Close

Rezultati i Sondazhit: Cfarë e rrezikon tolerancen fetare midis shqiptarëve të besimeve të ndryshme?

Votues
62. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Vetë, religjionet e ndryshme

20 32.26%
  • Ateistët

12 19.35%
  • Realiteti post 9/11

2 3.23%
  • Propagandat e huaja

28 45.16%
Faqja 7 prej 7 FillimFillim ... 567
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 70
    Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Citim Postuar më parë nga 412 Lexo Postimin
    Në lidhje me sondazhin jam dakord me Juliusin se pika e parë dhe e fundit e sondazhit janë e njëjta gjë. Kurse pika e dytë, ateizmi, nuk ka se si të rrezikojë tolerancën sepse ateizmi është mungesë teizmi, kështu që kur nuk ka teizëm s'ka se çfarë të tolerohet midis "besimeve apo besimtarëve të ndryshëm".

Rreziku për tolerancën fetare janë fetë dhe fetarët, psh. arabët e temës "Arabizëm i skeduar".
    Në fakt, ateizmi siç shprehet nga disa ekzemplarë të forumit, përbën për Shqipërinë pjesë të problemit dhe jo të zgjidhjes. Një ateizëm i tillë nuk është veçse një shprehje teizmi, madje agresiv, pasi kërkon të zëvëndësojë fetë ekzistuese. Pra nuk ka edhe shumë dallim nga proselitizmi. Ateizmi nuk ka qënë shprehje kolektive por personale, kurse një fe është parimisht e kundërta.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

tjeter gjo ateizmi, tjeter gjo antiteizmi - i ngaterroni cik si shpesh

ateizem - mos-teizem - mos/fe, mos/besim
    antiteizem - kunder-teizem - kunder/fe, kunder/besim

srbe na vrbe Maska e pryll
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ke prroi palpoçit
    Postime
    573
    m'duket se e kishte me mu. po nesje, i ka efekte anësore të zborit, skena ça me i bo, vetë desh.

Citim Postuar më parë nga Bizantin
    Një ateizëm i tillë nuk është veçse një shprehje teizmi, madje agresiv, pasi kërkon të zëvëndësojë fetë ekzistuese.
    antiteizmi, siç ta tha ne proskriptori sipër, nuk kërko me i zëvendësu fetë, po me i zhduk fare nga qarkullimi...

personalisht nuk jom tipik ateist, në sensin që thjesht "nuk besoj ato që besojn teistët", po jom antiteist. ka i dallim këtu sepse ateizmi nuk osht ideologji, në asnjë lloj kuptimi, por antiteizmi osht.

antiteizmi shqiptar buron prej nacionalizmit. fetë semite janë antinacionaliste ideologjikisht, dhe joshqiptare në përmbajtje, nacionalistët shqiptarë janë me detyrim antiteistë. thjesht luftë për ekzistencë. feja ka zhduk miliona shqiptarë në gadishull këto 1'000 vjet. shumë i pagëzoi serbë, malazezë, boshnjakë, turq e grekë dhe e dhjetoi kombin. si i tillë çdo nacionalist shqiptar që respekton vetveten ka si nji prej detyrave të tij zhdukjen e fesë.

kuptohet që ky antiteizëm nuk mund të kuptohet prej një greku... apo jo bizantino?

po sidoqoftë mos ngatërroni ateizmin me antiteizmin
    Ndryshuar për herë të fundit nga pryll : 04-10-2008 më 06:50

Perjashtuar Maska e Sabriu
    Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Ne Shqiperi ka mungesë të vlerave fetare.

Me thone te drejten ne ne Shqiperi krehonemi psh per kete mungese, megjithese nuk po me duket se une apo nai shqiptar qe do e qunte tamom mungese mospasjen e vlerave fetare si pedofilia, incesti, poligamia, shtypja e grave, kultura arabe, antinacionalizmi, universalizmi dhe te tjera te tilla.

Po sidoqofte jena jashte teme Sabrio.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    m'duket se e kishte me mu. po nesje, i ka efekte anësore të zborit, skena ça me i bo, vetë desh.
    Jo, por mirë se erdhe.

antiteizmi, siç ta tha ne proskriptori sipër, nuk kërko me i zëvendësu fetë, po me i zhduk fare nga qarkullimi...
    E kam të qartë çfarë është antiteizmi dhe ateizmi. Nuk i ngatërrova gjëkundi. Mbase përdorimi ''zëvëndësoj'' ishte pak i pavënd.

personalisht nuk jom tipik ateist, në sensin që thjesht "nuk besoj ato që besojn teistët", po jom antiteist. ka i dallim këtu sepse ateizmi nuk osht ideologji, në asnjë lloj kuptimi, por antiteizmi osht.
    Pra për çështjen e tolerancës fetare, e dëmton atë njësoj si ekstremistët fetarë. Ti mendon psh se nqs 100% e shqiptarëve ishin ateistë nuk do kishte konflikte fetare (gjë që vetëkuptohet). Pikërisht atë besoj edhe unë. Se nuk do kishte konflikte fetare nqs të gjithë shqiptarët ishin ortodoksë (gjë që prapë vetëkuptohet)! Pra arrijmë në konkluzionin magjik se përçarjen mes shqiptarëve nuk e sjell feja si fe por fakti se ekzistojnë më shumë se një të tilla. Zgjidhja është e thjeshtë. Ose një fe, ose pa fe, ose çdonjëri të shikojë punën e vet.

antiteizmi shqiptar buron prej nacionalizmit. fetë semite janë antinacionaliste ideologjikisht, dhe joshqiptare në përmbajtje, nacionalistët shqiptarë janë me detyrim antiteistë. thjesht luftë për ekzistencë. feja ka zhduk miliona shqiptarë në gadishull këto 1'000 vjet. shumë i pagëzoi serbë, malazezë, boshnjakë, turq e grekë dhe e dhjetoi kombin. si i tillë çdo nacionalist shqiptar që respekton vetveten ka si nji prej detyrave të tij zhdukjen e fesë.
    Qesharake. Absolutisht. Madje filloj të dyshoj për aftësitë e tua mendore. Feja dmth solli dyndjet (pagane) sllave në Ballkan apo pushtimin turk? Unë nuk them se feja nuk përbën faktor konfliktesh në Ballkan por mosekzistenca e saj nuk do t'i ndryshonte gjërat. Ateizmi shqiptar në formën që e tregon ti është pjellë e komunizmit. Elementet e mbizoteruara pagane në krishterimin shqiptar (apo edhe në islam) nuk tregojnë asgjë, pasi edhe si masë t'i studiosh nuk përbëjnë diçka të re krahasuar me elementet pagane në krishterimin grek apo atë gjerman a lituanez. Kështu edhe si antiteist mbetesh një komunistoid dmth bolshevik.

kuptohet që ky antiteizëm nuk mund të kuptohet prej një greku... apo jo bizantino?
    He, he. Provo të debatosh noiherë me pjestarë të Χρυσή Αυγή.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Kështu edhe si antiteist mbetesh një komunistoid dmth bolshevik.
    Ku mi gjeni ca terma thagmë fare ju fetarët. Ishte dhe një sumpërpjetësh aty më parë dhe thoshte "ortodoksët ekstremistë ateistë...komunistë". Hajde miks tu miksë hajde....

Nejse nejse...unë personalisht nuk identifikoj veten me antiteist (akoma). Jam kundër fanatizmit fetar gjithsesi.
    Ezekiel 25-17.

Ragnald
    Anëtarësuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    une them qe , per sa kohe bijte e komunisteve te ndyre te ish-regjimit jane akoma verdalle ,toleranca fetare ne shqiperi,e cila ka perjetuar nje harmoni goxha te admirueshme , ka per tu vene ne rrezik.

edhe greko-bithlepiresat jane te rrezikshem , sepse ata kane nje ideal-plan ,i cili edhe pse afatgjat, its working so far .

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    E kam thene shume here po e perseris prape.

Shqiptaret si komb, nuk kane nevoje per religjion zyrtar. Te pakten kjo nuk duhet dhe asnjehere nuk duhet te jete pjese e identitetit kombetar shqiptar.

Ne lidhje me "sondazhin", besoj qe jotoleranca rrjedh nga injoranca. Gjithsesi votova "Propagandat e Huaja" per shume arsye te tjera.

Besimtar Katolik Maska e altint71
    Anëtarësuar
    27-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    933
    Citim Postuar më parë nga Jack Watson Lexo Postimin
    Pyetjen e ke bërë për Shqipërinë?

Unë që sa kam lind e deri tani jetoj në Shqipëri, dhe e njoh mentalitetin e këtij populli, e kësaj shoqërie me rrënjë. Dhe me garanci 99.9999....999...% që konflikte fetare nuk ka shanse të këtë. S'jemi popull fetar ne. Rinia as që bëhet fjalë me ik në xhami apo në kishë, apo me hy nëpër debate fetare. As edhe moshat e tjera. Kur kam qenë në shkollë unë (8 vjeçare) e gjimnaz as që bëhej noj herë muhabet për fenë, s'bite rasti me fol për fenë, as me pyt çar feje ke ti. Gjona qesharake. Me pak fjalë populli i thjeshtë ngelet jashtë konfliktit.

Kush mund ta shkaktojë konflikt? Vetëm "kokat" e m'dhoja të fesë. Po edhe prej tyre nuk shoh ndonjë rrezik.
    Shpresoj shume te jet vertet ku realitet ne shqiperi.

Faqja 7 prej 7 FillimFillim ... 567

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Esse dhe artikuj të muslimanëve
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 09-12-2010, 09:31
  3. Si lindi harmonia fetare në Shqipëri?
    Nga Albo në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 127
    Postimi i Fundit: 27-10-2010, 08:41
  4. Rexhep Qosja: Identiteti kombëtar dhe vetëdija fetare
    Nga Davius në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-02-2006, 02:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •