doja të shtoja edhe unë diçka tek pytja e styx.
1)ku janë përdorur mitet edhe në cilën kohë?.
2)ekzistonin grekët në ato kohë?.
me që ra fjala po kujtoj edhe strabonin i cili na thotë se "në kaoni tregohen shumë mite që lidhen me kadmin edhe pjellën e tij".
Shqiptarve duhet tju lindi një Pilika i ri në mënyrë që të shtjelloj traditat e një kombi-megjithse i sapobotuari në shqip,hahn na tregon shumë tradita të kombit tonë,që janë të domosdoshme për botkuptimin figurativ.
ç po afron vjeshta/sfryn më zefiri/kthehen leilekët/prap në misiri/...pa dy tre pushkë /edhe ne armiqëve/adio bello /fron e çifliqe.
ja kushtoj Shabes(demirajt)
zotrinj që keni mundësi ta blini librin e Shabes -blijeni sepse është i domosdoshëm edhe teje shkencorë.
Ajo që do theksoja për të justifikuar vargjet e mësipërme ,është rruga e shtrëmbur që ndoqi Shabja për gjith jetën e vetë.Indoevropianizmi edhe bydallëqet me grekër 4000 vjeçarë e kanë shënuar jetën e tijë.Shabja ka qënë në dorën e hekurt të ko munizmit edhe ish bashkfajtorë për ndjekjen edhe interrnimin e DHIMITËR PILIKËS.vetëm 3 vjetë më parë Shabja mendonte se çështja e prejardhjes sonë të lashtë ishte një çështje për të cilën "shkruhen dhjetra punime,por kur përfundon si lexuari thua-ah sa mirë sikur të ishte kështu e vërteta".
sidoqoftë botimet e williams-de angelit-aref-stylos-kocaqit....patjetër edhe ulurima jonë nëpër forume ,e zgjuan këtë titan nga gjumi.Dërgojini doktorr salën që ti shtoj jetën edhe vëreni të shkruaj në mirësin tonë...boll më na dëmtoj rruga e shtrembur e akademis së shkencave.
me botimin e shabes , hapet rrugë e re në shkencën shqiptare-muri i hekurt u thye edhe tanimë presim Zeqon nga maja e thanës të shkruaj për autoktonin tonë.Presim N Cekën që të dalin më hapur edhe të pranoj thënien e Pilikës.."Apollonia është ndërtim pellazgë autokton,grekët erdhën si murgër fetarë edhe si të tillë qendruan brënda mureve të qytetit".Megjithse zoti Ceka e bëri autokritikën e vetë përpara Mathiu Aref kur ai prezantoj Elena Kocaqin si një dijetare të shkëlqyer edhe me të ardhme-duke pranuar indirekt prejardhjen tonë autoktone që Elena vërteton.
lexoni shaben...sepse keni për të mësuar shumë gjëra.lexon Hahn në shqipë si edhe botimin e ri të Elena Kocaqit
emëri i Parmenis -Parmeniskos,gjendet shpesh në zbulimet arkeologjike shqiptare .Lidhet me shenjtoren e falltores së Dodonës në malin Tomorrë.
1)Vreni më poshtë një punim të marrë nga një botim i neritan cekës për apollonin(2005)Parmenisku paraqitet si shpende edhe si njeri-gjë që na dërgon automatikishtë tek të dhënat e antikitetit për "pëllumbat që fluturuannga faltorja e Amonit edhe njëri prej tyre erdhi në tomorrë".
2)Vreni rozetat poshtë tyre -të cilat lidhen me pemën e lisit edhe me historin e njohur që na tregon antikiteti për pemën e dushkut ku u ulë "pëllumbi edhe foli me zë njeriu".
3)përrallat me helen edhe amazon-mos i vreni se i ka shkruajtur pa dashje neritani.
Bota përreth tomorrit është e mbushur me shenjat treguese të faltores së lashtë në rrëzë të malit tomorrë,por dijetaret tanë nuk duan ta shikojnë në sy këtë të vërtet.
Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 14-06-2008 më 11:09
rozeta e gjendur këtu,shfaqet edhe tek krenarja e Gjergj Kastriotit,si simbolë i fuqishëm AUTOKTONË PELLAZGË.
lër të mos harrojmë se edhe brinjët e dhisë mbi krenaren e gj kastriotit ,kanë ngjyren e florinjët=Brinjët e artë të Ëmëlthit(amalthis).Po ta shikojmë gj Kastriotin me sytë e Zeqos në majë të thanës,do ta nxjerrim më vorioleshë se bollano,ndërsa realiteti i simboleve pellazge mbi simbolet e Kastriotit tregon krejt ttë kundërtën. besoj se edhe Ben karabushi do marrin përgjigjien e vetë për idiotsirat qesharake që shkruan.
Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 14-06-2008 më 11:18
ja edhe një dackë tjetër për përrallazhinjët shqiptarë edhe jo shqiptarë.Vreni nënvizimin e mëposhtëm edhe vëreni mendjen të punoj për atë që ka dashur të na thojë autori...mbretërija e tij shtrihej deri në Strimona-thrakë,në Paoni,edhe në malet e dodonës
në se dodona do ishte atije ku pretendohet se është gjendur ,atëher Eskili nuk do nguronte ta quante -Molosi-thesproti..Epirë,por ai na thotë "në malet e Dodonës-Llogjikishtë nga Thraka në Paoni edhe në malet e dodonës,i bie që dodona të jetë në tomorrin tonë,edhe jo në tomorrin klonë të gjirit të amvrakias.
me pakë fjalë:
Straboni kur fletë për zonën...nga lumi Erigon në malin e Pindit.përmënd faltoren e dodonës në malin Tomorrë.I vetmi tomorrë nga Erigoni-në Pinde ,është tomorri ynë.
Eskili-deri në malet e dodonës- nënkupton distancën më të largët,ndryshe nuk ka llogjikë tjetër,pasi është njësoj sikur të thuash "nga qëndra e Tiranës edhe deri në kombinat edhe deri tek 21",gjë që është çmënduri.Llogjikishtë "nga qëndra e tiranës deri në laprakë edhe në "kodrat e kombinatit".
As Naimi,as Samiu,as Çajupi edhe as Kristoforidhi nuk ishin bydallenj kur e "lexuan" tomorrin tonë në thëniet e antikitetit."Bydallenjët" janë disa të shitur në akademin tonë të shkencave-të cilët ushqehen me tradhëtin e historis së kombit.
vazhdoj të ngulë këmbë në bastardimin e veprës së dhimitër pilikës--pikërishtë në lidhje me malin e tomorrit.Ata që e studjuan librin e tijë besoj se e kanë më të qartë "shmangien" e tij për çështjen e faltores në malin tomorrë.Mendoj se bastardët e botimeve enciklopedike e bastarduan atë me bekimin e doktorr profesorve që shkruajnë në hyrje të librit të pilikës.Megjith spastrimet e haleve antishqiptare,sërishtë ju ka shpëtuar faqia e këtueshme..pikërishtë pika e nënvizuar.Pilika na thotë se do tregoj vetëm legjendën e tomorrit me shpiragun-gjithmon në strumbullarin dodonas...kujtoni....!.Pra Pilika na lë të kuptojmë se ai i njeh shumë mirë të dhënat që tregojnë tomorrin tonë si pikën " e strumbullarit dodonas"...kujtoni tomorin....në rrëzë të të cilit shtrihej dodona dimër keqe..pasi thotë se do na tregoj legjendën e tomorrit me shpiragun-male që ekzistojnë vetëm në vëndin e njohur botërishtë.
unë e kërkova ta lexoja legjendën e tomorrit me shpiragun ,por fatkeqsishtë nuk e gjeta në vazhdimë.Ku shkoj ky premtim i Pilikës?.Përse nuk u botua??.Kush e fshiu?.Kush vuri dorë mbi të????
Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 18-06-2008 më 12:37
çështja bëhet më tragjike kur vetë Zequa nga maja e thanës shkruan në mbyllje të librit të Pilikës edhe na fletë për kolegët e paaftë të nxitur nga interesat e huaja
i nderuar Zeqo
cilët janë këta bira bushtrash të cilët qënkan kolegë të paaftë edhe nxiten nga interesat e huaja për të mohuar historin tonë???.
cilët janë veglat antishqiptare mes nesh????.Ç influencë kanë??.
A kanë emra ata?.Emëroj në se e mbanë veten për burrë patriotë....nuk është nevoja të ndërhyjë as politika e qelbur shqiptare në këtë mesë,pasi do ju a marrim gjakun në vetull shkencëtarve "shqiptar" që mvaren nga interesat e huaja për çështjet jetike të kombit tonë.
A ka inteligjencë Shqipëria?.A ka shërbime sekrete?.A ka prokurorë?.Përse nuk ndërhynë prokurori edhe të thërrasin Zeqon që të japin shpjegime për dijetarët shqiptarë që mvaren nga interesat e huaja?.
Përse media shqiptare nuk i jep zë kësaj çështjeje---pasi po fletë një shkencëtarë edhe po tregon spiunat në shkencën shqiptare.Për të akuzuar nanon për armatosjen e kosovarve dinte shumë mirë të lehte media...po për shqiptarin përse nuk ndihet?.
dramatik është përshkrimi i jetës së heroit naimian DHIMITËR BURRIT
lexoni më poshtë flliqësirat e shkencës shqiptare.veprimet e pisave progrekoserbë.Të atyre këlyshve që bëjnë hartën e greqis deri në gjirin e vlorës.
bretkosat e moçalit,seç e vranë drenë e malit.
kërkoj të drejtkuptohem për ç kam folur më lartë në lidhje me pederastët =veglat antishqiptare në mes nesh.
l
Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 18-06-2008 më 13:10
MITI
Legjenda për malin e Tomorrit
I përmendur për bukurinë, florën, faunën, borën e përhershme, legjendat apo vendet e shenjta, Tomorri ka ndikuar edhe në mitologjinë vendase dhe letërsinë shqiptare, aq sa të themi se me të drejtë gazetari dhe publicisti italian i shekullit të XX-të, Indro Montaneli e quan Olimpi shqiptar.Ndërkohë që Naim Frashëri, poeti ynë kombëtar e emërton "Tomorr i Zotit". Kurse Çajupi i drejton vargjet: Baba Tomorr, kishë e Shqipërisë/ mal kryelartë fron i Perëndisë/ Tek ti kanë ardhur njerëzit që në lashtësi, për të mësuar atë që urdhëronte zoti/ Lumo Skëndo e emërton "Mali Plak i Shqipërisë". Kështu, Tomorri është edhe i përfshirë në një mori legjendash të vjetra, ku njëra prej të cilave tregon për dy vëllezërit Tomorr dhe Shpirag. Sipas legjendës, të dy vëllezërit na u zunë për një vajzë të bukur (zanë). Por zënka përfundoi në një duel të përgjakshëm. Tomorri e goditi Shpiragun me shpatë dhe sipas legjendës kjo duket tek shpatet e Shpiragut të cilat janë vija-vija. Ndërsa Shpiragu e godit Tomorrin me topuz duke e bërë gjithë hone dhe gropa. Zoti që e shihte këtë duel i zëmëruar i shndërroi vëllezërit në male ndërsa zanën në një kodër. Nga lotët e saj u krijua lumi i Osumit, që sot rrjedh në luginën që ndodhet midis Tomorrit dhe Shpiragut. Me majën më të lartë 2416 metra, Tomorri ngrihet vetmitar në një rrafshinë pa fqinjë që ta rivalizojnë dhe zotëron kështu pamjen nga të gjitha pikat e horizontit. Kjo e bën atë madhështor, si e bëjnë të bukur livadhet malore, e të frikshëm majat e thepisura shkëmbore, humnerat e thella dhe stuhitë e befasishme. Etnologia angleze Margaret Hasluck, që u ngjit në majë të tij më 1930, konstatoi midis të tjerave se pelegrinët besonin në një fuqi të mbinatyrshme me seli në atë majë e se betimi për Baba Tomorrin ishte më i fortë se betimi mbi Ungjill ose Kur'an.
Alfeko, kjo eshte legjenda e permendur me siper, por po nuk u bene kerkime arkeologjike, s ka shume vlera (per ne po, por jo per "te akulltit e shkences")
Krijoni Kontakt