Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 18
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,174
    Postimet në Bllog
    22

Shqipja, dega e pare e gjuheve indo-europiane

Po ju percjell mesazhin sic me erdhi:

Mirëdita

Bashkangjitur është pema e gjuhëve indo-europiane e ndertuar ne vitin 1974 nga Instituti i Gjuhëve në Suedi dhe botuar më 1975 tek libri botëror: Webster’s New Twentieth Century Dictionary, Unabridged Second Edition, De Luxe Color, William Collins and World Publishing Co., Inc., 1975.
    ISBN 0-539-048523-3

Një pemë të ngjashme botoi gjatë viteve 1985-1999 historiani arbëresh (arvanitas) Aristidh Kola në Greqi. Siç shihet, gjuha e parë është SHQIPJA, e dyta Armenishtja dhe e treta Gjermanishtja. Akademia Greke (bizantine) e Shkencave nuk e ka kundërshtuar këtë pemë, ka heshtur. Ç’të thotë vallë?

Ruajeni, botojeni dhe shpërndajeni tek miqtë.
    Ilir Arbri
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

i/e regjistruar Maska e Pelasgian
    Anëtarësuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391
    Kjo është një gjë që Nezir Myrta, Skender Rizaj e ca të tjerë e kanë theksuar që kaherë.

Une kam një hartë-pemë të ngjajshme të gjuhëve indoevropiane (e mora nga Skender Rizaj) e një autori Amerikan.

Aty shihet rrënja Pellazgjike pastaj trungu Illirë i cili ndahet në dy degë, toskë dhe gegë, e pastaj degëzohen gjuhët tjera.

Sa fatë kemi ne që jemi duke përjetuar agimin a historisë së Shqiptarisë.

Nderime,
    JETA ËSHTË E BARABARTË ME HARRESËN
    KURSE VEPRA ME KUJTESËN

Shefki Popova

raku
    i/e ftuar
    gjuha shqipe eshte me e bukura ne bote per mendimin tim dhe une si shqiptar jam krenar qe e flas gjuhen me te lashte te kontinentit europian...

i/e regjistruar Maska e gladiator
    Anëtarësuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Ajo pema eshte pak fallso,sepse Indo-Eu erdhen nga stepet Ruse dhe keshtu qe nuk ka mundesi qe gjuha Sllave eshte ne maje te pemes dhe Shqipja ,Greqishtja, etj ne fund.
    Gj t m .
    Ndryshuar për herë të fundit nga gladiator : 07-10-2003 më 11:29

i larguar Maska e glaukus 001
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    581
    Perpiqu ta shohesh pemen me ''koke poshte'' sepse fakti qe shqipja eshte ne fund do te thote qe eshte me prane rrenjes = me e lashte = degezimin fillestar qe i mbijetoi mijevjecareve ...

Sa kerkon e sa te duhen?
    Burrat nga detyra s'druhen,
    trimi i mire do t'te jape,
    Sot me vrap e neser prape.
    Hidhni, hidhni tok dollare,
    te mos mbetemi te share.

Mbahu nene mos ki frike,
    Se ke djemte ne Amerike.

Bijte e beses Skenderbeut,
    qe i dalin zot atdheut!

Do te ndihim pa kursyer,
    per ty, nena jone e vyer,
    qe me drit' e nder te thuresh,
    dhe me bijt' e tu te mburresh.
    - Fan Noli -

i/e regjistruar Maska e gladiator
    Anëtarësuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Perpiqu te kuptosh qellimin e pemes.
    Indo-Eu erdhen nga Rusia,dhe dega e pare ishte Shqipja,pastaj u khthyen prape per ne Rusi???????????
    Pak jo bindese.
    Dhe si ajo pema jote une kam pare me qindra dhe secila ndryshe nga tjetra.Ato jane thjesht hipoteza .
    Gj t m.

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    perSHENDETje
    Ne te gjitha librat e historise per gjuhet indoeuropiane gjithmone gjuha Shqipe vendoset e para.....

A e dini pse????????????????????????????
    Pergjigja eshte shume e thjeshte: sepse perdoret radha alfabetike, dhe keshtu fillojne me Shqipen e cila fillon me (Al...) pastaj me Armenishten e cila fillon me (Ar....).

Ca gjera nuk jane te veshtira per t'u kuptuar, thjesht mungon deshira!

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218

Saper ata qe duan te dine se kush eshte dega e pare qe u nda nga indoeuropaishtja....

Sigurisht qe nuk eshte Shqipja qe per here te pare argument per ekzistencen e saj kemi ne shek e 13 e.s.(sepse atehere u gjet shkrimi i pare ne Shqip, nga Teodor Shkodrani) as Armenishtja qe u shkruajt afer shek te 10 e.s.. Gjithashtu kjo nuk do te thote se keto gjuhe u folen per here te pare ne ate kohe qe u shkruajten, por do te thote qe te gjitha numrimet qe bejme ne per lashtesine e tyre ngelen me shume ne fushen e hipotezave.
    Gjuha qe argumentisht "u nda" e para nga familja indoeuropiane ishte gjuha e Qetejve, popull qe jetonte ne Azine e Vogel (sot Turqi) ne mivjecarin e trete dhe te dyte p.e.s.. Ne fillim te mivjecarit te dyt p.e.s. (dmth. afer 2000 p.e.s.) u gjeten shkrime te Qetejve nga ku gjuhetaret i quajten ata popull indoeuropian. Por disa gjuhetare mendojne se gjuha e pare indoeuropiane e shfaqur ishte gjuha e Sumereve, e cila eshte deshifruar, megjithese te gjithe gjuhetaret bien ndakoort se Sumeret nuk ishin Simit (sic ishin Asiret, Akadet, Babilonet, Aramejt etj.) ata nuk kane saktesuar akoma nese flisnin gjuhe indoeuropiane ose jo. Sidoqofte te gjithe bien ndakort se Qetejte flisnin gjuhe indoeuropiane, pasi e deshifruan ate.

Ruajeni botojeni dhe shperndajeni tek miqtefalemiNDERit

°»¤«°mì§§¯Ðee°»¤«° Maska e ^BabY__GirL^
    Anëtarësuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    babys heart :)
    Postime
    325
    sic u tha me siper gjuha shqipe edhe gjuha me e bukur edhe me e thelle,ne te gjithe boten...edhe une jam shume shume krenare qe linda ne nje vend ku flitet kjo gjuhe...edhe jam aq me fat sa edhe tani qe jam large Shqiperise me jepet mundesia te bej nje GCSE(General Certificate of Education) mbi Literaturen Shqipetare
    The Heart Has Reasons That Reason Cannot Know

nuk po e kuptoj nese gjuhen shqipe duhet ta konsiderojme si te ardhur nga ilirishtja apo nga pellazget

(te konsiderojme iliret te ardhur dhe te integraur ne shoqerine pellazge qe ruajti traditat e veta - sic i ruajten shqipetaret me vone me turqit apo arbereshet ne itali)

nese konsidereojme pellazget si parardhesit tane natyrale, cfare gjuhe flisnin ata?
    a ka mundesi te jete raujtur paksa deri sot?
    a kemi dhene prova se struktura jone shoqerore tenton te ruaje gjuhen edhe nen pushtim edhe ne dhe te huaj?

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Mbreteria hitite-Themeli i kultures dhe gjuheve te sotme europiane
    Nga DYDRINAS në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 23-10-2013, 16:31
  2. Illiristika - Nezir Myrta
    Nga Henri në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 06-04-2011, 17:47
  3. Përgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 07-07-2009, 15:33
  4. E.Çabej: Ilirishtja dhe Shqipja
    Nga BARAT në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 11-02-2009, 19:00
  5. Pastërtia e Gjuhës Shqipe
    Nga AsgjëSikurDielli në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 26-03-2003, 03:41

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •