Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
NUK mundë të flasim për përkthime zyrtare në një kohë që veprat e homerit vijnë të dorërishkruajtura pas shek 2 të erës sonë.Eshtë më se e njohur botërishtë se baballarët e kishën nuk lejonin gjuhë tjeter të shkruhej në ato kohë.
edhe herodoti flet për vrasje prifterinjësh edhe zëvëndësimin e tyre me prifterinj të rinjë-kjo pranohet,por nga ana tjeter edhe ai edhe homeri edhe antikiteti flasin për organin fetarë SELLËT të cilët nuk sulmoheshin në kohë lufte...ndaj nuk e shuajmë dotë nga historija=organ fetarë=jo luftë =seluni.
Mendimi im eshte se: TJETE-r =T'JE TE-r=eshte DHE
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 28-05-2008 më 11:46
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Ja ku eshte dhe greqishtja e lashte , me fal desha te thosha shqipja e lashte:
fjala e pare lexohet(per mendimin tim) JETER-os qe eshte shume e ngjashme me shqipen T'JETER.
Fjala tjeter TE=DE=EDE eshte e njejte me shqipen DHE=and(english)
![]()
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 28-05-2008 më 11:48
Mos kujto se dhe anglishtja nuk eshte shqip.
Other= O+THE-r
O~A=asht=eshte
THE~DHE
eshte edhe (nje i trete pervec dy te pareve)
Dias kape si te duash,zberthimi i tjeter ishte per te thene nje i trete apo nje i huaj ndaj 2-shit. Ne kete logjike u fut koncepti i tjetrit. Sidoqofte eshte edhe do te thote i trete pervec dy te pareve.
eteros- eshte po tjeter e lidhet me tre. Ti tek shpjegimi e injoron krejtesisht -r ne nje kohe qe eshte e dukshme tek te gjitha fjalet ne te gjitha gjuhet. R eshte pjese e rrenjes ,nuk mund te jete jashte rrenjes pikerisht e njejta germe ne 5 gjuhe te ndryshme.
Sidoqofte, thelbi i interpretimit nuk ndryshon nese tjeter vjen nga tre apo nga eshte edhe. Po flasim njesoj per te huajin ndaj 2-shit.
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Meqe jemi tek """greqishtja"""
Dy sinonimet kryesore eter, dhe allos kane nje perdorim te perafert me shqipen.
Psh nese je duke ngrene nje molle dhe kerkon nje molle tjeter perdoret : jeteros
edhe nje tjeter----(molle)
Por ama nese kerkon nje lloj tjeter fruti psh dardhe perdoret :a-llo-s
edhe nje lloj (tjeter) -----(dardhe ose frut tjeter)
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 28-05-2008 më 13:25
Desha te nderhyja tek shkrimi i Hyj Njeriu-t qe ndjeki pehere shkrimet e tija qe pr mua jane revalotore....
A është ndalur apo jo Herakleu në Dodon ndonjëhere ?
ketu kemi nj¨trubullim qe vjene nga mitologjia ose me te vertete Herakleu ka egzistuar si personazh e jo si Mit ne shprehjen e zgjeruar....
Lidheshmeria ne mes Herakleut e Dodones eshte me te vertete pyetje kyqe.
Si te themi; sot nese greket reklamojne apo do revandikonin Dodonen si Djep i Grekizmit, athere shumica e idolve te tyre do mbesin jashte kesaj SFERE !
Herakleu, a mund te konsiderohet një hero nderkombtar,një njeri qe nuk i intereson aqë shume patriotizmi grekë, si një lloje internacionalisti Che Gevara i koherave te vjetra ?
Sipas vleresimeve te tija, një njri i sotem moderne nuke unde te gjeje tjeter krahasim perpos nje njriu akcinar ku ne nevoja te voliteshme e gjen pothuaja gjithekundi...
Tjeter gjË ësht¨pervetesimi i ketij heroijit....
Sa njerez e njohin perkatesinë kombtare te Che gevares ?
Pra herkuli ishte gjithekundi, aty ku e lypte nevoja për te rifeskuar mitologjine greke.
Mirepo ne baladat dhe nen tregimet e moçme shqiptare, a kemi edhe ne Herakles te till ?
Ne tregimet e Antton Qettes ne hasim ne disa personazhe te ngjajshme, si psh. tregimi i Zhak Markut, një personazh i cili hyn edhe deri në nder token e erret qe te shpetoje një njeri mbi tokë !
A nuke jane mitet e Drenices pak a shumë një kopje e mitologjise greke apo e kunderta, nga vijne keto Mite ?
Krijoni Kontakt