Close
Faqja 38 prej 48 FillimFillim ... 283637383940 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 371 deri 380 prej 473
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Pourros eshte nje lloj ngjyre. Ngjyra mund te jete e syve, e flokeve, e trupit edhe e cilesdo pjese tjeter te trupit/natyres. Kjo nuk do te thote qe prapanice = pourros, por qe ngjyra e syve ishte pourro. Mbase ne vend te truve ti ke pourro.

Se dyti, si i dallon ti gafat? Merr tre shkrimtare te antikitetit dhe thua qe njeri e ka mire dhe dy te tjeret jane gafa?

Se treti, historia si cdo shkence ka etiken e saj dhe njeriu moralin e tij. Me tipa si puna jote une nuk merrem.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 23-04-2008 mė 18:55
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Buzantion(Bizanti)rrjedh nga bhugos(dhi,c(j)ap),deutsche bock,english buck.

RESOS(mbret)rreze dielli,diell,(latino REX)
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    brytos,bryton,brutos,bryttion.............shqip BRUME........english broth........welsh brwd........latino defrutum.

denupula.........shqip thenukel.................english wild pumpkin
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Pourros eshte nje lloj ngjyre. Ngjyra mund te jete e syve, e flokeve, e trupit edhe e cilesdo pjese tjeter te trupit/natyres. Kjo nuk do te thote qe prapanice = pourros, por qe ngjyra e syve ishte pourro. Mbase ne vend te truve ti ke pourro.
    Pyrrha quhen njerėzit me flokė tė "kuqe-si zjarr". Sy tė kuq si zjarr nuk ka. Flokė me kėtė ngjyrė ka.
    Po trutė si m'i ke, se dukesh goxha nė delir?

Citim:
    Pyrrha’s name is related to the root word for fire: “pyr.” In fact, both Deucalion and Pyrra are directly related to Prometheus, who first brought fire to Earth. Pyrrha is said to have been named so because of her “fire-red” hair.

http://tracyrtwyman.com/blog/?page_id=61
    Se dyti, si i dallon ti gafat? Merr tre shkrimtare te antikitetit dhe thua qe njeri e ka mire dhe dy te tjeret jane gafa?
    Nuk ke sjellė kurrfėfarė dėshmie pėrveē ca shpikjeve tua, qė kushedi se ku i ke pjellė.

Se treti, historia si cdo shkence ka etiken e saj dhe njeriu moralin e tij. Me tipa si puna jote une nuk merrem.
    Jo, ti merru me Chimerra, grinduni e mbushni nga 10 faqe me grindje, e nė fund nuk shohim kurrfėarė rezultati nga ju.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 23-04-2008 mė 18:56

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    alibaba, ēka te paska gjete sot ?
    pse more po shan keshtu, ku, na prishet temen...
    A veē me ba postime sa me shume e ke a ? (du mete nguc pakez edhe une) askund nuke gjeta postim me te gjate se 5 rreshta, pse more kshtu ?...

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    More pėr numėr tė postimev hiq s'o problem se i bashkojnė moderatorėt, por i kanė kriju kėta do bindje tė caktume edhe tash dojn me ba mizėn dash, e tė bardhėn tė zezė, veē me ju dal fjala tyne.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Kush ishin Thraket ?

Sipas te dhenave nga autoret antikė munde te nxjerrim se paku edhe ne diskutuesit ne kete tem se ky popull i vjeter ndoshta me i vjetri ne ballkane pas pelasgeve ka lene gjurme ne histori por edhe ne arkeologji me zbulimet me te reja ne bullgarine para- sllave.
    Disa autor moderne nuke perjashtojne me ne fund edhe hipotezen se thraket kishin zhvilluar me ne fund edhe lundrimin ku i gjejmi gjithekundi si lundrues te shkelqyer neper tere eurropen duke u ndalur me etapa ne disa vende e ishuj pa e cekur arsyen se perse thrakaset braktisen vendin e tyre as nuke dihet se sa dhe cilat prej fiseve te tyre u vendosen ne Britanin e Madhe ku i gjejmi gjurmet e tyre por me nje tjeter emer, Pritonet, me siguri nje fis thrakas qe mbante ritet e tatuazhit nė ftyre dhe neper tere trupin. Poashtu kemi edhe deshmin vete nga Qesari i cili ndeshet me mbrojtesit e ketije ishulli ne vitin 49 para krishti kur ai tentoi qe ta pushtoje kete ishull mirepo u largua nga frika se do e pesonte keqe nga ky populle i cili e tmerronte ushtrine e Qesarit me klithjet e luftes qe leshonin dhe kudo ne malet e dendura pas ēdo druei fshifej nje luftetar i maskuar dhe perlyer me lloje lloje ngjyre qe e tmerronte ushtrine e Qezarit i cili u detyrua te terhiqet nga ishulli pas disa muajsh...

Mirepo epopeja fantastike e pabesueshme e ketije populli nuke ndalet ketu ne ishullin e Pritoneve apo Pikteve(piktė quheshin ndoshta nga se benin tatuazhe pika pika ne lekure) por besohet se thrakaset arrijten edhe deri ne kontinentin tjeter para kolombian dhe u qendruan ne ameriken qendrore e prkatesishte ne brigjet e meksikes se sotme.
    ngjajshemerit qe shkanctaret e sotem hasin tek populli Maja ne kete kontinent perputhen perkatesishte me nje popull te ardhur nga europa pikerishte nga ballkani i sotem dhe bejne analiza ku rezulltatet si ne gjuhe dhe ne kulturen e vjeter Maja konstatohet se thraket ishin populli europian i cili kaloje oqeanin dhe pati kontakte me popullin vendas te ketije kontinenti ne nje periudh se paku 150 vite para krishti.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Xhanėm ti, po e shikon fjalorin e Enver Hoxhės, qė gjysmėn e leksikut shqip e la nėpėr ferrat e maleve??

Nga fjalor i gjuhės shqipe, Tiranė 1954.

Si u bė purra prush, shko ngjalli pleqtė e moēėm ndoshta dinė me tė tregue.
    Qe t'kalzoj une pa i ngjall pleqt hiq.
    PURR~Ė/A - asht forme arkaike e shprehjes FURR~Ė/A, nuk asht prush, po ban prush, hi, e shpuze - te tana cka i permende. -Po nuk asht si druni, si shporeti! C'vedosjet kuptimore ndodhin pa-pra, as purra nuk ban perjashtim.

Hynesha e dheut GEA,
    Pse, a nuk tek asht kane Theti hyjnesha e Dheut te shqiptaret a?!
    Ata Mirmidonte e Akilit paskan rrnue n'Deti. Bubrrecat po bajkan bira n'uje.

Per me e ba kete shprehje shqipe, te huaj e ke ma lehte me ia fale llatinit tuj thane:
    Tera lat., Dhera sq., shkurt Dhź: [ja].
    Asaj qe i kane thane 'greket' Gea shqiptaret i kane thane Bota!

Botat (Potat, ang., "pottery"); Pocet si variant i ri-importuum jane prej dheu sigurisht!
    Format tjera te korruptueme jane ****; Bucele pak ma e madhe.

Pra Gea shqip asht Bota.
    Sa kollaj asht me i ra trup - e le te del ku te del - more djal.

Fjala tjetėr rrėnjė ėshė GEN, nga kjo rrjedhin GENDER = dhėndėrr, genos ose gens, qė dmth farė fis, gjenetikė, pastaj fjala shqipe GJINIA, dhe GJINI (gjiri).Kėto tė fundit na u kanė kthyer nė formė tė latinizuar, nė kohėn kur roatcioni G = DH kishte pėrfunduar.
    Po ku ka rotacion G-DH more djal?
    Po cka je tu fole!? - Ty ta paska dhane gjinin baba po get!
    Qysh kur u ba dhandri me kane fis i dikujt athuu?

EGES - nė greqishten e lashtė do tė thotė dhi, dhe kjo rrjedh nga EG = EDH.

Shpjegim mė tė madh nuk jam i detyruar qė tė jap. Kaq mjafton, mos kofsh i pajtimit sille alternativėn tėnde.
    Jo, jo, ti s'ke pas nevoje as shkrimin e pare me e dhane, as kete te dytin.
    As mua, hic kush nuk me ka shty me zor me fole cka po flas.

Po cka ka lidhje qysh i kane thene greket dhise - cfare lidhje ka kjo me qysh i kane thane shqiptaret?
    Po a e di ti se nji send i dashtun si dhija i ka pas permbi 10-15 emna e sinonime qe kan mujt me u nderru vazhdimisht tu u nise prej ma te vjetres qi ka mujte me kane A[m/b]la?

Emni krahinor t'amel = :~t'dhise.

Se format tjera derivative te klumshtit kan dhane, kjumesht, qumsht kumshte, variante tjera qe per ne e kane kuptimin T'ambel. Po fjala tamel asht idiome krahinore.

Ti krejt cka bane asht se i more do fjale te pastra shqipe na i ktheve ne greqishte e latinishte. Po nuk na e spjegove as kur, as si bahet G-ja DH.

Greket sipas fjalorit po del se i kane nji kallabllak emra per dhite. Qe cka gjeta: αίγα, τράγειοσ, τράγοσ, αίξ, κατσίκα, γίδα. [naj nja duhet me kane edhe per cjap aty po, po shihet si kan boll]

Xhanem na jemi tu fol per shqipe e jo per arabishte. Masandej dikund duhet me ia gjete fijen se ku lidhen, se kjo cka po thu ti asht teme doktorature e mire per naj filolog t'fushes' etimologjise dhe zbulim epokal ne gjuhesi.
    G me DH nuk kane asnji lidhje afersie - G asht gurmazore e felle, DH asht e jashtme dhembore. Qysh mujn me u ngatrru kto, hajt? Ne gjuhen shqipe kemi mundesi me ngaterru deri edhe V me DH, e F me TH po jo edhe me G dreqi e marrte. Keta qe po e thu ti, mundesh me e spjegu vec me ngaterresa te alfabeteve - pra te gjuhes se shkrueme - kurrqysh ne te folun. Po per kete send duhet me gjet nji fakt t'shkruem dikund, e per sa di une deri sot nuk kam has, as me ndi as me lexu.

! Ma e keqja asht si duhet me gjet nji gjuhe t'nji populli te trete ndermjetsues per me afru "gia" me "dhia", e kjo asht shej shume e keqe bacit, se kshtu na e hjek autoktonine!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 23-04-2008 mė 20:48
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Paj TH edhe DH, ndėrrojnė shumė herė bile as qė vėrehet, ėshtė nė pyetje vetėm fortėsia e tingullit.

I MADH - I MATH (Naim Frashėri thoshte i math e jo i madh)

Ardhje - Arthje (nė disa zona tė jugut siē quhet Hardhia).

A do shembuj tjerė??
    Pse, cka thash une?!!
    Per permutacionin DH : TH kemi pervoje e e dijme se ndodhe...
    E cka me spjegove ti pos asaj qe e thash vet?
    Fenomeni ne fjale, quhet palatalizim dhe asht for mire i njoftun.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ato fjalė qė gjenden aty qė i takojnė shekujve para sundimit romak dhe para ndikimt helen, janė fjalė thrake. Ngjashmėria mes kėtyre mbishkrimeve dhe atyre ilire (mesape), ėshtė e tashmė e vėrtetuar.
    Kadal bre djal mos i perzi sendet.
    -A jane banoret e republikes se maqedonise maqedon?
    Nuk jane!

Unė nuk jam duke ndėrtu kėshtjellėn e Rozafės, qė tė ndėrtoj tėrė atėqė ti rrėzon natėn. Unė kam themelet e forta, e kėto themele janė shkrimet e autorėve antikė qė ti as qė ia ke lėshu sytė.
    Une nuk muj me rrzu dicka qi nuk ka ndertu kurkush.
    Fakti se ekziston gjuha shqipe ne maqedoni edhe sot nuk do me thane se bullgarte jan kane shqiptar. Jaran shqiptaret e maqedonise jane shqiptar, shqiptarett e kosoves jane shqiptar, shqiptaret e malit tzi jane shqiptar shqiptaret e serbise jane shqiptar - nuk jane serb!

Trakija asht gjeonim nuk asht etnonim. Aty kan jetu popuj te ndryshem e ma s'pari pellasgoiliret, gja normale qi gjene fjale te dialektit shqiptar se jane kane fise shqiptare n'regjionin si asht qujte Thraki.
    A jam kah flas shqip a jo?

Thrakasit janė popull. Kėshtu thotė Herodoti.
    Po edhe na maqedonve t'sodit ju thojme popull,
    po nuk jane.
    Pse ai hibrid i tmerrshem shqiptaro-greko-turko-bullgar qe jeton ne hapesinen e gjeonimit maqedoni po u dufka me kane maqedon a?

Pa na thuj kush ka thanė qė Thrakia ėshtė vetėm gjeonim.
    Qe une po t'tham.

Nuk ka kurrėfarė pėrzierje tė rodav. Tė paktėn t'u kisha lut me pru referenca e jo veē fjalė pėr qielli.
    Pse, ti a je corru a?
    A hajgare po ban a? A asht bullgaria ish territori i Thrakise? Sa "thrakas" (bukfalisht ne thonjza) jetojne sot ne bullgari? Para se me u ba Bullgar ata jan ba Tatar, turq te felliqte, masandej jan ardhe sllavte e i kan shkerrdhy me cka kane e i kan ba bullgar. Po para se me u tartarizu jan greqizu, e para se me u greqizu jan mbrapshtizu me qindra fise t'egra t'kavkazise e t'azise qi s'ju dihen emnat. Krejt toka qi gjindet mbas bjeshkes Ballkan (emen tipik turk e malit si ju ka ra perball e nuk i ka lane me u shetite shqire neper ilirik) asht centrifuge etnike qi shperlane e s'tvet cka je hiq.
    E po kėtė duhet ta gjesh ti. Unė po them qė nuk ka pasur karakteristikė qė i ka dallu nga ilirėt. Pėrveē emrit dhe vendit ku jetonin.
    Paj une ket send e thash ne fillim: se ne territorin e thrakes - qashtu qysh kane depertu fise tjera kane vazhdu me mbijetu edhe fiset autoktone pellasgo shqiptare deri ne antiken klasike po asnjana pale nuk jan kane etnikisht Thrakas.

Kuptohet une nuk e mohoj qi me kohe asht formu nji superstrat i ngjashmerive mes atyne fiseve heterogjene i i ka pru pellgu danubian e i ka permbledhe si centrifuge teposhte bosforit.
    Po per Herodotin -trak jan kane krejt popujt qi kan jetu n'verilindje te tyne prej aty ku fillon TRAKA e vertete (e qi asht nji rryp i ngushte i tokes qi na lidhe me Azine) deri n'Kaukaz. E sa per viset kufitare t'ilirise veriut kane pas kuptime hala ma ma t'shlirshme, aty e andej s'kane dite ma kurrgja, krejte jan kane Borej e as qi u ka interesu me dite ma teper.

E po qysh nuk jane perzimje t'rodav? Jo qi jane perzimje - po gerrdine ta cojne.
    Aeneas Dardanus

Faqja 38 prej 48 FillimFillim ... 283637383940 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shqiptaret, populli parahelen-perla e rradhes
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 28-04-2008, 02:11
  2. Ludvig fon Taloci per iliret dhe shqiptaret
    Nga bashki nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-11-2006, 00:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •