Close
Faqja 7 prej 8 FillimFillim ... 5678 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 79
    I come back
    Anëtarësuar
    01-10-2005
    Postime
    345
    Citim Postuar më parë nga flory80 Lexo Postimin
    Zoti President duhet ta filloj me nderrimin e emrit Iranian te kryeqytetit
    Ne keto momente luften nuk po e bejme as me iranianet edhe as me turqit sepse prej tyre nuk po na vjen ndonje gje e keqe. Lufta eshte kunder botes sllave qe po kerkojne te na zhdukin.
    Thjesht ne shqiptqret duhet tu rikthehemi emrave te vjeter. Emri i Corovodes ka qene Uji i Zi. Perse te vazhdojme ta quajme Corovode kur kete emer ia kane vene sllavet pas luftes se pare boterore.

i/e regjistruar Maska e malo666
    Anëtarësuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    me sa di une shumica e toponimeve e ka origjinen nga dyndjet e sllaveve gjat shek. shtate dhe me vone gjat pushtimit bullgar. po di njeri se ne cilen peridh i kane marre emrat rajonet, fshatrat, qytetet specifikisht. psh, kam lexuar qe berat emrin e mori nga bullgaret (pra qytet i bardh), disa te tjere thone qe e ka marre gjat pushtimit serb te dushanit. di ndonje njeri ku mundet te gjeje me shume informacion rreth ketyre ceshtjeve?
    Ndryshuar për herë të fundit nga malo666 : 14-03-2008 më 00:24

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    perpjekje te tilla beri shume ne ato pak ..shum pak vite qeverisje .. zoti mustafa merlika kruja..
    ai arriti dicka ne kete drejtim por me vone regjimi stalinist i la menjane.. nismat e mustafa krujes..
    le te mblidhen historian e gjuhtare e te bejne emertime te studiuara mire e me mend ne koke.. jo me aksion por javash avash..
    ato..sheqeras e mollas nuk shoh te kene ndonje te keqe..
    molla e sheqeri nuk jan komunista.. o bamkë..

ndryshe eshte bucimasi..qe ju vu staroves.. qe nenkupton bucimen e traktorit.. pra nje emer kot e qesharak..
    corovode .. duhet nderruar e sidomos kucove..qe se duroj dot fare..
    enveri ja vuri.. stalin kucoves.. e me ardhjen e demokracise e hoqe qe e hoqe stalinin.. hiqe dhe kucoven..e tja kishin vene..psh.. drithas.. nisur nga ajo shprehja popullore.. ate vit qe bera drithe.. mu dogj gruaja ne b.ithe..

lol..

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Si ia arriti kemal Ataturki te zhduki per 6 muaj alfabetin arab duke e zevenesuar me kete latinë ?
    ju e dini se s e madhe eshte turqia...

Dash...me kembore Maska e Toro
    Anëtarësuar
    26-04-2002
    Vendndodhja
    CALIFORNIA
    Postime
    1,404
    Duhen ndryshuar fillimisht atje ku nuk ka sllave apo minoritete emrat. Nuk eshte se vetem Korca ka emra sllave:
    Berat, Terpan, Zhitom, Drobonik,Qereshnik,Kucove, Kozare, Vokopole,Poshnje, Rehove,Polican, Kuman, Kurjan, Roskovec, Gradishte,Corovode, Novosele,Selenice,Nepravishte,Leskovik,Librazhd,Bi strice etj etj.
    Ne te gjitha keto qytete apo fshatra qe permenda nuk jeton kembe sllavi prej 300-400 vjetesh. Perpara se presidenti te beje thirrje per te nderruar emra ne zona ku ka minoritete maqedonas dhe te ngjalli konlikte nderetnike apo ndershteterore, mire do jete te marri nje iniciative per te ngrituar nje komision qe te filloje ndryshimin e emrave aty ku jane 100% shqiptare banoret dhe nje emer shqip eshte i pranueshem me lehte.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Toro, e ke me vend, se pari duhet nderhyer atje ku nuke do keet probleme dhe kur e shofin te tjeret se atje u ndrrue emri pa probleme atehere edhe tjerat zona do e ndrrojne vete emrin..pa nderhyrje nga tirana.

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga Toro Lexo Postimin
    Duhen ndryshuar fillimisht atje ku nuk ka sllave apo minoritete emrat. Nuk eshte se vetem Korca ka emra sllave:
    Berat, Terpan, Zhitom, Drobonik,Qereshnik,Kucove, Kozare, Vokopole,Poshnje, Rehove,Polican, Kuman, Kurjan, Roskovec, Gradishte,Corovode, Novosele,Selenice,Nepravishte,Leskovik,Librazhd,Bi strice etj etj.
    Ne te gjitha keto qytete apo fshatra qe permenda nuk jeton kembe sllavi prej 300-400 vjetesh. Perpara se presidenti te beje thirrje per te nderruar emra ne zona ku ka minoritete maqedonas dhe te ngjalli konlikte nderetnike apo ndershteterore, mire do jete te marri nje iniciative per te ngrituar nje komision qe te filloje ndryshimin e emrave aty ku jane 100% shqiptare banoret dhe nje emer shqip eshte i pranueshem me lehte.
    emrat se pari duhet t'i ndryshojme gradualisht nga fshatrat, bile jemi shume te vonuar gjithe fqinjet tane i kane ndryshuar vetem ne ende jo, aq ma teper e kemi nje gjuhe te vecante vetem kete forme mund ta mbijetojme gjuhen tone, pastaj problem tjeter eshte se nje pjese e shqiptarve edhe emra joshqip po perdorin ndryshe eshte koha e vjeter ku ishim te imponuar me mbajt emra arabo-turk apo latino-hebre kurse tani qe jemi te lire po perdorim emra pa kuptim.
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 16-03-2008 më 18:52

i/e regjistruar Maska e flag
    Anëtarësuar
    24-04-2005
    Postime
    348
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Po pra ate pale pres dhe une. Te sjelli fakte pse Afrodhiti eshte shqip e jo greqisht.

Shpjegohet greqisht? Qe c'ke me te. Afros = shkuma, dhiti = e hequra. Pra e hequra (e lindura) prej shkumes se detit.

Keshtu thote edhe miti. Se kjo lavire ka lindur ne Qipro (c'ne shqipe ne Qipro?) kur rra sperma e Kronit ne det.
    Interesant shpjegimi i juaj por une kam lexuar(mos me pyet ku se nuk me kujtohet) se Afërdita apo Aferdites vjen nga gjuha Shqipe.

Ky emer thuhet se vjen apo lindur nga dy te dashuruar te cilet vend takimin e tyre e kan pasur afer detit dhe koha e takimit ka qen me dite rane(perendimi i diellit) dhe kohe zgjatja e tyre se bashku, deri ne agim apo afer dites.

Vend takimi- Deti
    Koha e takimit - Mediterane(kur te perendon dielli)
    zgjatja e takimit - Aferdites(deri ne agim)

Nuk e dij sa mund te ka te vertete ne kete shpjegim qe kam ofruar por kete ka shume vite qe kam lexuar per emrin Aferdita dhe detin Mediterane.

Me respekt
    Flag

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet në Bllog
    22
    Presidenti Topi, eshte i pashem, i sjellshem, i kulturuar, por eshte edhe pak i ceket nga konteksti historik i shqiptareve dhe ben gabime te tilla alla haxhi-qamilce qe kenaqin vetem shqiptaret e rruges me dy klase shkolle qe nuk dine as historine e qytetit te tyre.

Nëse Shqipëria i futej rrugës së ndryshimit të toponimeve të fshatrave e qyteteve për ti "shqipëruar" ato, kjo është një rrugë qorre që jo vetëm që nuk ka për të zgjidhur gjë, por ka për të krijuar pakënaqësi dhe nuk do të avancojë aspak vetëdijen kolektive kombëtare, do të avancojë vetëm pronvicializmat e shqiptarëve në një shoqëri shqiptare që ende nuk ka filluar (theksoj filluar) rrugën e vetë të kthimit në identitet. Përpara se të fillosh rrugën për tu kthyer në identitet, duhet më parë të zbulosh destinacionin e këtij identiteti. Ata që ecin poshtë e lartë ashtu qorrazi e në errësirë, vetëm se duhet ecur gjoja në drejtim të rikthimit në identitet, shpejt apo vonë bien në greminë.

Presidenti ynë i nderuar kërkon të kthejë në identitet fshatrat e Korcës që po zhduken vetvetiu nga hartat politike pasi popullsia shqiptare po lëviz në masë si drejt emigracionit si drejt qendrave të mëdha të banuara. Pra presidenti ynë kërkon të zgjidhi një problem të emërtimeve sllave të fshatrave të Korcës kur pas 10 vjetësh këto fshatra nuk do të ekzistojnë më fare pasi asnjë fshatar nuk do të ketë ngelur më në to.

Pyetja që unë do ti shtroja presidentitetit tonë "largpamës" është se si do ta shqipërojë emrin qytetit të bukur e të madh të El-Basanit, qytetit të ri turk të ndërtuar mbi rënojat e qytetit antik të Skampës. Shko i dashur president në Elbasan dhe thuaju elbasanllinjve që ju duhet të ndryshoni emrin e qytetit, ashtu sic vajti edhe Haxhi Qamili 1 shekull më parë, dhe shiko se mos të brohorasin edhe elbasanllinjtë si patriot të madh, apo të zënë me gurrë.

Por ky është vetëm aspekti praktik i cështjes pasi problemi më i madh është me këndvështrimin e presidentitetit që është një këndvështrim që e kanë shumë shqiptarë mendjelehtë.

"Po ndryshuam emrin e fshatit, u bëmë shqiptarë".
    "Po u pranuam në NATO dhe BE u bëmë evropianë."
    "Të jesh shqiptar do të thotë të jesh pro-amerikan."
    "Të jesh shqiptar do të thotë të jesh pro-evropian."
    "Të jesh shqiptar do të thotë të jesh anti-fqinj anti-fe anti-gjithe botes."
    "Po ndryshova emrin nga Fadil në Foti nuk jam më mysliman por i krishterë"

Dhe që të kuptoni mendjelehtësinë e shumë pseudo-patriotëve shqiptarë mbi këtë cështje po u jap një shembull unik mbase në një familje shqiptare. Një 70 vjecar në Shqipëri sot e ka emrin Tito pasi lindi në kohën kur Enver Hoxha kërkonte ta bente Shqipërinë "Republikën e Shtatë Jugosllave". Ky 70 vjecari sot është gjysh dhe ka plot nipër e mbesa. I lindën tre djem. Djalit të parë ia vuri emrin Stalin, për nder të shokut Stalin pasi lindi në kohën e miqësisë shqiptaro-ruse. Djalit të dytë ia vuri emrin Mao për nder të shokut Mao Ce Dun pasi lindi në kohën e miqësisë shqiptaro-ruse. Kurse djalit të tretë ia vuri emrin Enver, pasi mbaruan miqtë kur Shqipëria u vetëizolua nga bota plotësisht, ngeli vetëm shoku Enver. Kurse nipërit e mbesat e plakut Tito sot, kanë emra të rinj e modernë: Arnold, Bill, Xhorxh për nder të miqësive të reja me amerikanët. Kur e pyetën plakun për këtë "traditën familjare" të vendosjes së emrave të burrave të shtetit, ai u përgjigj se "duam që edhe fëmijët tanë të bëhen si ata". Problemi i vetëm është se me vitetet e dekadat, perënduan edhe fama e miqtë e atyre viteve, dhe disa nga miqtë u kthyen edhe në armiq, vecse fëmijëve dhe plakut u ngelën trashëgimi emrat deri në vdekje.

Është qesharake vetëm ta mendosh se duke ndërmarrë një fushatë të tillë rritet vetëdija kombëtare mes shqiptarëve. Po flasim për një popull shqiptar që ende nuk di emrat e nënshkruesve të pavarësisë së tyre në 28 nëntor, dhe vetëm para dy muajsh edhe presidenti i vendit u dha nderin që u takonte nënshkruesve të pavarësisë. Po flasim për një popull shqiptar, që ashtu si në 28 nëntor 1912 panë për herë të parë pas 500 vjetësh pushtimi turk "flamurin e Ismail Beut" apo "flamurin e Kastriotëve" apo "flamurin e Bab Krajlit", edhe pse kanë kaluar plot 96 vjet nga shpallja e pavarësisë, shqiptarët dinë të dallojnë flamurin e tyre në rradhën e flamujve të kombeve të botës, dinë ta ngrejnë edhe lart me plot krenari e mburrje, por nuk dinë të të thonë se cfare ai flamur përfaqëson.

I dashur president,

Mund ti veshësh të 3.5 milion shqiptarët në Shqipëri me një kostum të bukur të prerë në Paris dhe të qepur në Romë, por kjo nuk i bën ata evropianë. Ashtu edhe puna e emërtimeve të fshatrave e qyteteve, apo vetë emrave të shqiptarëve, mund tua diktosh me dhunë ashtu sic bente shoku Enver që me një të rënë të lapsit prodhonte edhe "lista emrash të pranuara nga Partiar", por nuk e rrit dot vetëdijen e tyre kombëtare. Vetëdija kombëtare nuk rritet me llustra e me bojë fasadash të jashtme, rritet kur edukon ata brezat e rinj të shqiptarëve në bankat e shkollave shqiptare me një histori të plotë dhe të pasur shqiptare, dhe jo duke i helmuar me qëndrimin politik të kohës në të cilën jetojmë. Superfuqite, ideologjite, politikat, problemet do të ndryshojnë me vitet e dekadat që do të vijnë por identiteti kombëtar nuk ndryshon me kohën si ngjyra e lëkurës së një kameleoni. Ashtu si orientimi politik i kohës në të cilën jetojmë nuk është në vetvete një identitet kombëtar.

Shko e vizito 10 shkollat e mesme me të mëdha të vendit dhe mbaj një fjalim edukues e informues për simbolet tona kombëtare, që të zgjosh interesin e tyre, dhe të siguroj unë që në 10 vjetët e ardhshme që ai interesi që ti do të zgjosh tek ta, do të qëndrojë me ta përjetë dhe do ti ndryshojnë vetë emrat pa qënë nevoja që tu japësh ti urdhra nga lart.

Fëmija nuk e nderon prindin vetëm me emrin që mban, por me sjelljen e tij.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 17-03-2008 më 02:01

I come back
    Anëtarësuar
    01-10-2005
    Postime
    345
    Asnje konkluzion nuk nxora nga shkrimi yt Albo.
    C`fare jemi ne shqiptaret atehere? Turq sic mendonte Milloshevici. Ku qendron e keqja e ndryshimit te emrave? Un vec te mira shof.

Faqja 7 prej 8 FillimFillim ... 5678 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Nezir Myrta - Iliristika
    Nga GL_Branch në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 09-02-2013, 13:51
  2. Illiristika - Nezir Myrta
    Nga Henri në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 06-04-2011, 17:47
  3. Kush ishin ballistët?
    Nga Tepelenas_nr_1 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 132
    Postimi i Fundit: 09-12-2006, 10:52
  4. Historia ndryshe
    Nga karaburuni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 01-07-2005, 09:53
  5. Abaz Ermenji
    Nga Eni në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 12-03-2003, 14:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •