Pershendetje do desha informacione mbi leberit ...prejardhjen e tyre etc...flm
Pershendetje do desha informacione mbi leberit ...prejardhjen e tyre etc...flm
Mind is like a parachute it works best when it is open
Dalai Lama
Edhe une e kisha peraferisht njejten pyetje, tash vazhdim e bej pyetjenPostuar më parë nga Tepelenas_nr_1
![]()
Labet ae kane emrin prej fisit Ilir, Labeatet?
Nuk kam pare ndonje shkrim ketu internet qe tregon per kete por sigurisht duhet te kete dhe mendoj se Labet jane vet fisi Labeatet qe jane zhvendosur prej sot vendit te quajtur Mali i zi si pasoje e Dyndjeve (invazionit) sllav apo si pasoje vet dyndjeve te ilireve te tjere prej Dalmatise, Doklese etj.
Cfare mendoni?
Ja ketu harta (edhe pse nuk munda me paraqit mire regjionin e Labeve per shkak se nuk ishte deri fund territori i Shqiperise):
![]()
Një shigjetë tjetër qenka në drejtim të Drenicës më duket.
Çfarë mund të jetë ajo dyndje?
Nuk besoj se labet kane lidhje me labeatet pervec ngjashmerise se emertimit te tyre.Mendoj se Arsitidh Kola eshte me afer se vertetes ne shpjegimet e tij ne lidhje me labet.Ne kohet e lashta eksistonte nje fis me emertimin Lap ose Liap.
Edhe sot ne shume krahina shqiptohet akoma Lap ose Liap ne vend te Lab.Sigurisht qe leberit e sotem nuk jane 100% pasardhes te Liapeve te lashte,ashtu sic nuk ka asnje fis apo popull tjeter qe mund te pretendoje nje prejardhje te paprekur 100%.Leberit e sotem jane me afer gjenetikisht me mirditoret dhe krutanet.
Labeatet jane te paret e malesoreve te sotem qe jetojne ne Malesine shqiptare dhe nuk kane asgje te perbashket me leberit qe jetojne tradicionalisht ne jug te vendit. Te paret e leberve jane epirotet.Labet ae kane emrin prej fisit Ilir, Labeatet?
Nuk kam mundur tu jap informacione "shkencore" mbi origjinen e leberve, por di tu them ate qe kam mesuar nga goja e nje plaku gjirokastrit qe po i afrohet te 90 dhjetave:
Laberi - quhet krahina ne te cilen jetojne ata qe "Lane-Besen" dhe ata qe jetojne ne Laberi, ata qe e lane besen, quhen leber, ose lab = la besen. Kjo eshte menyra se si pjesa derrmuese orthodhokse ne jug te vendit u drejtohej atyre qe zgjodhen te konvertonin besimin e tyre ne besimin e pushtuesit turk.
Leberit, ashtu si camet, i perkasin pjeserisht besimit te krishtere orthodhoks, dhe pjeserisht besimit mysliman. Pra ka nje fare vertetesie ne nje pretendim te tille qe na vjen nepermjet gojedhenash e jo ne rruge shkencore.
Albo
Ne jug ka shume sharje e romuze per zona te ndryshme, po keto te mos perdoren si ''shpjegime historike'' pa pike baze e qesharake. [ajo e mesipermja la besen eshte nje nga keto]
Ka te tilla per labet e per nen-krahinat e tjera,fshaterat, ka per fete etj etj .--nuk bazohesh dote mbi keto se nuk kupton per vete te drejten pastaj.
Per ata qe jetojne larg atdheut e larg qenies shqiptare, ka dhe disa fshatra me besim te krishter ortodoks ne laberi, qe ata e kane quajtur veten e jane quajtur lab gjithnje.
Madje shume fise te vjetra ne zonen e gjirokastres gjysma jane te krishtere ortodoks e gjysma mysliman, kryesisht bektashian, madje dhe me nje mbiemer, e madje mysliman me mbiemrin gjini gjoni krishti etj etj.
Po asnjeher ndare njerezit nga fete, e ka qene model gjithe kohen, se disa fusin konceptet greke qe ngaterojne fene besimin me etnine e duan ti ndajne shqiptaret ne njeqind pjese, e ckombetarizojne.
Ka pasur dhe kisha katolike ne zonen e laberise e kush eshte nga Gjirokastra i di me emer.Te mos beni analiza te kota.
Kush e pelqen fene te perdor per mire e jo te manipuloj me te, se nuk eshte ky qellimi i saj.
Shumica e kengeve labe jane per luftrat me turkun e heronjte e saj ne to
Laberia eshte shquar gjithe kohen per traditat e vjetra qe vine drejt nga antikiteti ,ne nje vazhdimesi deri me sot ne ate zone, qe nga veshja , vallet , kenga e vecante dhe unike me iso, QE VJEN E RUAJTUR DIREKT NGA LASHTESIA ,zakonet e per burrat te forte e me karakter e trima.
Te krijosh arsyetime duke abuzuar me besimet fetare, thjesht kerkon te fshish gjithe ato qe thashe mesiper, qe jane tregues per lashtesine qe eshte prezente ne ate zone edhe sot, ne cdo gje, e per lidhjen direkt e vazhdimesine nga ajo.
Vet jam nga Gjirokastra dhe i njoh mire zonat e saj, pavaresisht se une vet nuk jam prej andej po ne ato zona te malesise se jugut, shume tradita teper te vjetra jane te ruajtur ne shekuj te gjalla.
Si shqiptar qe jemi duhet ta duam cdo pjes te shqiperise pavaresishte se eshte krahine tjeter , besim fetar tjeter, ndoshta voton per nje parti tjeter etj po te gjithe jemi shqiptar e cdo gje eshte shqiptare.
Thjesht, shqiptar
Ndryshuar për herë të fundit nga Iliriani : 09-09-2006 më 00:51
O malet' e Shqipërisë, që mbani kryet përpjetë,
Tëmerr e frikë përhapni, përpini qiejt e retë!
Murik ajo qe thua ,,gjenetikisht ,,,sikur nuk shkon per arsye se jemi brenda nje vendi nuk mund te kemi ndryshime kaq te medhaja gjenetike sa qe te bejem dallime te tila... Albo ate qe thua ti e kam degjuar dhe une por puna eshte te mos mirremi me thashetheme etc..Kam degjuar ate qe thua ti sic kam lexuar gjithashtu qe fjala Lab eshte perdorur qe ne shekulli i 5-te pra me kete llogjik ajo qe thua ti nuk mund te ekzistoj...pastaj dhe vetej qendirmi i Leberve kundra pushtuesve osman nuk verteton ate qe thua Albo...
Puna eshte ata qe kan informacione te bazohen ne histori dhe shkenc duke vertetuar ato qe thone.
Mind is like a parachute it works best when it is open
Dalai Lama
jo ate qe e kam bere...kam dash te tregoj se Labeatet kane qene Fis Ilir (Illyrian Tribes) kam harru me shkru aty nder ne kohen antike po sigurisht shumica e kuptojne...Postuar më parë nga alibaba
Pra me te kuqe e kam bere qe Labeatet jane zhvendosur ne Jug si pasoje e dyndjeve sllave apo vet Ilireve te Dalmatise etj. si pasoje e dyndjes sllave...
Megjithese eshte kjo eshte hipoteze interesante sepse po ngjason shume emri Labet me Labeatet
ndoshta ne kohen antike ne nuk kemi perdor prapashtresen Ria apo Nia...jo Laberia por Labeata...ose ne vend qe te thuhet Labet ose Laberit kane perdor Labeatet
megjithese mendoj as kjo hipoteze nuk mund te kundershtohet, une se kam ndegjuar prej ndonje historiani (qe sigurisht duhet te kete me kete hipoteze se vetem nje hustorian i verber nuk mund ta dalloj kete)
Une kerkova a ka ndonje hipoteze shkencor nga ndonje historian shqiptar qofte edhe i huaj? ndoshta dikush mund te tregoj ne vazhdim...
Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 09-09-2006 më 05:54
Eshte interesante fakti qe kemi edhe nje krahine ne Kosove qe quhet Llap, afer Prishtines (tani pjese e Prishtines metropolitane), dhe ka disa ngjajshmeri me Labet vecanerisht me vlonjatet, sidomos ne shqiptimin e disa fjaleve. Nje nga ato fjale psh. eshte fjala Mesuese, ku llapjanet e perdorin Mesojse, si Mesonjese qe perdorin vlonjatet e labet ne pergjithesi. Keshtu fjale ka shume por nuk me kujtohen tjerat per momentin. Poashtu, edhe mentaliteti ne pergjithesi i llapjaneve ashtu sikur edhe i labeve, mendoj une, karakterizohet nga goxha nje nivel i larte i gjaknxehtesise, temperamentit, dhe emocionalitetit. Kemi edhe lumin Llap ne krahinen e Llapit.
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Krijoni Kontakt