Afėrsia e ndodhjes sė Kijametit
Ajetet dhe hadithet e sakta udhėzojnė nė atė, se ndodhia e Kijametit nuk dihet, ndėrsa paraqitja e shumicės sė shenjave tė Kijametit ėshtė argument se ėshtė afruar dhe se ne jemi nė ditėt e fundit tė kėsaj bote.
All-llahu s.v.t thotė:Njerėzve u ėshtė afruar koha e llogarisė sė tyre, e ata tė hutuar nė pakujdesi nuk pėrgatiten fare pėr tė.- (El ENBIJA 1).
Njerėzit tė pyesin pėr kijametin(katastrofėn) e ti thuaj:Pėr atė di vetėm Allahu!E,ku mund ta dish ti,ai ndoshta ėshtė afėr! (El AHZAB 63)
Kurse Neve ai na duket afėr (El Mearixh 6-7)
Momenti (i katastrofės sė pėrgjigjthshme) ėshtė afruar, e hėna ėshtė ēarė (nė dysh) (El KAMER 1).
...... dhe shumė ajete tjera qė tregojnė afrimin e fundit tė jetės sė kėsaj bote, dhe kalimit nė botėn tjetėr ku ēdo veprues gjenė veprėn e tij, nėse ka vperuarė mirė do tė gjejė tė mirėn, e nėse ka vepruar vepra tė kėqia do tė gjejė tė keqėn.
I Dėrguari s.a.v.s thotė Jam dėrguar une dhe kijameti si kėta dy-dhe bėri me shenjė me dy gishtat57
Pejgamberi s.a.v.s thotė: Afati i juaj nga afati i popujve qė kanė kaluar, ėshtė sikur koha nė mes namazit tė Ikindisė dhe perėndimit tė diellit58
I Dėrguari i Allahut [salallahu alejhi ve selem] thotė: jam Dėrguar nė fillimin e Kijametit( thotė Albani e transmeton Ed-Dulabijj. Nė librin (El-Kuna) 1/23 dhe ibn Munedih nė librin El-Marifeh 2/234/2 dhe zingjiri ėshtė i saktė (shiko mė gjėrėsisht silsiletus-sahiha 2/467 (808)). Transmeton ibn Umeri r.a dhe thotė : ishim ulur me Pejgamberi [salallahu alejhi ve selem] ndėrsa dielli kishte rėnė mbi kodrėn Kuajkiam (kodėr nė anėn jugore tė Mekkes pėr 12 mila) pas namazit tė Ikindisė, Pejgamberi [salallahu alejhi ve selem] tha: Jeta e juaj nė krahasim me jetėn e atyre qė kanė kaluar ėshtė sikurse ajo qė ka mbetur nga dita dhe ajo qė ka kaluar - (Transmeton Ahmedi nė Musnedin e tij (8/176) Ahmed Shakiri thotė: zingjiri ėshtė i saktė).
Kjo tregon se ajo qė ka mbetur nė krahasim me atė qė ka kaluar ėshtė shum pak, mirėpo koha qė ka kaluar nuk e din askush pėrveē All-llahut s.v.t. dhe nuk ėshtė transmetuar nga i mbrojturi (i Dėrguari)
57 Sahihul Buhari,Kitabu rekaik,babu kavlin nebijji : buithtu ena we saatu kehatejni,nga sehli r.a (11/347 meal fet-h).
58 Sahihul Buhari,Kitabu Ehadithil enbijai,babu ma dhukire an beni israil (6/495-meal fet-h).
diēka e saktė qė kufizon kohėn, e qė ne tė mbėshtetemi nė atė,e tė dihet koha qė ka mbetur nga ajo qė ka kaluar, mirėpo dihet se ėshtė shum pak nė krahasim me atė qė ka kaluar.59 Nuk ekzistonė fjalė mė e pasur se fjala e tė Dėrguarit [salallahu alejhi ve selem], qė tregon afrimin e ditės sė Kijametit, ku thotė: : Jam dėrguar unė dhe kijameti afėr (sė bashku) saqė do tė mė kalonte. (Musnedi i Ahmedit 5/348, Ibnu Haxheri thotė: e transmeton Ahmedi,Taberiu dhe zingjiri i hadithit ėshtė i mirė-Fet-hul Barij 11/348).
Ky ėshtė sinjal qė flet pėr afrimin e kijametit me shpallejn e Pejgamberit [salallahu alejhi ve selem] derisa ėshtė frikėsuar i Dėrguari [salallahu alejhi we selem] se do ta kaloj.
Krijoni Kontakt