Close

Rezultati i Sondazhit: A mendoni se eksperimenti i CERN eshte i rrezikshem per ekzistencen tone?

Votues
78. Nuk mund tė votoni nė kėtė sondazh
  • Mendoj se po

24 30.77%
  • Mendoj se jo

39 50.00%
  • Nuk kam asnje opinion

15 19.23%
Faqja 21 prej 36 FillimFillim ... 11192021222331 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 201 deri 210 prej 353
    Sjemi kuptuar Nuk pretendoj kaosin si sjelles te rregullit... por ne rastet kur ekziston dhe kalon si pasardhes vjen rregulli.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    eshte nje teori qe quhet teoria e kaosit,kerkon te spjegoje ate qe shkenca klasike nuk ja del dot.
    teoria e kaosit eshte nje mohim(negacion) i determinizmit dhe eshte i lidhur ngushte me efektin e flutures(the butterfly effect,effetto farfalla)

pra rregulli del nga kaosi?!si thoni ju!!
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Citim Postuar mė parė nga zenith Lexo Postimin
    eshte nje teori qe quhet teoria e kaosit,kerkon te spjegoje ate qe shkenca klasike nuk ja del dot.
    teoria e kaosit eshte nje mohim(negacion) i determinizmit dhe eshte i lidhur ngushte me efektin e flutures(the butterfly effect,effetto farfalla)

pra rregulli del nga kaosi?!si thoni ju!!
    Une them rregulli del nga rregulli, dhe Kaosi eshte ne te vertete rregull qe nuk i kemi kuptuar ende menyren e funsionimit. Pra teoria e "Kaosit" eshte vecse nje menyre per te fshehur dhe justifikuar deri diku boshlleqet qe mbartim nga historia, apo injorancen tone.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    po pra por pse ne duhet te pranojme qe rregullin duhet ta kete krijuar me patjeter dikush,dhe nuk pranojme qe rregulli ka egzistuar qe nga perjetesia.
    dhe une ashtu si ty them kaosi ne te vertete eshte rregull,ose rregulli del nga kaosi.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    19-05-2002
    Postime
    1,230

Thumbs down mosbesimi

Citim Postuar mė parė nga ClaY_MorE Lexo Postimin
    Fryt i bashkėpunimit tė 11 shteteve, organizata konsiderohet si mė e madhja e fizikės sė grimcave nė botė

Cila ėshtė qendra qė kėrkon tė kryejė njė revolucion shkencor

Organizata Evropiane pėr Kėrkimin Nuklear shtrihet ndėrmjet qyteteve Meyrin dhe Saint-Genis-Pouilly, nė kufi mes Zvicrės dhe Francės. Inicialet CERN i pėrkasin "Kėshillit Evropian pėr Kėrkimin Nuklear", nė frėngjisht ("Conseil EuropĆ©en pour la Recherche NuclĆ©aire") dhe konsiderohet si qendra mė e madhe e fizikės sė grimcave (particule) nė botė....
    po sa i besoni dhe ju gazetave dhe faqeve zyrtare te netit te atyre qe u intereson qe populli duhet te dije vetem nje pjese informimi sa e sa here media masive eshte perdorur per keqinformimin e njerezve ju mendoni qe tani atje ku jane investuar me miliarda dollare do tregohet qe ka rrezik per zhdukjen e njerezimit? per c'arsye duhet ta thone kete apo qe i gjithe populli ti kthehet kundra per arsyen qe kane harxhuar miliarda dollare vetem per te vene ne rrezik egzistencen tone ju si thoni
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 20-09-2008 mė 17:58

i/e regjistruar Maska e orbita
    Anėtarėsuar
    28-05-2007
    Postime
    36
    Si shihet i erdhi fundi frikes nga shkatrrimi i planetit merrni fryme lirshem deri sa te riparohet defekti hehehehehehehhe
    20.09.2008

Incident in LHC sector 34

Geneva, 20 September 2008. During commissioning (without beam) of the final LHC sector (sector 34) at high current for operation at 5 TeV, an incident occurred at mid-day on Friday 19 September resulting in a large helium leak into the tunnel. Preliminary investigations indicate that the most likely cause of the problem was a faulty electrical connection between two magnets, which probably melted at high current leading to mechanical failure. CERN ’s strict safety regulations ensured that at no time was there any risk to people.

A full investigation is underway, but it is already clear that the sector will have to be warmed up for repairs to take place. This implies a minimum of two months down time for LHC operation. For the same fault, not uncommon in a normally conducting machine, the repair time would be a matter of days.

Further details will be made available as soon as they are known.

1 CERN, the European Organization for Nuclear Research, is the world's leading laboratory for particle physics. It has its headquarters in Geneva. At present, its Member States are Austria, Belgium, Bulgaria, the Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Italy, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Spain, Sweden, Switzerland and the United Kingdom. India, Israel, Japan, the Russian Federation, the United States of America, Turkey, the European Commission and UNESCO have Observer status.

http://press.web.cern.ch/press/Press.../PR09.08E.html

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    Nuk jam kaosolog por besoj ne order out of caos ...
    Une ketu shoh nje logjike te thelle...
    Kaosi shkalla e tij, sa me e madhe ajo, me pak i ngjet kaosit e me teper rendit e uniformitetit. Kaosi eshte kaos ekstrem deri ta 50%sji i maksimumit kaotik - atu e andej fillon te shfaq simptome te rregullit, dhe uniformitetit, kaosi 100% s'eshte me teper se nje kozmos nga ana e kundert e origjines se vet.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Nuk e kam kuptuar ndonjehere se si ndihmoi aksidenti i birit te diellit, diellin qe te mos ngrihet nga perendimi por nga lindja. Mbase i jati iku nga Jugu (Afrika) qe te shpetonte te birin dhe padashje doli ne lindje...Ka mundesi te me sqarosh se pse te nesermen dielli doli nga Lindja?
    Ah, dreq o pune.
    Ekzaktesisht mendimi qe kam edhe vete. Pra, zor se levizja rroutulluese eshte pasoje e nje goditjeje te jashtme. Tek posti i pare ose i dyte ne kete teme, kam shkruar se ligji i Njutonit mund te interpretohet qe ndryshimi i kahjes se levizjes behet ne saje te nje force, e cila mund te jete edhe e brendshme (psh makina kur goditet ndalon dhe shkon mbrapsh (force e jashtme). Po mundet edhe te frenosh dhe ta kthesh pas makinen. Rolin e motorrit ne kete rast e luan kohezioni mantel me koren e tokes).
    Nuk ka mundesi interpretim te tille te Ligjeve te Njutnit.
    Toka nuk eshte Titane, ti sikur po thua, ajo ka vullnet te brendshem per rrotullim ne kahun e kundert te akrepave si per inat, por po iu tek asaj ajo do te kthehet ne kahun e akrepave ne menyre instante, Se s'ta pyet ajo njutnin cfare do te bej me veten. Po jo or mik se ti trupin tendin e ke por kur merr nje kahje ne vrapim po nuk pate forcen e kunderforcen e mjaftueshme per ta shmangur ndonje pengese te papritur, do shqyhesh mire, -perse keso hamendjesh vec eh.

Sic e di nuk ka perpetum mobile. Pas atyre qe kam lexuar une, toka po e ngadaleson rrotullimin e saj. Ka mendime qe kur behet kembimi i poleve, toka shkon paraprakisht ne ndalese per nje periudhe te shkurter.
    Nuk ka te bej me perpetum; Inerecion eshte, INERCION.
    Nuk ka asnje ndalese pa ushtrim force.

Polet magnetike zhvendosen. Pak kohe para kembimit behen 2 pole veriu derisa njeri te jete shtyre nga tjetri si pol i jugut. Une nuk di te them se si lidhet ose nuk lidhet kjo me levizjen rrotulluese, dhe as pse kjo levizje eshte kundra dhe jo ne kursin e akrepave te ores. Dyshoj ne se ndonjeri e di pergjigjen e kesaj, ne te vertete.
    Por kjo [magnetikja] ashtu-keshtu nuk ka lidhje me rrotullimin [mekaniken] e Tokes. Prandaj as nuk na hyn ne pune ne lidhje me qeshtjen qe po diskutojme dhe mund ta leme rehat.

E ke thene. Por ke thene edhe qe ndermarrja e Babelit ja arriti qellimit kryesor me "prifterinjte" e saj packa se shoqeria ra ne regres qe nga ajo pike e me pas. Cilit qellimi ju arrit? Pse ra ne regres shoqeria njerezore?
    Shoqerite njerezore perjetojne progres kur flakin bestytnite dhe shkojne ne regres kur i perqafojne ne menyre te re ato...

Jahudet nuk ndihmuan ne ngritjen e kulles se babelit. Ca "gjurme" te mbetura na tregojne se ata mendonin se babilonasit dhe te ngjashmit me ta, e meritonin nje vershime te tille dhe se nuk meritonin ta kishin ate shtylle sigurie as ne te ardhmen. Pra hyri grindja.

Tani Aristotelit mendoj duhet ta mbeshteste nje krah te llozit ne Toke. Mbase kur kerkonte piken mbeshtetese kishte parasysh mesin e llozit dhe jo krahun tjeter, te cilin ne varesi nga gjatesia (e krahut te llozit) mund ta manovronte vete?
    Nuk ishte aristoteli... Po dhe une pikerisht per ate piken hipotetike te mbeshtejtes qe kerkohet ne hapesire e kisha fjalen.
    Ne cdo rast, ideja llozit ishte se kozmosi nuk qe nje koncept i larget per te lashtet. Kjo do te thote qe u cudita pa mase kur lexova ne postin tend #192 se "Ky eshte i vetmi spjegim i traditave parahistorike qe flasin per keso ndodhish te paspjegueshme me njohurite e atehershme... ". Me sa di une kur kemi folur per Chimerren kemi rene dakord qe njohurite tona korente jane nje fragment i njohurive te te lashteve tane. Gabohem?
    Kjo ideja se do ta peshonte token me ane te llozit po t'i gjenim nje pike mbeshtetese -me duket se eshte ide e nje mesjetari te vonshem apo rilindasi te hershem. Eshte diku ne librat e shkolles fillore -por s'ka gjase te me kujtohet kush. Por sigurte nuk eshte e aristotelit e as e arkimedit. ne fakt s'eshte me rendesi fare.

Me rendesi eshte se eksperimenteve ne CERN iu paska "hyre uji" me ne fund. Pas publicitetit te gabueshem qe ia dhane pak kohe para finalizimit. Ishte e pritur. Faji eshte i tyre gjithesesi...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Lexo pak me mire Baptist. Ke thene shume gjera, po asnje nga ato qe ke cekur nuk i pergjigjet komenteve te mija, por gjeneron dikutime te tjera. Nje nga pyetjet me e rendesishme qe te kisha bere eshte: Cfare realizoi kulla Babelit pas opiniont tend? - gjithmone duke cituar nje postim tendin ku thoje se projekti e kishte realizuar synimin e tij me kohe, para rrezimit. Si lidhet largesa e atmosferes (mendimi yt per qellimin e kulles se Babelit) me rrotullin e Tokes (mendimi im per qellimin e kulles se Babelit).

Per Aristotelin ke te drejte. Eshte Arkimedi qe ka hyre ne histori te kete thene. U mora me Aristotelin sot, keshtu qe me mbeti ne mendje.

Personalisht, e kuptoj rendesine e madhe te depozitimit te te dhenave. Google pershmbull po blen zona te rrenuara, doqe me anije te palundrueshme te ankoruara pergjithmone per magazinim te te dhenava. Hapesira tokesore po mbushet shpejt, keshtu qe CERN ishte ne kerkim te detyruar te nje zgjidhjeje efikase. 15 million Gigs/Vit nuk eshte pak. Sidoqofte, mua ky projekt nuk krijon ndjenje sigurie, perkundrazi, mendoj se nuk eshte shqyrtuar sa edhe si duhet.

Sipermarresi polak i projektit ka marre kercenime me vdekje dhe thone qe Salman Rushdi kishte deklaruar se e kupton mire pozicionin e tij. Puna eshte, mos valle civilizimi arrin gjithmone ne nje pike te tille zhvillimi kur patjeter duhet te prese degen ku mbeshtet kembet?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 20-09-2008 mė 22:23
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Nuk ka mundesi interpretim te tille te Ligjeve te Njutnit.
    Toka nuk eshte Titane, ti sikur po thua, ajo ka vullnet te brendshem per rrotullim ne kahun e kundert te akrepave si per inat, por po iu tek asaj ajo do te kthehet ne kahun e akrepave ne menyre instante, Se s'ta pyet ajo njutnin cfare do te bej me veten. Po jo or mik se ti trupin tendin e ke por kur merr nje kahje ne vrapim po nuk pate forcen e kunderforcen e mjaftueshme per ta shmangur ndonje pengese te papritur, do shqyhesh mire, -perse keso hamendjesh vec eh.

Nuk ka te bej me perpetum; Inerecion eshte, INERCION.
    Nuk ka asnje ndalese pa ushtrim force.

Por kjo [magnetikja] ashtu-keshtu nuk ka lidhje me rrotullimin [mekaniken] e Tokes. Prandaj as nuk na hyn ne pune ne lidhje me qeshtjen qe po diskutojme dhe mund ta leme rehat.
    Ta perdoresh ne kete menyre ligjin e Njutonit eshte si perdoresh cekanin per te hekurosur. Kam shkruar nja tre here se po i bie kot me qate Njutonit pasi teoria e tij thote dicka tjeter. Ndersa tani po del qe jo ti por une te kem prezantuar ligjin e dyte te Njutonit ne kete debat. Ti ketej thua qe Toka ka mendjen (fuqine e saj) nga na tjeter kerkon nje force qe ta ndryshoje mendjen e saj.
    Per ta bere me te thjeshte ate qe po them per shume lexues, le te themi se per mua Toka operon si nje elektromagnet. SE cili eshte magneti i palevizshem do ja le secilit ta mendoje per vete, dhe ta quaje me dac Darwin, Alien ose Zot.

Nje motorr elektrik konverton energjine elektrike ne mekanike me qellim qe te perdoret per te kryer pune. Kur leshohet rryma elektrike, polet ne fillim jane afer njeri tjetrit. Me qe polet e njejta shtyhen ato detyrohen te lagohen nga njeri tjetri.

Me qe elektromagneti eshte i lere te levize, poli i jugut eshte ai qe largohet prej polit te jugut te magnetit te palevizshem. Megjithekete However, ndersa rrotullohet ai afrohet gjithmone e me afer polit te veriut te magnetit te palevizshem, sepse terhiqet nga poli me shenje te njejte. Ne se polet permbysen (per moroorin eshte kur ndryshihet drejtimi rrymes, ndersa per Token dime vetem qe ndrsyhimi i poleve ndodh po jo shkakun), polet ndrsyhojne vendin, por perseri kemi dy pole te njejte prane njeri tjetrit por ne drejtim te kundert. Kjo e detyron elektromagnetin te vertitet perseri me qe polet e njete largohen dhe te kundertit terheqin njeri tjetrin. Pastaj, levizja ndalon derisa rryma te ndrsyhoje drejtimin dhe vendet e poleve ndryshojne

Pra rryma, nga natyra ndryshon drejtimin ne menure te vazhdueshme dhe nuk ka nevoje per celes (force qe ta ktheje nga nje ane ne tjetren). Kjo shtytje i eshte dhene nje here Ne Fillim.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 20-09-2008 mė 23:32
    Aeneas Dardanus

Faqja 21 prej 36 FillimFillim ... 11192021222331 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 17-06-2009, 10:34
  2. Projekti i BB-sė, regjistrimi i pronave brenda 10 ditėsh
    Nga Albo nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-02-2007, 23:30
  3. Promoteus, projekti mė i mundshėm pėr gazin
    Nga Albo nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Postimi i Fundit: 09-08-2006, 07:34
  4. Projekti amerikan pėr Lindjen e Mesme tė Madhe
    Nga ORIONI nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 54
    Postimi i Fundit: 26-01-2005, 11:20
  5. Dėshton projekti pėr Kosovėn
    Nga drini_nė_TR nė forumin Kulturė demokratike
    Postimi i Fundit: 15-08-2003, 03:18

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •