Close
Faqja 77 prej 148 FillimFillim ... 2767757677787987127 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 761 deri 770 prej 1475
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    I futa nordiket per te thene qe seksualizmi eshte mbareboteror e jo i lindjes ,meqe po thoje se ka hyre qe andej ,dhe me dogji,sepse mendoj se miti i bijes se henes e diellit nuk eshte ruajtur kot me mijera vjet e se duke qene se gjithcka eshte ruajtur me pikatore duhet te kete fshehur shume energji(koncepte) brenda ketyre 'pikave' populli..
    Nordiket jane stok Lindor lum miku. Apo pas teje nuk ka ruse bjonde?

I vetmi merak i imi eshte barazimi Zot- Diell e Perendi- Toke,apo Zeus i Dodones-Diell - Zot e Diona-Toke- Perendia. Kam rene ne hall mbi kete pike ne fakt.
    Me del Herakliu ne Dodone,papritur e papandehur. Sa i vjeter mund te jete askush se di,po ama herakliu adhurohej nga Spartanet qe erdhen nga epiri e po ashtu nga ata qe pushtuan Tirin. Nuk me del Herakliu Trimi.
    Herakle duhet te te dale patjeter ne Dodone. Cfare nuk eshte e qarte eshte roli i tij, se si shpjegohet qe u kalua ne hyjnizim te njeriut(Herakles) ne vend te Zotit, cfare solli kete ndryshim (ja pse veprat e tij u ruajten ne legjenda). Si duket Herakles ka lujt me progecine e 3 dmth. Zot simbiotik(2) + Ai (biri)

Ja se perse dua te shkoj pertej Herakles, per te pare cfare adhurohej aty me pare. Dua te gjej si arriti Herakles te imponoje nje kulture te ndryshme.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

na gjete nje forme toskerishteje shume para se c'duhet ,sipas te shumteve..
    Forma foljore U DI (ne kuptimin u zbardh) nuk eshte toskerisht por laberisht. Labet mendohet se jane pasardhes te lapeve, nje popullsi shume e hershme kjo.
    Une dua te te them qe dhe toskerishtja nuk eshte shume e vonshme dhe sipas te gjitha gjasave eshte nje dialekt i trakishtes nje gjuhe kjo po aq e vjeter sa Ilirishtja.

Per delfi me ka pas pelqyer gjithmone shpjegimi 'fe e diellit' ose ne e duam b si 'be(ja) e diellit' meqe fe e be e ve me duket se i perkasin te njejtes familje .

Nese eshte bi,atehere ti mendon se del e bie jane fjalet nga ka dale Delfi,e keshtu
    e heq barazimin Del-Diell,pavaresisht se koncepti i del lidhet me diellin.
    (komenti i meposhtem nuk behet per ty dhe ska qellim te te fyej)

Shkenca nuk behet vetem duke rendur pas instiktit, ai eshte shtysa vertet, por perfundimet arrihen duke bere nje analize gjuhesore te kujdesshme dhe jo duke shpallur cka ke deshire apo pelqen, thjeshte duke pare nje ngashmeri siperfaqsore te fjaleve.
    Zakonisht kjo eshte diferenca midis nje studjuesi te paanshem dhe serioz (qe e mbeshtet gjithshka ne analize gjuhesore) dhe njerezve te tjere qofshin amatore apo profesioniste.

Per rastin konkret Del>diell dhe jo Del=diell(gjuhesisht) dhe as Diell>del.
    Pse?
    Sepse forma e vertete e foljes Del eshte Djel. Kemi nje reduktim te gjysem-zanores j (por kujdes jo si foljet pjek, djeg, rrjep etj).
    Forma Djel detyrimisht qe ka rrjedhur ne nje periudhe me te hershme nga Diel dhe pastaj kemi shnderimin e emrit diel>diell. Akoma dhe sot e kesaj dite themi e diel dhe jo e diell. Ky shnderim eshte normal ne Psh nga folja pjel> pjell lind emri PJELLE qe tregon te lindurit(qeniet).
    Meqe ra fjala
    Kjo fjale eshte ajo qe ne greqisht perkthehet SHUME(poli, polis, pola), sepse pjellja ka te beje me shumimin, nga pjellja=lindja vin shtimi, shumimi=shume=poli, pola; bile dhe polis=qytet (qe tregon qe ka shume{te pollur})

Nga ana tjeter gjithmone me ka terhequr barazimi dil=lind meqe n futet shpesh ne shqip para d kur kemi te bejme me rrokjen e fundit. Ne gegerisht biles n asgjeson edhe d-ne origjinale.
    Del dhe lind dhe poll jane sinonime. Lind eshte modernja e primitives me le.
    Me nje fjale le>lind. Lind eshte koktejl i dy foljeve me reduktimet perkatese:
    lind=lie+dal=liedal=lid-al=lind-al=lind,--- ku lie eshte folja li=lë=lesho(po i shmang hollesirat dhe termat teknike)

Dhe se fundmi kam nje kerkese , diskutimi duhet te behet mbi bazen e respektit reciprok. Normalisht dy bashkebiseduesa nuk jane te barabarte ne nivelin e dijeve dhe shprehjes. Kjo mosbarazi nuk duhet te shtyje askend qe per arsye inferioriteti ose superioriteti te kundershtoj tjetrin dhe kur e sheh qe ka te drejte.
    Por mbi te gjitha secili duhet te mendohet kur ka nje objeksion per mendimin e tjetrit, para se te shtyp butonat e kompjuterit per ta kundershtuar.
    Une ju siguroj qe njerezit e ditur kane interesa madhore qe hyjne ne diskutim me njerezit medioker, injorante ose narcize.
    SHKRUANI PER TE SHKEMBYER IDE DHE JO PER TU DUKUR.
    Ju falemnderit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 27-05-2008 më 10:19
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    unë do ndalem në postimet e mësipërme të cilat flasin për SELLËT.

që të nxjerrim një përfundim të saktë për ta ,unë po shtroj disa pika.

1) A ISHIN SELLËT ORGAN FETARËSH?

2) A SULMOHEJ KY ORGAN FETARËSH NË KOHË LUFTE?

3)SI E SHPJEGONI SHPJEGIMIN E THOMOPULOS=SELUNI= SE LUANI,nuk e prekni= gjuha Shumere.

4) A I PËRMËND HOMERI SELLËT?

5) A KISHTE GREKË NË KOHËN E LUFTËS SË TROJËS?ç THOTË THUKIDIDI?

në se do ju përgjigjemi këtyre pyetjeve ,atëher do dimë të dallojmë organin fetarë të stërlashtë pellazge-edhe grekëzimin e tijë me anë të fesë MBAS TRIUMFIT TË ATIKISHTES=GJUHËS TEKNIKE GREKE.KURRË MË PARË SELLËT NUK ISHIN GREKE,PASI GREKËT NUK EKZISTONIN ATËHERË

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin

4) A I PËRMËND HOMERI SELLËT?
    Alfeko ajo qe une kam sjelle ne post. nr 749 eshte pikerisht pjese nga Iliada.

Sellet jane permendeur gjate historise vetem nga Homeri, kurse gjithe te tjeret Herodotus, Strabo etj bejne KOMENTE te ketyre vargjeve te Iliades.

Per mendimin tim SELLOI eshte nje emer qe buron nga folja shqipe sjell.
    Kjo per arsyen sepse i bindet jo vetem etimologjikisht por dhe nga ana kuptimore, ata ishin sjellesit dhe interpretuesit(profetet, perkthyesit) e fjales se Perendise.

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Dias nuk jam aspak dakort qe diell vjen nga folja del. Mund te behen interpretime gjuhesore nga me te ndryshmet por diell , mban pashmangshmerisht formen ell=yll,pra eshte fjale e perbere.
    Po ashtu Diell permban fjalen Di,per dite,drite e dije, fjale e cila dha Dias,dieus e te gjitha format e Zotit 'indoeuropian'. Di per dite ne latinisht u be Dies-dite.

Keshtu qe as per se largu Diell nuk vjen nga del e ne rastin e kultit te Diellit si ne delf ,Del Biles forma me antike e Diell mendohet me te drejte te jete Diill cka e ben Diill =Diyll .

Forma parore e pjell eshte pell me te cilen lidhen fjalet pall dhe pill(dh). tek nje diskutim me baptistin kam arritur ne perfundimin qe zanorja a eshte aktive i eshte pasive dhe e eshte mesatare(refleksioni,maturia,perfundimi). Kjo perputhet me pall aktive, pill pasive dhe pell mesatare(perfundimi).

Pastaj kjo gjuha jone eshte jashte rregullave akademike e ka harmonine e vet qe arrihet me ane te llogjikes popullore. Kush arrin te zbertheje llogjiken popullore arrin te zbertheje gjuhen tone. Eshte me i vlefshem arsyetimi i nje fshatari sesa nje akademiku.

P.s kundershtimi eshte nje nga format per te arritur dijen. Kushdo qe di,ka nevoje per interlokutorin,prandaj edhe Platoni e jo vetem parapelqenin dialogun.
    Se kush eshte udheheqesi e kush interlokutori ate e vendos vete diferenca e njohjes ne nje fushe,pa patur nevoje te shkruhen faqe mbi aftesine e njerit apo tjetrit.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Dias nuk jam aspak dakort qe diell vjen nga folja del. Mund te behen interpretime gjuhesore nga me te ndryshmet por diell , mban pashmangshmerisht formen ell=yll,pra eshte fjale e perbere.
    Po ashtu Diell permban fjalen Di,per dite,drite e dije, fjale e cila dha Dias,dieus e te gjitha format e Zotit 'indoeuropian'. Di per dite ne latinisht u be Dies-dite.

Keshtu qe as per se largu Diell nuk vjen nga del e ne rastin e kultit te Diellit si ne delf ,Del Biles forma me antike e Diell mendohet me te drejte te jete Diill cka e ben Diill =Diyll .

Forma parore e pjell eshte pell me te cilen lidhen fjalet pall dhe pill(dh). tek nje diskutim me baptistin kam arritur ne perfundimin qe zanorja a eshte aktive i eshte pasive dhe e eshte mesatare(refleksioni,maturia,perfundimi). Kjo perputhet me pall aktive, pill pasive dhe pell mesatare(perfundimi).

Pastaj kjo gjuha jone eshte jashte rregullave akademike e ka harmonine e vet qe arrihet me ane te llogjikes popullore. Kush arrin te zbertheje llogjiken popullore arrin te zbertheje gjuhen tone. Eshte me i vlefshem arsyetimi i nje fshatari sesa nje akademiku.

P.s kundershtimi eshte nje nga format per te arritur dijen. Kushdo qe di,ka nevoje per interlokutorin,prandaj edhe Platoni e jo vetem parapelqenin dialogun.
    Se kush eshte udheheqesi e kush interlokutori ate e vendos vete diferenca e njohjes ne nje fushe, pa patur nevoje te shkruhen faqe mbi aftesine e njerit apo tjetrit.
    Fjala DIELL eshte fjale shume komplekse. Ajo ka brenda diten, driten, dijen, yllin, lindjen, ngjizjen e jetes, Zotin, dhine qe e ushqeu, zanen e malit etj etj etj.
    Kjo e ben shqipen gjuhe unikale e te pazevendesueshme.
    ASNJE GJUHE TJETER NUK E KA KETE AFTESI TE SHQIPES.
    Ne webin tim www.zeus10.webs.com ne shkrimin:
    The Knowledge, the boiling Sun, the Sacred Goat, the Day and much more ,all in one Zeus
    kam shpjeguar me detaje lidhjen e DIELL me te gjitha ato qe permenda.

Persa ju perket gjerave te tjera le ta leme me aq, une mendoj se ti je i vlefshem ne kete forum pavaresisht se nuk biem dakort bashke per disa gjera.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 28-05-2008 më 10:22

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Alfeko ajo qe une kam sjelle ne post. nr 749 eshte pikerisht pjese nga Iliada.

Sellet jane permendeur gjate historise vetem nga Homeri, kurse gjithe te tjeret Herodotus, Strabo etj bejne KOMENTE te ketyre vargjeve te Iliades.

Per mendimin tim SELLOI eshte nje emer qe buron nga folja shqipe sjell.
    Kjo per arsyen sepse i bindet jo vetem etimologjikisht por dhe nga ana kuptimore, ata ishin sjellesit dhe interpretuesit(profetet, perkthyesit) e fjales se Perendise.
    dias10

në se nuk ju përgjigjesh të gjitha pikave që kam shtruar,nuk mundë ti nxjerrim anën muhabetit.Gjendja e emrit të këtij organi fetarësh në mbishkrimet 4500 vjeçare shumere-mosprekja e këtij organi fetarësh në kohë luftrash,tregon kuptimin e vet emrit Seluni=se luni.

"që e banojnë Sellët"-na thotë homeri....ju si mendoni ?.A ishte e llogjikshme që VËNDIN E ZOTIT PELLAZGË TA BANONIN FETARËT....MË SE E LLOGJIKSHME.

NË SE DO KËRKONIM TË LIDHNIM ELLINËT ME SELLËT,ATËHER DO NA DUHET TË NJOHIM SE KUR LINDËN ELLINËT EDHE GJUHA E TYRE.NË MIJVJEÇARIN E DYTË NUK EKZISTONIN ASKUND ELLINËT,NDERSA SELLËT PELLAZGË PËRMËNDEN.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 28-05-2008 më 10:25

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Herakle duhet te te dale patjeter ne Dodone. Cfare nuk eshte e qarte eshte roli i tij, se si shpjegohet qe u kalua ne hyjnizim te njeriut(Herakles) ne vend te Zotit, cfare solli kete ndryshim (ja pse veprat e tij u ruajten ne legjenda). Si duket Herakles ka lujt me progecine e 3 dmth. Zot simbiotik(2) + Ai (biri)

Ja se perse dua te shkoj pertej Herakles, per te pare cfare adhurohej aty me pare. Dua te gjej si arriti Herakles te imponoje nje kulture te ndryshme.
    Nese pranojme se Herkuli ka luajtur me progresin e 3, atehere Herkuli i bie te jete Tjetri,meqe tjeter vjen nga i tre-te.
    Po tjetri eshte i 'Huaj' ndaj 2-shit i cili eshte numri i persosur i natyres,meqe cdo gje ka te anasjellten e vet ne natyre.

Nese 2 vjen nga 1 ashtu sikunder jane te gjitha gjasat dhe Maat eshte ndare ne Femer+mashkull,Zeusi+Diona atehere 3 i bie te jete njeriu,dmth numri 3 nuk eshte i hyjnive (apo perendeshes) por i njeriut(femijes - se Hyjnive).

Herakliu atehere i bie te jete i pari Hyj-Njeri ne absolut. Kjo ama bie ndesh me vendosjen ne kohe te Herakliut ne mitologji. Ku e vendos ti Herakliun ne Kohe ?
    Dielli dhe Herakliu mbaheshin si 'hyjni' tipike dorike e Damatra ishte nga hyjnite - femra, me e adhuruara nga Doret.
    Kjo treshe te kujton 3-shen e Dodones,mjaft te vesh apollonin-zeus i dodones e damatren-diona.

P.s sipas teje Trim vjen nga trem-b,trim vjen nga tri(3) apo jep ndonje etimologji tjeter ?
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    dias10

në se nuk ju përgjigjesh të gjitha pikave që kam shtruar,nuk mundë ti nxjerrim anën muhabetit.Gjendja e emrit të këtij organi fetarësh në mbishkrimet 4500 vjeçare shumere-mosprekja e këtij organi fetarësh në kohë luftrash,tregon kuptimin e vet emrit Seluni=se luni.

"që e banojnë Sellët"-na thotë homeri....ju si mendoni ?.A ishte e llogjikshme që VËNDIN E ZOTIT PELLAZGË TA BANONIN FETARËT....MË SE E LLOGJIKSHME.
    Alfeko,
    Secila prej pikave qe ke sjelle kerkon diskutime te gjata dhe teknikisht eshte e pamundur per mua tu pergjigjem atyre.
    Dhe per gjera qe dukshem kane qene te lexueshme kemi pasur debate te gjata me disa prej anetareve greko-1/2shqiptar.

Persa i perket Selleve, nese pranojme perkthimin zyrtar te Iliades atehere ata jane nje grup fetaro-profete te cilet banojne tempullin e nje Hyu dhe nuk shfaqen te jene nje grup etnik apo nje popull. Pastaj nese ishin te paprekshem ose jo une nuk e di, por di qe pushtuesit e huaj ralle i kursejne prifterinjte e nje besimi-race tjeter kur ata pushtojne ate vend.

Nese pranojme se Herkuli ka luajtur me progresin e 3, atehere Herkuli i bie te jete Tjetri,meqe tjeter vjen nga i tre-te.
    Hyj te lutem, mos i bini me sepate keshtu :tjetri vjen nga numerori tre.
    Kush e tha kete??
    Duke pranuar nje gje te tille(qe per mua eshte e gabuar) gjithe arsyetimi ndjek nje rruge te gabuar.
    Fakti qe flasim shqip nuk eshte i mjaftueshem per te arritur thjesht ne burimin e fjales.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •