Postuar mė parė nga
celyy
Kur u mblodhen hadithet, u mblodhen nga dijetaret me te medhenj te asaj kohe. Hadithen jan mbledh nga njerzit e devotshem dhe jo nga rrenacaket.
Un e kam pranuar dhe e pranoj se ekzistojn hadithe te dobeta qe nuk duhet transmetuar fare, mirpo qeshtja qendron diku tjeter Gostivari.
Disa hadithe nuk mund ti zberthejm mendja ime dhe e ytja (me gjith respektin qe kam per ty), disa prej haditheve i kan spjeguar ata qe jan pak me te mencur se un e ti.
Qeshtja e hadithit qe ke permendur, kur qeni te del perpara e prish namazin, dhe gruaja, Muhammedi a.s ka thene se qeni i zi eshte shejtan, kurse per gruan eshte fjala vetem kur ajo eshte me menstruacione, un edi se kundershtaret e Islamit mundohen ne ēdo menyr ta sulmojn Islamin ne forma te ndryshme, duke u munduar te gjejn kontradikta, prandaj un spo te them te mos hulumtosh mirpo hulumto ne te gjitha anet sepse ashtu smund te gjykosh.
Ne nje rast me ra te lexoj ne nje liber te autorit Jusuf kardawi, aty komentonte nje hadith qe binte ne kundershtim me nje hadith e tjeter, ajo qka isht me interesant se ai hadith ishte ne sahih. Hadithi ishte keshtu diqka sepse nuk me kujtohet i teri : o Zot me ben prej te varfer(prej te varferve)... , automatikisht binde ndesh me hadithin tjeter ku Pejgamberi a.s lutet ta ruaj Zoti nga varferia dhe kufri. Dijetaret hadithin e kan komentuar se qellimi kur e permend fjalen " varferi " nuk ka qen varferi nga ana materiale (mos me pas me honger), por fjala ka qen per modestin, Pejgamberi a.s e ka lut Zotin qe ta bej prej te modesteve dhe ta ruaj nga mendjemadhsia.
Prandaj Gostivar ne shikim te par hadithet duket se po bien ne kundershtim me vet fjalet e pejgamberit a.s, mirpo shyqyr Zotit qe na ka dergu dijetaret me na spjegu dinin ton. Ne duhet te marim msim prej tyre, ashtu siq na porosit Zoti ne kuran ku thot, pytni dijetaret nese nuk dini.
Kishte edhe disa hadithe qe i ke permendur aty, mirpo per to nuk kam informata rreth komentimeve te tyre dhe sa mund te jen te verteta, me gjithate un do te shikoj nlidhje me ato hadithe
Sa i perket pytjes se dyt qe po ma shtron vazhdimisht, un te jam pergjigjur por sdi ku qendorn problemi:
GOSTIVARI PYET:
Me trego se cfar muslimani je , cilit sekt ose grup i perket ?!!
Dhe , me trego cilen fe predikoi a.s. Muhamedi ?
CELYY PERGJIGJET:
Un jam Musliman dhe i perkas sektit te Muhammedit a.s.
Muhammedi a.s predikoi Islamin
Krijoni Kontakt