine me te tmershme te kohes per te hir te lirise, fese dhe tradites se te pareve te tij, qe ne himnin e vete kombetar citon Zotin; dhe nje popull shqiptar ku 2/3 e popullsise mbajne mbiemra fetare: Hoxha, Prifti, Papa apo Shehu. Pra me pak fjale, te barazosh fetarine e shqiptareve me antishqiptarizem eshte njesoj si te thuash gjithe populli shqiptar ne nje shumice absolute eshte antishqiptar, eshte anti-vetvete.

2. Harmonia fetare lindi ne kohen e xhaxhit Enver

Shume veta ne ate temen qe pyeste se si lindi harmonia fetare mes shqiptareve, u pergjigjen duke thene: lindi ne kohen e xhaxhit Enver, ne ato 50 vjetet ku te gjitha fete u denuan reptesisht me ligj dhe Shqiperia hyri ne librin Guiness te rekordeve boterore si shteti i vetem i veteshpallur ateist ne historine e botes. Pra per keta njerez, vrasja e klerit, mbyllja dhe shkaterrimi i kishave e xhamive, ndeshkimi me ligj i cdo forme te praktikimit te besimit nga njerezit, i dhane jete nje shoqerie shqiptare ne "harmoni te plote". Keta jane ata mendjendritur qe edhe pas 2 dekadash nga renia e komunizmit dhe pas zbulimit te gjitha masakrave dhe genocideve te atij rregjimi, ende bejne me faj "hoxhallaret" dhe "prifterinjte", apo "kishat" dhe "xhamite" per mungesen e harmonise fetare. Keta nuk arrijne te shohin qe ndalimi i besimit ne shoqerine shqiptare per 50 vjet eshte shkaku kryesor i te gjitha atyre te keqijave qe ndodhen ne ate toke per 50 vjet e po ndodhin edhe sot e kesaj dite ne formen e krimeve nga me te ndryshme nga me monstruozet qe u degjon veshi. Rregjimi diktatorial komunist u mundua te zevendesonte moralin hyjnor me idealin e Partise dhe shokut Enver. Dhe per habine e te gjitheve, mesimi me i madh i nxjerre nga keto dy dekada ne demokraci e liri nga shqiptaret eshte se rregjimi komunist arriti me sukses te shtier nen kontroll e te indiktrinoje mendjet e shqiptareve ne ato 50 vjet, por ajo qe nuk mundi do te beje dot, kalane e vetme shqiptare qe nuk e pushtoi dot, ishte pikerisht, bota shpirterore e shqiptare. Ne keto 2 dekada, transformimi me i madh i shqiptareve nuk ka qene as fizik, as ekonomik, as shoqerore, transformimi me i madh i shqiptareve ka qene shpirteror, rizbulimi i ekzistences se botes shpirterore, rizbulimi i tradites fetare shekullore qe kemi trasheguar nga te paret.

3. Indiferenca ndaj fese eshte harmoni fetare

Edhe kjo eshte nje nga format qe me dhuron nje buzeqeshje kur e has mes shqiptareve. Keta jane ata shqiptare qe thone: "me shqeteson mjekra e myslimanit, me shqeteson kryqi i orthodhokseve, me shqeteson kisha e katolikeve apo teqeja e bektashijve, me trembin ata misionaret e shumte te huaj qe kane zbarkuar ne Shqiperi e Kosove." Dhe e mbyllin me fjalet "sikur te ishin te gjithe si une, Shqiperia do te ishte lule." Pra sikur te ishin te gjithe si ky shqiptar indiferent ndaj ekzistences se nje bote shpirterore tek njeriu, "populli shqiptar" nuk do te kish asnje problem me fene pasi nuk do te kishim e nuk do te praktikonim as nje fe. Ndryshimi i vetem i ketyre indiferenteve me ateistet eshte se keta jetojne ne muzg dhe nuk e kane arritur akoma erresiren e ateisteve qe i shtyn te urrejne gjithcka dhe kedo, pa e marre vesh as vete pse.

Keta tipa jane te lezetshem pasin keta jane ata qe dine te thone edhe "jam musliman" apo "jam orthodhoks" vetem se jane i biri i filanit apo vetem se kane emrin e mbiemrin te tille, packa se nuk u bie shpesh rruga per ne kishe apo per ne xhami. Injoranca e ketyre njerezve eshte nje injorance e misheruar jo vetem ne nje emer e mbiemer qe mbajne, por ne vete qenien e tyre pasi keta mundohet te jene "patriote shqiptare" kur keta nuk jane te denje te mbajne as emrin e mbiemrin qe kane trasheguar nga prinderit e nga familja!

4. Populli shqiptar eshte popull mysliman/krishtere/ateist

Injoranca shprehet edhe ne formen e histerise se shfrenuar: deshires per ta imagjinuar popullin shqiptar ne mendje si nje popull 100% mysliman, te krishtere apo ateist. Pra keta jane ata qe mundohen te vetemashtrojne veten se populli shqiptar eshte ashtu sic me pelqen mua. Ne fakt, asnje popull i botes nuk ka fe. Kur mua me pyesin se cfare fe ka Shqiperia une u pergjigjem: "Nuk e di se cfare fe ka Shqiperia, kur ta mesoj ta them. E vetmia gje qe di eshte se cfare fe kam une si shqiptar."

Injoranca e ketyre "besimtareve te devotshem" ne pamje te jashme eshte se mundohen te behen Zot dhe te luajne edhe rolin e Zotit. U pelqen te flasin "ne emer te popullit" dhe jo ne emrin e tyre si njerez me vullnet te lire.

5. Ne jemi nje popull evropian e jo aziatik

Kete forme te injorances e hasim edhe tek disa prej shqiptareve me mendjendritur te kohes qe jetojme, kam parasysh ketu shkrimtarin e mirenjohur Ismail Kadare. E gjithe ideja eshte e ngritur mbi "oportunitetin historik te castit" ku aspiratat tona politike kombetare te castit jane me te rendesishme se sa traditat shekullore fetare qe hasim mes shqiptareve. Kur Kadare e plot njerez te tjere inteligjente flasin per "identitetin evropian te shqiptareve" apo "orientimin perendimor te tyre", mundohet tu japi shqiptareve mesazhin se e rendesishme per kombin shqiptar sot nuk eshte se cfare kemi qene deri me sot, por cfare duhet te jemi neser. Ai mbron bindjen se per hir te identitetit evropian, shqiptaret duhet te kompromentojne gjithcka, per tu bere evropiane.

Nese Enver Hoxha mori guximin e eksperimentit bolshevik me shqiptaret, Kadare e plot te tjere marrin guximin e eksperimentit evropian me shqiptaret. Ti indoktrinojme shqiptaret qe te mendojne e sillen si Evropa Perendimore ne cdo aspekt.

Injoranca me nje qendrim te tille shfaqet ne shume forma por une do te rendisja disa. Se pari, njerezit qe mbrojne mendime te tilla dhe qe bejne deklarata te tilla publike qe kane ne vetvete nje nentekst fetar nuk kane te drejten morale per ta bere nje gje te tille pasi ata vete nuk besojne ne Zot e nuk praktikojne asnje fe. Pyesni shkrimtarin e nderuar nese beson ne Zot dhe nese praktikon nje fe ne jeten e tij. Se dyti, ideja se mund te transformosh nje komb e nje popull me tradita shekullore fetare me nje fjale goje, eshte driteshkurtesi historike dhe nje shkelje ne dinjitetin dhe lirine e cdo shqiptari qe ka provuar indoktrinimin komunist. Se treti, edhe sikur te gjithe shqiptaret si popull neser te transformoheshin e te beheshin "evropiane ashtu sic i pelqen Kadarese", Shqiperia mund te kete fituar betejen e castit por ka humbur tashme luften me historine: shqiptaret nuk jane me trashegimtare te denje te te pareve te tyre por jane sot minj laboratoresh evropiane. Se katerti, 100 vjet si sot, kur edhe ideologjia e nje Evrope te Bashkuar te kete vdekur dhe ne horizont te kete dale nje yll i ri polar, nje tjeter Kadare do te dali ne skene per te bere apel per te perqafuar "yllin e shansit historik te momentit".

Cili eshte testi i shqiptarise?

Te gjithe patriotet me te medhenj qe kane dale nga gjiri i ketij populli ne te pakten 6 shekujt e fundit, kane patur si bosht referimi dhe si nje simbol te lirise dhe sakrifices heroin tone kombetar Gjergj Kastrioti. Arsyet per kete jane te shumta qe meritojne nje teme me vete. Dhe nuk eshte aspak rastesi qe Gjergj Kastriotin e gjejme ne sheshet e kryeqyteteve te botes shqiptare, Tirane, Prishtine, Shkup.

Shkoni perpara bustit te Gjergj Kastriotit ne nje prej ketyre qyteteve, dhe bejini pyetjen e thjeshte vetes:

A jam une nje pasardhes i denje i Gjergj Kastriotit?
    Cfare kam trasheguar une nga Gjergj Kastrioti ne jeten time?

Ketyre dy pyetjeve mund ti jepni pergjigje kur te njiheni jo vetem me bustin por edhe me jeten e heroit tone kombetar. Dhe kur te mbaroni se shfletuari jeten e tij, keni per te zbuluar edhe postulatin e harmonise fetare te brendshme:

"Do te ngelem deri ne vdekje mik i virtytit dhe jo i fatit..."

Edhe Gjergj Kastrioti ishte nje jetim qe iu desh te rritej ne oborrin e sulltanit, por kur u be burre, i kerkoi dhe gjeti familjen e tij, per te mos iu ndare kurre, as ne vdekje.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 10-08-2008 më 04:03

..... .....
    Anëtarësuar
    11-05-2008
    Postime
    2,503

titulli me i madh i skenderbeut eshte atlet i krishtit dhe per kete do mbahet mend ai.ne cdo bbust dhe monument qe ka ne shtete te huaja lexon,ne nder te tij,mbrojtesit te krishterimit.

Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Esse dhe artikuj të muslimanëve
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 09-12-2010, 09:31
  3. Si lindi harmonia fetare në Shqipëri?
    Nga Albo në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 127
    Postimi i Fundit: 27-10-2010, 08:41
  4. Rexhep Qosja: Identiteti kombëtar dhe vetëdija fetare
    Nga Davius në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-02-2006, 02:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •