Duk filluar nga Plisi i ZEU_s- sit e deri tek Bardulusi te gjithe keta plisa jane simbole te Lirisė tek shqiptaret, shifni link ketu ju lutemi;
http://picasaweb.google.fr/dartre93/...96537464102946
Duk filluar nga Plisi i ZEU_s- sit e deri tek Bardulusi te gjithe keta plisa jane simbole te Lirisė tek shqiptaret, shifni link ketu ju lutemi;
http://picasaweb.google.fr/dartre93/...96537464102946
Po edhe vet fjala Plis ne qoftese do te zberthehej do te vinim re qarte egzistencen dhe lidhjen ende sot te saj me gjuhen shqipe.
Plis = P Lis = Pe Lis = Prej Leshi (list=lesht)
Githashtu mund te vene re se ende sot ne dialektin Shqiperise jug-lindore (Korce) ende sot e shqiptojne fjalen Prej si Pe.Psh:
Pe rrobe,pe pambuku ose Pe Leshi.............. gjithashtu edhe ne dialektin lab fjala lesh shqiptohet ende sot si Li pra po te marrim keto dy forma te fjaleve ende egzistuese ne gjuhen shqipe do te dalim ne perfundimin se PrejLeshi mund te thuhet edhe Peli ose Pelist=Plist (Prejlesht).Por njihet gjithashtu edhe emri i Lezhes se lashte qe njihej si Lisi dhe linguistet e lidhin pikerisht me fjalen Lesh qe ka sjelle me vone edhe formen e njohur sot si Lezh.
LABERI O MAL ME THIKA , DJEMTE E TU TRIMA ME CIKA.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
si plis po doket edhe me siguri munet me kon plis po fatekeqesishte historia u shkru ndryshe...
Une personalisht kam besuar per nje kohe te gjate qe fjala plis eshte e njejte me ate latine pile-us e cila jo fare rastesisht ka te njejten rrenje me fjalen ""greke""(sigurisht te lashte):
Po ta shikosh me vemendje rrenja eshte e njejte me fjalen angleze pile=pirg.
Ndoshta kjo per arsyen e formes se ngjashme me nje pirg.
E vecanta eshte se shqipja ruan thelbin antik te te folurit dhe ne nuk kemi nevoje te kerkojme "shqipen e lashte" . Ajo eshte prezent ne cdo fjale, ne cdo germe, ne cdo simbol, ne cdo diftong, ne cdo klaster te """"latinishtes"""" dhe """""greqishtes se vjeter""""".
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Theti shkon terheq armet e akilit tek perendia Hefest i cili ka ne koke nje plis.
afresku ndodhet ne muzeun arkeologjik te Napolit
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 19-06-2008 mė 06:58
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Pėr sa u pėrket fotove qė datojnė nga shekujt e antikės, ju qė i keni sjellur (qė tė gjithė), a ka mundėsi:
1. Vendin ku janė gjetur
2. Nga cili shekull datojnė
3. Kur janė gjetur
4. Cili arkeolog ose grup arkeologjik i ka gjetur.
Mundėsisht.
Gj t m.
Krijoni Kontakt