Postuar mė parė nga
digital
Jo Ilia! Si ortodoks shqiptar, te garantoj se ky Mitropolit nuk flet ne emrin tim, dhe kam bindjen se si une mendon shumica derrmuese e ortodoksve shqiptare. Une jam ortodoks, por mbi te gjitha jam shqiptar! E kam shume veshtire ta besoj se feja ime ortodokse parashikon ne kanonet e saj ndonje rregull qe te me privoje mua te dua vendin tim apo te punoj kunder interesave te tij. Keto jane interpretimet e njerzve qe duan me cdo kusht qe perkatesia fetare te predominoje mbi ate kombetare, e njerzve qe duan te perdorin fene si instrument per te realizuar synime te caktuara politike. Personalisht e quaj kete te gabuar per cilindo, qofte ky shqiptar,serb, grek, turk apo kinez.
Thene keto me lart, me duhet te sqaroj disa fakte ne emrin tim si ortodoks shqiptar:
- Me ka ardhur keq kur kam pare te digjen kisha ne 2004 ne Kosove, pasi djegia e institucioneve fetare nuk eshte nje akt i pranueshem per cfaredo arsye qe ndodh. Por ti flet per kete akt a thua se ai ndodhi si nje rrufe ne qiell pa re. Ai ishte reagimi (i pakontrolluar) i urrejtjes dhe dhimbjes se madhe te nje populli qe ka vuajtur masakra te panumerta ne kurrizin e tij, e ne koshiencen e shume njerzve ato ndertesa perfaqesonin "te keqen" e cila mund tu kthehej perseri. E perseris edhe njehere qe djegia e tyre ishte shume e gabuar, por nuk mund te flasim sikur lindem dje dhe nuk e dime se cfare ka ndodhur.
- Ti thua qe nje ortodoks i vertete vendos besimin e tij mbi territoret qe njehere i merr njeri e njehere tjetri. Atehere i bie qe ne Serbi nuk ka ortodokse te vertete perderisa Serbia te gjithe propaganden e vet politike per Kosoven e ka vendosur mbi baza fetare. Nuk besoj gjithashtu se ka ndonje ortodoks grek qe ne emer te fese do ishte dakort qe territore te Greqise ti kalonin vendeve te tjera.
- Si ortodoks mund te ushqej ndjenja fetare vllazerore ndaj ortodokseve ne gjithe boten, por nuk mund te konsideroj "Moter" nje kishe qe punon kunder interesave kombetare te shqiptareve. Pikerisht kete ben kisha Serbe me propaganden e saj anti-kosovare dhe anti-shqiptare.
- Si ortodoks shqiptar them se Kosova nuk ka qene, nuk eshte dhe nuk do te jete kurre "Jeruzalem i Serbise". E konsideroj shume problematik (per te mos thene te turpshem) faktin se kete deklarim e ben nje klerik i larte shqiptar dhe per me teper A pretenduar se flet ne emrin tim. Argumenti se konteksti eshte shpirteror nuk qendron, pasi i bie qe deklaruesi "harron" kontekstin historik, gjeografik dhe politik ne te cilin ai eshte bere. Mendoj se si kleriku ashtu edhe KOASH duhet te dalin dhe te sqarojne pozicionin e tyre.
- Shikoj me shqetesim se KOASH po perfshihet here as here ne ceshtje politike, sociale apo edhe nacionalishte qe nuk i takojne. Te tille e konsideroj edhe implikimin e vete kryepeshkopit ne ngjarjen e fundit qe ndodhi ne Himare. Personalisht nuk ma kishte terhequr vemendjen lajmi derisa pashe qe vete kryepeshkopi doli atje dhe u prononcua per ngjarjen madje edhe perpara kryeministrit shqiptar. Ne kundershtim nga sa u pretendua, dalja e tij i acaroi dhe i fryu me teper gjerat.
- Si ortodoks shqiptar me duhet te shikoj me shqetesim faktin se edhe pas 20 vjetesh ne krye te Kishes Ortodokse Autoqefale Shqiptare qendron nje i huaj. Te kuptohemi, kryepeshkopi Anastas ka nje kontribut te pamohueshem ne ri-ngritjen e kishes ortodokse ne Shqiperi, pasi pertej retorikave politike, ky eshte nje proces qe kerkon dije dhe fonde, te cilat ai i ka siguruar. Megjithate eshte e pashpjegueshme per mua perse pas nje kohe kaq te gjate dhe pas nje misioni te suksesshem ai kerkon te qendroje ne krye te institucionit tone me te larte fetar. E kam te veshtire ta pranoj se pas kaq kohesh nuk mund te pergatiten kuadro po kaq te zote dhe po kaq te perkushtuar shqiptare. Le ta mendojme keshtu: A do pranonin Serbet, Greket, Bullgaret, Ruset qe ne krye te kishes se tyre autoqefale te ishte nje i huaj sado i ditur apo i zoti te ishte ai?
Krijoni Kontakt