Close
Faqja 29 prej 255 FillimFillim ... 1927282930313979129 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 281 deri 290 prej 2545
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    përshendetje styx

me gjen 100% ndakort me shkrimin e mesiperm.

duke mare parasysh se antikiteti nuk na foli aspak për piramidat e Bosnjes ,nga ku gjendja e shenjave te gërmave etruske atije na tregon se ishte e njohur deri ne ato kohe,kjo do te thote se antikiteti i perkthyer nga baballaret e kishes ,u bastardua u shtremberua edhe u përdorë për qellimet nacionalo-fetare.

po kështu edhe i njohuri Seneka i cili lind e perendon vjellë vrere për etrusket ,por ja qe Jaques Heurgon duke u bazuar ne dijetare te tjere bashkëkohore (Poseidoni)si edhe arritjet e shkences se sotme ,verteton se romakët adoptuan gjithçka nga etrusket.

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Po varet ne se cfare kuptojme ne me shkence ekzakte histori perpuqet me ate qe quhej histori ne te shkuaren. Homeri, Virgjili, ovide qene poete. Herodoti nuk e quente veten historian. Plato, Strabo, Skylax, Plini e te tjere e quanin veten udhetare e tregimtare. Po ti shohc me zell librat e tyre, thuhet me thane e thone, qe nuk eshte as afersisht shkence ekzakte.

Mire do ish te kishte Shkruar Arkimedi e Pitagora, po ata nuk merreshin me vogelima popujsh... Ne pergjithesi njeriu eshte nenvleresue ndaj brezit te tij.
    Eksperte te paaneshme nuk kane qene. Por fakti qe kane qene 2000 e "ca" vjet (plus/minus) me afer ngjarjeve ne fjale, jane reference me ekzakte se poete te shek. 19.

Pitagora dhe Arkimedi jane pjese te te njejtit civilizim, ashtu si Plato, Herodotus etj. Civilizimi, apo shkalla e zhvillimit te tij perfaqesohet nga shume dege, e jo vetem nga psh matematika. Nuk mund te kete zhvillime shkencore ne vacuum, pra pa pasur nje ambient te pershtatshem. (Se mos harroj te shtoj, Pitagora ishte ne rradhe te pare filozof, pastaj matematicien.)

PS: Se cilit civilizim i perkasin, debatohet ne kete forum, keshtu qe e lashe termin "civilizim" pa perkatesi.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Para se te shkruante odisea, Homeri kishte qendruar nje kohe te gjate ne brigjet e detit Jon, me siguri ne Shqiperi ku ishte shoqeruar me nje bari qe ruante delet. Ky bari me emrin Mentor i kishte rrefyer Homerit legjenda e prralla te ndryshme dhe pa dyshim se nga Mentori inspirohet per Ciklopin me nje sy.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Para se te shkruante odisea, Homeri kishte qendruar nje kohe te gjate ne brigjet e detit Jon, me siguri ne Shqiperi ku ishte shoqeruar me nje bari qe ruante delet. Ky bari me emrin Mentor i kishte rrefyer Homerit legjenda e prralla te ndryshme dhe pa dyshim se nga Mentori inspirohet per Ciklopin me nje sy.
    Kreksi ne nuk e dime mire ka eksistuar me te vertete Homeri apo jo,ajo qe dime ne eshte qe ka shume versione te ciklit Trojan te modifikuara nga Greket.Iliada eshte transmentuar per shekuj te tere gojarishit,dhe ai qe triumfoi eshte i ashtuquajturi varianti Homerik qe edhe per kete varjant dyshohet se eshte shkruajtur nga grup njerezish sepse ka stile te ndryshme shkrimi......edhe ky variant sigurisht qe eshte i ndryshuar gjate shekujve.Ne kohen e luftes se Trojes nuk permenden asgjekundi Greket,le te dali njeri ta gjeje se ku permenden.....ka patur vetem Pellazgo-Yllire ne ate kohe.
    Greket dhe me vone Romaket adoptuan te gjithe mitologjine e lashte Pellasgo-Yllire dhe alfabetin,dhe modifikuan dhe historine,sepse ata ishin fitimtaret,ne Roma na nenshtroi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 10-11-2007 më 15:01
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Kreks,
    Homeri nuk ishte Poet!
    Homeri ishte Aed.

Mes tjerash, nuk mund te jete Mentori "bari", e morri djalli e morri!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    po land,asgjekundi nuk permenden greket edhe po te kujtojme se u shkruajten per here te pare ne shek 6-5 p e s (599-399)edhe ne gjuhe jo greke(këtë fakt ju lutem ta mbani sekret nga akademiket tane),edhe jo vetem por "mospermendja e krenaris së të qënit greke në keto kohë "është nje fakt që"nuk tregon" se athina nuk qe grekezuar akoma!!!.

por kreksi ka shume te drejt kur flet për ate gojdhenen ,sepse lashtësia është e mbushur me nje llogjike te tille.Kur ju futa botes se studimit te mbishkrimeve u mendova te perdore llogjiken e sotme por nuk nxjorra rrezultate.Ateher ju ktheva gojdhenave edhe rrezultatet rridhnin vete.

nje mbishkrim nga 1200 p e s ,flet per hakmarrjen e trojanve ne pelopanez nga ku mesojme shume te dhena nga iliada e homerit,kurse mbishkrimet etruske edhe muralet etruske NUK MUNDE TI KUPTOSH KURRE NE SE NUK NJEH GOJDHENAT.

Pra ajo qe thot kreksi e ka bazen e vetë.

Mendori- ishte nje mikë i UDH ISTE(UDH ISHTE,sipas etruskeve).Athinaja morri figuren e tij edhe u paraqit Tilemahut ,si edhe perpara kuvendit te burrave te Ithakit.
    Në se Athinaja thirrej Mendora,nenkuptonte çthash me larte.
    E njohur është lindja e Athinas nga trute e Divit,por Homeri nuk na le te kuptojm kete gje me kete emer.Do ishte e llogjikshme ne se ekzistonte nje gojdhene ashtu siç e thotë kreksi,po keshtu me te njejtin emer qe ai na thote.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 10-11-2007 më 16:32

Citim Postuar më parë nga land Lexo Postimin
    ...te gjitha keto jane bronx,por SHQIPTARET JANE POPULLI I PARE ABSOLUT EUROPIAN QE HYRI NE EPOKEN E HEKURIT, keltet na ndoqen me pas.
    Mendoj se do te ishte me e sakte qe te perdoresh termat e duhur ne raport me kohen per te cilen flet.
    Shqipetaret nuk ekzistonin ne epoken e hekurit e jo me ne ate te bronxit.
    Duhet te konstatojme disa gjera:
    Sipas historise boterore te metalurgjise, minierat e para ne bote te bakrit i kemi
    ne Ballkan (Rudna Glava) qe nga vitet 4.000 p.e.s.
    Kur flitet per artin e perpunimit te bronxit (baker+kallaj) mbizoteron mendimi se ai filloi ne lindjen e mesme ne vitet 2.800 p.e.s. dhe mberriti ne Europe ne vitet 2.000 p.e.s.
    Nuk e kuptoj pasi kjo me duket jashtezakonisht e cuditshme.
    Si ka mundesi qe gjate 2.000 viteve nxjerresit e pare te bakrit ne bote nuk arriten te gjejne ne forme te lire xeherorin per prodhimin e bronxit ?!!! (bakri dhe kallaji shume shpesh gjenden bashke, kjo eshte arsyeja qe u zbulua bronxi dhe jo mendja gjeniale e dikujt qe bashkoi bakrin me kallajin me synim per te prodhuar bronxin)
    Kjo ide eshte nje tjeter genjeshter me brire si ajo e gjuheve indo-europiane.
    Synimi eshte te lene ne hije faktin e pakundershtueshem se te paret qe zbuluan dhe perpunuan bronxin ishin Dardanet. (sepse te tjere nuk kishte ne ate rajon)
    Me pas, si mund te shpjegohet ndryshe epersia ne pajime ushtarake e Doreve dhe ekspansioni i tyre ne drejtim te jugut deri ne Krete? (pas luftes se Trojes rreth viteve 1.200 p.e.s.)
    Ose mbizoteronin ne numer ose ne armatim.
    Ishin pikerisht ata qe zbuluan dhe perpunuan hekurin.
    Diku ne nje teme kam postuar disa foto te disa poceve prej balte 6.000 p.e.s. per te deshmuar sa perpara ishin banoret e rajonit ne artin e pocerise, kohe ne te cilen sllavet sapo kishin trokitur ne Europe afer Balltikut (ndoshta me perpara ishin neper stepat e Siberise)
    Po te lexojme me kujdes historine, cdo zbulim eshte shoqeruar me nje zhvillim apo me nje kthese ne ngjarjet historike.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Dalan ndoshta nuk isha teper i sakte,kur them Shqiptaret kam parasysh paraardhesit e Shqiptareve,kjo tek e fundit nenkuptohet,e di fare mire qe termi Shqiperi ka dale vone!!!!!a thua!!!po Epir???.....tutto evolve plako.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 13-11-2007 më 04:59
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Dalan ndoshta nuk isha teper i sakte,kur them Shqiptaret kam parasysh paraardhesit e Shqiptareve,kjo tek e fundit nenkuptohet,e di fare mire qe termi Shqiperi ka dale vone!!!!!a thua!!!po Epir???.....tutto evolve plako.
    Per ty as qe nuk dyshoj ne kete, por ka plot lexues ne forum qe ndoshta nuk e dine
    dhe duhet te perpiqemi per te shmangur gjera te tilla qe ata te mos ngaterrohen.
    ...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    mendoj se me e drejtë do ishte që të përdorim fjalën "shqipfolës" për kohet më të lashta.Deri sa ta bëjmë të udhës një gjë te tillë ,shpesh do ngaterrohemi duke permendur fjalën" shqiptaret ",për te nenkuptuar shqipfolësit !.

me lartë në disa foto që janë postuar vrejme edhe qeleshen e shqiptarve që nga kohet me te lashta,gje qe nuk duhet te lihet ne harres pasi është tradite stergjyshore.Lër të mos i harrojmë këto tradita që shprehin qënien tonë ndërshekullore ,shprehin shqipfolsit .Kjo gjë nuk pëlqehet jashtë shqiperis edhe jo vetem pasi edhe ne forumet shqipfolse ne se do vreni me kujdes ,ka nga ata "burra"të cilet ironizojnë të qënin "shqiptare",duke besuar se duhet te jesh i krishtere a mysliman,më parë se gjithçka?.po ndryshuam traditat tona,morem fundë si kombë.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •