Pra regjioni i dardanise as vet iliriku ne teresi nuk i ploteson kushtet per te qene nje nyje strategjike e tregtise nderkombtare me rendesi poashtu nderkombtare ne praktike. Asnje! Cdo gji, gryke apo liman e rruge tokesore ketu sado e rendesishme, -ishte, eshte dhe do te jete me rendesi e vlere parciale dhe lokale per te tri kontinentet, sepse lufta e Trojes perfshiu edhe egjiptin ne konflikt. Asnje qender ne gjithe gadishullin e ilirikut nuk mund ta kete me shume se 1/3 e vleres konkrete tregtare qe ka pasur troja ne regjionin ku ishte themeluar. Prandaj as ndertimi i saj ne kete regjion nuk do te kishte kuptim as funksion praktik dhe as qe do te arrinte ndonje hre te krijonte nje fame kaq te madhe historike ne kulturen e civilizimit njerezor.[/QUOTE]
Nuk jam une qe lexoj pjerrtas. Problemi eshte se ti gjykon me standartin e sotem te njohjes dhe shabllonet historike te historianeve grekofile.
Se pari, Dardani nuk eshte ajo cope qe sot perben Kosoven. Dardani ka pasur shtrirje te gjere strategjike. Nuk e di ne se ke mundur te esplorosh mbi Damastionin/kryeqytetin e saj dhe ne se ke lexuar ndonje nga temat kryesore te historise ne kete forum.
Se dyti, kam nje ide pak a shume te formuar se ku ka duhet te kete qene Troja. Ky nuk eshte material forumi sepse duhet vertetuar akeologjikisht ne radhe te pare.
Se treti, Egjipti? Cili Egjipt? Teba, Cila Tebe? Germo icik me shume. Troja qe nje qyete i ri ne shtetit Dardan dhe ne nje pozite strategjike, pa patur nevoje te emigrohej ne Turqi per ta ngritur.
Au bientot.
K
Se dyti,
Krijoni Kontakt