Postuar mė parė nga
Ali Baba Tepele
Njė emigrant Shqiptar i drejtohet kryeministrit Grek me njė letėr tė hapur.
Botuar nė gazetėn "TRIBUNA"DT.29 QERSHOR 2007
LETĖR E HAPUR
Drejtuar:
- Kryeministrit tė qeverisė Greke,Z.Kostas Karamanli.
I dashur dhe i nderuar Z. Kryeministėr !
Po ju drejtohem personalishtė ju, pasi kam besim dhe shpresė se firma dhe vula juaj,kanė vėndin kryesor dhe rėndėsi historike pėr emigrantin ekonomik nė Greqi.
Unė qė po ju shkruaj kėtė copė letėr quhem Danel Cana.Jam emigrant ekonomik Shqiptar.Jetoj sė bashku me familjen time qysh prej vitit 1993 nė ishullin e bukur tė Zakynthos.Kam 4 fėmij tė cilėt jan shkolluar kėtu nė Greqi.Jam munduar t'i edukoj me norma qytetare dhe nuk kam qėnė asnjėher problem,i prishjes sė imazhit tė mirė qė duhet tė reflektojmė,por kam bėrė njė jetė normale, si qytetar i rregullt. Paguaj nė rregull dhe nė kohėn e duhur ēdo detyrim ndaj shtetit Grek.Do dėshiroja shumė qė edhe Shteti Grek, tė bėnte tė njėjtėn gjė ndaj meje dhe familjes time.Kam pasur raste mjaft tė hidhura gjatė kohės sė emigracionit,tė cilat nuk kam mundur t'i zgjidh nė mėnyrė tė rregullt njerėzore, pėr tė vetmen arsye sepse nuk na ėshtė dhėnė kurrė, e theksoj,KURRĖ, deri mė sotė e drejta si emigrant i ligjshėm,as nė kohėn e duhur, as nė nivelin e duhur,as nė mėnyrėn komplekse sipas normave elementare tė konventave ndėrkombėtare, tė respektimit tė tė drejtave tė njeriut.Pretekset kan qėnė nga mė tė ndryshmet dhe ju i dini mė mirė se mua tė gjitha kėto.Tė kėrkosh dhe tė gėrmoshė pretekse pėr emigrantin nė ditėn e sotme,ėshtė sa anakronike aq dhe qesharake dhe e pa pranueshme pėr kohėn nė tė cilėn jetojmė.Kohėt kanė ndryshur dhe ndryshojnė dita ditės,pėr nga mėnyra e tė menduarit.Tė ecim me kohėn, tė moderohemi,ėshtė moto e sotme pėr tė gjith ne.Kėtė besoj se e pėrqafoni edhe Ju si pėrfaqėsues tė popullit Grek,por edhe tė tė gjithė Emigrantėve,pamvarsishtė se nuk na e kini dhėnė akoma tė drejtėn e votės tonė e cila do vijė pak e vonuar,por njė ditė ajo do ketė forcėn e saj legjitime.
Kamė afro 14 muaj qė kam depozituar kėrkesėn pranė organeve kompetente tė bashkisė ku jetoj,pėr tė mė paisur me lejen e qėndrimit sipas ligjeve nė fuqi.Akoma nuk po marr pėrgjigje,pamvarsishtė interesimit tė shpeshtė,pranė organeve kompetente.
I dashur K.Ministėr!
Si mua janė 5-6 mij emigrantė kėtu nė ishull.Mos harroni se, gjersa mundemi t'ju drejtojmė njė letėr plot ngrohtėsi,jemi edhe ne njerėz si ju, me zemėr, me gjak tė kuq dhe mbi tė gjitha me shum halle e probleme.Nuk mundemi tė ndodhemi pranė njerzve tanė nė raste sėmundjesh,vdekjesh,e plotė preokupime tė tjera, tė cilat ėshtė mė se e llogjikshme qė kemi detyrime njerėzore.
Kjo mėnyrė e praktikuar nga qeverija juaj,ka qėnė dhe mbetet diskredituese pėr pjesėn mė tė madhe tė Emigrantėve.Nė vėnd qė tė kishte edhe Emigranti,plus halleve tė shumta, tė kishte mundėsi qė tė ruante e ndėrtonte njė familje tė shėndoshė, tė denjė pėr kohėn e shoqėrin e ardhėshme,kjo shoqėri ėshtė ēuar drejt shkatėrrimit, me metoda barbare.Kėto metoda janė tė njohura sepse janė tė ligjėruara,por unė dhe shumė tė tjerė si mua, po i heqim mbi kurrizin tonė.Nė vėnd qė tė ndihmojmė nė forcimin e familjes, e cila ėshtė baza e njė shoqėrije tė shėndoshė,ligji i emigracionit tė aprovuar nga qeverija nga njėra anė dhe korrupsioni e burokracia nga ana tjetėr,e kanė shkatėrruar familjen emigrante,duke u bėrė kėshtu burim kriminaliteti.
Si mundet tė edukohet fėmija nėn presionin e ndjekjes sė policisė, e cila edhe nė kėtė moment vazhdon rikthimin e Emigrantėve pa leje qėndrimi,kur dihet se nuk ėshtė emigranti ai qė refuzon tė drejtėn e qėndrimit por janė organet qeveritare refuzueset dhe mos-ligjėrimit tė Emigrantit tė thjeshtė.
Unė qė po ju shkruaj, e njoh shum mirė problemin e emigrantėve Shqiptar pėr dy arsye;
1- Jam i zgjedhur si N/Kryetar i Lidhjes sė Shoqatave Shqiptare,pėr gjith Greqinė.
2- Jam dhe gazetar i gazetės EMIGRANTI, e cila botohet nė Athinė, nė gjuhėn shqipe.
Po ju drejtohem Ju personalishtė dhe pres ndėrhyrjen tuaj,duke ditur se kini shum mundėsi t'i jepni fund sorrollatjeve tona,pa gjuhėn e burokracisė, e cila po i merr frymėn vetė Greqisė.
Ėshtė kjo burokraci qė pas 15 vjetėsh tė ligjshėm na nxierr tė pa ligjshėm padrejtėsishtė.
Nuk po ju shqetėsoj mė gjatė, pėr tė mos ju harxhuar shum kohė,tė cilėn besoj se e kini tė ēmuar.
Pėr dijeni kjo letėr i dėrgohet edhe shtypit dhe televizionit.Pres pėrgjigje.
Me nderim dhe respektė.
Danel Cana
Agj Theodhoros. Saraqinadhos 29100 Zakynthos
24/06/2007
Ανοιχτή επιστολή
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης, Κύριο Κωστα Καραμανλιή
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Σας γράφω εσάς προσωπικά επειδή έχω την εμπιστοσύνη και την ελπίδα ότι η σφραγίδα σας θα έχει το σημαντικότερο λόγο στην ιστορία των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.
Εγώ, που σας γράφω αυτό το γράμμα λέγομαι Ντανέλ Τσάνα. Είμαι Αλβανός μετανάστης και ζω με την οικογένεια μου, από το 1993 στο όμορφο νησί της Ζακύνθου. Έχω τέσσερα παιδιά που σπουδάζουν εδώ στην Ελλάδα.
Κάθε μέρα προσπαθούμε με την γυναίκα μου να τους δώσουμε την καλύτερη αγωγή σαν γονείς και ποτέ σαν οικογένεια δεν έχουμε γίνει πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία για να μην χαλάμε την εμπιστοσύνη της χώρας (Ελλάδας) που άνοιξε τα χέρια και μας έβαλε στην αγκαλιά της.
Είμαι καλός πολίτις και πληρώνω πάντα, συστηματικά και όποτε πρέπει τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο Ελληνικό Κράτος. Θα ήθελα και το Ελληνικό κράτος να κάνει το ίδιο για μένα και απέναντι στην οικογένεια μου.
Έχω περάσει πολλές κακές καταστάσεις στα χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα τα οποία δεν έχω μπορέσει ποτέ να τα λύσω με ένα καλό ανθρώπινο τρόπο, για το μοναδικό λόγο ότι ποτέ δεν μας έχει δοθεί μια καλή ευκαιρία, μα ΠΟΤΕ σαν νόμιμος μετανάστης στην στιγμή που πρέπει, με την συμπεριφορά που πρέπει βασιζόμενοι στα πλαίσια των ανθρώπων δικαιωμάτων
Οι δικαιολογίες ήταν διαφορετικές και εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μας.
Να ψάχνεις δικαιολογίες για τους μετανάστες στις μέρες μας είναι όσο αναχρονικό όσο και γελοίο και απαραδεχτο, στο καιρό που ζούμε.
Οι καιροί έχουν αλλάξει και αλλάζουν κάθε μέρα για το τρόπο που σκεφτόμαστε. Πρέπει να βαδισουμε με το χρόνο, να ενταχθούμε όσο πιο πολύ γίνεται, αυτό είναι το μότο στις μέρες μας για όλους.
Ελπίζω ότι αυτό το αγκαλιάσετε και εσείς Κύριε Πρωθυπουργέ, σαν αντιπρόσωπος του Ελληνικού λαού αλλά και όλων των μεταναστών στην Ελλάδα (ανεξάρτητα που ακόμα δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε, που πιστεύουμε ότι αυτό θα έρθει λίγο αργά αλλά τότε θα έχει μια μεγάλη δύναμη στις εκλογές και στις πολιτικές αλλαγές της Ελλάδας).
Έχω 14 μήνες που κατάθεσα τα χαρτιά μου στο δήμο που μένω για να μου χορηγούν την άδεια παραμονής στη Ελλάδα. Ακόμα περιμένω να βγει η άδεια παραμονής αν και έχω πάει πολλές φορές να ενδιαφερθώ, η απάντηση είναι πάντα το ίδιο, «να περιμένεις».
Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,
Σαν εμένα είναι 5.000 μέχρι 6.000 μετανάστες εδώ στο νησί μας. Μην ξεχνάτε ότι αφού μπορέσαμε να σας στείλουμε ένα γράμμα είμαστε και εμείς όπως εσείς άνθρωποι με καρδιά, αίμα που κυλάει στις φλέβες μας και πάνω από όλα με πολλά προβλήματα. Δεν μπορούμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους μας σε περιπτώσεις θανάτων, αρρωστιών και πολλά άλλα προβλήματα της ζωής στα οποία έχουμε ανθρώπινη υποχρέωση.
Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης από της Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν και συνεχίζει να είναι εξευτελισμός για το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στην Ελλάδα.
Αντί και ο μετανάστης να έχει εκτός από τα προβλήματα της ζωής και την δυνατότητα να φυλάγει και να δημιουργήσει μια γερή οικογένεια αξιόπιστοι για την κοινωνία, αυτή η κοινωνία την έχει κατευθήνσει στο καταστροφισμό με τους ποιο βαρβάρους τρόπους.
Αυτοί οι τρόποι είναι γνωστοί γιατί έχουν νομιμοποιηθεί αλλά, εγώ και χιλιάδες σαν εμένα τα περνάμε στην πλάτη μας. Αντί να βυθίσουν στην δυνάμωση της οικογένειας η οποία είναι το σημαντικότερο για τις βάσεις μια γερής κοινωνίας, το νόμο για την μετανάστευση της Ελληνικής Κυβέρνησης από μια πλευρά και η γραφειοκρατία από την άλλη, την έχουν καταστρέψει την οικογένεια του μετανάστη κάνοντας αυτή πηγή εγκληματικότητας.
Πως θα μπορέσει ένα παιδί να αναθρέφεται σωστά κάτω από την πίεση ότι θα των κυνηγάει η αστυνομία (η οποία αυτή την στιγμή συνεχίζει να στέλνει πίσω μετανάστες χωρίς χαρτιά ξέροντας ότι δεν είναι οι μετανάστες αυτοί που δεν θέλουν να μην νομιμοποιηθούν αλλά είναι οι κρατικοί οργανισμοί που πάντα απορρίπτουν να το κάνουν αυτό).
Το γνωρίζω πολύ καλά το θέμα (εκτός ότι το περνάω και στην πλάτη μου) για άλλους δυο λόγους:
1 - Είμαι αντιπροεδρος της Ενωσης των σωματίων Αλβανών Μεταναστών για όλη την Ελλάδα.
2 - Είμαι δημοσιογράφος της αλβανικής εφημερίδας EMIGRANTI η οποία εκδίδεται στην Ελλάδα για τους Αλβανούς μετανάστες.
Σας γράφω προσωπικά εσάς και περιμένω την μεσολάβηση σας σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που είναι πολύ επείγον όχι μόνο για μας τους μετανάστες αλλά και για την Ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτή η γραφειοκρατία έχει καταστρέψει την Ελληνική κοινωνία.
Είναι αυτή η γραφειοκρατία που μετά από 15 χρόνια νόμιμοι μας βγάζει άδικα παρανομους.
Σας ζητάμε, από το ακριβό χρόνο σας, ξέροντας ότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές και σημαντικές, να μπορέσετε να ασχοληθείτε λίγο και με το θέμα μας.
Για ενημέρωση, θα ήθελα επίσης να σας πω ότι αυτό το γράμμα θα το στείλω και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Περιμένω μια απάντηση αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ.
Τις καλύτερες ευχές μου για σας και την οικογένεια σας.
Με εκτίμηση
Ντανιέλ Τσάνα
Άγιος Θεόδωρος, Τ.κ. 29 100, Ζάκυνθος
Krijoni Kontakt