Te lumte goja flag s'te hiqet as nje presje.
Te lumte goja flag s'te hiqet as nje presje.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Ne Shqiptaret e UK nuk njifemi as per te mire as per te kqinj, te pakten persa i perket opinionit publik Anglez.
Ne kemi aq shanse te denohemi sa cka ndonje rrac tjeter qe ka emigru ktko vitet e fundit ne UK, asgje nuk ndryshon.
AMa ti nuk duhej ta kishe pru kte shkrim, pasiqe dukesh kontradiktor me ndergjegjejen tende, ti thua se: perdorin imazhin ton negativ ndaj nesh, dhe ne krahun tjeter ti slen pije qe Shqiptaret e UK cohen dor bosh pa pagu---pa i bo nje shkrim apo top channel editim.
Nuk duhej qe ta kishe shkru kete shkrim.
Se me heret nuk deshirova te shprehem drejte e pa leqe, se te keqinjte po ma marrin per te keq, prandaj i rash sa me shkrut qe munda...
Homza, a di cka do ky?
Ky do i burre qe cohet i ia thyen krejte brijnte e trupit, ose me saktesisht qe s'i len as nje asht njecopesh ne trup pa ia bere dy, e pastaj te shohim se si rregullohet imazhi i shqiptareve ne diaspore.
Po fajet i keni ju vete qe s'ia vini thesin ne krye, ta beni t'i shpenzoje keto para qe po fiton me gjakun tuaj neper spitale te britanise. Kaq mund t'ju them une. Se ky per nje dore te lenash te ndonje redaksie ua prish ju e gjiteh diaspores jo vetem ne britani edhe ater grimce rehati private qe e keni dhe fitoni me djersen tuaj. Madje ua prish edhe gjasat te realizoni ndonje perparim qe e keni ne pellembe te dores.
Te garantoj me jete se anglezet, francezet e gjermanet ku do te gjinden ne diaspore dikujte nga radhet e veta qe ben propagande te tille do t'ia benin edhe me keq sic edhe ka ndodhur por si komb i lidhur qe jane, nuk kane lene as te merret vesh se cfare u be. Nuk ndodhi asgje thone ata...
Ju thani: "nuk paska bere mire -"!
Nejse, kur do tua refuzojne ndonje vend pune me buzeqeshje - kujtoni keta artikuj.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Baptist.....kete te fundit qe ke thon si burrat, qe ne SHqiptareve do na kishin rrefuzu punet edhe mo haramlleqe me buzqeshje, po ta kishin lxu Muhametin, por shyqyr qe se lexojne, ktyne spo u del kohe per BBC e po u del koh mu marr me Veline.
Puna eshte se asnje her nuk besoj qe e ka portretizu punen, mundin, djersen dhe sakrificat madhore qe bejne Shqiptaret ne UK....kshu do kishte fitu rrespektin ton, por te jesh gazetar dhe i rrespektum qoka jasht etikes se burrnise me sa kemi msu.
Cdo mynxyre e njesise se nje kombi fillon me ofshamen e thelle intime (ah more zot sikur te mos isha [shqiptar]), aty e andej, ai me kurre ne jete nuk do ta shohe driten me sy.
b.b. troy iii p.a.e.
Per te paren, te jap te drejte pergjysme, per te dyten plotesisht. Pse e para pergjysme s'do shume mend, po qe po e them: -Per komunikim duhen dy pale. Per prishje te komunikimit mjafton njera pale mos me komuniku si duhet.
Pra efekti i tij antishqiptar arrihet ne njeren apo ne menyren tjeter. Se ti tuj lexu perdite keto fyrje ne adresen tande perkatesore ti krijon opinion. E opinioni yt te thote keshtu: He more zot mos t'isha shqiptar, -filan shpallja a filan kerkesa atje une e kisha fitu. Po me kete opinion qe ta ka formu ky argati..., ti nuk ke guxim e as nuk e merr mundin me u afru e me konkuru. Ti e diskualifikon vet-veten dhe s'thua: "nuk me pranuan" por "eh, s'me pranojne mua!"
Pra nuk ka nevoje ta lexoje anglezi e anglezja nje (fiqfiriq si si ky) si e pat emrin, por mjafton ta kesh lexuar ti pa vemendje kritike dhe ne menyre pasive si lexojne 99% te publikut. Kounikimi mes teje dhe anglezes e anglezit eshte pirishur, ka marre fund, pavaresisht pse ajo, e ai, personalisht nuk ka kurrefare paragjykimi ndaj teje si shqiptar. Ju me nuk do te komunikoni.
Nuk eshte nevoja te ta marre ty inat anglezine baze te artikujve idiotesk te fryre dhe te keqformuar gazetaresk mjafton t'i marresh ti inat vetes ne emer te tij dhe kjo eshte loja qe ky (!nuk eshte shpikur shprehja adekuate?) luan kunder anglezeve e aq me shume kunder shqiptareve. Me saktesisht ne prishjen e marredhenieve mes dy kombeve ne emer te pales se trete armike me te dy palet e afketaura.
Keto ne fillim duken asgje madje orvatje qesharake si nje pickim mushkonje. Por ne praktiken historike kane deshmuar nje efekt te jashtzakonshem dhe me pasoja afatgjate shkaterruese malarike. I afektuari gjate gjiteh jetes do te vuaj nga sulmet e saj.
Aeneas Dardanus
Mirela Bogdani - shqiptarja që synon Parlamentin Europian
Mbështetet nga Partia Konservatore Britanike e David Cameron
Nga Londra
Muhamed Veliu
Mirela Bogdani, shqiptarja që prej 5 vjetësh jeton në Britanine e Madhe ka mundur të përfshihet në procesin e kandidimit për një nga institucionet më të larta politike të Evropës, atë të Parlamentit Europian. Znj.Bogdani prej disa vitesh është anëtare e Partisë Konservatore Britanike dhe është angazhuar aktivisht në jetën politike të konservatorëve të Uellsit ku ajo banon. “Ne vendet si Britania e Madhe me punë, arsimim dhe ambicje mund të arrish gjithçka, sepse këtu vlerësohen aftësite dhe meritokracia, pavaresisht nga nacionaliteti, gjinia apo raca”, thotë zonja Bogdani rreth kandidimit të saj, gjatë një interviste ekskluzivisht për “The Albanian”. Zgjedhjet e ardhëshme europiane do të zhvillohen në maj 2009 por procesi I kandidimimit ka nisur që tre vjet përpara.
Procesi
Procesi i përzgjedhjes së kandidatëve në vendet më demokraci të stabilizuar si Britania e Madhe është i gjatë, shumë kompetitiv dhe kalon një seri fazash. Zonja Bogdani është përfshirë në procesin e përzgjedhjes së kandidaturave për MEP (Member of European Parliament). Ajo e ka filluar kete process që në fund të vitit të kaluar dhe ka kaluar sukseshem fazën e parë të përzgjedhjes. Tani është në fazën e dytë të procesit të testimit që njihet si “Bordi Parlamentar i Përzgjedhjes”, I cili është një provim pesë orësh para një paneli të përbërë nga deputetë, eurodeputetë dhe aktivistë partie, të cilin duhet ta kaloje çdo kandidat. Zonja Bogdani është në pritje të rezultatit të kësaj faze dhe nëse kjo kalohet suksesshëm atëherë shpallesh kandidate zyrtare dhe përzgjedh zonën elektorale ku dëshiron të kandidosh. Faza e tretë që është pranverën e ardhshme, konsiston në paraqitjen e kandidatit, së bashku me kandidatët e tjerë (gjithmonë nga e njëjta parti), në zonën elektorale para antarëve të partisë së zonës, ku secili bën një prezantim të vetes dhe programit elektoral. Anëtarët e zonës pastaj votojnë për kandidatët e preferuar dhe ata që dalin në fillim të listës shpallen si kandidatë të zones (pasi zgjedhjet europiane jane sipas sistemit proporcional). Mirela Bogdani thotë për këtë eksperiencë “Une jam akoma në mesin e këtij procesi dhe shpresoj të arrij në finish, po edhe nëse jo, prap do jetë një experiencë shumë e vlefshme dhe interesante”. Znj.Bogdani, e cila ka qenë gjithashtu e angazhuar ne politike ne Shqiperi me Partine Republikane (si Kryetare e Forumit te Gruas) duket e impresionuar me menyren si zhvillohet procesi zgjedhor ne UK. Ajo thote “ky është një proces i gjatë dhe i ndërlikuar, por edhe mjaft demokratik e transparent”. Duke vënë në dukje diferencat e mëdha që ekzistojne në drejtim të përzgjedhjes së kandidatëve, financimit të tyre e fushatave elektorale ndërmjet Shqipërisë dhe një vëndi si Britania e Madhe, ajo shpreh keqardhjen për faktin se sa larg standarteve të kërkuara është politika shqiptare. “Do të mjaftonte ky aspekt vë në dukje ajo - ai i procesit zgjedhor dhe përzgjedhjes së kandidatëve, që ka të bejë me zgjedhjet e lira e të ndershme (nje nga gurët e themelit të demokracisë dhe kriteri i parë i Kopenhagenit) që Shqipëria ta shikonte më tej hyrjen në BE”.
Konservatorja Bogdani
Përfshirja ne politike në Britanine e Madhe për Znj.Bogdani erdhi shumë shpejt pasi ajo u vendos ne UK. Ajo shpjegon arsyen pse u angazhua ne “party politics” dhe pse u anëtarësua me konservatoret: “Duke qënë se në Shqipëri kisha qënë për disa vite e involvuar në jetën politike dhe në Cardiff University po bëja një Master për shkenca politike dhe për më tepër karierën time të re e shikoja në politikë, e pashë të arsyeshme të përfshihesha në politikë në vendin tim te ri. U anëtarësova me Konservatorët, edhe sepse bindjet e mia janë të djathta (jo si ato në politikën shqiptare), por dhe se ‘Partia Konservatore Britanike’ është një nga partitë më të vjetra e prestigjoze të botës dhe do kisha se çfarë të mësoja e përfitoja nga angazhimi me to”, tregon Mirela rreth përfshirjes së saj në politikën angleze të partisë së David Cameron, që shpreson të fitojë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare. Që nga ky momenet kur ajo ndërmori këtë hap kanë kaluar katër vjet. Fillimisht ajo u angazhua në aktivitetet politike dhe sociale të degës locale, pjesë e strukturave rajonale të quajtura “party associations” e që përbëjnë strukturën më të rëndësishme të aktivitetit të partisë në bazë. Me pas punoi në “Asamblenë e Uellsit” si researcher ne disa projekte me grupin parlamentar konservator. Përpara tre vjetësh ajo do të zgjidhej anëtare e komitetit te degës lokale, më pas koordinatore e politikave, dhe vjet u zgjodh si sekretare e degës. Gjatë gjithë kësaj kohe ajo është angazhuar vazhdimisht në fushatat elektorale për “Ëestminster” (Parlamentin Britanik), zgjedhjet europiane (Parlamentin Europian), zgjedhjet rajonale (Asamblene e Uellsit) dhe zgjedhjet lokale, duke punuar ngushtë e ndihmuar kandidatët, si dhe në aktivitetet e fund-raising. “Këto metoda dhe aktiviteti në baze janë aq në kontrast më politikën në Shqipëri ku baza është e fjetur dhe aktiviteti kryesor në fushatat elektorale janë mitingjet populiste” tregoi ajo gjatë një interviste telefonike për Shqip nga Universiteti I Oxfordit ku po kryen doktoraturën në shkencat politike, me fokusim ne politikat e BE-se. Rasti i Znj.Bogdani është i pari i këtij lloji, një rast i paprecedent, pasi një shqiptare po synon të arrijë BE-në në 2009-tën, shumë përpara vëndit të saj, Shqipërisë, qe nuk është ende vend anëtar i BE-së dhe do ti duhen minimalisht dhe dhjetë vjet për tu bërë pjesë e familjes europiane.
Mua ska shansa ne bote qe opinionin tim per nje gje apo tjeter te ma formojne gaztat qe shkrun ky, besoj qe njerzit duhet ne nje moshe te ken mendimin e tyre per cdo gje dhe mos te influencohen nga te tjeret qoft ky edhe shtypi, dhe une e kam arrit kte moshe.
Tashi, perpara se te vazhdoj une me kto qe tua siper, dua te te them qe Muhame Velise nuk i bohet von a folem mire apo folem keq per te, mjafton qe ky te permendet edhe eshe i gezum....tashi nqs don na po vazhdojme prap por nuk ja vlen, osht edhe prag festash![]()
Ketij ja kan ber bene, por c'e do qe s'ka dal gje der tani.
Kush e di po vazhdoi dhe te krruhet akoma do ja bej ndonjerit per borxh.
Krijoni Kontakt