DardanG;1927604]Me malazezët jemi shumë të afërt, me gjene të përbashkëta, prejardhje të përbashkët ilire, zakone shumë të ngjashme,( anipse ckombëtarizimi i tyre bQUOTEëri që tashmë të na ndaj dhe në dy shekujt e fundit të krijohen armëqësi dhe vërragë të mëdha, pra gjakëderdhje mes shqipëtarëve dhe malazezëve( dhe malazezët sigurisht se kanë prirë, në këtë drejtim, për të keq) ndaj edhe votova! Etnologët dhe historianët e një Universiteti të njohur amerikanë kanë botuar një libër, këtu e tridhjetë vite më parë, sipas të cilëve 80 për qind e malazezëve janë shqipëtarë! Shumica e malazezëve, e mohojnë se janë shqipëtarë, por ndër dije e kanë se nuk janë serb, se
Gjaku i pastër ilir, sipas historianëve, është ruajtur ku tjetër vecse në Malësi, e Malësia dikur nuk nënkuptonte vetëm pjesën veriore të Shqipërisë së sotme, por edhe Malin e Zi të sotëm, pra Montenegron!
Unë jam mbështetur në këto të dhëna dhe jam i bindur se shqipëtarët dhe malazezët janë shumë të afërt me njëri tjetrin, të paktën gjeneteikisht dhe me zakone dhe temperament shumë të ngjashëm.
Por, sado që votimi i im, që shqipëtarët dhe malazezët ngjajnë në njëri tjetrin, ty, Behar, të duket jo i logjikshëm, unë do të pyesja ty se cfarë logjike ka që raca shqipëtare, sipas teje, t´i ngjajë asaj turke, kur dihet se turqit janë përzierje mes racash, ku dominon, ndoshta ajo mongole! Sipas teje, shqipëtarët ngjajnë në Turgut Ozala, në pamje mongole!
E them sërish se derisa të këtë ndër shqipëtarë kësi farë Behar e Behara, e fatkeqësisht nuk janë të paktë, të cilët në radhë të parë e kanë islamizmin e shqipëtarëve dhe shqipëtarët musliman, duke lënë anash historinë, etnin, afërsinë territoriale, fqinjësinë, pamjen e zakonet, i konsiderojnë të ngjashëm me turq, shqipëtarët as që do t´ingjanë vetëvetës!
Krijoni Kontakt