Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 56
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-09-2002
    Vendndodhja
    kepi rodonit
    Postime
    347

Ismail Bej Vlora (Qemali) [1844-1919]

Si u sollėn eshtrat e Ismail Qemalit nė Vlorė

Nga Kastriot Dervishi

Megjithėse kishte vdekur qysh nė vitin 1919, qe sjellė nga Italia dhe qe varrosur nė Kaninė tė Vlorės, varri i kryeministrit tė parė shqiptar Ismail Qemali kishte mbetur i harruar dhe pa kujdes, aqsa revista "Minerva" e 8 janarit 1932 shkruan nė faqe tė parė tė saj se ishte "zbuluar" varri i njeriut qė zė fillin nė krye tė listės sė kryeministrave tė Shqipėrisė.

Mė mbledhjen e Parlamentit tė datės 11 dhjetor 1931, deputeti Petro Poga thotė se ka vizituar sė bashku me kolegun e tij Ibrahim Xhindi, varrin e Ismail Qemalit nė Vlorė, dhe se ėshtė befasuar nga gjendje jo tė mirė e varrit. Pasi u bisedua pėr rregullimin e varrit tė Ismail Qemalit, sjelljen e eshtrave tė tij nė Vlorė si dhe ngritjen e njė monumenti kėtu, deputeti Abdurrahman Salihu ka thėnė se pėr njė qėllim tė tillė, Mbreti Zog kishte paguar shumėn e 1 mijė frangave ar.

Po nė kėtė seancė tė Parlamentit, deputeti Fejzi Alizoti kishte kėrkuar tė zbardhej destinacioni i parave tė grumbulluara mė parė nė fillim tė viteve 20‑t, pėr qėllimin e sipėrpėrmendur, duke bėrė pėrgjegjės pėr njė shpėrdorim tė tillė Q.K dhe Z.P.

Disa dittė mė vonė mė 18 dhjetor 1931, nė gazetėn "Besa", ish prefekti i Vlorės, Zenel Prodani i dėrgon njė letėr tė hapur deputetit Fejzi Alizoti, tė titulluar "qeveria tė hetojė". Midis tė tjerash nė kėtė letėr ai thotė:

"Nė njė diskutim qė mbajta me rastin e 28 nėntorit 1922, kur isha prefekt nė Vlorė, propozova ngritjen e njė monumenti plakut tė kombit. Propozimi im u prit me duatrokitje tė nxehta dhe pa humbur kohė u formua njė komision prej patriotėsh tė vėrtetė e tė ndershėm pėr tė pėrgatitur fushatėn e ndihmave. Nga shumė vise tė Shqipnis muarėm pėrgjigje pėrgėzimesh pėr iniciativėn e marrė dhe s'mungonin tė na siguronin se apelit tonė do t'i pėrgjigjeshin me gjithė shpirt. Megjithė qė ėshtė kohė e gjatė prej 9 vjetėsh dhe ėshtė e natyrshme qė tė mos mbaj mend mirė hollėsitė e zhvillimit tė ēėshtjes, di me siguri se pėrveē 4 ‑ 5 napolonash tė dėrguara nga n/prefektura e Leshit (Lezhės ‑ shėnim) dhe diēka nga Vlora, nuk u mblodhnė gjė tjetėr sa isha unė atje mbase mė vonė u transferova nė Berat".

Parlamenti cakton pėrfaqėsuesit e tij pėr ceremoninė e Vlorės

Mė 22 nėntor 1932 nisi punimet Parlamenti shqiptar. Seanca e parė e tij u ēel nga deputeti mė i vjetėr Petro Poga duke patur si sekretar, deputetin mė tė ri Zoi Xoxa. Nė fillim tė seancave tė para tė tij Parlamenti pėrpara se tė zgjidhte kryesinė e tij (mė 3 dhjetor), zgjodhi pėrfaqėsuesit e tij nė ceremonitė qė do tė zhvilloheshin nė Vlorė pėr nder tė kryeministrit tė parė shqiptar Ismail Qemali, tė cilėt ishin Eshref Frashėri dhe Zoi Xoxa.

Pėrveē tyre nė ceremoni morėn pjesė edhe pėrfaqėsuesi i Mbretit Zog, gjenerali Leon Gilhardi, si dhe pėrfaqėsuesit e qeverisė, Milto Tutulani dhe Hilė Mosi

Ceremonia e zhvilluar nė Vlorė

Mė 29 nėntor 1932, gazeta "Besa" pėrshkruan ceremonitė e zhvilluara njė ditė mė parė nė Kaninė dhe Vlorės. Ndėr tė tjera gazeta shkruan:

"Njė brohoritje e zjarrtė dhe e zgjatur qė ushtoi tėrė sheshin, i pėrshėndeti autoritetet kur erdhėn dhe duartrokitjet vazhduan tė paprera gjersa prefekti z.Abidin Nepravshta, u ngrit pėr tė marrė fjalėn e hapjes sė kremtimit dhe pėr tė pėrshėndetur pėrfaqėsuesit qė kishin ardhur tė merrnin pjesė nė gėzimin e popullit vlonjat".

Kortezhi i formuar nė sheshin e Vlorės ka vazhduar mė pas rrugėn drejt Kaninės, ku pas hapjes sė varrit, trupi i Ismail Qemalit ėshtė gjetur pjesėrisht i tretur. Pas fotografimit nė shumė plane, trupi pa jetė i Qemalit ėshtė vendosur nė njė arkivol tė posaēėm.

Me flamurin qė ėshtė ngritur nė Vlorė mė 28 nėntor 1912, janė bėrė fotografitė e rastit dhe flamuri, nga Et'hem Vlora i dorėzohet prefektit i cili ja jep ministrit tė Arsimit Hilė Mosi, i cili do ta dorėzonte nė Muzeun Kombėtar.

Ceremonia nė Kaninė ia ka lėnė radhėn asaj tė qė do tė zhvillohej nė Vlorė. Nėn tingujt e muzikės sė pėrmotshme, trupi i Ismail Qemalit pritet nė Vlorė nga formacione paraushtarakėsh. Nė sheshin qendror tė qytetit, gjeneral Leon de Gilhardi, nė emėr tė Mbretit Zog zbuloi pllakėn e monumentit tė punuar nga skulptori Odise Paskal dhe mbajti fjalėn nė emėr tė Mbretit.

Pas tij ministri i Arsimit, Hilė Mosi ka thėnė midis tė tjerash:

"...I dashtuni Mbreti ynė, Zog I, i frymėzuem nga ndjenja e nderimit pėr hartonjėsin plak tė indipendencės sonė, desh qė eshtnat e kėtij veterani tė prehen nė njė varr madhėshtor nė njė shesh tė dukshėm historik tė qytetit tė tij lindor, pėr t'i simbolizuar brezave tė sotėm e tė ardhshėm, bindjen e dashuninė qė duhet tė kenė rrėnjosur ndėr zemrat e tyne pėr atdhe e pėr flamur".

Mesazhin telegrafik tė Mbretit nė kėtė aktivitet e ka lexuar prefekti Nepravishta. Ai kishte kėtė pėrmbajtje:

"Me kėnaqėsinė ma tė madhe marr pjesė nė gėzimin e popullit tė Vlorės, nė kėtė ditėlindje pėr kombin tonė. Sakrificat qė ka ba populli i Vlonės pėr pavarėsinė dhe mbrojtjen e atdheut tonė janė fakte patriotizmi ta paharruem. Siguroni popullin kreshnik tė Vlonės se bashkė me patriotin e madh tė kombit tonė, Ismail Qemali, tė gjithė dėshmorėt janė gjallė nė shpirtin tim".

Aktivitetet e kėsaj ditė nė Vlorė janė mbylluar me shfaqjen e pjesės teatrore "Agimi i Lirisė" dhe tė nesėrmen me pjesėn "Besa shqiptare".

Kush ishte ISMAIL QEMALI (1844 ‑ 1919)

Lindi mė 24 janar 1844 nė qytetin e Vlorės nė njė familje tė pasur dhe me tradita. Mė 1858 studioi nė gjimnazin "Zosimea" tė Janinės. Nė moshėn 16 vjeēare ishte pėrkthyes nė Ministrinė e Punėve tė Jashtme tė Perandorisė Osmane. Ndoqi studimet nė jurisprudencė. Nė vitin 1862 ishte zv/drejtor i ēėshtjeve politike nė Vilajetin e Janinės. Mė 1868 ishte kryesekretar i Ministrisė sė Punėve tė Jashtme tė Perandorisė. Mė 1870 ishte guvernator i Varnės dhe i Danubit tė Poshtėm. Kalon mė pas nė detyra tė tjera tė rėndėsishme nė Perandorinė Osmane. Mė 1990 u largua nga Stambolli pėr tė qėndruar pėrkohėsisht nė Athinė. Mė 1908 vjen nė Vlorė dhe zgjidhet deputet i Beratit. Mė 5 nėntor 1912 shkoi nė Vienė ku bisedoi me pėrfaqėsues tė fuqive tė mėdha. Inicoi njė Kuvend Kombėtar i cili mė 28 nėntor 1912 shpalli pavarėsinė e Shqipėrisė. Me vendim tė kėtij Kuvendi u emėrua kryeministri i parė i Shqipėrisė, dhe ushtroi pushtet simbolik nė njė pjesė tė vogėl tė vendit pasi pjesa mė e madhe ishte pushtuar nga hordhitė serbo‑malazeze dhe greke. Dha dorėheqjen mė 22 janar 1914 pas tė ashtuquajturit komplot tė Beqir Grebenesė dhe pushtetin ia dorėzoi Komisionit Ndėrkombėtar tė Kontrollit. Pas kėsaj u largua nga Shqipėria pėr nė Nicė tė Francės, pėr t`u kthyer disa muaj mė pas e pėr t'u larguar sėrish nė Itali. Vdes nė rrethana tė dyshimta nė Peruxhia tė Italisė mė 24 janar 1919.

Ėshtė botuar libri i tij me kujtime "Kujtime" (anglisht) nė Londėr mė 1920, i cili edhe ėshtė ribotuar kėto vitet e fundit nė Shqipėri.

Fotot:

1‑Ceremonia e zhvarrimit tė eshtrave tė Ismail Qemalit e zhvilluar nė Kaninė.

2‑Momenti i transportimit tė eshtrave nga Kanina pėr nė Vlorė. Nė qendėr tė fotos nga e majta gjenerali Leon de Gilhardi.

3‑Ceremonia e zhvilluar nė Vlorė. Nė qendėr tė fotos Leon de Gilhardi, Eshref Frashėri, Zoi Xoxa, etj.

4, 5 ‑ Varri i sapopėruruar i Ismail Qemalit..
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 25-02-2007 mė 01:30
    shtriji kembet sa ke jorganin ..se te ha bubi.

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826

Fati i familjes sė Ismail Qemalit

NERMIN VLORA, VAJZA QE U THINJ 24 VJECE

Nga Zenepe Luka

Nermin Vlora, ambasadorja e Kombit, per here te pare ne jeten e saj, pranon te rrefeje per gazeten "Koha Jone" vuajtjet e familjes se saj, dhimbjen qe iu desh te perballonte larg Atdheut, kur regjimi godiste pa meshire gjyshen, qe ishte femija i pare i Ismail Qemalit, nenen e saj dhe femijet e tjere te Ismail Qemalit.

Gruaja e shquar, studiuesja, publicistja e nderuar nga shume vende te botes per kontributet qe ka dhene ne fusha te ndryshme, ambasadorja e Kombit, pikerisht me 18 prill, teksa kaloi pragun e 83 vjeteve, jep mesazhin njerezor se te falesh eshte virtyt, te kerkosh falje per fajet qe ke bere, eshte detyre e secilit. Ajo eshte shqiptarja e shquar qe ka vuajtur nje jete te tere dhe qe i ka dashur vendin e saj dhe bashkekombesit tere jeten e saj. "Une, - thote ajo, - jam produkt i Shqiperise dhe e kam per nder."

Nermini i pergjigjet letres

Te falenderoj per shkrimin qe ke programuar mbi jeten time te gjate e plot me ngjarje. Kam vuajtur shume, per ngjarjet qe i kane ndodhur familjes sime ne Shqiperi gjate komunizmit, por i kam kapercyer ato, duke mesuar t'i jap urdher vetes sime, qe te mos urrej kurre gjate jetes sime. Ne te vertete, ia kam arritur qellimit, per fat te mire. Vertet mua floket m'u zbardhen nga deshperimi dhe nga pamundesia per t'i ndihmuar njerezit e mi te shtrenjte, por nuk duhet harruar fakti qe tragjedi te tilla shume vete nuk i perballuan dhe per pasoje u cmenden ose vrane veten. Une ndihem krenare qe e perballova, qe nuk urreva kurre. Edhe tani qe po i bej publike keto vuajtje, ne Atdheun tim te dashur, une nuk urrej. Ndihem krenare qe jam prodhim i Shqiperise, qe i kam sherbyer dhe i sherbej vendit tim, sidoqe larg tij.

Grabitet gjyshja...

Ne asnje vend tjeter ne bote nuk gjen qe te jete trajtuar kaq mizorisht femija i pare i themeluesit te shtetit. Gjyshja ime jetonte me pensionin qe i jepte shteti, ne shtepi me qira dhe nuk kishte te bente fare me politiken. Te gjitha plackat e shtepise i kishte sjelle nga Stambolli. Nje dite fatkeqe, erdhen disa, disa, disa... Le t'i quajme njerez dhe i thane se ato plackat i perkisnin popullit dhe se ajo, bashke me te bijen, duhet te dilnin menjehere nga shtepia. Ajo i perket popullit dhe i duhet kthyer menjehere atij. Pasi i nxorren jashte dy gra te vetmuara, nene e bije, i futen ne nje drunore, ne rrugen e Elbasanit.

Pas kesaj bastisjeje, u kujtuan se kishte mbetur nji dollap i vogel i bere nga im shoq, Renco, me rastin e njevjetorit te ditelindjes se djalit, kur i kishin sjelle peshqeshe te ndryshme dhe nuk kishte vend ku t'i vendosnim. Gjyshja dhe nena e shiten ate dollap, per kafshaten e gojes. Por, mos o Zot!

Mevedet Vlora, ne gjyq per dollapin

Urrejtja per vajzen eIsmail Qemalit, njeriut qe themeloi shtetin, qe nuk dihej se nga cfare burimi dilte, shkoi deri atje sa te organizohej nje gjyq me akuzen se ka vjedhur popullin. Kryetari i trupit gjykues do t'i drejtohej asaj me ze te larte.

"Ti, Mevedet Vlora, e ke vjedhur popullin, duke shitur ate dollap qe i perkiste popullit". Gjyshja skuqej, por nuk fliste, ashtu si nuk foli asnjehere gjate periudhes se gjykimit. Me ne fund i thane: "Mevedet Vlora, a ke dicka per te thene per te mbrojtur veten?" Gjyshja u ngrit ne kembe dhe me shume dinjitet iu pergjigj: "Bijte e mi, juve moret plackat e shtepise qe kisha sjelle nga Stambolli. Me thate se i perkasin popullit shqiptar. Une e pranova kete teori, por dollapi qe shita, meqe kisha nevoje per buke, i perkiste nje italiani. Ai e kishte bere me duart e veta per ditelindjen e pare te djalit, Roberto Ismail. Kam jetuar nje jete te thjeshte ketu ne Shqiperi, meqe, im ate, Ismail Qemali, per ta krijuar kete shtetin tone te dashur, e harxhoi krejt pasurine. Ju falenderoj per miresine tuaj per t'i degjuar keto pak fjalet e mia".

Trupi gjykues i eshte drejtuar perseri, pas ketyre fjaleve.

"Mevedet Vlora, a ke deshmitare qe ate dollap e kishte bere nje italian?" "Kam deshmitare plot, u pergjigj gjyshja, kini miresine t'i degjoni." Dhe erdhen gjithe miqte tane qe e dinin kete histori, per te deshmuar. Kur u binden per te verteten, i thane: "Mjaft, mjaft! E fitove gjyqin dhe do te kesh shperblimin qe meriton".

Shperblimi nuk u mor kurre, sic ma shpjegoi mbas njezet vjetesh nena, kur, me ne fund, u detyruan t'i japin lejen per te ardhur ne Itali, tek e bija. Sa kohe jetoi me ne, nena e gjore, perjetonte panik e frike, qe e kishte zanafillen tek egersia e sjelljes se ketyre "patrioteve". Jetonte me ankthin se nje dite do ta fusnin ne burg!

Varferia i detyroi te shisnin gjithcka...

Historia e familjes sime vazhdon me episode tragjike te ndryshme. Mbasi e fitoi gjyqin gjyshja, si me tregoi im ate, mbas njezet vjetesh kur erdhi, me ne fund ne Rome, problemi ishte mbijetesa. Nena, bashke me vajzen e tezes se saj, burrin e se ciles e kishin pushkatuar qe ne fillim dhe qe ishte bija e vajzes se dyte tE Ismail Qemalit, filluan te dalin neper rruga dhe te shesin ate qe i kishte mbetur. Nena arriti te shese edhe leshin e shiltes se shtratit te saj, vetem per t'u kujdesur per gjyshen, duke e ushqyer sa me mire. Ajo ishte mjeke ne Stamboll, por pranoi te punoje me kazme per ndertimin e disa banesave ne Tirane. Kur i shikoj sot, me pikon zemra gjak. Per shkak te vuajtjeve, brengave, por edhe moshes, gjyshja u semur rende. Ne vitin 1952 nderroi jete.

Nena mbeti vetem ne ate drurore, ku e shoqeronte vetem nje radio e vogel. Por, nji dite, erdhi dikush dhe i tha:

"Ti nuk mund ta mbash per vete kete radio, se ajo i perket popullit". Pa shtuar asnje fjale, e mori radion dhe u zhduk. Nena, si me tregoi me vone, e ndjente veten se po cmendej, se nuk mund ta perballonte me jeten ne kete menyre. Me shkroi gjere e gjate mua, dhe u be e mundur qe, me ndermjetesine e nje mikut tim ne ambasaden shqiptare, me te cilin edhe sot vazhdon miqesia jone gjysme shekullore, une i dergova nje radio. Per fat te mire, nuk e konsideruan si prone e popullit!

Ne burg edhe djali i fundit i Ismil Qemalit, Qamili

I dergoj antibiotike nga Italia. Dua te them se nuk vuajti vetem vajza dhe mbesa e njeriut qe themeloi shtetin shqiptar dhe qe e shkriu tere pasurine per ate shtet. Qe ne fillim e burgosen Qamilin, djalin e fundit te Ismail Qemalit. Ai ishte diplomat dhe punonte ne Ministrine e Puneve te Jashme. Ishte njeri me kulture shume te madhe, fliste 12 gjuhe dhe e njihte historine e botes fare mire. Ky ishte shkaku qe ia kishin nevojen. Kesisoj gjate dites punonte per Qeverine dhe naten flinte ne burg. U semur nga tuberkolozi. I thane nenes sime qe te me kerkoje antibiotike per Qamil Vloren. Me veshtiresira te ndryshme dhe me ndihmen e Drejtorit te Doganes ne Livorno, u be e mundur te dergohen keto penicilina, duke shkrojtur ne kuti se ishin aspirina! Por ishte teper vone: Qamil Daiu nderroi jete ne moshen pesedhjetevjecare!

Arratiset dhe vdes i vetmuar edhe djali tjeter, Qazim Vlora.

Pas ketij persekutimi, djali i parafundit i Ismail Qemalit, Qazimi, u arratis ne Oher. Ndjeu dhimbje qe la vendin e tij dhe nje dite e gjeten te vdekur ne shtratin e vet, duke shtuar tragjedite e familjes Vlora. Edhe gjetja ishte e rastesishme. Fqinjte, duke mos pare gjurme para portes se shtepise, ne deboren qe kishte rene, lajmeruan policine. Tregojne se vdiq nga deshperimi e brenga.

Ai kishte miqesi me Enver Hozhen, kur ky i fundit kishte nje kioske ku shiste cigare. Daj Qazimi shkonte dhe rrinte me te ne qoske. Por duket se ajo kioske, do te kete qene nje mbulese per intrigat e tij. Qazim Vlora i hynte ne pune qe askush te mos dyshonte per aktivitetin e tij. Por, kur arriti ne poziten e larte, dhe Qazimi vajti t'i beje urimet, as nuk e pranuan qe t'i afrohej as portes se vendit ku punonte. Tashme, nuk kishte nevoje per mbulese nga nje bej.

Edhe ne Itali, jeta jone ishte e veshtire

Edhe ne Italine e shkaterruar nga bombardimet dhe nga mizeria, jeta ishte e veshtire. Edhe ne na u desh te shesim gjerat e ndryshme, per t'i perballuar veshtiresite. Une shita unazen e bukur te fejeses qe ma kishte dhuruar vjehrra. Ishte me te vertete unaze e bukur. Edhe sot e kesaj dite me dhimbset! Ishim ne Siena, ne Toskeri te Italise dhe Renzo punonte si avokat, por te paditurit qe ai mbronte, ishin ma keq se ne. Ne vend qe t'i kerkoje para, duhet t'i jepje dicka per mbijetese. Ne vitin 1947, vdiq babai i Rencos dhe e ama vajti ne Skoci tek i vellai. Keshtu, ne vendosem te vime ne Rome dhe Renco te marre pjese ne konkursin diplomatik. Studioi per specializim per dy vjet me profesore te rastit. Midis dyqind vetave qe moren pjese ne kete konkurs shume te veshtire, fituan vetem tete: njeri prej tyre ishte Renxo.

Mevedeti dhe Qamili, femija i pare dhe i nente i Ismail Qemalit.

Qamil Vlora, duke qene femija i fundit i Ismail Qemalit, d.m.th.femija i nente dhe gjyshja Mevedet e para, e donte shume vellane e vogel. Ne nje fare menyre, ndoshta e konsideronte si djalin e vet, meqe midis tij dhe nanes sime Belkis, kishin nje diference moshe, vetem tre vjet. Prandaj, edhe ime me e donte shume kete daje gati moshatar, me te cilin ishin rritur bashke. Ai vinte dhe hante cdo dreke ne shtepine tone, te "Abllaja" e tij. Askush ne familje nuk e therriste gjyshen me emrin e saj dhe askush nuk i drejtohej me "ti". As vajzat e veta, as une, e as Vera. Gjyshja kishte nje pasuri te brendshme te jashtezakonshme. Kur ajo lini mbas marteses se Ismail Qemalit me Kleoniqi Syrmeline, ishin dashuruar aq shume me njeri-tjetren, prandaj ia vune emrin Mevedet: dashuri ne osmanishte dhe emrin e dyte Agapi, me te njejten kuptim ne greqishte.

Mevedet Agapia u peshua me flori dhe, ato flori iu shperdane te vobekteve. Kur gjyshja na tregonte keto gjera e shume te tjera, Vera dhe une i thoshim se i kishte pare ne enderr: jeta jone e atehershme nuk mund t'i kuptonte keto gjera! Ajo e dinte fare mire se ne nuk mund t'i kuptonim, prandaj na thoshte: "Jeta eshte e cuditshme: askush nuk te pyet se kush ishe, por kush je sot"!

Dhe ne te vertete, kur u padit per "hajdut i popullit", askush nuk pyeti se kush ishte, askujt nuk i erdhi turp ta marre ne gjyq femijen e pare te njeriut, qe, me sakrifica mbinjerezore, fale zgjuarsise dhe diplomacise se tij, arriti te themeloje Shtetin shqiptar, qe edhe ata padites te rrepte po e gezonin dhe, ndoshta po e gezojne edhe sot!

Kush eshte Nermin Vlora?

Gazetarja, mikja ime e re, do te dije se kush jam une. Duket se do te bej hulumtime mbi jeten time te gjate me pervoja te shumta, ne fusha te ndryshme. Ne veshtrim te pare, per pyetjen se kush jam une, do t'i thoja:

Kush jam une?

Une jam vetem nji cast,

Huazuar nga gjithesia,

Per t'ia dorezuar, mandej,

Misterit te Madh.

Ate dite qe do te kaloj ne permasen tjeter, do te doja te shkruhej:

Kush isha une?

Une isha...

Por vendin e vendosjes ne Vlore te guackes sime, deshiroj qe ta vendose Shoqata Kulturore Mbareshqiptare "Ismail Qemali".

Tashti t'i fillojme hulumtimet: linda shtatanike, me peshe nje kg e gjysme, e zeze, plot rrudha ne mbare trupin dhe mjeket me dhane tri dite jete. Ketu na paraqitet teoria e relativitetit te Ajnshtainit: ne fakt, duket se ato tri dite nuk paskan kaluar ende! Sidoqofte, une mendoj se jeta ime karakterizohet me ngjyrat e Kombit tone: e kuqja dhe e zeza, meqe kam pesuar vuajtje te forta, ashtu si edhe satisfaksione te medha. Mund te themi se sapo dola nga cerdhja familjare dhe sapo kisha mbaruar shkollen e mesme, jeta me hodhi pertej Adriatikut, ku u detyrova te rritem shpejt dhe t'i perballoj vuajtjet e shfarosjes se familjes, me ate ulerime te shpirtit qe nuk degjohet ne asnje menyre, por qe te trondit pa mase. Jane ato periudha kur njeriu mund te behet i keq dhe te jetoje vetem per hakmarrje. Por nuk ndodhi keshtu me mua, per fat te mire. Me erdhen ne ndihme filozofet e vendeve te ndryshme qe, duke ma pasuruar shpirtin, me mesuan se hakmarrja nuk eshte rrugedalje pozitive. Ndihma me e madhe na vjen nga dashuria, se vetem me ane te dashurise mund te gjendet drejtimi pozitiv dhe ndertues. Pa dyshim, ky u be parim i jetes sime, ashtu si vazhdon te jete edhe sot. Kur ulem dhe mendoj, duket se me dalin perpara keta filozofe dhe personalitetet e ndryshme te kultures, te cilet me japin urdher te shkruaj, meqe vetem kultura e perparon njerezine dhe e ndricon shpirtin. Mund te te marrin gjithcka, vecse ate qe ke ne tru nuk mund ta marre askush.

E kishim fjalen per kulturen. Ajo filloi ne familje, qe ne muajt e para te jetes sime. Gjyshja ime e dashur thoshte: "Mund te te marrin cdo gje, por vetem ate qe ke ne mendje, n` tru, nuk ka mundesi ta marre askush". Fjale te shenjta! Ne te vertete, ajo me ka ndihmuar gjithmone, si ne periudha veshtiresie, ashtu edhe ne ato normale ose gezimi. Me keto parimet ne familje, gjyshja me fliste ne turqisht dhe nena ne frengjisht. Shqipen e mesoja duke lozur me femijet ne Tirane. Ne moshen pesevjecare, ime me me shpuri ne Greqi, ku banonte motra e vogel e gjyshes. Atje kaluam beharin dhe une pata mundesi ta mesoj edhe greqishten. Kur u kthyem nga Athina, une isha pese vjec e gjysme. Vendosen te me dergojne ne Shkollen e motrave Kiriaz. Shkolla ishte jashtezakonisht e bukur, si nga pikepamja e natyres, ne maj te kodres, plot pyje dhe fusha, ashtu edhe nga ajo e nderteses. Kishte banka te vecanta per cdo nxenese, dhoma gjumi vec e vec per mosha te ndryshme dhe banjo, ne cdo kat, me sherbimet perkatese. Kishte edhe gjenerator autonom per shkollen, ne menyre qe drita nuk mungonte kurre. Me thane te drejten, te gjitha keto te mira vinin si dhurate nga shqiptaret e Amerikes. Ishte periudha kur ne Shqiperi, Mbreti Zog kishte urdheruar qe, per ta emancipuar nje vend, duhet te emancipohet gruaja, meqe nje grua injorante rrit femije injorante.

Kur vajta ne Shkollen e Dakos "keshtu quheje asokohe ajo shkolle), kishte vetem nje nxenese te huaj, e cila ishte italiane, Dinora. Nuk dinte asnje fjale shqip. Rrinte gjithmone me mua, meqe frengjishtja ime bente qe te kuptoheshim. Keshtu ndodhi qe une e mesova edhe italishten. Kur erdhi mesuesja e italishtes, me mori si perkthyese. Pervec italishtes, duhet te mesonim edhe frengjishten dhe anglishten. Keshtu na detyronin qe te loznim nje jave me radhe me njerin prej ketyre gjuheve. Na kontrollonin dhe na denonin kur e perdornim shqipen gjate javes si nje gjuhe tjeter. Por, kur me ne fund vinte radha e shqipes, atehere shkallmoheshim me ritma neper ato fusha te bukura. Ky ishte, me te vertete sistemi me i mire per t'i mesuar gjuhet e ndryshme. Si e shtrova me pare, shkolla gjendej ne maj te kodres, kurse ne fund gjendeshin dy kampe tenisi. Atje loznin vajzat e rritura. Ne te voglat i binim rrotull, duke kenduar kenge ose vjersha ne gjuhe te ndryshme. Ajo ishte kenaqesi e madhe pee ne. Por, mandej vinte ora e pergatitjes se mesimeve te se nesermes per mbare shkollen ne nje salle te madhe.

Kujtimet e shkolles dhe Nexhmije Hoxha

E kam thene dhe e them, qe me Nexhmije Xhunglinin kam qene shoqe shkolle dhe e respektonim njera-tjetren. Por fatkeqesisht rruget tona ishin te ndryshme. Ajo do te behej gruaja e Enver Hoxhes, qe qeverisi per nje gjysme shekulli Shqiperine. Ndersa une do te merrja arratine dhe familja ime do te ndeshkohej ne menyren me barbare. E kam takuar 2-3 here shkurt, por shtruar me Nexhmijen qendrova dy vjet me pare ne shtepine e saj. Shkova, kur ajo vuante, pse e di se c'eshte vuajtja. Ajo kish boshllekun jo vetem te vdekjes se te shoqit, por edhe te pasojave qe pati pas rrezimit te regjimit, deri edhe ne burgosjen e saj. Nuk di te pergjigjem se cila eshte pergjegjesia e shoqes sime, per cka beri Enver Hoxha mbi familjen time, pjesetare te familjes se Ismail Qemalit, por nuk dua ta besoj qe Nexhmija nuk eshte ne dijeni te kesaj historie te dhimbshme, te mbushur me vuajtje te pafundme. Ajo qe di sakte, eshte deshira qe realizova per ta takuar kete grua, qe nuk do te doja te vuante. Nje e falur publike e saj do ta clironte, do ta fuste ne rrjedhen e jet-_Kjo eshte keshilla ime si shoqe e rinise se saj. Te falesh eshte virtyt. Te kerkosh te falur, kur ke bere faje, eshte detyre e cilitdo. Te korrigjohesh, eshte ne dobine tende dhe te vendit tend. Zemra ime, i ka falur ata njerez mjerane qe nga padija, apo ligesia, bene tortura tek njerezit, perfshi edhe femijet e Ismail Qemalit, sidoqe me shkaktuan brengen e perjetshme dhe me zbardhen floket ne moshen 22-vjecare. Shqiperise, vendlindjes sime i jam mirenjohese, qe me dha jeten, kulturen, me beri te jem shqiptare dhe kete e kam per nder. Kete mirenjohje, vendit tim ia ka shperblyer me punen e perkushtimin tim, qe eshte ne vazhdim, per te bere aq sa te mundem per te ngritur lart vlerat e Kombit te dashur, Shqiperise se shtrenjte.

Koha Jone
    21 Maj 2004
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 27-11-2007 mė 04:10

i/e regjistruar Maska e ALBA
    Anėtarėsuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609
    Nė vitin 1997, nė varrezat e Strugės ėshtė zbuluar se prehen eshtrat e njė prej bijve tė Ismail Qemalit, Qazim Bej Vlora. Pak kohė mė parė, pranė varrit tė tij ėshtė vėnė njė pllakė pėrkujtimore

Djali i Ismail Qemalit, i harruari nga historia

Bardhyl Berberi

Pasi kalon Qafėn e Thanės, vetėm 11 km larg doganės, befas tė shfaqet para syve njė hapėsirė e kaltėr dhe mė pas Struga, qyteti maqedonas ku ka njė shumicė tė madhe shqiptarėsh qė banojnė atje. Qyteti eshtė i preferuar pėr turistėt e shumtė. Eshtė qyteti qė organizon “Mbrėmjen Poetike” me poetė nga e gjithė bota prej 35 vjetėsh. Por Struga ėshtė qyteti i shqiptarėve tė shumtė, qė pėrbėjnė pjesėn dėrrmuese qė me bujarinė dhe mikpritjen e tyre e kanė bėrė Strugėn tė dashur. I thamė kėto pėr Strugėn se kohėt e fundit shoqata e historianėve tė kėtij qyteti ka zbuluar njė fakt interesant. Nė qytetin e Strugės ka jetuar djali i Ismail Qemalit, Qazim Bej Vlora. Ai ka jetuar nė Strugė nga viti 1936 deri nė dimrin e vitit 1953, kur ndėrroi jetė dhe prehet nė varrezat e Strugės. Sipas dėshmive historike, Qazim Bej Vlora ka qenė djali i parafundit i Ismail Qemalit dhe siē ka deklaruar nė kujtimet e tij, nė tė gjitha ecejakjet diplomatike qė ka patur ėshtė shoqėruar nga Qazimi dhe siē shprehet vetė Qemali pėr djalin e tij Qazimin, ai ka qėnė kujtesa e tij nė tėrė aktivitetet. Mėsohet se Qazim Bej Vlora ka lindur nė vitin 1870. Nė vitin 1919 ai ėshtė helmuar sė bashku me tė atin, duke ngrenė darkė nė Itali. Ismail Qemali gjeti vdekjen, ndėrsa Qazimi mundi ta pėrballojė dhe tė jetojė. Nė vitin 1936 Qazimi vjen nė Strugė me njė dokumentacion tė pasur tė qeverisė sė Ismail Qemalit. Nė moshėn 66- vjeēare martohet me Behije Sherif Masllafin, e veja e Inajet bej Ohrit, motra e tė cilit ishte martuar me njė tjetėr djalė tė Ismail Qemalit. Nė vitin 1949 kur u prishėn marrėdhėniet midis qeverisė shqiptare dhe asaj tė Jugosllavisė, Qazimi ngeli i izoluar nė Strugė. Shėrbimet e fshehta tė policisė jugosllave i bėnė kontroll, duke i marrė dokumente tė rėndėsishme tė shtetit shqiptar, tė qeverisė sė Ismail Qemalit, ndėrsa njė pjesė tjetėr Qazimi e kishte ēuar nėpėr miqtė e tij dhe ende nuk dihet se ku ndodhen ato

Sekretari personal i Ismail Qemalit, nga viti 1900 deri nė vitin 1919, ai ka qenė pranė tė atit nė ēdo udhetim, nė ēdo mbledhje dhe gati nė tė gjitha perpjekjet diplomatike pėr trojet shqiptare. Aktiviteti i Qazimit nuk ka qenė vetėm diplomatik, ai ka zhvilluar dhe aktivitete ilegale pėr mbledhjen e armėve dhe mjeteve financiare pėr kryengritjen e luftėtarėve shqiptarė. Struganėt thonė se Qazim Bej Vlora ka qenė njohės shumė i mire i disa gjuhėve tė huaja, aktivist i shquar nė qeverinė e Vlorės dhe sekretar personal i Ismail Qemalit . Vdes nė Strugė nė njė anonimitet tė plotė nė dimrin e vitit 1953, duke lėnė pas njė dokumentacion tė pasur dhe njė bibliotekė shumė tė madhe dhe pėrveē dokumenteve tė qeverisė sė Vlorės qė ka konfiskuar policia e fshehtė maqedonase, fati i dokumenteve tė tjera nuk dihet. Nė vitin 1997 shoqata e historianėve zbuloi vendin ku ishte varrosur Qazim Bej Vlora dhe vetėm para pak kohėsh, mė 28 nėntor 2004, forumi i intelektualve tė Strugės arriti tė rregullojė varrin dhe tė vendosė njė pllakė pėrkujtimore, duke e nderuar atė pėr aktivitetin e tij patriotik. Kryetari i forumit intelektual tė Strugės, Xhemil Hajredini ka theksuar se “me kėtė akt pastruam ndėrgjegjen tonė prej shqiptari, qė pėr shumė vjet, pėr arsye objektive, nuk e kemi ditur se nė varrezat tona tė Strugės prehen, jo vetėm eshtrat e njėrit nga djemtė mė tė mire tė Ismail Qemalit, Qazim Bej Vlora, por bashkė me to edhe njė pjesė e ndritur e historisė tonė kombėtare, pėr tė cilėn ne jemi krenarė”.

shekulli
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 27-11-2007 mė 03:50

Shpirt i Lirė
    Anėtarėsuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    Me interes per t'u lexuar mbi fatin e familjes se Ismail Qemalit para periudhes komuniste jane dhe kujtimet e Franz Nopcsa-s ne "Ditarin" e tij, te botuara nga Robert Elsie.
    Nopcsa nisur dhe nga antipatia qe kishte per I. Qemalin e pershkruan gjendjen e familjes se tij ne Itali tejet te keqe. Sipas tij familja e Qemalit ishte lene ne meshire te fatit. Jo me kot gjate takimit te tij me te birin e Ismailit ne Trieste, Nopcsa i jep ketij te fundit nje shume te mire parash per te marre disi veten dhe ndihmuar familjes.

Duket se familja Qemali ka qene e destinuar per te vuajtur, dhe sipas kundershtarit te Ismail Qemalit versioni i Nopcsa-s eshte se fajtori kryesor ka qene vete Ismaili.

i/e larguar
    Anėtarėsuar
    26-04-2002
    Postime
    145

Vlorajt kane qene nje familje e madhe bejleresh, dhe per disa shekuj kane qeverisur Vloren, si mekembes te Perandorise Osmane. Ata kane qene historikisht besnike te Perandorise, duke mbuluar madje edhe detyra e poste shume te rendesishme brenda saj.

Eksponente te ndryshem te familjes kane qene te perfshire ne te gjitha ngjarjet me te rendesishme te historise shqiptare te gjysme shekullit te kaluar.

Persekutimi ndaj Vlorajve (nder te cilet edhe femijet e Ismail bej Vlores) gjate komunizmit vjen edhe si rrjedhoje e faktit se ata kishin lidhje farefisnore e martesore me thuajse te gjitha familjet e medha feudale shqiptare te asaj kohe, te cilat perfaqesonin rendin qe komunistet donin te permbysnin.

Me interes eshte edhe libri i Et'hem bej Vlores "Kujtime" qe tregon me hollesi historine mjaft interesante te familjes Vlora.

Si e helmuan nė Peruxha tė Italisė Ismail Qemalin

Historia e vdekjes tragjike tė kryeministrit tė parė

Ka qenė ora 10:20 minuta e datės 24 janar tė 1919-ės, kur Ismail Qemali donte vetėm tre ditė tė mbushte plot 75 vjeē, doli para gazetarėve nė njė konferencė pėr shtyp tė organizuar nė njė sallon hoteli nė Peruxha.

Hyrja e tij nė sallėn e mbushur me mbi 100 gazetarė dhe fotoreporterė i befasoi tė gjithė tė pranishmit qė kishin mbi dy orė qė prisnin diplomatin e njohur tė Shqipėrisė. Ndėrsa ecte pėr t’u ulur nė tavolinėn nė krye tė sallės, nė fytyrė i fashitet njė ēehre e verdhė qė sa vinte e i shtohej. Nuk kaluan shumė minuta dhe disa tė dridhura i mbėrthyen trupin. Askush nuk po pipėtinte, vetėm plaku mjekėrbardhė, qė megjithė gjendjen qė po kalonte, gjeti forca pėr tė folur. Nga goja i dolėn vetėm pak fjalė dhe dukej qartė qė ai po mundohej t’i lidhte me njėra-tjetrėn. Nė atė ēast kėrkoi ndihmė nga i biri Qamili, tė cilin e mbante pranė vetes si sekretar. I kėrkon qė tė shkojė nė tualet. I biri, duke e kapur pėr krahu, u kėrkoi tė falur gazetarėve tė pranishėm dhe mori hapat drejt derės sė tualetit. Aty mėsohet se sa vuri kėmbėn pėr t’u drejtuar te lavamani filloi tė shkumėzonte dhe tė dridhej mė shumė. Ajo gjendje nuk zgjati shumė. Nė pak ēaste zemra e tij pushoi sė rrahuri. I biri del para gazetarėve ku u komunikon lajmin se i ati, tė cilin para pak ēastesh e kishin nė tavolinėn pėrballė, tashmė nuk jetonte mė. Ajo situatė ishte e rėndė pėr tė gjithė. Aty dhimbja njerėzore i kaloi kufijtė.
    Situatat qė Ismail Qemali kishte kaluar ato ditė nė Peruxha tė Italisė i kishin shkaktuar njė gjendje tė rėndė psikologjike dhe fizike. Edhe pse nė atė gjendje, ai nuk kishte ngurruar tė dilte para shtypit. Ai donte tė denonconte krerėt e diplomacisė italiane, nė atė kohė kur nė Paris diskutohej fati i Shqipėrisė dhe ata kishin mundur ta hanin nė besė. Megjithatė, pėr ēudinė e tij, ajo konferencė ishte organizuar nga tė tjerėt. Nuk u mėsua asnjėherė se kush i kishte thirrur gazetarėt. Plakut 75-vjeēar i kishin thėnė se media kishte interes tė dėgjonte nga ai se pėrse nė ato momente nuk ndodhej nė Konferencėn e Paqes nė Paris. E kėshilluan qė tė hante mirė pasi nė atė konferencė shtypi do t’i duhej tė fliste gjatė. Pikėrisht pas ushqimit nuk vonoi shumė, ai doli nė sallėn e takimit dhe nė atė moment jeta e tij filloi tė shuhej. Kėto janė momentet e fundit tė jetės sė njeriut qė ėshtė njohur historikisht si kryeministri i parė i shtetit shqiptar. Ndėrkohė qė opinioni ėshtė njohur me shumė hollėsi dhe detaje tė jetės diplomatike tė plakut tė menēur, mund tė jenė shumė pak ata qė i njohin momentet kur ai ka mbyllur sytė. Pikėrisht pėr ato ēaste redaksia e gazetės “Panorama”, duke hulumtuar nė shumė dokumente dhe dorėshkrime tė dosjes sė Ismail Qemalit nė A.Q.SH. dhe duke u mbėshtetur nė dėshmitė gojore tė njohėsve kopetentė, ka arritur tė zbardhė historinė kur plaku diplomat mbylli sytė. Njė dėshmi tė plotė pėr gazetėn ka qenė edhe ajo ish-komandantit tė Aviacionit Shqiptar Edip Ohrit dhe e ish-komandantit tė Nėndetėseve tė Pashalimanit, Dashamir Ohrit, i cili ėshtė edhe vėllai i Edipit. Kėta dy vėllezėr djalin e Ismail Qemalit, Qazimin, e kanė pasur njerkun e tyre.

Ismail Qemali pritet nė besė nga kryeministri italian

“Mė hėngrėn nė besė!” bėrtiti Ismail Qemali sapo zbriti nė Peruxha tė Italisė. Ai ishte nisur pėr njė vizitė urgjente nė Romė, me ftesė tė autoriteteve mė tė larta tė vendit, nga kryeministri dhe ministri i Jashtėm. Kjo kishte ndodhur pas njė kėrkese kėmbėngulėse tė tij, nėpėrmjet njė telegrami tė nisur pėr kėtė qėllim. Synimi i diplomatit shqiptar ishte qė tė ndihmohej nga pėrfaqėsuesit e Italisė, tė cilėt do tė ndėrhynin pranė autoriteteve mė tė larta tė Konferencės sė Paqes qė mbahej nė Paris, pėr tė mundėsuar qė delegacioni shqiptar tė shtohej edhe me tre pėrfaqėsues tė tjerė. Ndėrsa Ismail Qemali kishte marrė pėrgjigje se kryeministri italian i asaj kohe, Orlando dhe ministri i Jashtėm, Sonino e prisnin nė Romė, ai pa humbur kohė u nis pėr tė realizuar takimin e kėrkuar nga i cili shpresonte tė dilte me rezultate pozitive nė favor tė Shqipėrisė. Por befasisht dhe ēuditėrisht diplomati 75-vjeēar nga Shqipėria u pėrball sapo zbriti nė Peruxha me pėrgjigje negative; kryeministri dhe ministri i Jashtėm kishin shkuar nė Konferencėn e Parisit pėr tė cilin interesohej edhe Ismail Qemali. Kjo do tė thoshte qė ai jo vetėm se nuk do tė ndihmohej edhe me tre delegatė tė tjerė, por madje as ai vetė nuk do tė merrte pjesė nė tė.
    Diplomati shqiptar u bind menjėherė se bėhej fjalė pėr njė dredhi tė pastėr politike pikėrisht nga ata qė ai i kishte konsideruar miq tė vendit tė tij, por qė tashmė kishin marrė iniciativėn pėr ta izoluar. Tronditja qė pėsoi pas marrjes sė lajmit tė papritur, se ishte mashtruar qė ishte thirrur nė Itali, ishte e papėrballueshme pėr moshėn e tij 75-vjeēare, prandaj edhe klithma e tij “Mė hėngrėn nė besė!” doli shpėrthyeshėm me dhimbje.

Si nisi historia tragjike

Ishte janari i vitit 1919.
    Atė muaj nė Paris do tė zhvillonte punimet Konferenca e Paqes, e cila fatkeqėsisht do tė hynte fuqishėm dhe dhimbshėm nė historinė e mėvonshme tė Shqipėrisė. Aty do tė vendosej edhe fati i saj.

“Sot ėshtė dita vendimtare pėr Shqipėrinė”, shkruante Ismail Qemali nė fillim tė atij muaji. “Do tė ngjallemi ose do tė vdesim”. Nėn zjarrminė e njė patriotizmi tė jashtėzakonshėm qė i kishte mbėrthyer qenien, kishte kohė qė luftonte me tė gjitha mundėsitė dhe format pėr tė ndikuar mbi konkluzionet e konferencės pėr tė cilat ai ishte i interesuar qė tė ishin sa mė afėr interesave tė bashkėkombasve dhe atdheut tė tij. Pėr tė arritur kėtė qėllim ai zgjodhi partnerin kryesor diplomatik, Italinė, e cila duhej tė mundėsonte qė me delegacionin shqiptar nė konferencė tė shkonin sė paku edhe tre apo gjashtė delegatė mė shumė. Kėta delegatė do tė ishin nga trojet shqiptare tė cilėt do tė bashkoheshin me ata qė vinin nga Amerika.
    “Sikur tė kisha tė holla,- vazhdon mė tej nė ditarin e tij tė atyre ditėve Ismail Qemali, - do tė isha hedhur deri nė Amerikė pėr njė marrėveshje tė plotė me gjithė atdhetarėt e atjeshėm. Por nė marrėveshje me qeverinė italiane e quaj tė nevojshme tė shkoj nė Romė. Prej andej mund tė bėj njė marrėveshje me gjithė shqiptarėt e Shqipėrisė pėr tė vendosur njė aksion kombėtar nė njė moment kaq kritik e tė rrezikshėm, qė tė mund tė pėrpilojmė programin pėrfundimtar. Nga Italia kėrkoj tė nxis nisjen nga Shqipėria veriore, qendrore dhe jugore tė tre ose gjashtė delegatėve, nė mėnyrė qė sė bashku me delegatėt qė vijnė nga Amerika tė shkojmė nė Paris tė gjithė sė bashku pėr t’i propozuar konferencės kėrkesat dhe tė drejtat e Shqiptarėve”.

Qemali i dėrgon telegram kryeministrit Orlando

Pėr synimet qė i kishte vėnė vetes, diplomati shqiptar filloi menjėherė pėr tė zbatuar nė mėnyrė konkrete tė gjithė programin e paramenduar. Detyra e parė dhe mė emergjente ishte takimi i menjėhershėm i tij me diplomacinė e Romės.
    Data 19 janar 1919. Kryeministri italian Orlando pėr pak ditė do tė nisej drejt Parisit pėr tė marrė pjesė nė Konferencėn e Paqes. Ismail Qemali i dėrgon njė telegram urgjent, tė shkruar nė gjuhėn frėnge. Njė kopje tė asaj letre ia dėrgoi edhe ministrit Sonino. Ja ēfarė shkruhej nė tė:
    “Shkėlqesisė sė tij Orlando, Kryetar i Kėshillit tė Ministrave Romė.
    Pėrveē ndjenjave tė mia tė admirimit personal me cilėsinė e pėrfaqėsuesit tė idealeve shqiptare, realizimit tė tė cilave u kam kushtuar gjithė jetėn time, ndjej detyrėn t’i besoj shpresat e mia pėr lirinė e vendit tim nė mbėshtetjen dhe nė mbrojtjen e lartė tė Italisė…… I lutem shkėlqesisė Tuaj t’i marrė nė konsideratė serioze kėto lutjet e mia duke mė transmetuar telegrafisht urdhrat dhe udhėzimet tuaja”.

Ajo promemorje e shkruar me aq urgjencė nga Ismail Qemali ka arritur nė Romė pikėrisht mbrėmjen e 18 janarit, ku nga dokumentet e sotme arkivore vėrtetohet se ėshtė regjistruar mė 19 janar.
    Pas kėsaj korrespodence, Ismail Qemali ftohet nga ministri i Jashtėm nė Romė, pėr tė marrė pjesė nė takimin e kėrkuar nga vetė ai, ku do t’i ndodhte edhe tragjedia mė e madhe; do t’i merrej jeta.

Kur shkon nė Peruxha vendoset nė “izolim”

Sa zbriti nė Peruxha tė Italisė, Ismail Qemali njoftohet se autoritetet italiane qė e kishin ftuar ishin nisur pėr nė Paris, duke mos e pritur atė sipas njoftimit qė i kishin bėrė. Ata kishin lėnė njoftim qė Ismail Qemali tė priste deri sa ata tė ktheheshin nga Konferenca e madhe e Paqes. Nė kėtė moment, ai kuptoi se flitej pėr njė izolim tė qėllimshėm qė i qe bėrė. Kjo mėsohet nga rrėfimet e djemve tė tij. Sapo mėsoi lajmin pėr pabesinė, menjėherė i erdhi njė goditje apopletike gjė qė pėr moshėn e tij ishte shumė e rėndė. Kanė qenė pikėrisht ato momente qė provokuan klithmėn e tij tė egėrsuar dhe tė papėrmbajtur “Mė hėngrėn nė besė!”. Situata nė tė cilėn ishte vendosur Ismail Qemali bėri qė ai jo vetėm tė mos realizonte planin qė t’i shtonte delegacionit shqiptar edhe tre apo gjashtė delegatė, por nė njė kohė qė nė Paris do tė hidhej pėr diskutim edhe ēėshtja e Shqipėrisė, ai tė mos merrte pjesė as vetė. Ky fakt pėr tė do tė thoshte vdekje e parapėrgatitur. Gjithsesi, nė kushtet qė i ishin krijuar, ai u detyrua tė vendosej nė hotelin qė i kishin rezervuar.

Pa e kėrkuar vetė, iu organizua njė konferencė shtypi me gazetarėt

Pavarėsisht se diplomati shqiptar nuk mundi tė shkonte nė Paris, loja e parapėrgatitur mbi tė do tė ndiqej deri nė fund. Nė njė nga ato ditė, kur gjithė qenien e tij e kishte pushtuar tensioni dhe ankthi, mė 24 janar, pikėrisht 3 ditė para datės 27 kur ai mbushte plot 75 vjeē, nė Paris vazhdonte me intensitet punimet Konferenca e madhe Ndėrkombėtare me pjesėmarrjen e shumė shteteve, kur shtetet e mėdha vendosnin fatet e shteteve tė vogla, Isamil Qemalit iu provokua njė konferencė shtypi. Ajo iu servir si dėshirė e gazetarėve pėr tė dėgjuar prononcimet e tij. Ajo konferencė, pavarėsisht se nuk ishte kėrkuar nga vetė ai, dukej se ishte edhe nė dėshirėn e tij, sepse ishte momenti qė mė shumė se kurrė ai donte tė denonconte mashtruesit dhe izoluesit e tij.

Vdes para gazetarėve

Pak kohė para se tė fillonte konferenca e shtypit, Ismail Qemalit iu servir fillimisht buka, me pretekstin se duhet tė hante para konferencės. Pasi hėngri, ai hyri nė sallėn e rekomanduar, ku e prisnin dhjetėra gazetarė e fotoreporterė tė ndryshėm. Sipas rrėfimeve qė djali i Ismail Qemalit, Ethemi, i ka bėrė mė vonė kryetarit tė Bashkisė sė Tiranės, Ali Asllanit, mėsohet se sapo hyri nė sallė Qemalit i kaloi njė ēehre e verdhė nė fytyrė. Nuk vonoi shumė, ai u ul nė tavolinė dhe befasisht nė trup i kaloi njė valė rrėqethjeje. Ndėrsa nisi tė belbėzojė me vėshtirėsi, filloi tė dridhej dhe ndėrkohė u konstatua se nuk mundte t’i lidhte dot fjalėt. Pas kėsaj situate, ai arriti tė kėrkonte ta shoqėronin pėr nė banjė. Kur arriti aty, e mbyti shkuma qė nxirrte nga goja dhe tė vjellėt. Nė pak ēaste pulsi i tij pushoi sė rrahuri. Nė kėto momente gazetarėve tė mbledhur pėr konferencėn e shtypit nė atė sallė iu komunikua fakti qė Ismail Qemali, i cili pak ēaste mė parė kishte qenė para tyre, nuk jetonte mė.

Italianėt kerkuan te balsamosnin diplomatin shqiptar

Peripeci tė tjera ishin planifikuar pėr trupin e pajetė tė diplomatit tė jashtėzakonshėm tė Shqipėrisė, Ismail Qemali. Pas vdekjes sė tij, ēuditėrisht nė mbarė kancelaritė diplomatike tė botės pati njė sensibilizim tė veēantė. Pėr vetė jehonėn e madhe qė pati vdekja e tij, pala italiane me justifikimin qė ai kishte vdekur nė vendin e tyre, donte t’i bėnte “nderimet” qė meritonte njė diplomat i atij rangu. Ata vendosėn qė trupin e tij ta balsamosnin. Ajo kėrkesė dhe ai interesim i palės italiane bėri qė trupi pa jetė i Ismail Qemalit tė qėndronte plot dy javė nė Peruxha, ku ai kishte mbyllur sytė.

12 shkurt 1919 trupi pa jetė i Qemalit mbėrrin nė Vlorė

Me gjithė pėrpjekjet e palės italiane dhe shumė peripeci tė tjera qė dolėn pas vdekjes sė Ismail Qemalit, djemtė e tij nuk reshtėn sė u pėrpjekuri qė babanė e tyre ta sillnin nė Vlorė, e cila e priste me padurim pėr ta varrosur nė lartėsinė madhėshtore tė Kaninės. Vdekja e tij nė atė kohė kishte tronditur mbarė kombin dhe grupe tė shumta shqiptarėsh, tė ardhur nga tė gjitha trevat, po pėrqendroheshin nė Vlorė pėr t’i bėrė nderimet e merituara diplomatit tė famshėm. Sė fundmi gjithēka u bė realitet. Ishte pikėrisht data 12 shkurt i vitit 1919, kur trupi pa jetė i Ismail Qemalit, i shoqėruar nga tre djemtė e tij, Ethemi, Qazimi dhe Qamili, si dhe nga pėrfaqėsuesit e Ministrisė sė Jashtme italiane mbėrriti nė portin e vogėl tė Vlorės. Ai ishte transportuar fillimisht me tren dhe sė fundmi me anijen e posaēme italiane. Sipas bashkėkohėsve tė atyre momenteve, siē ishin vetė djali i Ismail Qemalit, Qazimi apo edhe mikut tė tij, Safet bej Vlorės bėhet e ditur se hyrja e arkivolit nė Vlorė ka qenė tepėr emocionuese. Tė qarat e njerėzve dhe shkrepjet e armėve shkaktuan njė gjendje emocionale tė papėrshkrueshme. Gjithė rrugėt, kodrat dhe ēdo gjė nxinte nga pjesėmarrja e jashtėzakonshme nė atė varrim, i cili, ashtu siē ishte menduar nė atė kohė u bė pikėrisht nė lartėsitė dominante tė Kaninės.
    Konkretisht pėr ato momente, nė shėnimet e Safet bej Vlorės, tė gjendura nė dosjen e posaēme tė Ismail Qemalit nė Arkivin Qendror tė Shtetit shkruhet:

“Nėse e matim madhėshtinė e njė personazhi politik me dashurinė e popullit tė thjeshtė, duhet tė pohojmė se asnjė nuk i afrohet Ismail Qemal Vlorės. Gjatė ceremonisė sė varrimit tė tij, asnjė fshatar dhe asnjė qytetar nuk mbeti nė shtėpi. Tė gjitha faqet e maleve dhe tė brigjeve gjatė rrugės sė kortezhit funeral ishin plot me njerėz. Qe njė apotezė madhėshtore e mbarė popullit, pa pėrjashtim, ndaj njė tribuni qė i shėrbeu vendit tė tij deri nė frymėn e fundit”.

Fatos Veliu - Panorama
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 22-11-2007 mė 05:36

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,964
    Postimet nė Bllog
    22
    Thirrja drejtuar shqiptarėve

Ismail QEMALI,

Nuk dėshirojmė turbullira dhe ngatresa, nuk duam tė prishet paqja nė mes tė kombeve qė janė nė gadishullin e Ilirisė. Dėshirojmė vetėm dhe kėrkojmė me gjithė zemėr bashkimin e farės shqiptare, pėrparimin e saj si nė punė tė mendjes si nė lumturi tė jetės dhe nė begati, qė tė jemi mjaft tė fortė pėr t'u kundėrshtuar gjithė qė mendojnė tė na shtypin neve dhe kombet e tjerė qė kemi nevojė tė rojnė se jeta e tyre na mban jetėn tonė.
    Pėr tė shkuar pėrpara nė rrugėn e qytetėrimit e tė pėrparimit, kemi nevojė pėr dituri; dhe pėr dituri kemi nevojė pėr mėsime. Pra kemi nevojė tė ngrehim nė gjithė Shqipėrinė shkolla kombėtare pėr ta pėrhapur dhe pėr t'u lexuar kudo gjuha shqipe. Kjo nevojė shkollash ėshtė mė e para e reformave qė kemi detyrė tė kėrkojmė. Kurrė njė popull nuk mund tė rritet mė vehte pa shkolla e pa arsim. Shqiptari, populli mė i vjetėri i gadishullit ilirik nuk mund tė shikojė kėmbė kryq pėrmirėsimet dhe pėrparimin e kombeve tė tjerė pa u pėrpjekur edhe ai qė tė ecė burrėrisht dhe me nder nė rrugėn e arsimit dhe tė qytetėrimit. Duhet tė jesh i verbėr qė tė mos marrėsh vesh nevojėn e shkollave kombėtare; duhet tė jesh tradhėtor qė tė dėshirosh tė ndalėsh mėsimin e gjuhės shqipe. Ata qė duan tė ecin duke jetuar nė terrin e paditurisė, pa gjuhė dhe pa komb mė vehte dėshirojnė t'i pėrgatisin Shqipėrisė njė vdekje tė turpshme. Nuk kemi dyshim se Shqiptarėt qė nėpėr aq reziqe dhe mundime e kanė mbajtur trimėrisht emrin e tyre pėr qindra e qindra vjet, nuk do tė humbin kohė, pėr tė marrė nė dorė armėn e arsimit kombėtar, armė e fortė e cila vetėm mund t'ua shpėtojė jetėn dhe t'i ndihmojė qė t'i bėjnė ballė kujdo qė dėshiron t'u grabisė kombėsinė e tyre. Nuk duhet tė dėgjojmė qeverinė turke nė qoftė se ajo pėrpiqet dhe nė qoftė se ajo mundohet, tė na pengojė dhe tė na mbajė hovin.

Botuar mė 1900

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anėtarėsuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565

Djali i Ismail Qemalit, Qazim Bej Vlora jetoi dhe vdiq nė Strugė

GJURMĖVE TĖ PASHLYESHME HISTORIKE

DJALI I ISMAIL QEMALIT, QAZIM BEJ VLORA JETOI DHE VDIQ NĖ STRUGĖ

Mehmet Latifi

Djali i dytė i Ismail Qemalit, Plakut tė Vlorės dhe Shqipėrisė, njėkohėsisht sekretar i tij personal dhe shef i kabinetit tė tij, jetoi nė Strugė, qė nga viti 1936 e deri nė vdekje, kah fundi i dhjetorit tė vitit 1953. Dėshmitarėt e gjallė me respekt flasin pėr kėtė figurė, kėtė personalitet tė “harruar” nė Strugė?! Respekt tė veēantė tregojnė edhe fėmijėt e tij tė birėsuar. Shtėpia ku ka jetuar dhe ka ndėrruar jetė Qazim Bej Qemal Vlora, edhe sot e kėsaj dite ėshtė funksionale, po nė atė gjendje nė tė cilėn ka qenė nė kohėn kur jetonte Qazim bej Vlora, por pa asnjė shėnim ose shenjė tė duhur. As varri i tij nuk ishte shėnuar deri mė 27 nėntor tė vitit 1997 –(sepse nuk dihej, ishte harruar nga struganėt)-, kur falė mirėkuptimit nga Shoqata e Historianėve Shqiptar, Dega nė Strugė, u shėnua simbolikisht. Sa i pėrket dokumentacionit tė Ismail Qemalit, nga aktiviteti i tij politik dhe diplomatik pėr krijimin e shtetit shqiptar, nuk ka asnjė gjurmė. Ēfarė i kishte thėnė Qazim bej Qemali Enver Hoxhės nė kabinetin e tij, gjatė takimit me te?!

Strugė, shkurt 2007
    Sapo i kaluam ditėt e muajit nėntor, dhe datės 28 Nėntori, Ditės sė Flamurit dhe tė Pavarėsisė sė Shqipėrisė, dhe Pavarėsisė sė gjithė shqiptarėve kudo nė botė.
    Zakonisht, shėnimi i kėtyre datave tė rėndėsishme tė historisė kombėtare, duken tė zbrazėta dhe tė mangėta, po qe se, sė paku nuk pėrmenden emrat e atyre qė dhanė kontribut tė veēantė, qė ne sot tė krenohemi me atė qė kemi arritur, me ate qė ne e gėzojmė, e nė rend tė parė duhet pėrmendur emrin e Ismail Qemal bej Vlorės, kryetarin e parė tė shtetit tė pavarur shqiptar-Shqipėrisė.
    Mirėpo, ėshtė evidente dhe e pakontestueshme, se Ismail Qemali, ka pasė edhe bashkėpunėtorėt dhe bashkėveprimtarėt e shumtė tė afėrt e tė largėt, pėr ti dalė nė krye veprimtarisė dhe aktivitetit tė tij, pėr shpalljen e Pavarėsisė sė Shqipėrisė. Njėri ndėr kėta bashkėpunėtor, tė mos themi bashkėpunėtori mė i ngushtė ka qėnė djali i tij QAZIM BEJ QEMALI, njėri nga gjashtė djemtė e Ismail Qemalit.

SI U “ZBULUA” KY PERSONALITET - QAZIM BEJ QEMALI

E para ishte fjala. Ishte data 3 dhjetor e vitit 1992, kur pėr herė tė parė dėgjova emrin QAZIM BEJ QEMAL VLORA, emėr i kėtij personaliteti tė shquar tė historisė dhe historiografisė shqiptare, qė ishte djalė i Ismail Qemalit, bashkėveprimtar dhe bashkėpunėtor i ngushtė i tij.

Unė u pėrpoqa tė zbardhė kėtė figurė madhore, aq sa mė lejonin mundėsitė , aftėsitė, kushtet dhe rrethanat qė mbretėronin asokohe, duke pasė parasysh se unė isha i ardhur nė Strugė nga Presheva, pra isha ardhacak dhe isha “halė nė sy” pėr segmente tė ndryshme tė organeve tė brėndshme, por edhe tė individėve tė tjerė.
    Megjithate nuk mbeta pa mbėshtetje. Nė mbėshtetjen time kisha Shoqatėn e Historianėve Shqiptar Dega nė Strugė, e sidomos prof.Dr.Nebi Dervishin, Unionin e Inteligjencies Shqiptare, Dega nė Strugė, me nė krye prof.Nexhat Mustafėn dhe dr. Shefqet Pollozhanin, por edhe shumė individ tė tjerė.

Kronologjia e “zbulimit” tė varrit dhe shtėpisė sė Qazim Bej Qemalit.

Fjalėt e Shaban Asllanit-Tateshit, ndjesė pastė, asokohe (3 dhjetor 1992) ishte plak 80-vjeēar, mirėpo mendjemprehtė, i kthjelltė nė kujtimet dhe tė shprehurit e tij. Fjalėt e tij dhe ai vetė, mė nxitėn qė ti kushtoj vemėndje dhe rėndėsi tė veēantė. Pėr herė tė parė ai-Shaban Tateshi, pėrmendi emrin e Qazim bej Qemali Vlorės, dhe nė mėnyrė shumė konkrete dhe plastike, evokoi kujtimet pėr te.

Kjo ndodhi kur mė 28 nėntor tė vitit 1992, ndėrroi jetė vjehrra ime, qė ishte e motra e Shaban Tateshit. Tradicionalisht, nė Strugė, zhvillohej ceremonia shtatėditėshe fetare, duke kėnduar forma tė ndryshme tė Kur’anit, pėr shpirtin e tė ndjerės. Njė natė tė tillė, gjatė netėve ceremoniale, ishin mbledhur kryesisht intelektualėt, shokėt e kunatit, dhe pas mbarimit tė pjesės obligative fetare, filloi biseda e rėndomtė, ku u shkoqitėn shumė ēėshtje nga aktiviteti dhe veprimtaria e intelektualėve strugan. Nė njė moment, Shaban Tateshi, me njė ndėrhyrje jo tė rėndomtė, ndėrroi kahjen e bisedės dhe u bė nismėtar i zbardhjes sė viteve tė fundit tė jetės dhe varrit tė Qazim Bej Qemalit, duke reaguar me kėto fjalė: “Rrini o burra aty, e mos folni gjepura dhe marrina, se gjoja ky ose ai intelektual ka shkruar kėtė ose atė vepėr…! Njė djalė tė Ismail Qemalit e keni pasė nė Strugė, askush nuk e pėrmendė, dhe ia keni harruar edhe varrin, e flasni pėr gjėra tė kota dhe tė pavlerė”!...

Kjo mė bėri kurreshtar qė tė mėsoj diēka pėr kėtė personalitet, dhe pasi pėrfundoi ceremonia njėjavėshe, shkova nė shtėpinė e tij, pėr tu interesuar lidhur me fjalėt qė i tha atė natė dhjetori.

Shaban Tateshi, pa kurrfarė pritese, pa kurrfarė hezitimi, bile me njė mllef tė thėksuar pėr harresėn e varrit tė tij filloi rrėfimin pėr Qazim bej Qemalin, pėr aq sa ai kishte arritur ta njohė…

Ndėr tė tjera Shaban Tateshi tha: “Ishte burrė shumė i ndershėm, fisnik, bujar, tė cilin e harruan historianėt, e bashkė me ta edhe mbarė populli, dhe emrin e tij e ka mbuluar pluhuri i harresės. E kanė harruar edhe studjuesit e historisė sė Rilindjes Kombėtare”-tha Shaban Tateshi nė fillim. Nga biseda me Shaban Tateshin, arrita tė “zbuloj” shumė gjėra lidhur me kėtė personalitet. Mirėpo, fjalėn e fundit, duhet tė jepnin historianėt, gjurmuesit, hulumtuesit dhe tė tjerėt, pėr periudhėn e Pavarėsisė Kombėtare, pėr tė hedhur dritė tė plotė dhe pėr tė zbardhur kėtė personalitet, krahas personaliteteve tė tjera historike. Sipas fjalėve tė atėhershme tė Shaban Tateshit, qė mė vonė u verifikuan dhe u saktėsuan plotėsisht, njėri nga gjashtė djemtė e Ismail Qemalit, Qazim bej Qemali, qė nga viti 1936, jetoi nė Strugė, deri nė vdekjen e tij nė dekadėn e tretė tė muajit dhjetor tė vitit 1953! Ai ishte njė ndėr figurat e shquara tė krijimit tė shtetit shqiptar, por siē tha (asokohe) Shaban Tateshi, nė Strugė nuk ka asnjė shenjė se ndonjėherė ka jetuar ky personalitet! Djali i Ismail Qemalit, kryetarit tė parė tė shtetit shqiptar, Qazim bej Qemal Vlora, sipas tė dhėnave, ka lindur mė 1870, gjė qė e konfirmojnė edhe familjarėt e tij. Pas kryerjes sė shkollimit fillor dhe tė mesėm nė Stamboll, ku kishte njohur shumė shokė nga viset e ndryshme shqiptare, vazhdoi studimet nė fakultetin e inxhinierisė sė ndėrtimit dhe arkitekturės nė Bruksel tė Belgjikės. Ishte njohės i mirė i gjuhės frėnge, por zotėronte edhe shumė gjuhė tė tjera si: gjermanishten, anglishten, turqishten, persishten etj. Natyrisht, gjuhėn turke e njihte sepse ka jetuar dhe shkolluar nė Turqi, ndėrsa persishten dhe arabishten i kishte mėsuar paralelisht, qė mė vonė do t’i ndihmonin gjatė studimeve nė fakultetin e drejtėsisė qė e vazhdoi paralelisht me arkitekturėn.

Pasi kreu studimet nė Belgjikė, ai iu bashkėngjit babait tė tij nė aktivitetin e tij politik dhe diplomatik. Edhe pse i diplomuar dhe i specializuar pėr ndėrtimtari dhe arkitekturė nė Universitetin e Brukselit, ai u vė nė shėrbim tė plotė babait tė tij Ismail Qemalit, qė tashmė ishte nė njė fazė tė shkuar tė aktivitetit tė tij nė krijimin e shtetit shqiptar, dhe shpalljen e Pavarėsisė sė Shqipėrisė.

Qazim bej Qemali, nuk ishte vetėm djalė i Ismail Qemalit, por ishte edhe sekretar i tij personal, ndėrsa pas shpalljes sė Pavarėsisė sė Shqipėrisė mė 28.12.1912, ai ishte edhe shef i Kabinetit tė Ismail Qemalit. Pėr kėtė ka shumė dėshmi gojore dhe tė shkruara. Njė nga dėshmitė qė flasin pėr rolin e Qazim bej Qemalit, ėshtė edhe telegrami i Ismail Qemalit, qė i dėrgon nga Vjena e Austrisė, tė adresuar pikėrisht nė emėr tė Qazim bej Qemalit, nė Vlorė, me kėtė pėrmbajtje: “Vij me vaporin mė tė parė. Telegrafoni kudo, tė keni besim tė plotė pėr fatin e Atdheut, duke i porositur pėr marrėveshje vėllazėrore, bashkėpunim, mbarėvajtje tė punėve tė shtetit, ruajtje tė rendit publik etj”.

Ismail Qemali, gati askund nuk shkonte pa Qazim bej Vlorėn, por kohėve tė fundit Qazim bej Vlora, ia koordinonte punėt nė Vlorė.

VIZITA E KOBSHME NĖ PERUGJA TĖ ITALISĖ

- Nė Peruxhia, Ismail Qemalin e helmuan. Plakun e Vlorės e kanė helmuar nė kafene (hotel) pasi kishte pirė kafe, dhe Ismail Qemali kishte thėrritur:”Mė helmuan…mė helmuan…dhe pas pak ndėrron jetė mė 24 janar 1919. Qazim bej Vlora, ka gėzuar pension tė lidhur nga Mbreti Ahmet Zogu, me arsyetimin:” PERSON I MERITUAR I KOMBIT SHQIPTAR”.
    Qazim bej Vlora, nuk iu nda babait tė tij Ismail Qemalit gjatė tėrė periudhės sė veprimtarisė sė tij. Nuk iu nda as nė takimet e shumta qė kishte Ismail Qemali. Nuk iu nda as gjatė vizitave tė shpeshta e tė shumta siē ishin Konferenca e Kombeve nė Londėr, ku ishin sė bashku me Luigj Gurakuqin dhe Isa Boletinin. Mirėpo, vizita e tyre qė i bėnė Italisė, gjegjėsisht qytetit tė Perugjia, ishte vizita e tyre e fundit e pėrbashkėt. Ishte kjo vizita e kobshme nė prak tė rrugėtimit nė Konferencėn e Parisit. Vizita e kobshme ishte jo vetėm pėr Ismail Qemalin, por edhe pėr pėr tė birin e tij, Qazim bej Qemalin. Nė kėtė qytet, ata pėsojnė njė helmim, ku si pasojė e kėtij helmimi, Plakun e Vlorės 75 vjeēar, e rrėmben vdekja e pamėshirshme nga intoksikimi dhe hemoragjia, mė 24 janar 1919. Edhe Qazim bej Vlora, goditet dhe pėson po nga ky intoksikim dhe hemoragji, qė i reflektohet gjatė tėrė jetės sė tij, sepse ka pėsuar dėmtime tė rėnda shėndetėsore, por megjithatė mbijetoi. Pasojat e kėtij helmimi, ai i vuan tėrė jetėn, qė dėshmojnė edhe dėshmitarėt e gjallė edhe sot e kėsaj dite nė Strugė.
    Helmimin e Ismail Qemalit nė Perugja tė Italisė, e ka vėrtetuar mė sė miri rrėfimi i Fatushe Shehdulės, e cila sapo kishte arritur nė Itali, kishte dėgjuar njė shėrbyes (kamerier ose personel tjetėr hoteli), qė u kishte treguar disa njerėzve duke thėnė: “Plakun e Vlorės e helmuan nė kafene, pasi kishte pirė njė kafe, dhe se vetė Ismail Qemali kishte thėrritur MĖ HELMUAN…MĖ HELMUAN!!!. Pas pak kohe, Ismail Qemali, ndėrron jetė, duke lėnė tė papėrfunduar misionin e tij. Pas vdekjes sė Ismail Qemalit, Qazim bej Qemali, nga pėsimet e helmimit, njė kohė tė gjatė ėshtė mjekuar dhe kėndellur nė spitalin e Durrėsit. Aty ka gjetur pak rehati shpirtėrore dhe ėshtė kėndellur nga intoksikimi i rėndė. Pas daljes nga spitali i Durrėsit, ai kthehet nė Tiranė, ku ka jetuar deri nė ardhjen e tij nė Strugė, duke vizituar kohė pas kohe edhe spitalin e Durrėsit. Sipas njohurive dhe dėshmive gojore, duke iu referuar edhe deklaratave tė Shaban Tateshit, (mbase mund tė mos jetė e saktė), Qazim bej Vlora, ka gėzuar pension tė lidhur nga Mbreti Ahmet Zogu, me arsyetimin: “PERSON I MERITUAR I KOMBIT SHQIPTAR”.

SI ERDHI QAZIM BEJ QEMAL VLORA NĖ STRUGĖ

Pas vdekjes sė Ismail Qemalit, zhvillimeve politike dhe ngjarjeve tė pėrgjithshme nė Shqipėri dhe mė gjerė nė atė periudhė, Qazim bej Qemali, nė moshėn 66 vjeēare, u martua me BEHIJE SHERIF MASLLAFIN (BEHIJE OHRIN).

Behije Sherif Masllafi-Ohri, ishte grua e vejė e moshės 29 vjeēare, me prejardhje nga Struga. Behija ishte e veja e Inajet bej Ohrit-QOKUT, dhe kishte katėr fėmijė tė moshės jomadhore:dy djem Edipin, dhe Dashamirin dhe dy vajza; Ediben dhe Hyrmeten. Vendimin pėr martesėn me Behijen, ata e sollėn sė bashku, pas vdekjes sė Inajet bej Ohrit, qė asokohe-viteve 1934-1935- ishte zyrtar i lartė i prefekturės sė Durrėsit, dhe pikėrisht mė 1935 Inajet bej Ohri vdes, dhe Behija mbetet e ve me katėr fėmijė bonjak.
    Vdekja e burrit-Inajet bej Ohrit, Behijen e la nė njė situatė tė palakmueshme materiale. Gjendja materiale gjithnjė e mė tepėr i keqėsohej, edhe pse ajo kishte pasuri tė paluajtshme nė Strugė, qė e kishte trashėguar nga babai i sajė.
    Martesa me Qazim bej Qemalin, pėr Behijen ishte zgjidhja mė e mirė dhe mė fatlume, sepse me Qazim bej Qemalin njiheshin qė mė parė, pėr shkak tė miqėsisė sė mėparshme, nga vėllai i Qazim beut, Et’hem bej Qemali, qė ishte martuar me kunatėn e Behijes, (motrėn Inajet Ohrit, ish burrit tė Behijes). Nga ana tjetėr, ajo siguroi anėn materiale, sepse Qazim bej Qemali gėzonte pensionin nga Mbreti Zog, dhe nuk kishte familje.
    Ndėrkaq, me martesėn me Behijen, Qazim bej Qemali, nė njė mėnyrė siguroi fėmijėve tė sajė (pasi i birėsoi) njė ardhmėri mė tė mirė, ndėrsa emrit tė familjes sė Inajet Ohrit, me tė cilin pos krushqėrisė dhe miqėsisė, ia ruajti dhe mbrojti nderin dhe moralin e gruas shqiptare, qė tė mos nėpėrkėmbet dhe tė mos pėrgojohet nga persona amoral, tė pandėrgjegjshėm dhe tė papėrgjegjshėm. Kjo tregon pėr fisnikėrinė dhe bujarinė e Qazim bej Qemalit, nė drejtim tė respektimit tė moralit familjar shqiptar.
    Fill pas martesės me Behijen, Qazim bej Qemali, fėmijtė e Behijes, i vendosi nėpėr shkolla sepse ishte arsimdashės i paepur. Njė kohė jetuan nė Tiranė, ku kishte shtėpinė e vet. Mirėpo, Behija kishte dy shtėpi dhe tokė nė Strugė, qė kishte trashėguar nga babai i sajė, ku ndėr tė tjera kishte njė pemishte me njė sipėrfaqe prej afro dhjetė mijė metra katror (saktėsisht 9.980 metra katror). Behija ishte e interesuar qė tė mos e humbasė kėtė pasuri. Kėshtu, kohė pas kohe, vinin nė Strugė pėr tu kujdesur aq sa munden pėr kėtė pasuri. Ardhja e Qazim bej Qemalit nė Strugė u solli tė dyve shumė befasi tė kėndshme, e veēanėrisht Qazim Beut. Ai nė Strugė gjeti qetėsinė shpirtėrore, qetėsinė familjare, por gjeti edhe shokė e miq tė vjetėr nga shkollimi nė Stamboll, qė njėherit ishin edhe bashkėmendimtarėt e tij.

Qazim bej Qemali, nė Strugė, ndėr tė tjerė gjeti dhe takoi edhe kushėririn e Behijes, Belul ef.Kadiun.

Belul ef,Kadiu, ishte shok dhe mik i Qazim Beut qė nga shkollimi nė Stamboll. Ishte personalitet i lartė ushtarak turk, saktėsisht ishte ish komandant i dikurshėm i Gardės sė Portės sė Stambollit, i cili kishte mbaruar studimet nė akademinė ushtarake dhe ishte gjeneral i ushtrisė turke.

Duke u shoqėruar me Belul e F. Kadiun, Qazim bej Qemali, ka filluar tė njohė edhe personalitete tė tjera nė Strugė, bashkė me njerėz tė rėndomtė por tė ndershėm dhe tė vyeshėm. Njė ndėr ata njerėz tė rėndomtė qė njohu Qazim bej Qemali nė Strugė, ėshtė edhe Shaban Tateshi- “nismėtari, ideatori, nxitėsi i zbardhjes sė figurės dhe jetės e vdekjes sė Qazim bej Qemalit”, qė nuk ishte ndonjė personalitet, por i ndershėm, i sinqertė, besnik dhe mbi tė gjitha atdhetar. Njohja me Shaban Tateshin u mundėsua pėrmes dhėndėrrit tė Shaban Tateshit, Riza Pollozhanit, me tė cilin Qazim bej Qemali kishte krijuar njė miqėsi tė mirė dhe e kėshillonte pėr shumė ēėshtje. Nga afėrsia qė kishte me Riza Pollozhanin, dhe kunatin e tij Shaban Tateshin, Qazim bej Qemali, “mėshirohet” qė kėtij tė fundit, ti blejnė njė shtėpi nė Strugė, pėr ta sjellur nga fshati dhe pėr ta rritur numrin e shqiptarėve nė qytet. Dhe pikėrisht, Qazim bej Qemali, ia “shet” shtėpinė e vet (tė Behijes), nė qendėr tė qytetit, qė Shaban Tateshi tė zbrėsė nga fshati. Kjo shitėblerje e shtėpisė, i mundėson Shaban Tateshit, qė tė gjindet mė pranė Qazim bej Qemalit dhe ta njohė mė mirė dhe nga afėr, duke mbetur qė tė dy, vetėm qytetar tė rėndomtė dhe modest tė Strugės.

VITET E QAZIM BEJ QEMALIT TĖ STRUGĖ

Ardhja e Qazim bej Qemalit nė Strugė nuk ishte rastėsisht. Ai me vete solli bibliotekėn e vet tė pasur dhe solli TĖRĖ DOKUMENTACIONIN E VEPRIMTARISĖ POLITIKE DHE DIPLOMATIKE TĖ BABAIT TĖ TIJ ISMAIL QEMALIT, PĖR KRIJIMIN E SHTETIT SHQIPTAR, pėr ta shpėtuar nga asgjėsimi, shkatėrrimi ose djegia e tėrėsishme, sepse kishte pėrvojė tė hidhur nga kjo e fundit.

Qazim bej Qemali, prej vitit 1936 e deri nė vitin 1939 herė shkonte nė Tiranė, herė vinte nė Strugė.Nė vitin 1939, Qazim bej Qemali, nuhati dhe vlerėsoi situatėn qė sa vinte e keqėsohej nė Shqipėri, duke vlerėsuar se do tė ndoshin edhe gjėra tė papritura dhe tė paparashikuara, dhe nė pamundėsi qė ti parandalojė ose tė ndėrmarrė ēfarefo mase parandalimi dhe pengimi, ai vendosi pėrfundimisht tė vendoset nė Strugė.

Ardhja e Qazim bej Qemalit nė Strugė nuk ishte rastėsisht. Ai me vete solli bibliotekėn e vet tė pasur dhe solli TĖRĖ DOKUMENTACIONIN E VEPRIMTARISĖ POLITIKE DHE DIPLOMATIKE TĖ BABAIT TĖ TIJ ISMAIL QEMALIT, PĖR KRIJIMIN E

SHTETIT SHQIPTAR, pėr ta shpėtuar nga asgjėsimi, shkatėrrimi ose djegja e tėrsishme, sepse kishte pėrvojė tė hidhur nga kjo e fundit. Ai e dinte vlerėn e kėtij dokumentacioni ndaj me fanatizėm kujdesej pėr kėtė dokumentacion!!! Nga biblioteka e pasur qė solli me vete, ai shpesh lexonte diēka dhe ua huazonte tė tjerėve ato libra pėr tė zgjėruar njohuritė e tyre shkencore. Ai vetė, kurrė nuk iu nda librit.

..........vijon
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 27-11-2007 mė 03:34

Anėtarėsuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Nė Strugė, ishte i respektuar ndėr ata pak miq me tė cilėt shoqėrohej dhe kėmbente diēka, edhe pse nuk kishte rreth tė gjėrė me tė cilėt komunikonte dha bashkėbisedonte, sepse konsideronte se nuk mundet tė bashkėbisedojė me secilin pėr ēėshtjet qė nuk janė temė interesimi i tyre. Nuk i kishte tė nivelit tė tij dhe nuk i kuptonin ēėshtjet qė e preokuponin Qazim bej Qemalin.

Nė vitin 1948, kur fillojnė turbulencat dhe ngrirjet nė marėdhėniet diplomatike dhe miqėsore shqiptaro-jugosllave, Behija i shkroi njė letėr Qazim bej Qemalit, nė tė cilėn ajo e porositė nė mėnyrė tė prerė qė ta braktisė shtėpinė dhe pemishten dhe tė kėthehet nė Tiranė, pėr tiu bashkangjitur familjes-gruas dhe fėmijve, sepse Behija kishte informacione nga bijtė, qė tashmė ishin oficer tė Ushtrisė Shqiptare.

Qazim bej Qemali, atėbotė, qė vetes i kishte vėnė njė objektiv tė pėrjetshėm, ia kėtheu pėrgjigjen Behijes me shpejtėsi rrufeje. Nė pėrgjigjen e tij drejtuar Behijes, ai shkruan: “ Ti qėndro nė Tiranė dhe kujdesu pėr fėmijtė, ndėrsa unė do tė rri kėtu e do tė kujdesem pėr PASURINĖ qė e kam, sepse kufijtė janė momente tė tilla politike qė sot mbyllen e nesėr happen dhe anasjelltas. Janė kėto ēėshtje tė politikės ditore, e nuk janė ēėshtje tė pėrjetshme”.

Qazim bej Qemali, nė pėrgjigjen qė i kėthen bashkėshortes Behijes, kur pėrmend fjalėn “…do ta ruaj PASURINĖ”, ai kėtė fjalė e shkruan tė nėnvizuar, qė Behija ta kuptojė se pėr ēfarė pasurie bėhet fjalė, sepse ai me kėtė nėnkupton pasurinė qė ka me vete, e kjo pasuri ėshtė TĖRĖ DOKUMENTACIONI I KRIJIMIT TĖ SHTETIT SHQIPTAR NGA BABAI I TIJ ISMAIL QEMAL BEJ VLORA, dokumentacuon qė ai e kishte me vete, e nuk kishte aspak shqetėsime pėr pasurinė e patundshme qė kishte.

Ky dokumentacion ishte histori mė vete. Ishte dėshmia e veprimtarisė dhe aktivitetit politik dhe diplomatik tė Ismail Qemalit, gjatė periudhės sė krijimit tė shtetit Shqiptar, ku pjesėmarrės i drejtėpėrdrejtė ka qėnė edhe vet Qazim bej Qemali. Pra ai nuk pranon tė kėthehet nė Tiranė, duke ngelur nė Strugė deri nė vdekjen e tij, ku varroset dhe ku edhe sot prehen eshtrat e tij.

Ky dokumentacion ishte njė histori mė vete. Ishte dėshmia e veprimtarisė dhe aktivitetit politik e diplomatik tė Ismail Qemalit, gjatė periudhės sė krijimit tė shtetit Shqiptar, ku pjesėmarrės i drejtėpėrdrejtė ka qėnė edhe vetė Qazim bej Qemali. Refuzon me kėmbėngulje braktisjen e Strugės dhe kėthimin nė Tiranė, pėrkundėr sugjerimit tė bashkėshortes Behije, dhe mbetet nė Strugė, i vetėm, i vetmuar, deri nė fund tė jetės sė tij.

ĒFARĖ I KISHTE THĖNĖ QAZIM BEU ENVER HOXHĖS?!

Nga ana tjetėr, pas pėrfundimit tė Luftės sė Dytė Botėrore (LNĒ-sė) dhe formimit tė Qeverisė sė re nė Shqipėri, Qazim bej Qemalit, iu ndėrpre-iu ndal pensioni qė gėzonte nga Mbreti Ahmet Zogu!

Kah fundi i vitit 1946 dhe gjatė vitit 1947, ai kėrkoi disa herė pranim nga Enver Hoxha, duke mos treguar saktė identitetin e tij, duke mos treguar saktė se kush ėshtė!. Mė nė fund, kur sheh se nuk “mundet” ndryshe, e deklaron tė plotė identitetin e tij dhe Enver Hoxha e pranon nė kabinetin e tij, ku nė murin e kabinetit, mbi kokėn e Enevrit, ishte e vendosur fotografia e Ismail Qemalit. Qėllimi i kėtij takimi ishte pėr tu sqaruar shkaqet e ndėrprerjes sė pensionit qė gėzonte. Por, kur vėrejti se pėrpjekjet e tija do tė pėrfundojnė pa sukses pėr tė vazhduar pensionin, i drejtohet Enver Hoxhės me fjalėt:” Ti nuk meriton qė fotografia e babait tim tė qėndrojė nė zyrėn tėnde!” Ky ishte takimi i parė dhe i fundit me Enver Hoxhėn, tė cilin kurrė nuk e kishte adhuruar. Poashtu ka vėrejtur se nė shtėpinė e tyre nė Tiranė, nga ato pak dokumente dhe fotografi, si dhe pronėsia e saj, ishin pėrfshirė nga njė shkatėrrim i paparė, duke zhdukur dita ditės gjithnjė e mė shumė ēdo gjurmė. Ai, mblodhi ato pak sende, letra, dokumente etj qė kishin mbetur dhe pėr ti shpėtuar i mori edhe ato me vete nė Strugė, pėr ti sistemuar e strehuar dhe pėr ti shpėtuar nga shkatėrrimi i tėrėishėm.

Ēėshtė e vėrteta, shtėpinė e gjeti gati tėrėsisht tė rrėnuar e tė djegur, bashkė me tė gjitha sendet qė kishte aty, bashkė me fotografitė nga albumi familjar, kėshtu qė janė humbur tė gjitha gjurmėt e tilla.

Ē’U BĖ ME DOKUMENTACIONIN E KRIJIMIT TĖ SHTETIT SHQIPTAR?

Qė nga ajo ditė kur mblodhi ato pak sende nė shtėpinė e djegur dhe tė rrėnuar, Qazim bej Qemali, kurrė mė nuk ėshtė rikėthyer nė atė shtėpi, qė tashmė nuk i ngjante shtėpisė por njė gėrmadhe tė vėrtetė!

Nga letėrkėmbi qė patėn me tė shoqen Behijen, dhe pasi e kėshilloi ate qė tė kujdeset dhe ti shkollojė fėmijtė nė Tiranė, nėpėr shkolla dhe fakultete, sepse ishte arsimdashės, ai u bė rob i vetėvetes dhe dokumentacionit qė kishte me vete. Dokumentacioni, atė pasuri, ai konsideronte se nuk mund tia besoj kujt do qoftė. Atyre qė eventualisht ka mundur tua besojė, nuk ishin pranė tijė, ose tashmė kishin ndėrruar jetė-kishin vdekur.

E shoqja Behija, me tė kuptuar se Qazim bej Qemali, pėrfundimisht nuk do tė rikėthehet nė Tiranė, pas mbylljes sė kufijve, iu drejtua me letra dhe mesazhe familjarėve tė sajė nė Strugė, nė rend tė parė familjes sė Belul ef. Kadiut, Osman Hajrullahut dhe familjes Laēka, qė tė kujdesen pėr Qazim bej Qemalin, sipas mundėsive tė tyre.

Qazim bej Qemali, i lodhur nga mosha, i rraskapitur nga traumat qė ka pėrjetuar nga vetmia si dhe nga sėmundja kronike si pasojė e helmimit mė 1919 nė Perugjia, QAZIM BEJ QEMAL VLORA, NĖ MOSHĖN 83 VJEĒARE, MBYLLĖ SYTĖ NĖ STRUGĖ NĖ FILLIM TĖ DEKADĖS SĖ TRETĖ TĖ MUAJIT DHJETOR TĖ VITIT 1953.

Me vdekjen e tij, mbyllet njė kapitull, ose sė paku njė faqe e historisė sė veprimtarisė sė tij dhe tė babait tė tij Ismail Qemali, sė bashku me shumė iluminist, veprimtar dhe atdhetar tė tjerė shqiptar, pėr krijimin e shtetit tė parė Shqiptar nė vitin 1912 dhe shpalljen e Pavarėsisė nė Vlorė.

Pėr tė qėnė ironia mė e madhe, fat ose ironi qė i pėrcjell shumė figura tė tilla tė mėdha tė historisė shqiptare, Qazim bej Qemal Vlora, u gjet i vdekur katėr ditė pasi mbylli sytė nė shtėpinė e tij ku jetonte, shtėpi, qė edhe sot e kėsaj dite ėshtė e pandryshuar nga jashtė dhe ėshtė funkcionale siē ka qėnė nė kohėn kur aty ka jetuar Qazim bej Qemali. Ndryshim i vetėm qė ka pėsuar kjo shtėpi, ėshtė rregullimi i brėndshėm enterierik dhe mobilimi. Aty tani jeton njė familje shqiptare.

Nė kėtė shtėpi, nuk ka asnjė shenjė apo simbol qė do tė dėshmonte dhe do tė tregonte se: “kėtu ka jetuar dhe….” U gjet i vdekur pikėrisht nga anėtarėt e familjes Laēka, tė cilėt jo rastėsisht i kishte porositur bashkėshortja e tij Behija, pėr tu kujdesur pėr Qazim bej Qemalin.

U gjet i vdekur, pasi u vėrejt se katėr ditėt e fundit, nė oborrin e tij, tė cilin e kishte mbuluar dėbora, nuk kishte gjurmė kėmbėsh dhe dėbora nuk ishte shkelur. Kjo i “detyron” familjen Laēka tė afrohen tek shtėpia ku jetonte Qazim bej Qemali dhe…gjetėn Qazim bej Qemalin tė shtrirė dhe tė ngrirė!

Pasi u njoftuan miqėt dhe tė afėrmit e tjerė tė Qazim bej Qemalit, u varros nė varrezat familjare tė Belul ef.Kadiut nė varrezat e qytetit nė Strugė, nė mėnyrė modeste, ashtu siē ishte edhe ai vetė, ku edhe sot prehen eshtrat e tij.

Pėr fat tė keq, as varri i tijė nuk ka qėnė i shėnuar me asnjė shenjė apo simbol ( deri mė 27 nėntor tė vitit 1997), bile bile shumica e qytetarėve dhe tė tjerėve nė Strugė, nuk ia kanė ditur dhe nuk ia kanė mbajtur mėnd varrin, edhe pse periudha e vitit 1953, nuk i takon periudhės sė hershme tė mesjetės!!!

Pėr ti dalė sado pak borxhit kėtij personaliteti tė shquar tė historisė Kombėtare si dhe vetė 28 Nėntorit, Ditės sė Pavarėsisė sė Shqipėrisė dhe Ditės sė Flamurit tė 1912, me ndihmėn e Shoqatės sė Historianėve Shqiptar nė Maqedoni, dega nė Strugė, nė veēanti me ndihmesėn e parezervė tė kryetarit tė kėsaj Shoqate, prof.Dr.Nebi Dervishi, dhe bashkė me Televizonin lokal “Kaltrina” nga Struga, bėmė ē’ėshtė e mundur dhe sipas mundėsive dhe rrethanave tejet tė ndėrlikuara, qė me kėtė rast, nė prak tė 28 Nėntorit, qė tė bėhet pėrfundimisht ekspozimi dhe shėnimi i varrit tė Qazim bej Qemalit, duke ia shėnuar me njė gurė modest.

Kėtė aktivitet e kanė mbėshtetur nė forma tė ndryshme edhe shumė qytetar tė tjerė nga Struga e rrethina, qė varri i tij tė shėnohet, qoftė me njė gurė modest mermeri dhe njė mbishkrim poashtu modest me kėtė pėrmbajtje: “QAZIM BEJ VLORA, 1870-1953…Nėntor, 1997, SH.H.SH. Strugė”.

Lidhur me identifikimin, saktėsimin dhe skspozimin e varrit tė Qazim bej Qemalit, krahas njohurive qė kisha nga nismėtari i kėtij hulumtimi, Shaban Tateshi, si dhe shumė qytetar tė Strugės dhe Ohrit, qė kanė mundur tė ndihmojnė nė identifikimin dhe saktėsimin e varrit, kontribut tė veēantė dhe faleminderim pėr tė gjithė, e nė veēanti pėr Remzi Qokun, dhėndėrr i Belul ef.Kadiut, tė cilit vetė Belul ef.Kadiu, ia kishte lėnė amanet qė ta dije se i kujt ėshtė, kush pushon aty dhe ta ruaj kujdeset e kultivojė kėtė varr.

Mė 27 nėntor, tė vitit 1997, mė nė fund, iu ekspozua dhe iu shėnua varri Qazim bej Qemal Vlorės, nė varrezat e qytetit tė Strugės. Nė kėtė eveniment, me rastin e ekspozimit, saktėsimit dhe shėnimit tė varrit tė Qazim bej Qemalit, tė pranishėm ishin, prof.Dr.Nebi Dervishi dhe Zejnulla Qyra nga SH.H.SH, dega nė Strugė, prof.Nexhat Mustafa dhe dr.Shefqet Pollozhani nga Unioni i Inteligjencies Shqiptare nė Maqedoni-dega nė Strugė (U.I.SH.M), Fevail Ēorba dhe Asllan Shate, pėrfaqsues tė Kėshillit tė Xhematit nga Muftinia e Strugės dhe kuptohet, autori i hulumtimit dhe i kėtyre rreshtave. E gjithė kjo ėshtė shėnuar nė shiritin e celuloidit tė Televizonit lokal “Kaltrina” nga Struga.

Lidhur me kėtė aktivitet modest, njoftuam edhe anėtarėt e familjes sė Qazim bej Qemalit nė Tiranė dhe mbarė farefisin e Ismail Qemalit. Mirėpo, ditėn qė u zhvillua ky aktivitet modest nė Strugė, aktivitet rreth shėnimit tė 28 Nėntorit nė Tiranė e Vlorė, kulmuan aktivitetet e kėtilla, ndaj mundėsia pėr tė marrė pjesė e familjarėve tė Ismail Qemalit dhe tė Qazim bej Qemalit, ishte shumė e vogėl, ndaj ata munguan.

Edhe pse nuk ishin tė pranishėm nė kėtė aktivitet modest, gjatė ditės dhe nė mbrėmje tė 27 nėntorit 1997, komunikuam bashkė me familjarėt e Qazim bej Qemalit, tė cilėt ishin shumė mirėnjohės pėr kėtė, siē u shprehėn ata “ vepėr dhe gjest tepėr human dhe patriotik tė shqiptarėve”.

Atė mbrėmje, nė studion e Radio Televizionit “Kaltrina” kemi zhvilluar njė bisedė nė studio me historianin Zejnulla Qyra, dhe me Remzi Qokun, qė ka ndihmuar nė masė tė madhe pėr saktėsimin e varrit tė Qazim bej Qemalit, me ē’rast, ua kemi komunikuar dhe ua kemi bėrė me dijė tė gjithė struganėve dhe tė gjithė spektatorėve dhe dėgjuesve, se ėshtė saktėsuar, ekspozuar dhe shėnuar varri i Qazim bej Qemalit nė varrezat e qytetit, duke pasqyruar pamje nga aktiviteti i vendosjes sė gurit modest me mbishkrimin poashtu modest.

Kishim planifikuar qė tė bashkėkomunikojmė me Edip Ohrin, djalin e madh tė birėsuar tė Qazim bej Qemalit dhe Darling Vlorėn, stėrnip tė Ismail Qemalit.

Bashkėbisedimi me Edip Ohrin u realizua, ndėrsa pėr fat tė keq, me Darling Vlorėn nuk arritėm ta realizojmė komunikimin, pėr shkak tė angazhimit tė tij nė manifestimin qėndror pėr 28 Nėntor, nė qytetin e Vlorės.

FJALĖT E EDIP OHRIT NĖ PARAQITJEN E TIJ PĖRMES TELEFONIT

Pasi ia komunikuam njoftimin pėr ekspozimin dhe shėnimin e varrit tė njerkut tė tij, djalit tė Ismail Qemalit, Qazim bej Qemalit mė 27 nėntor tė 1997, pėrmes linjės telefonike nė emisionin e drejtėpėrdrejtė tė RTV “Kaltrina”, Edip Ohri, djali i madh i birėsuar i Qazim bej Qemalit, dukshėm i emocionuar u shpreh:” Nė radhė tė parė ju faleminderj pėr telefonatėn, ku mė informuat dhe mė gėzuat pėr kėtė lajm. Dua tė shprehė faleminderimet e mia dhe tė familjes time dhe gjithė trungut tė familjes sė Ismail Qemalit, me banim nė Shqipėri, pėr kėtė gjest tuajin tepėr human, tė Shoqatės sė Historianėve Shqiptar dega nė Strugė dhe popullit tė mrekullueshėm dhe patriot tė Strugės. Me kėtė veprim, ju na keni prekur thellė shpirtėrisht jo vetėm ne familjarėt , por edhe gjithė shqiptarėt kudo qė janė, sepse nė kėtė mėnyrė keni nderuar figurėn madhore tė patriotit e heroit Kombėtar Ismail Qemal Vlorės. Qofshit tė bekuar dhe nė do tu jemi pėrjetė mirėnjohės”.

I pyetur pėr figurėn dhe personalitetin e Qazim bej Qemal Vlorės, Edip Ohri u shpreh: “ Pėr sa i kėrket figurės sė Qazim bej Vlorės, birit tė Ismail Qemalit, siē e dini, Qazim beu, ėshtė njė personalitet me rėndėsi tė veēantė nė veprimtarinė patriotike e diplomatike tė babait tė vet, Plakut tė Vlorės, siē e quan populli ynė shqiptar. Ismail Qemali, djemtė e tij i kishte si sekretarė, kėshilltarė, truproje e shoqėrues kudo ku ai zhvillonte aktivitetin e tij politik. Domethėnė, djemtė e tij ishin tė arsimuar e njohės tė shumė gjuhėve tė huaja dhe me formim politik e atdhetar”.

Edip Ohri, nė vazhdim tė prononcimit tė tij tė parė tha:” Qazim beun, Ismail Qemali e kishte sekretarin e tij personal i cili e ka ndjekur babain e tij nė tė gjitha udhėtimet e takimet diplomatike dhe politike tė tij, si brėnda ashtu edhe jashtė vendit. Ai ka qėnė me te nė Angli, Austri, nė Itali… Ka qėnė bashkė me te edhe nė bisedimet me krerėt dhe udhėheqėsit e Lėvizjes Patriotike nė Shqipėrinė e Veriut dhe nė Kosovė sė bashku me burrat e shquar nė Shqipėri si Luigj Gurakuqi, Isa Boletini etj. Qazim beu ka qėnė pranė babait tė tij deri nė minutat e fundit tė jetės sė tij, kur ai vdiq nė Perugjia tė Italisė, nga njė helmim nė vitin 1919. Fakt ėshtė se edhe vetė Qazim beu bashkė me babain e tij u helmua, por ai jetoi. Pasojat e helmimit ai i vuajti deri nė fun dtė jetės sė tij. Qazim bej Qemali, ka qėnė njeri i kulturuar, me arsim tė lartė universitar. Ka ndjekur studimet nė Fakultetin e inxhinjerisė sė ndėrtimit nė Belgjikė. Ai zotėronte shumė mirė gjuhėt: frengjisht, anglisht, italisht, turqisht e ndonjė tjetėr. Ishte studioz. Kishte njė bibliotekė tė pasur dhe POSEDONTE POTHUAJSE TĖ GJITHĖ DOKUMENTET E VEPRIMTARISĖ POLITIKE E DIPLOMATIKE TĖ ĒĖSHTJES SHQIPTARE TĖ ZHVILLUAR NGA BABAI I TIJ ISMAIL QEMAL VLORA. Fatkeqėsisht, nė kohėn e Mbretit Zog, e aq mė tepėr, pas viteve tė 1945, nė kohėn e monismit nė Shqipėri, personalitetet e larta tė shtetit shqiptar nė Shqipėri, nuk treguan asnjė interesim pėr kėto DOKUMENTE AQ TĖ RĖNDĖSISHME PĖR HISTORIOGRAFINĖ SHQIPTARE. Madje, pas viteve 1945, ndaj pasardhėsve tė familjes sė patriotit tė shquar tė kombit shqiptar, Ismail Qemali, nuk u tregua kujdes dhe trajtim qė meritonin. Fakt ėshtė se ata mbyllėn jetėn e tyre nė varfėri tė plotė. Qazim beu, ka qėnė njė familjar i mirė, tepėr human dhe i kujdesshėm, i cili na mori neve nėn kujdestarinė e tijė atėrore: dy djem e dy vajza, nėnėn time dhe gjyshem time nga nėna, duke qėnė edhe vetė nė kushte jo aq tė mira materialo-ekonomike. Megjithate, ai tregoi njė kujdes tė veēantė pėr arsimimin dhe edukimin tonė si njerėz tė ndershėm e patriot tė vendit tonė. Ai asnjėherė nuk ndėrhyri nė pikėpamjet tona ideologjike dhe politike. Pėr ate, rėndėsi kishte nė radhė tė parė tė brumoseshim si patrio, ta donim Shqipėrinė dhe shqiptarėt si dhe tė luftonim pėr ēlirimin e plotė tė Shqipėrisė nga okupatorėt fashistė dhe kėtė ai e realizoi plotėsisht. Ndėrsa, ai vetė ka qėnė njė demokrat me preferenca anglo-franceze, pasi edhe kultura qė kishte e tėrhiqte mė shumė ndaj atij sistemi shoqėror.

Qazim bej Qemali, jetoi pėr njė kohė tė gjatė nė mesin e struganėve, ndaj tė cilėve ushqente dashuri dhe respekt tė madh, pasi ai gjithmonė thoshte se Struga, Ohri, Dibra…kanė qėndruar pranė dhe besnik ndaj babait tė tij Ismail Qemalit, pėr ēėshtjen shqiptare, nė momentet e caktuara politike. Madje, vėllau i Qazim bej Qemalit, Et’hem bej Vlora, ishte i martuar nė Ohėr, me motrėn e patriotit tė shquar Hamdi bej Ohri-Qoku, (halla e Edip Ohrit, vėrejtje e M.L), dhe si shumė patriot tė krahinave tona shqiptare tė Maqedonisė, tė thirrura nga Ismail Qemali, shkuan nė Vlorė nė vitin 1912, dhe vunė firmėn e tyre nė dokumentin e rėndėsishėm tė THEMELIMIT TĖ SHTETIT SHQIPTAR NĖ SHPALLJEN E PAVARĖSISĖ”.

Nė fund tė paraqitjes sė tij, gjenerali nė pension Edip Ohri, djali i birėsuar i Qazim bej Qemalit tha:” Ju faleminderoj vėllezėr e mora struganė, qė mė dhatė mundėsinė pėr tė komunikuar drejtėpėrdrejti me ju, pėr kėnaqėsinė e madhe pėr tė uruar njėri tjetrin me rastin e festės sė madhe tė shpalljes sė Pavarėsisė dhe mirėnjohjes sonė pėr identifikimin dhe ekspozimin e varrit tė birit tė patriotit tė shquar shqiptar, Ismail Qemalit, Qazim bej Qemal Vlorės. Respekt dhe mirėnjohje tė thellė pėr ju bashkėqytetar tė dashur struganė”.

Edhe pse nuk ishin tė pranishėm nė kėtė aktivitet modest, gjatė ditės dhe nė mbrėmje tė 27 nėntorit 1997, komunikuam bashkė me familjarėt e Qazim bej Qemalit, tė cilėt ishin shumė mirėnjohės pėr kėtė, siē u shprehėn ata “ vepėr dhe gjest tepėr human dhe patriotik tė shqiptarėve”.

Shtėpinė nė tė cilėn jetonte Qazim bej Qemali, pas vdekjes sė tij, bashkė me pemishten me sipėrfaqe 9.980 metra katror, administrata e Komunės sė Strugės e nacionalizoi dhe e eksproprijoi, tė cilėn mė pas ia dha pėr shfrytėzim dhe pronėsi njė familjeje, si formė kompensimi pėr marrjen e shtėpive dhe pronave pėr nevoja tė ndėrtimit tė hotelit “Drim”. Pronari i ri i atėhershėm, kėtė shtėpi ia shiti njė familje tjetėr shqiptare e cila edhe sot e kėsaj dite jeton nė atė shtėpi tė pandryshuar nga pamja e jashtme. Shtėpia ėshtė e njėjta, si nė kohėn kur ka jetuar Qazim bej Qemali.

Lidhur me dokumentacionin qė kishte me vete Qazim bej Qemali dhe zhdukjen e tij bashkė me bibliotekėn, nė Strugė kamė hasur nė njohuri dhe versione tė shumta qė kanė qarkulluar edhe mė parė-atėhere, por qarkullojnė edhe sot. Flitet se kur ka hyrė pronari i parė pas vdekjes sė Qazim bej Qemalit, paraprakisht ai e ka pastruar nga tė gjitha sendet dhe gjėrat qė ka gjetur brėnda. Dihet nga dėshmitarėt se nė te ka pasė njė bibliotekė tė pasur, ka pasė shumė libra, dhe shumė dokumente. Kėtė e konfirmuan edhe nė fillim tė hulumtimit tim, dėshmitarėt qė sot pėr fat tė keq nuk janė gjallė, si Shaban Tateshi, Remzi Qoku etj, por e konfirmuan edhe dėshmitarėt e gjallė, siē ėshtė Myzhgjane Qoku, e bija e Belul ef.Kadiut, qė ėshtė njė nga dėshmitaret qė mė sė afėrmi e ka njohur Qazim bej Qemalin.

Ky dokumentacion, ka qėnė DOKUMENTACIONI I VEPRIMTARISĖ SĖ ISMAIL QEMALIT DHE KRIJIMIT TĖ SHTETIT TĖ PAVARUR SHQIPTAR, dokumentacion, pėr tė cilin Qazim bej Qemal Vlora, ėshtė bėrė rob i vetėvetes pėr ta ruajtur atė. Biblioteka ishte e pasur, dhe kishte libra nė gjuhė tė ndryshme, pohojnė dėshmitarėt.

.....vijon
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 27-11-2007 mė 03:36

Anėtarėsuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    ISMAIL QEMALI SHPREHEJ “QAZIMI ĖSHTĖ MEMORJA IME!”

Zhdukja dhe humbja e bibliotekės shumė tė pasur ėshtė pa dyshim humbje e madhe, por, HUMBJA E DOKUMENTACIONIT TĖ KRIJIMIT TĖ SHTETIT SHQIPTAR, ėshtė humbje dhe dėm i pakompensueshėm, ėshtė humbje e madhe jo vetėm pėr historinė e Strugės, por ėshtė humbje pėr tėrė historinė dhe historiografinė kombėtare. Ka thashė e thėna se ky dokumentacion ėshtė marrė nga persona tė autorizuar tė Sigurimit tė shtetit jugosllav, qė kanė qėnė njohės tė mirė tė vlerės, peshės dhe rėndėsisė sė dokumentacionit nė fjalė dhe ėshtė dorėzuar e deponuar nė ndonjė Arkiv shtetėror nė Shkup, Beograd apo gjetiu. Flitet se ka tė ngjarė, qė diēka nga ky dokumentacion mund tė ndodhet edhe nė Arkivin e Ohrit!

Dėshmitarėt pohojnė se dokumentacionin e ka marrė pėrgjegjėsi pėr ekzekutimin e pėrmbarimit tė vendimeve tė eksproprijimit dhe ēėshtjeve pronėsoro-juridike tė Komunės sė Strugės, me gjasė se e ka ditur vlerėn e tyre(?!), ndėrsa librat mbase janė hedhur nė deponinė e qytetit tė Strugės dhe janė djegur (?!).

Poashtu flitet se njė sasi e librave nga biblioteka e madhe dhe e pasur e Qazim bej Qemalit, ka mundur ti shpėtojė djegjes, duke pasė parasysh faktin se personi qė ka bėrė pastrimin e qytetit, ka bartur llomet dhe hedhurinat drejt deponisė sė qytetit, asokohe e kishte djalin nė Shkollėn Normale nė Shkup?! Kėto tė dhėna, mė shtonin shpresėn se mos vallė do tė gjejmė sė paku ndonjė gjurmė nga kjo bibliotekė, ose ndonjė dokument, shpresė qė edhe sot nuk ėshtė shuar se mos ka shpėtuar diēka nga pasuria e Qazim bej Qemalit.

Mirėpo, pėr fat tė keq, tė gjitha pėrpjekjet e gjertanishme, nuk kanė dhėnė ndonjė rezultat tė pritur e tė dėshiruar, edhe pse, kėto tė dhėna mund tė konsiderohen shumė tė sakta. Mirėpo, periudha e viteve ’81, pas ngjarjeve tė njohura tė Revolucionit shqiptar nė Kosovė, kur Maqedonia u bė poligon eksperimental pėr dhunėn ndaj shqiptarėve, kur policia hynte nė ēdo shtėpi pėr tė bastisur dhe mezi priste qė tė gjejė diēka nga shėnime tė karakterit tė tillė, ka mundėsi qė kėto libra tė jenė asgjėsuar, djegur ose kush e din se ku e si kanė pėrfunduar. Njė fjalė popullore thot: “shpresa vdes e fundit”, ndaj edhe nunė vazhdimisht shpresoj se njė ditė do tė gjejmė sė paku diēka qė tė na zbardhė gjurmėt e bibliotekės dhe tė dokumentacionit tė Qazim bej Qemalit. Zhdukja dhe humbja e bibliotekės shumė tė pasur ėshtė pa dyshim humbje e madhe, por, HUMBJA E

DOKUMENTACIONIT TĖ KRIJIMIT TĖ SHTETIT SHQIPTAR, ėshtė humbje dhe dėm i pakompensueshėm, ėshtė humbje e madhe jo vetėm pėr historinė e Strugės, por ėshtė humbje pėr tėrė historinė dhe historiografinė kombėtare. Ka thashė e thėna se ky dokumentacion ėshtė marrė nga persona tė autorizuar tė Sigurimit tė shtetit jugosllav, qė kanė qėnė njohės tė mirė tė vlerės, peshės dhe rėndėsisė sė dokumentacionit nė fjalė dhe ėshtė dorėzuar e deponuar nė ndonjė Arkiv shtetėror nė Shkup, Beograd apo gjetiu. Flitet se ka tė ngjarė, qė diēka nga ky dokumentacion mund tė ndodhet edhe nė Arkivin e Ohrit!

Tė gjitha kėto versione tė mundshme ose tė pamundshme, munden dhe duhet tu shėrbejnė si nxitje atyre qė merren me gjurmime historiografike dhe arkivore, qė tė angazhohen nė kėtė drejtim, pėr tė ndriēuar jo vetėm rastin si rast, por pėr tė ndriēuar rastin e humbjes dhe “zhdukjes” sė dokumentacionit tė Qazim bej Qemalit, qė mund tė hedhė dritė pėr shumė ēėshtje tė aktiviteteve dhe veprimtarisė politike, diplomatike, strategjike e ushtarake tė krijimit tė shtetit tė Pavarur Shqiptar mė 1912, qė ėshtė me interes tė veēantė kombėtar dhe historik.

Ē’U BĖ ME PASARDHĖSIT E QAZIM BEJ QEMALIT (FĖMIJĖT E BIRĖSUAR)

Dihet mirfilli se Qazim bej Qemali, nuk ka qėnė mė parė i martuar pėr tu pėrkushtuar veprimtarisė sė Ismail Qemalit, ndaj nuk ka pasė fėmijė, para martesės me Behijen. Nuk ėshtė martuar, sepse ka qėnė nė shėrbim tė plotė tė idealit dhe veprimtarisė sė Ismail Qemalit. Pasardhėsit e vetėm tė Qazim bej Qemalit janė fėmijtė e Behije Sherif Masllafi-Ohri (Qoku), fėmijė qė Qazim bej Qemali i ka birėsuar. Tė katėr fėmijtė e birėsuar, kanė jetuar nė Tiranė dhe secili mė vete ėshtė personalitet i veēantė.

Djali i madh EDIP OHRI, tani pensionist dhe nė moshė tė shkuar, ushtarak i karierės, ka kryer akademitė e larta ushtarake i specializuar pėr aviacion luftarak. Ka qėnė edhe Komandant i aviacionit-Forcave ajrore tė Shqipėrisė. Jeton nė Tiranė.

Djali i dytė, DASHAMIR OHRI, poashtu figurė e lartė e ushtarakut tė karierės. Ėshtė specializuar pėr forcat marinės luftarake. Ka qėnė edhe komandant i flotės sė nėndetseve tė Forcave tė mbrojtjes detare tė Shqipėrisė. Jeton nė Tiranė.

Vajza e madhe (fėmija i tretė i Behijes), EDIBE OHRI (mbiemrin marteson pėr fat tė keq nuk arrita ta mėsoj), intelektuale e lartė, qė ka qėnė docente nė Institutin e Lartė tė Bujqėsisė nė Universitetin Bujqėsor tė Kamzės. Jeton nė Tiranė, por informacionet e fundit flasin se pėrkohėsisht ėshtė transferuar tek e bija nė Kanada.

Vajza e vogėl, (fėmija i katėrt i Behijes), HYRMETE OHRI, (poashtu nuk ia mėsova mbiemrin martesor), ėshtė shkolluar dhe specializuar pėr mjekėsi, dhe ka punuar si laborante nė Spitalin nr.2 tė Tiranės. Jeton nė Tiranė, edhe pse nuk kam informacion pėr vendqėndrimin e sajė aktualisht.

Janė kėta katėr fėmijtė e birėsuar tė Qazim bej Qemalit, tė cilėt ate e kanė konsideruar si prind tė vėrtetė, edhe pse tė vetėdijshėm se nuk e kanė prind biologjik.

Dihet mirfilli se tė gjithė pasardhėsit e familjes sė Ismail Qemalit, kanė jetuar nė rrethana shumė tė vėshtira dhe nuk kanė pasė trajtim tė drejtė dhe korekt nga sistemi komunist shqiptar-enverian. As fėmijtė e birėsuar tė Qazim bej Qemalit, nuk e kanė pasė aq tė ndritur jetėn e tyre. Pas shumė perpecive, kurdisjeve, dhe konstrukcioneve qė u janė bėrė shumė personaliteteve dhe figurave tė jetės politike, ushtarake e shoqėrore tė Shqipėrisė, njė gjė tė tillė e kanė pėrjetuar edhe kėta pasardhės tė kėsaj familjeje tė njohur patritike.

Nė vitin 1979, gjatė spastrimeve tė mirėnjohura qė kishin pėrfshirė tė gjitha strukturat shqiptare, nga sistemi enverian dhe shėrbimet e tija tė paskrupullta dhe ēnjerzore, nuk u kursyen as pasardhėsit e birėsuar tė Qazim bej Qemalit, posikur qė nuk u kursyen edhe shumė e shumė tė tjerė.

Komandanti i athershėm i aviacionit luftarak tė Shqipėrisė, Edip Ohri, pasi i kurdiset akuza se zhvillon aktivitete dhe veprimtari kundėr Enverit dhe socializmit, ndaj ėshtė rrezik pėr Partinė dhe Shtetin, dėnohet me 14 vjet burg! Klika enveriane, nuk kurseu as “epitete” tė tjera nė ngarkim kundėr Edip Ohrit.

Edip Ohri, i vuajti 11 vjet burg nė kazamatet enveriane, duke e nėnēmuar nė mėnyrat mė ēnjerzore. Megjithate, ai qėndroi stoikisht dhe u pėrballoi tė gjitha kėtyre sfidave, pa thyer dinjitetin e tij.

Pranvera e vitit 1990, fillimi i demokratizimit tė Shqipėrisė enveriane, ishte shpresa e fundit, shtegu dhe rrezja e dritės pėr shumė shqiptar, qė vuanin nė kazamatet e klikės enveriane. Kėto ngjarje, i mundėsojnė edhe Edip Ohrit daljen nga kėto kazamate dhe lirimin e tij nga vuajtjet e mėtejme nė burg.

As anėtarėt tjerė tė familjes sė Edip Ohrit, nuk u kursyen pas dėnimit tė Edipit. E gjithė familja e Edip Ohrit, shumė rėndė e ndien dhe e pėrjetuan kėtė “tradhėti kombėtare ndaj socializmit enverian”.

“Tė vetmėn gjė qė arrita dhe nė tėrėsi qė arritėm ta shpėtojnė nga e gjithė ajo qė pėrjetova dhe pėrjetuam, ishte krenaria dhe dinjiteti jonė”-tha nė njė ēast gjatė bisedės Edip Ohri, dhe vazhdoi: “Tė gjitha kėto i pėrjetuam, qė kurrė nuk kishim mundur ti imagjinojmė dhe ti paramendojmė, por qėndruam ballėlartė dhe krenarė, se Shqipėrinė nuk e deshėm pėr Enverin, por e deshėm pėr Shqipėrinė”.

TAKIMI IM I PARĖ ME GJENERAL EDIP OHRIN NĖ STRUGĖ

Gjatė vitit 1993, nė kohėn kur isha ne vlugun e hulumtive pėr tė gjetur dėshmi sa mė shumė nga fjalėt e Shaban Tateshit, pėr tė zbardhur rastin e figurės madhore tė Qazim bej Qemalit, pėr kėnaqėsinė time, papritmas kuptova se nė Strugė kishte ardhur gjeneral Edip Ohri, njėri nga djemtė, respektivisht, djali i madh i birėsuar i Qazim bej Qemalit.
    Me Edip Ohrin, u takova nė shtėpinė e Luan Hajrullahut, djalit tė Osman Hajrullahut, me tė cilin Qazim bej Qemali kishte miqėsi dhe shoqėri, sepse Qazim bej Qemali e njihte qė nga koha e shkollimit nė Stamboll e nga ana tjetėr,e shoqja Behija, e kishte nga rrethi farefisnor.

Asokohe, gjeneral Edip Ohri, ishte burrė 67 vjeēar, por mjaft vital dhe i mpreftė, edhe pse nuk mund tė fshiheshin gjurmėt e traumave dhe tė keqtrajtimeve qė ka pėrjetuar nė kazamatet famėkeqe enveriane. Sa i pėrket figurės sė Qazim bej Qemalit, ai i kishte tė freskėta kujtimet pėr njerkun e vet. Me shumė respekt foli pėr Qazim beun dhe marėdhėniet ndėrmjet tyre, duke theksuar qė nė fillim se fati deshi qė ai tė pėrfundojė ashtu siē nuk e kishte merituar. “Mė vjen shumė keq, dhe jam i shqetėsuar nga fakti se, erdha nė Strugė dhe pėrkundėr pėrpjekjeve, konstatova se varri i Qazim bej Qemalit nuk dihet fare”-tha nė fillim gjeneral Edip Ohri. “Si ėshtė e mundur qė askush nuk mundet tė mė ndihmojė ta gjejė varrin e njerkut tim, qė pėr njė kohė tė gjatė ka qėnė edhe babai im….varrin e njė figure madhore, njė personaliteti tė lartė tė krijimit tė shtetit Shqiptar-shtetit tė parė tė Pavarur Shqiptar, qė bashkė me shumė veprimtar tė tjerė tė prirė nga Ismail Qemali. Do tė ishte e udhės, pėr hirė tė respektit ndaj njė bashkėqytetari strugan, ndaj njė veprimtari tė madh dhe bashkėpunėtori e djali tė Ismail Qemalit, qė sė paku tė ishte shėnuar me njė gurė tė thjeshtė, qė tė dihet sė paku varri pėr ne familjarėt dhe pjestarėt e trungut tė familjes sė Ismail Qemali”-tha mjaft i shqetėsuar gjeneral Edip Ohri.

Biseda me zotėri Edip Ohrin, vazhdoi gjatė dhe ai pa hezitim pėrgjigjej nė pyetjet qė ishin temė e interesimit tim, rreth saktėsimit tė pyetjeve tė mia hipotetike.

Nė pyetjen pėr dokumentacionin dhe fotoalbume familjare ose fotografi tė vetme, ai tha se tė gjitha janė zhdukur! Janė zhdukur gati tė gjitha fotografitė familjare tė Ismail Qemalit dhe tė Qazim bej Qemalit. Ka disa fotografi gjysmake, qė i kanė shpėtuar djegjes dhe shkatėrrimit e asgjėsimit mbase tė qėllimshėm, por nuk janė ato fotografi qė mund tė dėshmojnė diēka konkrete dhe nuk kanė tė bėjnė fare me periudhėn e aktivitetit tė Ismail Qemalit nė periudhėn e shpalljes sė Pavarėsisė.

Meqenėse, gjatė gjurmimeve dhe hulumtimeve tė mia, kisha gjetur disa fotografi origjinale, por pa pretenduar se ato janė fotografi tė vetme dhe unikale, ia tregova dy prej tyre: nė njėrėn fotografi janė ēifti Qemali-Qazim bej Qemali dhe Behije Sherif Masllafi, e ėma e Edip Ohrit, ndėrsa nė fotografinė tjetėr ėshtė e bija e Ismail Qemalit, Alija (Liza). Fotografia e Alijes (Lizės) mban datėn 28 qershor 1920. Kėtė fotografi, Alija (Liza) ia dėrgon vėllaut Qazim bej Qemali nga Nica e Francės, ku ka vazhduar studimet nė Konservatoriumin pėr piano. Fotografia nė fjalė, pos qė mban datėn 28 qershor 1920, nė prapashpinė ka njė pėrkushtim nė gjuhėn frenge: “En suvenir a mon cher frer Kiazim, Nice 28/620” , qė do tė thotė: “Njė kujtim vėllaut tim tė dashur Qazimit”.

Edip Ohri kur i pa kėto fotografi u befasua! U befasua kėndshėm! U befasua pėr shumēka, lidhur me kėto fotografi. Nuk mundi tė fshehė kėnaqėsinė, qė pėr herė tė parė sheh fotografinė e pėrbashkėt tė nėnės dhe njerkut. Gjeneral Edip Ohri, u befasua pėr faktin se si ka mundėsi qė ato fotografi tė ruhen me aq kujdes dhe pėrkushtim tė rralė, kur tė gjitha tė tjerat nė Tiranė e gjetiu janė zhdukur?! Bile bile, vetė gjeneral Edip Ohri, pohoi se fotografia e Qazim bej Qemalit me Behijen, ėshtė fotografia e vetme e ēiftit Qemali.

Lidhur me kėto fotografi, gjatė bisedės me Edip Ohrin, sqarova rrugėn dhe gjurmėt pėrmes tė cilave kam arritur deri tek kėto fotografi.

Gjatė gjurmimeve dhe hulumtimeve tė mia, duke trokitur derė mė derė, nga njė familje nė tjetrėn, gjatė tėrė kėsaj periudhe, nė albumin familjar tė Vildane Qerimi-Sinojmeri, ( e bija e mėsuesit gjirokastrit Myfit Sinojmeri, tė vrarė nė moshėn 31 vjeēare nė Zhitoshė tė Krushevės, nė Maqedoninė qėndrore, mė 14 shkurt 1954) dhe mbesa e Belul ef.Kadiut, kam gjetur ato dy fotografi, qė janė ruajtur me njė pėrkushtim dhe njė fanatizėm tė paparė. Myfit Sinojmeri ishte dhėndėrr i Belul ef.Kadiut, por me preferenca atdhetarie dhe atdhedashurie tė madhe dhe i pėrkushtuar pėr ēėshtjen kombėtare shqiptare. Fatmirėsia ėshtė qė kėto fotografi, kanė rėnė nė dorė tė personave siē kanė qėnė vetė Myfit Sinojmeri dhe mė pas e bija Vildane Qerimi-Sinojmeri. Kėrkuam mbase mund tė ketė edhe ndonjė tjetėr, por nuk arritėm tė gjejmė nė kėtė familje.

Gjeneral Edip Ohri, pasi i shikoi mirė e mirė kėto fotografi, me sy tė pėrlotur, shprehu faleminderimin e tij dhe tė familjes, pėr kėtė nderė dhe kujdes tė veēantė, tė rrallė dhe tė ēmuar.

Takimi dhe biseda me Edip Ohrin, ishte shumė frytėdhėnėse pėr gjurmime tė mėtejme, sepse ai dha kahjet e gjurmimeve dhe hodhi mjaft dritė nė drejtim tė zbardhjes sė figurės sė Qazim bej Qemalit.

NJOHURI TĖ PAKTA EDHE NĖ SHQIPĖRI PĖR JETĖN DHE VDEKJEN E QAZIM BEJ QEMALIT NĖ STRUGĖ

Nga ky takim me gjeneral Edip Ohrin, kėmbyem numrat e telefonave, dhe shpesh lidheshim me telefon, pėr tė komunikuar njohuritė e reja rreth Qazim bej Qemalit.

Dhe pikėrisht, gjatė dekadės sė tretė tė muajit nėntor tė vitit 1997, pikėrisht ato ditė kur bėheshin pregatitjet e fundit, pėr t’ia ekspozuar dhe shėnuar varrin, qė nė ndėrkohė e kisha saktėsuar, nga njė bisedė telefonike me Edip Ohrin, kuptova se njėri nga pasardhėsit e Ismail Qemal Vlrės, Darling Vlora, ka pregatitur njė libėr monografik kushtuar trungut tė familjes sė Ismail Qemalit, tė cilėn e ka titulluar “ISMAIL QEMALI, PARAARDHĖSIT DHE PASARDHĖSIT E TIJ”. Nė kėtė libėr monografik, kuptohet paramendoja se ėshtė pėrfshirė edhe figura dhe personaliteti i Qazim bej Qemalit. Libri ishte bėrė gati pėr botim, ndėrsa promovimi ishte paraparė tė bėhet mė 28 Nėntor, nė Ditėn e Flamurit dhe tė Pavarėsisė.

Autori, Darlin Vlora, nė pėrpjekjet e tij pėr tė kompletuar figurat dhe pėr ti sistemuar nė faqet e librit monografik pėr kėtė familje historike kombėtare, nė kapitullin pėr Qazim bej Qemal Vlorėn, mes tjerash shkruan:”… Mė 1913, e shoqėroi tė jatin nė Londėr. Ishte i pėrkushtuar gjatė kohės sė Qeverisė sė Vlorės, hera herės pa marė parasysh asnjė rrezik. Ishte njohės i shumė gjuhėve tė huaja dhe kishte njė kujtesė tė jashtėzakonshme. Mjaftonte njė pyetje e tė jatit dhe ai pėrgjigjej me saktėsi pėr data apo takime tė ndryshme, saqė shpesh Ismail Qemali shprehej: “QAZIMI ĖSHTĖ MEMORJA IME”.

Nė vazhdim tė kapitullit pėr Qazim bej Qemalin, autori, Darling Vlora, nė librin monografik shėnon: “ Mė 1921, hodhi kandidaturėn pėr deputet nė Vlorė, por ēuditėrisht nuk fitoi!”. Dhe krejtėsisht nė fund tė kapitullit pėr Qazim bej Qemalin, pasi shėnon ditėn
    dhe datėn e fundit tė evidentuar nga Qazim bej Qemali, 17.02.1921, Darling Vlora shkruan: “Kohėt e fundit i kaloi nė pension, tė lidhur nga Qeveria. U largua nga Shqipėria dhe vdiq nė Strugė mė 1949 (!?) nė varfėri tė plotė. U martua me Behije Ohrin, nuk pati fėmijė”. Kėshtu e pėrfundon Darling Vlora kapitullin pėr Qazim bej Qemalin, nė librin e tij monografik, qė sė paku pėr kėtė personalitet, kuptohet pa dashje, mungojnė tė dhėna dhe njohuri qė nuk kemi arritur asokohe ti kėmbejmė me Darling Vlorėn.

Mangėsitė nė kėtė kapitull pėr Qazim bej Qemalin janė mbasė tė shumta, por po e ritheksoj se janė krejtėsisht tė rastėsishme, nė mungesė informatash tė sakta dhe burimore, qė janė zbuluar e saktėsuar mė vonė. Sė pari, data e vdekjes ėshtė gabim, sepse Qazim bej Qemali ka vdekur nė dekadėn e tretė tė dhjetort 1953 ve jo mė 1949. Kėtė i sugjerova Darling Vlorės qė ta pėrmirėsojė nėse ėshtė emundshme nė monografinė e tijė. Me sa kam kuptuar, ai ka bėrė ndėrhyrje nė tekst pėr tė pėrmirėsuar kėtė gabim pa dashje, por edhe sot e kėsaj dite nuk e kam nė dorė atė monografi, pėr ta parė intervenimin eventual.

Kapitulli pėr Qazim bej Qemalin, pėrfundon me datėn 17.02.1921…dhe faqet e librit mė tej mbeten tė bardha. Aty ka vend pėr plotėsime, sqarime dhe saktėsime pėr periudhėn e mėvonshme, pas shkurtit tė vitit 1921, e deri nė dhjetor tė vitit 1953, qė nuk ėshtė pėrfshirė nė kėtė libėr monografik.

QAZIM BEJ QEMALI: STRUGA, OHRI, DIBRA…KANĖ QĖNDRUAR PRANĖ DHE BESNIK NDAJ ISMAIL QEMALIT

Lidhur me jetėn e Qazim bej Qemalit nė Strugė, ka shumė tė dhėna nga dėshmitar tė gjallė, qė edhe sot e kėsaj dite flasin me respekt tė veēantė. Megjithate, plotėsimi dhe saktėsimi i shumė ēėshtjeve qė do tė ishin me rėndėsi dhe me interes pėr historinė kombėtare. Ėshtė pėr tu habitur se, gjatė periudhės sė kaluar komuniste, nė prak tė shėnimit tė 28 Nėntorit, mbusheshin burgjet anėembanė Jugosllavisė me shqiptar, ndėrsa sot, kur shėnohet kjo datė, nuk mbushet asnjė sallė ku mbahet Akademia, duke shtruar pyetjen: “Kush e organizon kėtė Akademi?” Po a ka nderė mė tė madh se tė organizohet Akademi pėr 28 Nėntorin dhe tė jesh pjesė e atij organizimi. Poashtu, nuk ka nderė mė tė nmadh se tė vendosėsh lule nė varrin e Qazim bej Qemalit? Por, atė nderė dhe tė drejtė nuk mund tė gėzojnė ata qė sė pari 43 vjet nuk ia kanė shėnuar e pastaj edhe tetė vite tė tjera nuk e vizituan asnjėhere kėtė varr.

Qazim bej Qemali, jetoi pėr njė kohė tė gjatė nė mesin e struganėve, ndaj tė cilėve ushqente dashuri dhe respekt tė madh, pasi ai gjithmonė thoshte se Struga, Ohri, Dibra…kanė qėndruar pranė dhe besnik ndaj babait tė tij Ismail Qemalit, pėr ēėshtjen shqiptare, nė momentet e caktuara politike. Madje, vėllau i Qazim bej Qemalit, Et’hem bej Vlora, ishte i martuar nė Ohėr, me motrėn e patriotit tė shquar Hamdi bej Ohri-Qoku, (halla e Edip Ohrit, vėrejtje e M.L), dhe si shumė patriot tė krahinave tona
    shqiptare tė Maqedonisė, tė thirrura nga Ismail Qemali, shkuan nė Vlorė nė vitin 1912, dhe vunė firmėn e tyre nė dokumentin e rėndėsishėm tė THEMELIMIT TĖ SHTETIT SHQIPTAR NĖ SHPALLJEN E PAVARĖSISĖ”.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 27-11-2007 mė 03:38

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Premisa tė gabuara
    Nga Arrnubi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 30-04-2012, 18:25
  2. Festimi i 94 vjetorit tė pavarsisė
    Nga Fiori nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 25-12-2006, 16:25
  3. Leter drejtuar Ismail Qemal bej Vlores
    Nga Brari nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 28-11-2006, 14:14
  4. A po realizohet teoria e konspiracionit hebre?
    Nga DEN_Bossi nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 20-11-2006, 12:27
  5. Udhetimi i panjohur i flamurit
    Nga Albo nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 12-02-2004, 06:02

Fjalėt Kyēe pėr Temėn

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •