te pergezoj per punene e rrjedhshme qe keni paraqitur ne kete kerkim.
Mjerishte qe mungojne datat te cilat ma merr mendja se mund te perpiloni nje gjenealogji bindese edhe per te tjeret e kete mund ta gjeni duke iu drejtuar teftereve te vjetra turke por edhe duke u munduar qe te gjeni deshmi shtese permes gurve te varreve ku nganjehere ne kohe te turqise kan lene edhe data sipas kalendarit islam, kuptohet.
Mirepo do ju kisha kshilluar qe t'ju drejtohesh edhe familses Vata dhe Biba(nga rrjedhe edhe Sali Berisha) qe t'iu shkruani nje leeter kesaj familjes Vata dhe Shkreli qe jane me duket ne boston(usa) me siguri se do mbledhesh njohuri edhe me shumė...
Mirepo edhe nje gjė;
Ne disa raste trgimet popullore rrethe periardhjes se tyre eshte e teprueme dhe jo aqe e saket, pse ?
Sepse njerzit atehere ishine te pashkolluar dhe pozita gjeografike deh reliefi i territorit te kosoves ka ndikuar qe njerzit nuke kane patur komunikim me gjere se 30 kilometra rrethe tyre dhe per kete nuke ka patur se si te vertetohet se nga cili vend ajo familje ka periardhjen dhe ne keto rrethana shpeshehere familjet qe migronin edhe mbrenda territorit te kosoves shtonin levdratat e tyre me fjalet; "une kam rranjet nga shqiprija" me qellim qe te shesi trimerin ne ate fshate se kjo familje eshte e forte dhe ishte kjo si nje parull propagandistike qe t'iu tregoje tjerve qe mos te irritojne kete familje se perndryshe do iu ngelen dhembet ...nga trimerija.
kuptohet se pa kurrfare komunikimi e pa kurrfare faktesh njerzit pere rrethe edhe iu kane besuar fjalve te tila keshtuqe keto parulla i gjene edhe sot ne mbare kosoven sepse ne fshatra jeta eshte diēka tjeter se per te ngulur nje i huaj i ardhur nga kushedi cili fshate tjeter eshte dashur te tregohej edhe me fjale kercnuese perndryshe veshtire do e kishte te ngulte vend ne kete fshate te ri.
Desha te thoja me kete postim se ne keto hulumtime qe bka bere Shkoza nuke ka shume vertetesi, mbasi nuke ka as nje shkrim e as nje dat por i tere ky hulumtim eshte bere vetem nga tradita ojore qe as une nuke e hudhi poshte kete menyre te zbulimeve te gjenealogjise te 15 brezave qe rroke perafersishte nje periudh prej me se 350 vitesh, veshtire qe te grumbullohen fakte sepse memoria nuke mund te mbaje me shume se 5 apo 6 breza ne mend e lere me 15 breza. Ky eshte mendimi imi por mos me keqekuptoni se ndoshta ka mundesi por ende nuke kam ndegjuar se mund te mbahet mend djal pas djali nje periudh aqe e gjate e nese eshte kjo e vertete atehere une vetem se ju pergezoj per kete hulumtim.
Gati se harrova te shtoja edhe diēka shume interesante,
Para disa vitesh kam njohur nje djalosh shqiptar nga treva e maqedonise(tetoves apo gostivarit s'me kujtohet) i cili me pate thene se eshte duke bere hulumtime per te parin e familjes se tij me origjine nga Shkodra, me shkurte, origjinen e familjes Suma.
Ne disa shkrime qe ai kishte gjetur qysh nga koha e pushtimit serbe te kohes se Dushanit, i pari i kesaj familje pra Suma permendet ne keto regjistra kishtare.
E vertea eshte se Dhimiter Suma permendet si nje kryengrites edhe ne kohen e Bizantit menjehere ne keto kohra te veshtira pra qe si shembull ky ēuni bazohet ne shkrime qe jane deshmi e rralle deh sot ai shkon tek brezi gjenealogjike deri ne shekullin e XIV -tė qe eshte bukur shume nje kohe e gjate.
Nuke e di tani se sa ka shkuar ne keto zbulime se kam humbur kontaktin me te ka me se 9 vite, mjerishte...
shendet
Krijoni Kontakt