Close
Faqja 28 prej 48 FillimFillim ... 18262728293038 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 271 deri 280 prej 473
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Nuk po me lexon sic po te lexoj une ty. Ti po me lexon pjerrtas!
    (Tani do te shkruaj pjerrtas)

Problemi me teorine tende nuk eshte ne faktin se ti nuk po arrine te gjesh nje lokacion te pershtatshem te vendosjes se saj ne dardanine antike apo territoret e aferme me te per te thene ja ketu mendoj une se gjindet.

Problemi me teorine tende eshte i nje natyres thjeshte empirike dhe ne faktin se ne kete regjion nuk ka asnje motiv, logjike, dobi, nevoje, situate as rrethane te asnje lloji per te justifikuar ndertimin e nje qendre te tille religjioze-tregtare ne territorin e dardanise apo ilirikut te gjere.

Pra regjioni i dardanise as vet iliriku ne teresi nuk i ploteson kushtet per te qene nje nyje strategjike e tregtise nderkombtare me rendesi poashtu nderkombtare ne praktike. Asnje! Cdo gji, gryke apo liman e rruge tokesore ketu sado e rendesishme, -ishte, eshte dhe do te jete me rendesi e vlere parciale dhe lokale per te tri kontinentet, sepse lufta e Trojes perfshiu edhe egjiptin ne konflikt. Asnje qender ne gjithe gadishullin e ilirikut nuk mund ta kete me shume se 1/3 e vleres konkrete tregtare qe ka pasur troja ne regjionin ku ishte themeluar. Prandaj as ndertimi i saj ne kete regjion nuk do te kishte kuptim as funksion praktik dhe as qe do te arrinte ndonje hre te krijonte nje fame kaq te madhe historike ne kulturen e civilizimit njerezor.[/QUOTE]

Nuk jam une qe lexoj pjerrtas. Problemi eshte se ti gjykon me standartin e sotem te njohjes dhe shabllonet historike te historianeve grekofile.

Se pari, Dardani nuk eshte ajo cope qe sot perben Kosoven. Dardani ka pasur shtrirje te gjere strategjike. Nuk e di ne se ke mundur te esplorosh mbi Damastionin/kryeqytetin e saj dhe ne se ke lexuar ndonje nga temat kryesore te historise ne kete forum.

Se dyti, kam nje ide pak a shume te formuar se ku ka duhet te kete qene Troja. Ky nuk eshte material forumi sepse duhet vertetuar akeologjikisht ne radhe te pare.

Se treti, Egjipti? Cili Egjipt? Teba, Cila Tebe? Germo icik me shume. Troja qe nje qyete i ri ne shtetit Dardan dhe ne nje pozite strategjike, pa patur nevoje te emigrohej ne Turqi per ta ngritur.

Au bientot.

K

Se dyti,
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Te pastrojme se pari nje nga ato me te rendesishmet dhe me kryesoret -Nuk eshte Nju Jorku kryeqytet i Amerikes. Pra as Troja nuk ishte kryeqytet i Dardanise. Dardani ne Troje quhej vetem komuna e komunitetit dardan atje. Ani cka nese nese kjo komune ne periudha te ndryshme arriti te influencoje me emrin endhoshta edhe me pushtetin e pronat e saj pertej atyre kufijve te komunitetit te vet.

Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Nuk jam une qe lexoj pjerrtas. Problemi eshte se ti gjykon me standartin e sotem te njohjes dhe shabllonet historike te historianeve grekofile.
    Dhe, ne cka e bazon ti kete kur une mendoj krejtesiht te kunderten. Dhe mendoj se opinioni im eshte plotesisht i pavarur nga ndikimet subjektive te animeve grekocentrike apo romanocentrike, dhe ti e di fare mire se une edhe objektivisht edhe subjektivisht jam pellasgocentrik.

Se pari, Dardani nuk eshte ajo cope qe sot perben Kosoven. Dardani ka pasur shtrirje te gjere strategjike. Nuk e di ne se ke mundur te esplorosh mbi Damastionin/kryeqytetin e saj dhe ne se ke lexuar ndonje nga temat kryesore te historise ne kete forum.
    Pse kur kam thene une se Dardani eshte Kosova e sotme ose Dardania e periudhes klasike?
    Nga tjetra ane Damastioni duhet te kete pasur nje lidhje te pashkeputshme tokesore me Durresin. Ai ekziston edhe sot, por vlera ne lek/rendesia e portit te tij ne kombinim me nyjen tokesore qe duhet te kete qene sigururar permes Damastionit nuk eshte me e madhe se 1/4 apo 1/5 e volumit maksimal te qarkullimit te mallerave strategjike te import-eksportit te regjionit qe nderlidhe ai, krahasuar me vellimin e hyrje-daljeve te 3 kontinenteve edhe sikur te jete realizuar autostrada. Ky port lidhe shume pak linja tregtare ne krahasim me Trojen e cila mund te lidhte mbi 80% te gjithe qarkullimeve te kombinuara detare-tokesore me rendesi per tregtine e mallerave strategjike te te tri kontinenteve. Perpos kesaj Troja kishte edhe nje rendesi tjeter te jashtzakonshme -ate religjioze.

Se dyti, kam nje ide pak a shume te formuar se ku ka duhet te kete qene Troja. Ky nuk eshte material forumi sepse duhet vertetuar akeologjikisht ne radhe te pare.
    Por nuk e ke per publik!? Kush pret se do ta bej nje gje te tille ti? Historianet e katedrave qe shtyehen kush do marre kete titull me te rendesishem ne administrimin e lendeve dhe oreve e rrogave?
    As ne enderr!

Se treti, Egjipti? Cili Egjipt? Teba, Cila Tebe? Germo icik me shume. Troja qe nje qyete i ri ne shtetit Dardan dhe ne nje pozite strategjike, pa patur nevoje te emigrohej ne Turqi per ta ngritur.
    Per 'Egjipt' kishim dhe kemi vetem nje -Egjiptin pra. Teba kishim nje varg ne te tri kontinentet.
    Troja poashtu kishim nje varg, por vetem njera hyri ne legjende -cila eshte ajo? Ku eshte ajo?

Pra deri ku shtrihej territori i Dardanise arkaike? Prej nga eshte dardha? A eshte i kuptimit dardhe emri i leksikut pellasgo-perendimor Pirro? A jane pirustet poashtu dardane? A eshte kuptimi i emrit Pirro poashtu darde? A eshte E Piri poashtu emer alternativ per krahinen e Dardanise jugore?

Pra, deri ku shtrihej Kulti i Dardhes se Arte?

Sa e madhe ishte ne fakt DARDANIA? (Ketu serish nxjerr koke edhe pyetja: A perfshinte kjo Dardani edhe Trojen ne Hisarlik a jo?)

Au bientot.

K

Se dyti,
    ???
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672

Pra deri ku shtrihej territori i Dardanise arkaike? Prej nga eshte dardha? A eshte i kuptimit dardhe emri i leksikut pellasgo-perendimor Pirro? A jane pirustet poashtu dardane? A eshte kuptimi i emrit Pirro poashtu darde? A eshte E Piri poashtu emer alternativ per krahinen e Dardanise jugore?

Pra, deri ku shtrihej Kulti i Dardhes se Arte?
    Ketu pari jam sjelle edhe une nje kohe te gjate, por nuk ma vuri veshin askush dhe u binda (ose me bindet ju) qe jam totalisht gabim, dhe fatkeqsisht jo vetem per kete, por gati per te gjitha, nejse.

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Deshiroj te jua beje nje kompliment juve (atyre qe jan ne dioni qe po i drejtohem atyre personalisht):

Ju jeni te zgjuar, punoni shum, analizoni, studioni dhe dini shum, kuptoni me shum, padyshim qe jeni me te zgjuar dhe me te zot se ne te tjeret (kjo nuk do te thot qe ju jeni te pagabueshem dhe qe ne te tjeret jemi idiot apo budallenje), por nje behane apo te mete e keni te gjith,

ju "vuani" nga "symptomi" i mirenjohur per njerz inteligjent dhe te talentuar "ēka nuk eshte nga une, eshte gabim", ... hmmm ... kjo lloj bindje nuk eshte hiq e mire, sidomos ne kombinim me deshiren per dominance.

Ndoshta kjo eshte arsyeja pse ju mundoheni gjithnje ti beni Mobbing njeri tjetrit, po them ndoshta se nuk e di.

Diten e mire

i/e regjistruar Maska e ZANOR
    Anėtarėsuar
    25-09-2002
    Postime
    1,114
    desh tė qethun

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Atėherė duhet rishikuar edhe njėherė se nė ēfarė rruge i ra Aleksandri kur shkoi me pushtue Azinė.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Atėherė duhet rishikuar edhe njėherė se nė ēfarė rruge i ra Aleksandri kur shkoi me pushtue Azinė.
    I ra rruges qe i bie me shkurt.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Te mbrosh tezen se Troja ka qene ne Hisarlik eshte t'i besh sherbimin me te madh teorive shqiptaro-shkombetarizuese greko-romake. Per kete arsye, per nje kohe te gjate kam menduar se ke qene ne ate kah te frontit.
    Por une mendoj se nuk ekziston nje front i tille. Mes tjerash, ta zeme, une mendoj se lidhjet tona mistike krejteisht te pa studiuara me Gjorgjine nuk na bejne me origjine ruse. Prandaj hulumtimi i ekzistimit te ndonje marredhenie me ate regjion ne periudha te lashta historike nuk e rrezikon autoktonine tone. Luidhjet tona me Kornwallin ne Britani nuk jane te rastit por ato nuk na bejne anglez, ishte kallaji i tyre ai qe na interesonte se pa te nuk e benim dot tunxhin. Buriomet e kallajit jane shume te pakta ne regjionin qe na rrethon, po aq te pakta ishin burimet e qelibarit aq te cmuar nga paraardhesit tane, por gorgjia kishte qelibarin me kualitativ. Dhe kerkesa jone per te na shpuri neve atje dhe ne atje padyshim kemi lene ndonje gjurme qe mund ta tadllojme edhe sot. seps ne nese eshte e vertete se jemi popuilli me i vjeter i evropes, atehere duhet te jemi te gatshem te pranojme se jemi edhe nje nder popujt qe kane lene me se shumti gjurme ner historine e popujve dhe kontinenteve tjera qe na rrethojne. APo mos duhet te na kenaq me teper hipokrizia ne stilin kemi qene analfabete dhe budallenje injorante per shekuj te tere dhe tani na ka rene ndermed se kemi nje gjuhe nje kulture dhe nje moral qe meriton studim.

Une nuke vendos Trojen ne Ballkan sepse kam deshire te jete aty. Madje, edhe vete e kam pas marre kete si fakt te mireqene, derikur ne cdo flete qe ktheja ceshtjet beheshin lemsh dhe zhdukeshin pikerisht ne Troje, rreth Trojes, brebda Trojes.
    Por une per vete nuk gjej kurrfare problemi ne kete qe po thua. Mua ne asnje momnet vendnodhja e qytetit te trojes as nuk me prishe as nuk me mbaron dicka nga struktura e teorise sime te pergjithshme mbi origjinen tone pellasge dhe menyres se diferencimit e evoluimit ne dardane e ilire e arber me vone.

Ka mendime qe Pirustet, treshi, ishin etrusket e hershem me kete ane te evropes jugore.
    Une per vete nga etrusket nuk pres se jane popull evropian per nga tiparet e jashtme. Ata me pare jane produkt i qyteterimit te vendit prej nga vijne. Nje shoqeri moderne. Ata nga nje aspekt i mentalitetit ngjajne me hetitet, nuk jane konzervative, perqafojne me lehtesi risite kulturore si te ishin qeshtje e modes, mbajne mjekrra qe une i quaj te tipit tragos, sic ishte zakon nga princerit trojane poaq te rafinuara; Egjiptin poashtu e kane shume te afert ne art dhe kane absorbuar shume kualitete e trende prej qyteterimit te tij, nuk e kane te huaj as kulturen helene, nderkohe qe kane, dhe ruajne nje sistem te tere perendish te tyre unike. Por ngjashmeria e tyre me e madhe eshte me pellasget, me ate llojin me arkaik qe te perkujtojne periudhen minoike ose para minoike. Epoken e njerzimit te arte. Lumturise se pergjithshme, emocionit primar te pellasgeve, harmonise se paskajshme, optimizmit te pathyeshem rinor, shoqerise e cila edhe vdekjen e takonte me buzeqeshje ne fytyre. Por tretja e kesaj buzeqeshje ne menyre rapide verehet pikerisht pas vajtjes se tyre ne itali dhe pikerisht ne shekujt e vone kur shoqeria etrure pesoi nje renie per mua te pa sqarueshme morale dhe u zhyt ne pesimizem cdo here e me te thelle derisa shoqeria latine e shfrytezoi kete situate dhe te arriturat e tyre per te ngritur civilizimin e vet dhe per te krijuar perandorine dhe tyre te re mbi themelet e skeletit te shoqerise etrure. Gjithesesi ata mbesin populli me i cuditshem nga te gjithe popujte e njohur te antikes.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 10-04-2008 mė 23:12
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Te mbrosh tezen se Troja ka qene ne Hisarlik eshte t'i besh sherbimin me te madh teorive shqiptaro-shkombetarizuese greko-romake. Per kete arsye, per nje kohe te gjate kam menduar se ke qene ne ate kah te frontit.

Une nuke vendos Trojen ne Ballkan sepse kam deshire te jete aty. Madje, edhe vete e kam pas marre kete si fakt te mireqene, derikur ne cdo flete qe ktheja ceshtjet beheshin lemsh dhe zhdukeshin pikerisht ne Troje, rreth Trojes, brebda Trojes.

Ka mendime qe Pirustet, treshi, ishin etrusket e hershem me kete ane te evropes jugore.

++++++

Zeu, merr shembull nga Rrezari qe ka heq dore nga lufta e desheve qe nuk kane pelice dhe merret vetem me ate te kendezeve me pupla te ndritshme.

Per mua nuk ka rendesi se cilen ndeshje shikon, mjafton qe nuk luan nga kopeshti komshiut.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 11-04-2008 mė 02:20
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Luidhjet tona me Kornwallin ne Britani nuk jane te rastit por ato nuk na bejne anglez, ishte kallaji i tyre ai qe na interesonte se pa te nuk e benim dot tunxhin. Buriomet e kallajit jane shume te pakta ne regjionin qe na rrethon, po aq te pakta ishin burimet e qelibarit aq te cmuar nga paraardhesit tane, por gorgjia kishte qelibarin me kualitativ. Dhe kerkesa jone per te na shpuri neve atje dhe ne atje padyshim kemi lene ndonje gjurme qe mund ta tadllojme edhe sot. seps ne nese eshte e vertete se jemi popuilli me i vjeter i evropes, atehere duhet te jemi te gatshem te pranojme se jemi edhe nje nder popujt qe kane lene me se shumti gjurme ner historine e popujve dhe kontinenteve tjera qe na rrethojne. APo mos duhet te na kenaq me teper hipokrizia ne stilin kemi qene analfabete dhe budallenje injorante per shekuj te tere dhe tani na ka rene ndermed se kemi nje gjuhe nje kulture dhe nje moral qe meriton studim. .
    Para se te dalim ne gjurmet qe u kemi lene popujve te tjere na duhet te dijme ku e kemi pasur shtepine. Genesa jone vjen nga brigjet e lumejve tane. A eshte Shkumbini Genos? Pse Troja dhe Traket qene organizuar ne Genos? etj etj.

Para se te kete mbetur ne histori si tregtar me vlere, kombi yne duhet te kete patur nje sociosistem te perparuar dhe nje kulture te gjere qe i mundesonte perdorimet tregtare. Pikerisht kjo kulture qe perbledh edhe aftesine per te shprehur mendimet per disa breza, eshte bastardur, zvetenuar, tjetersuar. Pa ftilluar kete pike, me nje fjale ekeonomine e brendshme, nuk mund te shkohet tek marredheniet e jashtme qe jane produkt i potencialit/fuqise intrisike. (merr Shqiperine e sotme po deshe dhe perpiqu te na mbushesh mendjen se ne komandojne me tregun/politiken boterore).

Vendodhja e Trojes (po e perseris per te treten here) kushtezohet nga vendodhja Dardanise. Te dyja jane ne nje ane te brigjeve. S'na ke thene ku e vendos Athinen ne marredhenie me Dardanine.

Por une per vete nuk gjej kurrfare problemi ne kete qe po thua. Mua ne asnje momnet vendnodhja e qytetit te trojes as nuk me prishe as nuk me mbaron dicka nga struktura e teorise sime te pergjithshme mbi origjinen tone pellasge dhe menyres se diferencimit e evoluimit ne dardane e ilire e arber me vone.
    Vendodhja e Trojes (po e perseris per te treten here) kushtezohet nga vendodhja Dardanise. Te dyja jane ne nje ane te brigjeve. S'na ke thene ku e vendos Athinen ne marredhenie me Dardanine.

Ilire? Car iliresh? Ky eshte trillimi me i shemtuar qe coi kombin tone ne cbiresimin prej kultures se vet.

Une per vete nga etrusket nuk pres se jane popull evropian per nga tiparet e jashtme. Ata me pare jane produkt i qyteterimit te vendit prej nga vijne. Nje shoqeri moderne. Ata nga nje aspekt i mentalitetit ngjajne me hetitet, nuk jane konzervative, perqafojne me lehtesi risite kulturore si te ishin qeshtje e modes, mbajne mjekrra qe une i quaj te tipit tragos, sic ishte zakon nga princerit trojane poaq te rafinuara; Egjiptin poashtu e kane shume te afert ne art dhe kane absorbuar shume kualitete e trende prej qyteterimit te tij, nuk e kane te huaj as kulturen helene, nderkohe qe kane, dhe ruajne nje sistem te tere perendish te tyre unike. Por ngjashmeria e tyre me e madhe eshte me pellasget, me ate llojin me arkaik qe te perkujtojne periudhen minoike ose para minoike. ... Gjithesesi ata mbesin populli me i cuditshem nga te gjithe popujte e njohur te antikes.
    Ja nje corbe moderne idesh mbi etrusket. Me vika mire qe mbanin mjekra dhije si te Trojes ( me qe ra fjala, kemi nje zone te quajtur Pogon, te kete lidhje me mjekrat? Po fakti qe latini quan "Tragos/Trakos" mjekrat qe latinisht do te thote po ashtu "Dhi"? Po qe mjekrat origjonijne nga origjojne nga Atlantida?) dhe ketu mbaron lidhja e tyre shpirterore me geget. Pjesa tjeter eshte egjipt e hitit. Nuk fajesoj askend. Kjo eshte produkt i cektesise se njohjes se tipareve dalluese te kulturave te hershme qe kane qene ne themel te formimit te kombit tone.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 11-04-2008 mė 08:08
    Aeneas Dardanus

Faqja 28 prej 48 FillimFillim ... 18262728293038 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shqiptaret, populli parahelen-perla e rradhes
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 105
    Postimi i Fundit: 28-04-2008, 02:11
  2. Ludvig fon Taloci per iliret dhe shqiptaret
    Nga bashki nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-11-2006, 00:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •